lyxig mat

För ett tag sedan, innan alla tandproblem, så hade jag och min man en mysig middag hemma själva. Vi la pengar på oxfile istället för på restaurang och gjorde en god rödvinssås som fick koka länge och så gjorde vi små bakpotatisgratäger. Det är gott och lite kul tillbehör som lätt kan förberedas om man vill göra för många och bara gratinera när de ska ätas! Nu på höst/vintern är det perfekt när potatisen går att mosa och är fina och man vill ha varm mat att mötas runt. Passar till det mesta men allra bäst till mat som inte är så väldigt såsig, kan vara sådär till en gryta enligt mig men väldigt bra till tex oxfile, eller annan köttbit.

Vår lyxiga middag, det enda som saknas är några tjusiga grönsaker....

Vi är storätare i vår familj så två potatisar per person beräknar vi, av en ganska stor och mjölig sort. När man beräknar totalt antal så skall man alltid ha MINST två extra. Dels för att man behöver mos så att det blir en liten kulle och dels så går alltid någon potatis sönder när man gröper ur dem. Så :
två potatis per person plus minst två extra.
Smör
mjölk
vitlök
riven västerbottenost
1 äggula per 4 potatisar
salt o peppar
ev annan smaksättning

Tvätta och pricka potatisen och baka den mjuk som vanligt. Vill man så kan man även baka i micro sägs det jag vågar inte efter en traumatisk upplevelse tidigare *S* så jag använder vanlig ugn.
Koka upp mjölk med skalad och delad vitlök och ställ åt sidan medan du fixar potatisen. Fiska upp vitlöken innan mjölken används.
Ta de varma potatisarna och skär av ett lock. Gröp försiktigt ur potatisen över en bunke så att du fåt en skål av skalet och lite potatis som ställs åt sidan. När alla potatisar är urgröpta har du förhoppningsvis två skalskålar per person och en bunke full av varm potatis. Om ett skal går sönder så gör det inte så mycket så länge det inte är totalt i bitar.
Gör ett gott mos med hjälp av smör, mjölk, ost och äggula som ska vara fluffigt och ganska smakrikt. Jag föredrar att koka vitlök i mjölk för en väldigt diskret vitlökston, men vill man ha mer smak så kan man pressa ner vitlök eller ugnsrosta vitlök och mosa ner i potatisen. DET är riktigt gott!!!
Fyll skalen med moset. Hit kan förberedas. När det är dags att äta, gratinera potatisen i 225 grader tills de fått fin färg och är genomvarma. Har de stått kallt så kan det ta lite längre tid, är de nygjorda så går det på några minuter!

Man kan leka lite med både smaksättningen och små överaskningar i moset. Knaperstekt bacon i moset, örter, små ostkuber etc. Anpassa efter vad som ska ätas till.

Kommentarer
Postat av: Pialotta

Låter suveränt gott, men vem kan köpa oxfilé i dessa tider;-) Potatisen låter fint så de där ser jag gärna på mitt middagsfat.. Visst går det bra med annat kött oxså.. det där beror helt på ekonomin, men visst är oxfilé inte alls illa.

Ha de fint

2008-11-04 @ 19:30:01
URL: http://kakomaten.blogg.se/
Postat av: Pialotta

Det här ser riktigt gott ut.. festmat verkligen:-)

2008-12-14 @ 20:19:43
URL: http://kakomaten.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0