Ny smak på gammal mat - köttfärsbiffar

Det börjar bli bättre med allas våra tänder, men fyyyy vad tjatigt det är med "mjuk" mat hela tiden! Häromdagen fick jag ett mindre utbrott när alla önskade köttfärs IGEN och helst i biff-form. Jag tror att jag har lagat köttfärsbiff på både höjden och tvären och längden. Men men, okej. Till då? Jo, då skulle det vara mos och barnen som vägrar äta något vettigt i övrigt sa att de ville ha detta, då lyder mamma, av ren utmattning.
MEN jag är också en elak diktator i köket så det fick bli lite ny smak på det gamla herderliga.
Västerbotttensost heter min favorit just nu. Riven i mos ihop med nymalen peppar och en PYTTE-gnutta vitlök så blir det super. (ja och så salt och mjölk och smör då som vanligt här hos oss)
 Och i köttfärsen klipptes det ner småsmåsmå bitar av bacon, ca 1/2 paket till 500 g färs och så ett par rejäla nävar ost. Salt och peppar och så den där lilla lilla gnuttan vitlök. Poff så fick man ostsmak, lite rökta toner och en hint av något annat... och det gick ner!!! Hos alla!
Ett tips är att steka i teflonpanna om man har för ost i gjutjärn är inte någon hit! Och att steka på medelvärme för att inte bränna osten. Det var lite trixigt att få färsen att hålla ihop men om man finriver osten så går det lättare, det gjorde inte jag första gången *harkel* eftersom jag var lat. Men man lär sig av sina misstag. Var försiktig med saltet också eftersom bacon är salt. Gröna ärtor eller rivna morötter till och en klick lingon för de bokstavstrogna och så var maten klar!


Tillbehör till soppan

När man har ont i tänderna, det är regn och höst och allmänt ynkligt så är soppa himla gott. Jag har nog slagit ett slag för hemlagad tomatsoppa förr så det receptet finns, jag har kollat ;) det går bra att söka på tomatsoppa om man blir sugen. Vi kände dock för att piffa till det hela en aning och därför svängde jag ihop en klick oliv och feta-röra. Vilken grej! Det var så gott att det som belv över fick hamna i en bakad potatis dagen efter! Då förstärkt med mer vitlök och lite färsk basilika! Man kan också ha röran som sås till grillat lamm och klyftpotatis eller rattatouie, bara fantasin sätter gränser!

Jag blandade
1 burk creme fraish med
drygt ett halvt paket riven fetaost, men man tar så mycket man vill... vi gillar det lagom milt för allas skull här. Jag köper dock en ganska bräkig ost med mycket smak till såser och liknande och en mildare när den ska smulas på sallad, men det är ju en ren smaksak
En rejäl näve urkärnade oliver, vi köper Icas Eco-oliver som är ljuvligt goda och i olika färger. De är dock med kärna så den inköpta olivurkärnaren är guld värd!
Salt o nymalen svartpeppar
liten skvätt olivolja
vitlök efter smak, men bara en gnutta så att inte de andra goda smakerna försvinner
Finhacka oliverna och rör ihop osten, oliverna och oljan. Rör ner creme fraish och smaksätt med kryddor. Vill man ha extra sting så kan man ha mer vitlök och färska örter i också, det är gott det med. Man kan ju tex matcha soppan med timjan och basilika eller lammet med rosmarin. Men det är gott att känna oliverna. Ta mer om det känns bättre!

Till soppan åt vi vitlöksbröd, formfranska bredd med smörgåsmargarin och krydade med vitlök, pizzakrydda och lite salt. In i ugnen och grilla till gyllene färg. Ätes varma och frasiga till soppan. Om man orkar så kan man ju blanda allt och bre på kryddsmöret, men det orkar inte vi och det är svårt att avgöra mängd/åtgång så vi brer på och kryddar varje macka, lättare men bygger på vitlökspulver för att funka.


RSS 2.0