Varm choklad i regn och rusk

Idag är det riktig höst. Ruggigt och regningt och blåsigt. Löven far kring i små minitornados i färgglada skådespel. Ungarna klagade över vädret på vägen hem och ville mest kura ihop sig i en hög. Och jag också. Så en mugg varm choklad och lite tända ljus fick bli fredagsmys idag. Och det var mysigt!
Vi gör gärna choklad själva, kakao, socker och en liten gnutta vaniljsocker blir gott! Och för mamma en skvätt kaffe i det hela så är lyckan gjord.
För annan vuxensmak så kan jag varmt rekommendera en hemmagjord varm choklad enligt ovan så att man får lite kakaosmak och så en liten skvätt mörk rom. Mmmmm det kan värma gott i regnet.
Vill man ha något gott till så är en mandelskorpa på svenska passa bra till. Eller lyxar man med sirapskakor som man kan dippa i Kesella citrus.
Trevlig helg

lyxig mat

För ett tag sedan, innan alla tandproblem, så hade jag och min man en mysig middag hemma själva. Vi la pengar på oxfile istället för på restaurang och gjorde en god rödvinssås som fick koka länge och så gjorde vi små bakpotatisgratäger. Det är gott och lite kul tillbehör som lätt kan förberedas om man vill göra för många och bara gratinera när de ska ätas! Nu på höst/vintern är det perfekt när potatisen går att mosa och är fina och man vill ha varm mat att mötas runt. Passar till det mesta men allra bäst till mat som inte är så väldigt såsig, kan vara sådär till en gryta enligt mig men väldigt bra till tex oxfile, eller annan köttbit.

Vår lyxiga middag, det enda som saknas är några tjusiga grönsaker....

Vi är storätare i vår familj så två potatisar per person beräknar vi, av en ganska stor och mjölig sort. När man beräknar totalt antal så skall man alltid ha MINST två extra. Dels för att man behöver mos så att det blir en liten kulle och dels så går alltid någon potatis sönder när man gröper ur dem. Så :
två potatis per person plus minst två extra.
Smör
mjölk
vitlök
riven västerbottenost
1 äggula per 4 potatisar
salt o peppar
ev annan smaksättning

Tvätta och pricka potatisen och baka den mjuk som vanligt. Vill man så kan man även baka i micro sägs det jag vågar inte efter en traumatisk upplevelse tidigare *S* så jag använder vanlig ugn.
Koka upp mjölk med skalad och delad vitlök och ställ åt sidan medan du fixar potatisen. Fiska upp vitlöken innan mjölken används.
Ta de varma potatisarna och skär av ett lock. Gröp försiktigt ur potatisen över en bunke så att du fåt en skål av skalet och lite potatis som ställs åt sidan. När alla potatisar är urgröpta har du förhoppningsvis två skalskålar per person och en bunke full av varm potatis. Om ett skal går sönder så gör det inte så mycket så länge det inte är totalt i bitar.
Gör ett gott mos med hjälp av smör, mjölk, ost och äggula som ska vara fluffigt och ganska smakrikt. Jag föredrar att koka vitlök i mjölk för en väldigt diskret vitlökston, men vill man ha mer smak så kan man pressa ner vitlök eller ugnsrosta vitlök och mosa ner i potatisen. DET är riktigt gott!!!
Fyll skalen med moset. Hit kan förberedas. När det är dags att äta, gratinera potatisen i 225 grader tills de fått fin färg och är genomvarma. Har de stått kallt så kan det ta lite längre tid, är de nygjorda så går det på några minuter!

Man kan leka lite med både smaksättningen och små överaskningar i moset. Knaperstekt bacon i moset, örter, små ostkuber etc. Anpassa efter vad som ska ätas till.

Middagsgäster

Och plötsligt så faller vardagen på plats lite mer och tiden räcker till mer än bara det allra mest nödvändiga. Alltså återupptog vi vårt sociala liv igen. Mycket trevligt, men min hjärna hade liksom kopplat bort det där med mat så det var en utmaning att hitta på något gott att äta. Men med lite hjälp på blev det en getost-toast med blandad sallad till förrätt och den gick till och med ner hos vissa barn! Och hos alla vuxna! Väldigt enkelt, men gott. Det finns nu små rullar med getost som är precis lagom att lägga på en skiva baugette eller pan risch för att sedan rostas i ugnen tills osten precis börjar smälta och brödet är lätt gyllene runt kanterna. Direkt på fat med lite blandad sallad, gärna någon sort med lite beska i och så lite flytande honung ovanpå. Klart, och gott!


Till varmrätt gjorde vi en helstekt fläskfilet som skivades och serverades på en blandning av skivad, ugnstekt potatis och squash som blandats med små tomater, oliver och rouccolasallad. Överst ringlade vi basilikaolja. Det skulle ha varit fetaost smulat över hela härligheten, men den glömde vi så den ligger kvar i kylen... men det gick bra ändå.
Till 8 personer kan man räkna med 1 kg fläskfilet, putsad och delad i bitar som är lagom stora att få ner i en stekpanna. Bryn filen på hög värme runt om och krydda. Stick en köttermometer i den tjockaste biten och lägg i folie. Stek filen i 125 grader till en innertemp på 65-68 grader och ta sedan ut köttet och låt det vila. Man kan steka det samtidigt som man tillagar potatisen, men man kan också göra köttet först och medan det ligger och vilar så tillagar man resten och om man vill ha öttet varmare så kan man värma på det en kort stund i ugnen innan servering.
Vi använde 1,5 kg potatis som skalas och skivas vilket kan göras i förväg. 2 medelstora squash och så olivolja att smörja formen och vända runt det hela i innan det steks i ugnen. Det ska bli klart, inte rostas till knaprighet (om man inte hemskt gärna vill det...)
När potatis och squash är klart, blanda med 2 askar coctailtomater, några rejäla nävar rouccolasallad, en burk oliver, gärna blandade och smula över fetaost efter smak. Skiva filen och lägg ovanpå allt sammans och ringla över basilikaoljan. Klart.
Jag tillagade allt i en långpanna och efter att allt var blandat så serverade vi det vid bordet i en stor ugnsform.
Basilikaoljan bestod av:
1 dl olivolja
4 msk vatten
2-3 klyftor vitlök
2 krukor basilika
0,5 tsk salt
svartpeppar efter smak

Mixa allt till en grön sås! Detta kan också göras klart innan! Jag tycker att det var enklare att göra med stavmixer men det går att mixa i en vanlig mixer också.

Och efterrätten? Chokladfondue med frukt och marchmallows att doppa! Lite mörk rom till de vuxna och så var kvällen gjord!

Syndig tröstmat

Jag har inte haft lust att laga mat på läääänge, kanske för att jag inte har kunnat äta något på grund av en misslyckad tandoperation. Så det har varit soppa i kubik och snabbmat för familjen som vägrat dela min misär...
Idag har jag trots allt lagat mat, en kycklinggryta med curry och kokosmjölk, men jag hade kvar en halv burk kokosmjölk efter det att maten var klar. Vad göra?
Jag letade efter recept på pannkakor med kokosmjölk, men hittade inget jag kännde direkt för, har även testat något innan som var sådär. Så fram med lite improvisation och poff så hade vi den perfekta syndiga söta desserten/tröstmaten... Fett, sött och syndigt! Men jisses så gott! Och toppad med O´hoj chokladsås så var det ju livsfarligt! Tur att det är mäktigt så att man inte orkar äta så många... jag fick 6 tunna pannkakor i min lilla teflonpanna, en stor hade kanske gett 4, men en var i den storleken är mer än nog. Banan sägs vara gott till kokos, men vi är inga bananomaner här men jag tänker testa med choklad och jordgubbar nästa gång. Om jag inte hade varit så mätt så hade jag börjat dregla redan nu!!!

1 dl vetemjöl
0,5 dl socker
1 krm salt
0,5 tsk bakpulver
2 dl kokosmjölk
2 ägg

Blanda allt det torra i en skål och vispa bort klumpar och se till att allt är blandat. Tillsätt kokosmjölken och vispa slätt. Knäck i äggen och vispa till en slät och lite tjok smet.
Stek gyllenbruna pannkakor i matfett, med mjölkfritt margarin så är det helt fritt från mjölk och laktos.
Vi åt antingen med socker eller med chokladsås på, sött och riktigt gott.
Bakpulvret gör att det blir liiiite puffigt, men inte tjockt. Se till att smeten får stelna på ovansidan innan du vänder.

RSS 2.0