vit (?!) spenatsoppa

Mina barn brukar inte gilla spenatsoppa, eller som de själva uttrycker det, vi gillar soppan, men inte det gröna som är i. Nu är det så att jag själv verkligen gillar spenat och därför så lagar jag gärna mat med spenat ändå, elak som jag är. idag stod det åter soppa på menyn, men det fick bli en annan variant och tro det eller ej, det gick ner idag, grönt och allt. Men, som barnen själva sa, den här soppan var ju inte grön, den var ju vit! fast med lite grönt i. Och så ett ägg på toppen så kan ju inget gå fel i en ägg-älskande familj.

1 påse bladspenat, färsk vi tog en påse, man kan lätt ta mer för det krymper larvigt mycket
4 salladslökar
1-3 klyftor vitlök
8 dl vatten
1,5 tärning hönsbuljong
2 dl grädde
2 msk idealmjöl
några nävar frysta räkor
1 kokt ägg per person
salt, peppar, muskotnöt

Skala och finhavka vitlöken. Skölj och skiva salladslöken, ta med så mycket som det går av det gröna. Skölj och hacka spenaten grovt.
Fräs löken och spenaten i olivolja tills vitlöken börjar mjukna. Vrid över svartpeppar och späd med vatten + buljongtärningar.
Låt koka ca 8 min.
Rör ut mjölet i grädden och häll ner redningen i soppan. Låt koka upp och sjud ca 5 min. Smaka av soppan med ev mer salt, peppar och lite, lite muskotnöt. Häll ner räkorna, jag tar dem direkt ur frysen om de inte är för isiga för då kan det bli vattnigt. Koka inte soppan efter att räkorna har åkt ner, men värm tills räkona är genomvarma. Servera soppan med ett kokt, halverat ägg i varje talrik. Eller gör som vi, mer ociviliserade, hacka äggen och strössla dem över soppan så det går lättare att äta!

Tidsbrist

Här råder just nu en extrem tidsbrist och jag har därför försökt att planera mat som går att förbereda lite eler att laga i etapper. Som tex tacos på lördagen och så på måndagen en pastagratäng med resterna. Då är ganska mycket redan klart. Vi lagade pizza och då gjorde jag degen efter Jamie Olivers recept på fantastiskt bröd, vilket gav två plåtar med pizza och ett rejält bröd som vi åt till en soppa dagen efter. Sådant känns bra. Om ugnen ändå är i gång och man ändå gjort en deg så kan man ju lika gärna baka ett bröd medan man äter, eller hur? Och det är ett gott bröd. Vå rstade av det till frukost på söndagen och gjorde vitlöksbröd på kvällen. Och soppan var en mixad potatis och selelrisoppa med knaprig bacon och då kan man ju steka två paket på en gång och spara hälften och sedn göra en risotto som man toppar med bacon dagen efter. En ny sorts seriematlagning typ. jag gillar att tänak på det sättet för då slipper jag stinka bacon och slipepr ännu ett moment nästa tillfälle. Och jag tänker att man kanske sparar lite el också, förutom bara tiden. Fast man ska nog inte gå till överdrift, men om inte annat så kan man ju få känna sig lite duktig.
Idag bakar vi semlor. Att köpa färdigt kostar för vår familj om fyra personer 70 kronor. Gissa hur många man kan baka själv för det priset?! Jag okar inte ens räkna ut det, men många blir det! så idag ska vi lyxa med semla till efterrätt efter en billig fransk bondsoppa med buljong, lök, morot, bacon och spagetti. Väldigt billigt och alla gillar. Och så en semla på toppen så firar vi sportlov.
ha det gott

Ps här är brödet:
Jamie Olivers goda bröd:

50 g jäst
1 msk honung
6,5 dl ljummet vatten
2 msk olivolja (är mitt tillskott, jag tycker att det blir godare, men kan uteslutas)
ca 1 kg mjöl
1 msk salt

lös jästen i vattnet. Tillsätt honung och salt och oljan. Häll i en del av mjölet, men spara lite, det ska bli en smidig deg men inte hård. Arbeta ordentligt så att den blir sådär smidig och släpper bunken. Jag brukar använda mellan 10-12 dj möj, ett kilo är ca 15, men det varierar beroende på mjölet och hur väl man arbetar etc. Börja med 10 och prova dig fram.
Låt degen jäsa ca 40 min. ta deg och baka ut till pizzabottnar om det är en målsättning, annars baka du ut det som bröd, en stor limpa eller ett runt bröd eller vad du vill. Låt jäsa på plåt under duk i minst 30 min. När man petar i sidan på brödet och gropen genast försvinner är det färdigjäst.
Baka pizzan direkt, den behöver inte jäsa efter att du lagt på fyllningen du gillar och den ska bakas i 250 grader. När den är klar så kan du sätta in bödet. Skåra gärna ytan lite med en vass kniv och skvätt lite vatten på. Sätt in i samma värme som pizzan men sänk med en gång till 175 grader och grädda ditt bröd till vacker färg och tills det låter ihåligt när du vänder det upp och ner och knackar i botten. låt svalna under duk om du vill ha mjuk skorpa och utan om du gillar den mer knaprig.

Fisk i ugnen

Om jag får välja så väljer jag utan tvekan ugnen att laga mat i. Jag gillar att kunna stoppa in saker och hinna göra annat medan det tillagas. Och medan vi ändå är inne på rester så bestämde jag mig för att rensa i frysen och kylen lite. Vi hade fisk på matsedeln, det vill jag att vi äter minst en gång i veckan. Och nu är jag sååååå trött på fiskpinnar. Men vi hade annat skumt hemma. Fisken var inköpt, styckfrysta seifilleer, vi hade lime, creme fraish och en halv påse grön sparris som jag köpt billigt. Jag älskar grön sparris. Så jag la den frysta fisken i en smord ugnsform, pressade över en lime och saltade och pepprade lite och lade folie över. In i ugnen i 10 min på 175 grader. ut igen och på med sparrisen och så rörde jag ihop creme fraish, en burk, med en rejäl klick wasabi (vanlig pepparrot går nog precis lika bra) och så ner med lite hackad purjolök och salt och peppar. Jag hade en fånigt liten mängd räkor kvar i en påse och de åkte också ner i smeten. Bre ut över fisken och så in i ugnen igen. laga tills fisken är klar, det beror lite på tjockleken på fisken. Till åt vi potatismos. En hit även hos dem som inte är så glada för fisk, wasabi/pepparrot dödar ganska mycket fisksmak!

Lågkonjunktur

Plötsligt svämmar media över av larm om hur illa ställt det är i vårt avlånga land. Och jag kan märka det på matpriserna. Vi skulle köpa äpplen i lördags och plötsligt kostade påsen med fyra ganska stora röda äpplen 47 kronor. Allvarligt talat??? Det blev inga sådan äpplen, det blev istället en fruktsallad med en banan, några billiga äpplen, en apelsin, ett päron och en låda vindruvor för 45 kronor i stället. Lite lyxigt, men gott och mitt samvete skär hellre massor av olika frukter till en sallad än skickar med äpplen för mer än 10 kr styck till skolan med barnen där de äter en tredjedel coh slänger resten.
På tal om att slänga mat, vi är notoriskt dåliga på att ta vara på rester. Om det blir mycket över så gör vi lunchlådor men vad gör man när det blir larvigt lite kvar? Den där skvätten som är för mycket att kasta men för lite till en måltid elelr när det fattas andra tillbehör? Vi gillar tacos och ofta blir det färs över, den där klimpen som inte blir en ny måltid men som man ogillar att kasta och som således åker ner i en burk och blir kvar en vecka i kylen innan man kastar den. DÅLIG matekonomi. Alltså exprimenterade jag lite. Det blev en pastagratäng med tacosmak! Massor av fullkorn i och med fullkornspasta, ostkanten som var kvar och lätt tråkig åkte ner i ostsåsen och så lite bönor för att dryga ut poteinet.

Vi använde rester av tacokryddad köttfärs, jag tror att det var ca 150 gram kvar, inga mänder alltså. I det rörde jag ner en burk kidneybönor, en burk maskorn och så drygt en dl salsa. En bit röd paprika skar vi ner och lite salladslök. Men det är ganska valfritt. Hade vi haft morot hemma kunde jag ha rivit ner det i röran också.
Bottnade en ugnsform med detta och kokade fullkornspasta. Den blandades med en ostsås, tex en vit bechamel som man använder till lasagen med riven ost. Jag blandade pastan med såsen och lade ovandpå i formen. in i ugnen och se till att allt blir varm och får en fin färg och bubblar lite. Allt är ju redan färdiglagat så det krävs inte så lång stund. Om man är petig så ska man inte koka pasten helt mjuk, lite al dente är bra för den fortsätter ju att tillagas i ugnen. En sallad till coh så var det slut på massa fåniga rester.
Bra ekonomi i en lågkonjunktur!

Rulle för många

Innan jul hade vi gäster över till lunch. Jag klurade länge på vad som var praktisk mat att förbereda och kom då ihåg en gammal klassiker från 80-talet. Pannkaksrullen! Oj så många sådana man åt då på alla olika fester. Men så föll den i glömska och det var lite synd. Lätt att göra och framför allt till många, det går bra att förbereda och man kan fylla med olika saker. Jag har ätit med köttfärs, min favorit, men även med svamp och räkor. Bara fantasin kan sätta gränser. Varje rulle ger ca 10-12 bitar beroende på hur stor långpanna man har och det är ganska mäktigt. Man kan fylla en påt med färdiga rullar och värma när gästerna kommer och då kan man utfodra många! Här var vi 8 personer och två rullar räckte gott och väl. Men det beror på hur hungrig man är. Till serveras en sallad och en kall öl är riktigt gott till en kryddig köttfärs. Så nu återupplivar vi den gamla hederliga pankansrullen igen!

Till en rulle behövs:
4 ägg
2 dl mjöl
1 tsk salt
5 dl mjölk

Vispa ihop salt, mjöl och mjölk till en klimpfri smet och vispa sedan ner äggen. Häll i en långpanna med bakplåtspapper som du penslat med lite olja eller smält smör för att vara säker på att den ska lossna. Grädda i 200 grader i ca 30 min. Nu pöser det upp som en vulkan på sina ställen, var lugn, det blir bra ändå! Pannkakan ska få färg och stelna så anpassa tiden efter din ugn.
Vänd upp pannkakan på ett nytt bakplåtspapper och dra försiktigt av det papper som den gräddades på. Låt svalna lite.

Fyllning till en rulle:
Köttfärs med mexikansk smak
600 g nötfärs
2 gula lökar
2 klyftor vitlök
1/2 pkt krossad tomat'
2 msk hackade jalapenos
1 påse tacokrydda
salt och peppar

Hacka lök och vitlök. Fräs i olja utan att det tar färg. Häll över i en gryta.
Fräs köttfärsen så att den blir smulig, krydda med salt och peppar och häll i grytan.
Tillsätt krossag tomat, jalapenos och tacokryddan och låt puttra i 10 min. Smaka av. det gör inget om det är kryddstarkt, vill man ha mer tacosmak kan man även ha i lite chilipulver. Låt fyllningen svalna lite, men inte kallna innan den bres ut på pannkakan. Rulla ihop pannkakan och lägg med skarven neråt. Om man ska äta direkt så kan man göra fyllningen medan pannkakan gräddas och fylla den varm och servera direkt. Annars låter man rullen kallna och när det är dags att äta så värmer man upp den i ugnen. Gillat man ost kan man strö över lite riven ost innan den värms. Skär i skivor och servera med en rejäl sallad.

Januari

Nytt år och nya löften och kanske lite ebb i plånboken efter all julskinka och prinskorv. Vi är mätta på all julmat och klena efter magsjuka så här är det ganska fattigt. Men då hittade jag, mitt i trisdessen ett recept på knäckebröd. Jag, som aldrig kan låta något vara, modifierade och provbakade i några omgångar och här kommer min variant som vi gillar i familjen. Det är nästan farligt gott, framför allt med lite färskost på...
När man bakar knäckebröd så ska man hålla tiden och reglera ugnstemperaturen, det behöver torka ut ordentligt. Om man inte her en varmluftsugn så kan detta ta lite tid eftersom det är en ganska stor deg och var plåt ska stå inne i ugnen i 20 minuter. Men enligt mig är det värt det. Och sedan har man bröd ett tag. Om nu inte allt bröd blir knaprigt direkt så kan man lägga de kakor som inte är helt torra på galler i eftervärmen över natten så är de torra och knapriga dagen efter. Det är ibland svårt att kavla allt så tunnt och framför allt lika tunnt över allt.
Degen ser ganska liten ut, men det räcker, tro mig, tänk på att den ska kavlas tunnt.
Om man vill pricka sitt bröd eller inte är en smaksak, vi gillar när det jäser upp små bubblor här, men om man inte gillar det så ta en gaffel och nagga med så slipper man det.
Fröer och salt är frivilligt, man kan också pröva sig fram med vad man gillar. Här har vi testat solrosfrön, pumpafrön, sesamfrön, vallmofrö och bara salt. Allt är gott, men vår favorit är pumpafrön.

Behövs:
1 pkt jäst
5 dl ljummet vatten, ca 37 grader
8 dl grahamsmjöl
4 dl vetemjöl
2 msk mörk sirap
1 tsk salt

fröer och flingsalt att strö över

Lös jästen i vattnet. Tillsätt salt och sirap och rör tills det är löst. Tillsätt mjölet och arbeta ihop till en ganska mjuk deg. Om det är för klibbigt och inte vill bli en deg, ta lite mer vetemjöl, men det ska bara bli deg, inte bli en helt fast och klibbfri deg.
Låt jäsa i 30 minuter under duk.
Ta upp degen på bakbordet och dela i 8 delar.
Kavla ut varje del så tunnt du kan och mjöla ordentligt under så att det inte fastnar. Pensla degen med vatten och strö över frön du gillar, blanda gärna. Kavla ner fröna och lägg kakan på bakplåtspapper. Om man vill kan man dela den i mindre delar innan man flyttar över till plåten. jag gillar att skära fyrkanter medan barnen gillar stora kakor man kan bryta bitar av. Nagga om du vill och strö över lite flingsalt.
Grädda i 175 grader i 20 minuter och låt svalna på galler. Bryt en bit av det tjockaste brödet och se om det är torrt, annars får det eftertorka i ugnen.
Förvara torrt.
Om man har en varmluftsugn så kan man baka flera plåtar samtidigt, men behåll temperatur och tid även om det är varmluft, i just detta fallet går det inte fortare.

Varm choklad i regn och rusk

Idag är det riktig höst. Ruggigt och regningt och blåsigt. Löven far kring i små minitornados i färgglada skådespel. Ungarna klagade över vädret på vägen hem och ville mest kura ihop sig i en hög. Och jag också. Så en mugg varm choklad och lite tända ljus fick bli fredagsmys idag. Och det var mysigt!
Vi gör gärna choklad själva, kakao, socker och en liten gnutta vaniljsocker blir gott! Och för mamma en skvätt kaffe i det hela så är lyckan gjord.
För annan vuxensmak så kan jag varmt rekommendera en hemmagjord varm choklad enligt ovan så att man får lite kakaosmak och så en liten skvätt mörk rom. Mmmmm det kan värma gott i regnet.
Vill man ha något gott till så är en mandelskorpa på svenska passa bra till. Eller lyxar man med sirapskakor som man kan dippa i Kesella citrus.
Trevlig helg

lyxig mat

För ett tag sedan, innan alla tandproblem, så hade jag och min man en mysig middag hemma själva. Vi la pengar på oxfile istället för på restaurang och gjorde en god rödvinssås som fick koka länge och så gjorde vi små bakpotatisgratäger. Det är gott och lite kul tillbehör som lätt kan förberedas om man vill göra för många och bara gratinera när de ska ätas! Nu på höst/vintern är det perfekt när potatisen går att mosa och är fina och man vill ha varm mat att mötas runt. Passar till det mesta men allra bäst till mat som inte är så väldigt såsig, kan vara sådär till en gryta enligt mig men väldigt bra till tex oxfile, eller annan köttbit.

Vår lyxiga middag, det enda som saknas är några tjusiga grönsaker....

Vi är storätare i vår familj så två potatisar per person beräknar vi, av en ganska stor och mjölig sort. När man beräknar totalt antal så skall man alltid ha MINST två extra. Dels för att man behöver mos så att det blir en liten kulle och dels så går alltid någon potatis sönder när man gröper ur dem. Så :
två potatis per person plus minst två extra.
Smör
mjölk
vitlök
riven västerbottenost
1 äggula per 4 potatisar
salt o peppar
ev annan smaksättning

Tvätta och pricka potatisen och baka den mjuk som vanligt. Vill man så kan man även baka i micro sägs det jag vågar inte efter en traumatisk upplevelse tidigare *S* så jag använder vanlig ugn.
Koka upp mjölk med skalad och delad vitlök och ställ åt sidan medan du fixar potatisen. Fiska upp vitlöken innan mjölken används.
Ta de varma potatisarna och skär av ett lock. Gröp försiktigt ur potatisen över en bunke så att du fåt en skål av skalet och lite potatis som ställs åt sidan. När alla potatisar är urgröpta har du förhoppningsvis två skalskålar per person och en bunke full av varm potatis. Om ett skal går sönder så gör det inte så mycket så länge det inte är totalt i bitar.
Gör ett gott mos med hjälp av smör, mjölk, ost och äggula som ska vara fluffigt och ganska smakrikt. Jag föredrar att koka vitlök i mjölk för en väldigt diskret vitlökston, men vill man ha mer smak så kan man pressa ner vitlök eller ugnsrosta vitlök och mosa ner i potatisen. DET är riktigt gott!!!
Fyll skalen med moset. Hit kan förberedas. När det är dags att äta, gratinera potatisen i 225 grader tills de fått fin färg och är genomvarma. Har de stått kallt så kan det ta lite längre tid, är de nygjorda så går det på några minuter!

Man kan leka lite med både smaksättningen och små överaskningar i moset. Knaperstekt bacon i moset, örter, små ostkuber etc. Anpassa efter vad som ska ätas till.

Middagsgäster

Och plötsligt så faller vardagen på plats lite mer och tiden räcker till mer än bara det allra mest nödvändiga. Alltså återupptog vi vårt sociala liv igen. Mycket trevligt, men min hjärna hade liksom kopplat bort det där med mat så det var en utmaning att hitta på något gott att äta. Men med lite hjälp på blev det en getost-toast med blandad sallad till förrätt och den gick till och med ner hos vissa barn! Och hos alla vuxna! Väldigt enkelt, men gott. Det finns nu små rullar med getost som är precis lagom att lägga på en skiva baugette eller pan risch för att sedan rostas i ugnen tills osten precis börjar smälta och brödet är lätt gyllene runt kanterna. Direkt på fat med lite blandad sallad, gärna någon sort med lite beska i och så lite flytande honung ovanpå. Klart, och gott!


Till varmrätt gjorde vi en helstekt fläskfilet som skivades och serverades på en blandning av skivad, ugnstekt potatis och squash som blandats med små tomater, oliver och rouccolasallad. Överst ringlade vi basilikaolja. Det skulle ha varit fetaost smulat över hela härligheten, men den glömde vi så den ligger kvar i kylen... men det gick bra ändå.
Till 8 personer kan man räkna med 1 kg fläskfilet, putsad och delad i bitar som är lagom stora att få ner i en stekpanna. Bryn filen på hög värme runt om och krydda. Stick en köttermometer i den tjockaste biten och lägg i folie. Stek filen i 125 grader till en innertemp på 65-68 grader och ta sedan ut köttet och låt det vila. Man kan steka det samtidigt som man tillagar potatisen, men man kan också göra köttet först och medan det ligger och vilar så tillagar man resten och om man vill ha öttet varmare så kan man värma på det en kort stund i ugnen innan servering.
Vi använde 1,5 kg potatis som skalas och skivas vilket kan göras i förväg. 2 medelstora squash och så olivolja att smörja formen och vända runt det hela i innan det steks i ugnen. Det ska bli klart, inte rostas till knaprighet (om man inte hemskt gärna vill det...)
När potatis och squash är klart, blanda med 2 askar coctailtomater, några rejäla nävar rouccolasallad, en burk oliver, gärna blandade och smula över fetaost efter smak. Skiva filen och lägg ovanpå allt sammans och ringla över basilikaoljan. Klart.
Jag tillagade allt i en långpanna och efter att allt var blandat så serverade vi det vid bordet i en stor ugnsform.
Basilikaoljan bestod av:
1 dl olivolja
4 msk vatten
2-3 klyftor vitlök
2 krukor basilika
0,5 tsk salt
svartpeppar efter smak

Mixa allt till en grön sås! Detta kan också göras klart innan! Jag tycker att det var enklare att göra med stavmixer men det går att mixa i en vanlig mixer också.

Och efterrätten? Chokladfondue med frukt och marchmallows att doppa! Lite mörk rom till de vuxna och så var kvällen gjord!

Syndig tröstmat

Jag har inte haft lust att laga mat på läääänge, kanske för att jag inte har kunnat äta något på grund av en misslyckad tandoperation. Så det har varit soppa i kubik och snabbmat för familjen som vägrat dela min misär...
Idag har jag trots allt lagat mat, en kycklinggryta med curry och kokosmjölk, men jag hade kvar en halv burk kokosmjölk efter det att maten var klar. Vad göra?
Jag letade efter recept på pannkakor med kokosmjölk, men hittade inget jag kännde direkt för, har även testat något innan som var sådär. Så fram med lite improvisation och poff så hade vi den perfekta syndiga söta desserten/tröstmaten... Fett, sött och syndigt! Men jisses så gott! Och toppad med O´hoj chokladsås så var det ju livsfarligt! Tur att det är mäktigt så att man inte orkar äta så många... jag fick 6 tunna pannkakor i min lilla teflonpanna, en stor hade kanske gett 4, men en var i den storleken är mer än nog. Banan sägs vara gott till kokos, men vi är inga bananomaner här men jag tänker testa med choklad och jordgubbar nästa gång. Om jag inte hade varit så mätt så hade jag börjat dregla redan nu!!!

1 dl vetemjöl
0,5 dl socker
1 krm salt
0,5 tsk bakpulver
2 dl kokosmjölk
2 ägg

Blanda allt det torra i en skål och vispa bort klumpar och se till att allt är blandat. Tillsätt kokosmjölken och vispa slätt. Knäck i äggen och vispa till en slät och lite tjok smet.
Stek gyllenbruna pannkakor i matfett, med mjölkfritt margarin så är det helt fritt från mjölk och laktos.
Vi åt antingen med socker eller med chokladsås på, sött och riktigt gott.
Bakpulvret gör att det blir liiiite puffigt, men inte tjockt. Se till att smeten får stelna på ovansidan innan du vänder.

Ny smak på gammal mat - köttfärsbiffar

Det börjar bli bättre med allas våra tänder, men fyyyy vad tjatigt det är med "mjuk" mat hela tiden! Häromdagen fick jag ett mindre utbrott när alla önskade köttfärs IGEN och helst i biff-form. Jag tror att jag har lagat köttfärsbiff på både höjden och tvären och längden. Men men, okej. Till då? Jo, då skulle det vara mos och barnen som vägrar äta något vettigt i övrigt sa att de ville ha detta, då lyder mamma, av ren utmattning.
MEN jag är också en elak diktator i köket så det fick bli lite ny smak på det gamla herderliga.
Västerbotttensost heter min favorit just nu. Riven i mos ihop med nymalen peppar och en PYTTE-gnutta vitlök så blir det super. (ja och så salt och mjölk och smör då som vanligt här hos oss)
 Och i köttfärsen klipptes det ner småsmåsmå bitar av bacon, ca 1/2 paket till 500 g färs och så ett par rejäla nävar ost. Salt och peppar och så den där lilla lilla gnuttan vitlök. Poff så fick man ostsmak, lite rökta toner och en hint av något annat... och det gick ner!!! Hos alla!
Ett tips är att steka i teflonpanna om man har för ost i gjutjärn är inte någon hit! Och att steka på medelvärme för att inte bränna osten. Det var lite trixigt att få färsen att hålla ihop men om man finriver osten så går det lättare, det gjorde inte jag första gången *harkel* eftersom jag var lat. Men man lär sig av sina misstag. Var försiktig med saltet också eftersom bacon är salt. Gröna ärtor eller rivna morötter till och en klick lingon för de bokstavstrogna och så var maten klar!


Tillbehör till soppan

När man har ont i tänderna, det är regn och höst och allmänt ynkligt så är soppa himla gott. Jag har nog slagit ett slag för hemlagad tomatsoppa förr så det receptet finns, jag har kollat ;) det går bra att söka på tomatsoppa om man blir sugen. Vi kände dock för att piffa till det hela en aning och därför svängde jag ihop en klick oliv och feta-röra. Vilken grej! Det var så gott att det som belv över fick hamna i en bakad potatis dagen efter! Då förstärkt med mer vitlök och lite färsk basilika! Man kan också ha röran som sås till grillat lamm och klyftpotatis eller rattatouie, bara fantasin sätter gränser!

Jag blandade
1 burk creme fraish med
drygt ett halvt paket riven fetaost, men man tar så mycket man vill... vi gillar det lagom milt för allas skull här. Jag köper dock en ganska bräkig ost med mycket smak till såser och liknande och en mildare när den ska smulas på sallad, men det är ju en ren smaksak
En rejäl näve urkärnade oliver, vi köper Icas Eco-oliver som är ljuvligt goda och i olika färger. De är dock med kärna så den inköpta olivurkärnaren är guld värd!
Salt o nymalen svartpeppar
liten skvätt olivolja
vitlök efter smak, men bara en gnutta så att inte de andra goda smakerna försvinner
Finhacka oliverna och rör ihop osten, oliverna och oljan. Rör ner creme fraish och smaksätt med kryddor. Vill man ha extra sting så kan man ha mer vitlök och färska örter i också, det är gott det med. Man kan ju tex matcha soppan med timjan och basilika eller lammet med rosmarin. Men det är gott att känna oliverna. Ta mer om det känns bättre!

Till soppan åt vi vitlöksbröd, formfranska bredd med smörgåsmargarin och krydade med vitlök, pizzakrydda och lite salt. In i ugnen och grilla till gyllene färg. Ätes varma och frasiga till soppan. Om man orkar så kan man ju blanda allt och bre på kryddsmöret, men det orkar inte vi och det är svårt att avgöra mängd/åtgång så vi brer på och kryddar varje macka, lättare men bygger på vitlökspulver för att funka.


kycklingfärsbiff med parmesan

Plötsligt måste all mat vara mjuk och inte ha något motstånd för att kunna ätas eftersom 2 av 4 personer i familjen har ont i tänderna. Ont med stooort O. Alltså kan vi glömma biffen och majskolvarna på en stund och snarare frossa i soppa och gröt. Men iblnd blir man lite less på bara flytande och vill ha något mer matigt. Då är kycklingfärs bra för det är mjukt, magert och gott. Och med potatismos till så kan alla i familjen äta trots allt. Nackdelen med färsen är att den är relativt smaklös så den kan behövas kryddas lite. Idag provade jag med riven parmesan och det blev gott. Man kan dock inte steka på allt för hög värme för då bränns det lätt med ost i smeten. Jag löser det problemet genom att steka mina biffar till fin färg i stekpannan och sedan lägga in dem i ugnen för att bli klara medan jag gör sås och mos. Ca 150 -175 grader är lagom för att få dem klara i mitten. Kontrollera dock noggrant eftersom det handlar om kyckling.
Färsen blir ganska kladdig, så jag klickar den med två matskedar och trycker till med en stekspade för att de ska bli något platta och därmed lättare färdiga i mitten.

till 4 personers biffar använde vi idag
1 pkt färs, brukar vara 400 g i ett paket
knappt 0,5 dl ströbröd
knappt 1 dl riven parmesan, jag hade bara den trista sorten i påse idag men det går
ca 0,5 dl grädde, börja med mindre och prova dig fram
1 litet ägg
salt och peppar

Blanda färs, ströbröd och ost. Späd med ägget och sedan tillräckligt mycket grädde för att få en smet som håller ihop och går att forma. Salta och peppra. stek biffar.

förutom moset så hade vi en sås. När alla biffar var stekta så hällde jag i det av grädden som blev kvar när jag gjorde färsen, lite kokvatten från potatisen och så en skvätt mjölk, totalt ca 4 dl vätska. Kanske 5... I där åkte en halv tärning svampbuljong och så några msk kycklingfond, lite vitpeppar, soya och så lite redning. Smaka av och koka ihop. Så var middagen klar. Lite ärtor till och det är ganska likt en klassisk wallenbergare fast på kyckling.

barnmat? Nope. tydligen inte

Jag har länge varit väldigt glad över att mina barn gillar otypiska barnsaker när det gäller mat. De äter gärna ädelost, brie, chili, thaimat, skaldjur och entrecote. Vi har kunnat servera ganska varierad kost, inte BARA fiskpinnar och falukorv. Men så plötsligt har fler och fler rätter försvunnit från menyn, minerna blir allt surare vid bordet och det är allt som oftast ett blääää när talriken kommer på bordet. Jag försöker intala mig att det är en FAS, det går över. Men man undrar ju ibland. Särskilt när man är inne på femte veckan i rad med både fiskpinnar och falukorv på menyn...

Härom dagen skulle vi fixa hela dagen i trädgården och jag hade inte superplanerat middagen så det blev lite spontant. Men kött gillar de ju och grönsker kan gå ner... pasta funkar alltid. Så en vanlig måndag så blev det grillade skivor av lammstek som fått marinera i olivolja ca 1 dl, balsamvinäger knappt en halv dl, salt, peppar, 2 krossade och sedan skivade vitlöksklyftor och två rejäla grenar rosmarin klippta i småbitar samt några nypor torkad chili. Dubbla plastpåsar, lite go massage och så skaka av. Grillat under lock blev det ljuvligt kött med mycket smak och lite sting av chilin. Till kokade vi fullkornspasta och så lagade vi en rattatuie eller snarare ratta-ture. (se recept på bloggen) Höjdare tyckte vuxna i familjen. Urk, blä och fy tyckte barnen. Starkt kött, gröna konstiga saker på, rött (dvs tomat) i såsen och BRUN pasta. Så nu ger jag upp. Jag ger mig liksom. Och fortsätter att intala mig att det är en fas.

Vi njöt i alla fall. Och det blev goda lunchlådor. Vill man lyxa helt så kan man ju bara äta ratta-ture med lamm och smulad fetaost över hela härligheten. garnera med en färsk kvist rosmarin och det är rena rama lyxmaten!

födelsedagsmiddag i all hast

Igår fyllde mitt äldsta barn 8 år. Detta skulle firas av familjen tänkte vi men plötsligt så blev det så komplicerat när det var vardag och alla ska hinna med att komma hem från skola och jobb och så inte stanna för sent etc etc. Alltså bestämdes i all hast att alla skulle komma på mat istället för bara tårta. Jättetrevligt, jag gillar spontana saker. Utom när jag har tandvärk och inte kan tänka... Men någon liten matinspirerad hjärncell fanns det så mat blev det. Baconlindad fetaostfylld fläskfile och klyftpotatis med tomatsallad och kall sås. Det gick hem. Och så tårta som efterrätt, en hembakad prinsesstårta vars vaniljkräm av misstag spred sig över mer än halva köket kvällen innan, sisådär vid 22.30-tiden när den trötta modern skulle vispa den... så under middagen fick vi vara utan gardiner, de var i tvätten för att bli av med all vaniljkräm. Tips i all välmening: tappa inte taget om bunken du vispar i medan elvispen är igång!!!

Fläskfile som man steker hel är praktiskt när man har gäster, den står i ugnen och sköter sig själv och osar inte så mycket. Och har man varmluftsugn så kan man köra potatisen samtidigt. Har man inte den möjligheten så kan man även äta kokt potatis eller ris till. Eller bara en rejäl sallad. Går också väldigt bra.
Tänk på att inte steka köttet allt för länge och låta det vila innan det skärs upp i skivor.

Jag använde två stooora rejäla fläskfileer till 9 personer. Putsa köttet ordentligt och skär av ändbiten som är smalare så att du får ett hyfsat jämntjockt kött. Restbitarna kan man täna ner och spara i frysen (om du köpt färskt kött) och när det finns tillräckligt med ändbitar kan man göra en pastasås eller gryta. Skär ett paket fetaost i ganska tunna skivor. Skär en skåra mitt i fillen längs hela men inte rakti genom, den ska hänga ihop i mitten. Peppra men salta inte. Lägg i fetaostskivor och kläm ihop. Linda baconskivor runt filen för att hålla ihop den. Det gick åt ca 1,5 paket till mina. Lägg i en ugnsfast frm och tillaga i 200 grader i ca 20-30 min, känn på köttet, om det känns fast så är det klart. Det blir ganska mycket sky i botten av formen. Låt köttet vila i formen med vätskan och allt i ca 5-10 min under folie. Om du har kört potatis samtidigt så kan man vrida upp värmen lite och få yta på potatisen medan köttet vilar så är allt klart samtidigt.
Som sås smulas resten av fetaosten ner i creme fraish och smaksätts med svarpeppar, salt och vitlök. Kanske någon ört om man vill.
Skär upp köttet i sneda skivor och servera med tillbehör.

RSS 2.0