ananaspaj

När jag första gången fick höra talas om ananaspaj blev jag väldigt tveksam. Okej, ananas är gott, men jag är bestämd på till vad man ska ha detta... jag ändrade mig dock när jag väl fick smaka för det ÄR gott, inte alls så som jag trodde och det har jag hört från flera, det är inte som man tror! Jag föredrar mer citron i min paj än vanligt för en fräschare ton, det smakar fortfarande ananas, men blir inte så jolmit som det annars kan bli. Glass till är gott, men det går att äta som den är. Däremot gillar inte jag vanlijsås till, det blir för sött, men jag vet andra som protesterar mot detta uttalande och gärna häller på massor av sås. Prova dig fram!

deg:
150 g margarin
1 dl socker
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver

det blir oftast deg över, men om man minskar på satsen räcker den inte, så det är en balansgång. En "vanlig" pajform är lagom i proportion till fyllningen enligt mig.
Smält margarnet, låt det svalna från hett till varmt. Häll ner socker, mjöl och bakpulver i margarinet. Rör ihop till en deg och tryck ut den i formen.

Fyllning:
1 stor burk krossad ananas
0,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 burk fet creme fraish
1 stort ägg
2 tsk citronsaft + rivet skal från halva

Häll av ananasen väl, pressa ut saften så att den blir ganska torr.
Rör ihop ägg, socker, creme fraish, ananas, vanlij och citron. Häll fyllningen i pajskalet och grädda 25-30 min i 200 grader i ugnen.
Låt pajen svalna lite innan serveringen.

fläskoullader i cidersås

Vi äter mat med kryddor av alla slag, mina ungar är vana vid vitlök, peppar, gorgonzola, örter etc. Det ska smaka. Men iland vill jag ha något annat, något enkelt. Inte kanske just lätt att laga men en enkel smak. Något milt, runt, mjukt, snällt men ändå en tydlig karaktär. BLÄÄÄ säger barnen, mmmmmm säger jag. maken säger varken eller. Man blandar anars så mycket. det är både basilika, vitlök, timjan och senap på en gång och då blir det gott på sitt sätt, men kanske tappar man de rena enkla smakerna lite? Jag tror att man kan behöva lugna smaklökarna lite. Och det gör jag med denna rätt.
Man kan använda fläskfile, men i vår budget så funkar det inte, så jag använder skinksnitzel istället. Som fylning ska man ha äpplen med myket smak, gärna svenska och en cider som inte är för söt. Favorit är Herrljungas äpplecder som är lagom, vi har provat andra helt alkoholfria men de är väldigt söta. Alkoholen kokar ju bort så det spelar ingen roll även om man har barn. Några små tips bara.

Roullader.
ca 400 g fläskkött i skivor, tex färdigskivade snitzlar, jag räknar en rejäl skiva per person
1 stav ost per skiva, smakrik ost, tex cheddar, ca 50 gram
2 små smakrika äpplen
3 dl cider
2 dl grädde
1-2 msk kalvfond
1-2 msk mjöl
salt och peppar

Lägg varje köttskiva i en stor fryspåse och banka ut denmed botten av en kastrull eller banka ut den med en köttbank om du har det. Det ska bli en tunnare skiva kött, man märker när man inte kan få den plattare.
Lägg ut skivorna och krydda med salt och vitpeppar. Skala äpplet och skär i skivor och sedan stavar. Skär osten i stavar. Lägg en oststav och lite äpple i varje köttskiva och rulla ihop till roullader. Knyt om med steksnöre eller sätt i en tandpetare för att hålla ihop dem. Hacka resterande äpple, skala först.
Bryn matfett i en stekpanna, gärna traktörpanna med lite högre kanter (annars får du bryna i en stekpanna och lägga över i en gryta sedan) Bryn köttet till fin färg runt om. Ta upp ur pannan. Fräs äpplet. Häll på cider och grädde och fond. Börja med den lilla mängden fond först och smaka dig fram. Koka upp och lägg ner köttet. Koka det klart i såsen, ca 10 min. Red ev såsen om du vill ha den tjockare. Smaka av med salt och peppar.
Servera med ris eller potatismos och någon grönsak.

GOD mat

Igår när jag åkte hem och passerade genom ett stråk av olika små restauranger så inåg jag hur mycket jag längtar efter GOD mat. Nu menar jag med detta inte nödvändigtvis gourmetmat. Visst, en oxfile kan också vara gott, tryffel vet jag inte och hummer är faktiskt ingen favorit, utan mat som är så god att man blir lycklig av att äta den. Det ska liksom bli varmt i kroppen, munnen ska bubbla av lycka och dofterna ska få näsan att fnissa av gädje. Och det kan man ju uppnå med en perfekt frasig raggmunk eller en mustig het soppa som bara blev sååååå perfekt.
Jag och barnen har varit hemma i först tre veckor sjuka och nu är vi inne på en ny runda. då är mat inte det primära utan ren och skär överlevnad. Då blir fiskpinnar nödens bukfylla för att man inte har handlat på lnge och inte orkar mellan alla syskonbråk och febermätningar och koppklianden. Men visst hade jag hellre ätit en ligurisk fiskfrikase med saffran och skaldjur än en prefaricerad orange pinne...
Fast å andra sidan, iland kan det vara lite bra med en matmässig öken en period för oj vad man längtar, var matfantasin kenar iväg och så GOTT det är när man faktiskt då tar sig tid igen att laga ordentlig mat! Sådan som är lycklig-görande god!

Tacopaj

Vi gillar tacos i vår familj. Och paj. Alltså är ju en kombination helt perfekt. Matigt, lite mindre kladdigt och kletigt än vanliga tacos, framför allt när det gäller barnen som blir tokiga när skalen går sönder när man ska äta. Degen är lite mer matig, påminner om vanliga scones och blir ganska mycket. Jag föredrar riven ost i min deg, men det gå bra utan. Vad man väljder för tillbehör är ju efter egen smak. Vi ställer fram både salsa, gräddfil, sallad och guacamole. Barnen vill ha majs. Men i övrigt, tja det är bara den egna smaken.
316172-94
Vi bakade vår i en vanlig pajform den här gången och barnen åt nachos till sin paj. God mat som går ganska fort att laga en fredag när man vill äta något roligare än falukorv.

Deg:
4 dl mjöl

2 tsk bakpulver

0,5 tsk salt

50 g margarin

1,5 dl mjölk
1 dl finriven ost

Blanda allt det torra ink. osten. Hyvla ner margarinet och nyp ihop en smulig massa. Tillsätt mjölken och blanda till en deg, men arbeta inte för länge, då blir det mer segt och trist, den ska bara gå ihop.
Tryck ut i en form med löstagbar kant eller en vanlig pajform, gör den inte allt för tjock, det kan bli deg över.
Jag förgräddar gärna lite, ca 5 min i 200 grader. Men det är okej utan att göra det också.

Fyllning:
500 g köttfärs
1-1,5 påsar tacokrydda
1 burk creme fraish
2 dl riven ost
 (om man vill så kan man blanda ner majsen i köttfärsen, vi varierar oss lite)
Bryn färsen och tillsätt kryddan enligt anvisningen, dvs med vatten som sedan får koka in. Lägg färsen på degen och rör sedan ihop creme fraish med osten och bred över köttfärsen.
Om man vill så kan man innan det lägga lite salsa, jalapenos, tomat elelr majs på färsen. Lek med vad du gillar!
Grädda pajen i ugnen ca 15 min på 200 grader.
servera med tillbehör.


Kolabullar, del 1

Jag har länge både hört talas om 7 elevens kolabullar och suktat lite när jag köper kaffe där, det låter ju helt fantastiskt! Nu är jag inte så himla glad för att köpa vetebröd ute för att det ofta är torrt och lite trist, men tanken på att baka något liknande föddes. Jag letade efter recept men kammade noll. Jaha, vad gör man då? Jo man roar sig med att provbaka! Alltså hade vi en "bake off", två olika varianter bakades och provades. Med ett resultat som var något blandat. Båda fick godkänt, men kanske inte under beteckningen just kola... Det blev dock mersmak och ett nytt försök utlovas. Själva trixet är ju så klart hur man gör en fyllning som smakar lagom med kola. Jag har nu provat en försiktig med sirap, vanilj, socker och margarin som vr god, men väldigt o-kolig samt en med färdigköpt kolasås som visst smakade kola, men mest konstgjord sådan... jag ska fortsätta att exprimentera. Men så här långt kan man konstatera att jag bör lyckas bättre än 7 eleven, för efter mina försök så gav jag upp och provade en av deras bullar, dvs min förlaga. Det VAR en besvikelse, bullen var god, men att kalla den för kolabulle??? Nej, mer vanilj. Men men, jag jobbar på!

image93
Här är första försöket. Bullar i aluminiumformar är de med kolasås i. De med mandel fick högre betyg av vissa, men kolasmaken var starkast i de med färdig sås. Även om den också var ganska klen...

Grunddeg
, lite annorlunda men GOD som ska jäsa bara en gång, ca 22 bullar
100 g margarin
6 dl vetemjöl
2 msk socker
50 g jäst
1,5 dl mjölk
2 ägg
1 krm salt

Fyllning
50 g margarin
ca 1 dl kolasås

ELLER
100 g margarin
0,5 dl socker
2 msk mörk sirap
2 tsk vaniljsocker

Börja med fyllningen. Rör ihop rumsvarmt margarin med smaksättningen som du valt. Ställ åt sidan

Mät upp mjölet och hyvla ner margarinet. Nyp ihop mjöl och margarin till smulor. Häll i socker och salt. Lös upp jästen i mjölken som ska vara sval, men inte kylskåpskall, lagom är att plocka fram mjölken och mäta upp den innan man börjar med fyllningen.
Häll ner mjölken och äggen i mjölblandningne och arbeta i hop en smiig deg. Den ska precis släppa kanterna och bli riktigt lätt att arbeta med.
Dela degen i två delar. Kavla ut till en rektangel som är ca 0,5 cm tjock. Bred på fyllningen och rulla ihop. Nyp ihop skarven ordentligt och skär edan rullen i skivor som läggs i pappersformar. Låt bullarna jäsa i rumstemperatur i drygt en timme. Pensla med ägg och dekorera med mandelspån om du vill. Grädda i ca 8 min i 225 grader mitt i ugnen.
Låt svalna och ät sedan och berätta för mig om det kan kallas kolabullar?!

godismuffins

idag när vi fortfarande är hemma och tycker synd om oss så funderade vi på vad man kunde göra för att pigga upp oss. Och nej, jag vet att man inte ska trösta sig med mat men det är så himla lätt att baka med uttråkade ungar och en less mamma. Och så får man något gott som belöning dessutom. Nåja, alltså bestämde vi att vi skulle baka. Frågan var då bara vad... vi är lite less på bruna muffins nu, dvs smaksatta med kakao eftersom det har varit standard ett tag. Så vi spånade loss om vad som är gott och vad vi skulle vilja ha. Det slutade med frysta hallon och hackad mjölkchoklad. Och vilken hit det var!!!! Rena rama godisbitarna.
Detta grundrecept är lagom till 12 stora muffins och man kan smaksätta det hur man vill. Man kan riva ner citronskal, hälla i vaniljsocker, russin, äpplen och kanel, blåbär eller vad man nu känner för. Men prova gärna hallon och choklad, det är såååå gott!
316172-90

125 g margarin, rumsvarmt
1,5 dl socker
2 ägg
2,5 dl vetemjöl
0,5 - 1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 msk mjölk

ca 1,5 dl frysta hallon
ca 100 g hackad mjölkchoklad

Rör margarin och socker vitt och pösigt.
Tillsätt äggen ett i taget och vispa ordentligt mellan dem.
Rör ner mjöl och bakpulver och vaniljsocker. Blanda, men arbeta inte allt för mycket. Tillsätt mjölken och sedan vald smak. Se till att det är hyfsat blandat men det behöver inte vara perfekt. Klicka ut smeten i pappformar som gärna får stå i en muffinsplåt. Hos oss blir det 12 stora muffins eftersom vi fyller dem rejält, men har man ingen muffinsplåt så kan man ta dubbla pappersformar eller sk muffinsformar och fylla med ca en rejäl rågad matsked och då kan det bli fler. 
Grädda i 200 grader ca 12-20 min beroende på ugn och storlek på muffinsen!
Känn med en stick så att de är klara i mitten. Låt svalna under bakduk.  

curryräkor

Okej, nu skäms jag lite... jag skulle ha lagt ut receptet på curryräkor för hur länge sedan som helst... men det har liksom inte blivit av och så har jag glömt och så.... ja ni vet. men så plötsligt vid en liten inventering av recept så kom jag på att detta nog saknades, trots att det funnits med på en matsedel. illa.
Detta är en rätt som går fort att laga. Om man väljer ris till så blir det en middag tycker jag, men om man bara vill ha en god kvällsrätt så kan man välja ett nybakat bröd till istället och då är det ännu snabbare. Gott kallt vitt vin är toppen till på helgen och då kan man känna sig riktigt lyxig.
Vi gör gärna detta till oss vuxna, våra barn är inte så förtjusta i skaldjur, men vad gör det när vi lätt kan klämma denna rätten själva på två personer?

ca 250-300 g skalade räkor, den lata kör färdigskalade...
1 liten gul lök
0,5-1 tsk curry
ca 1 msk mjöl
1-2 msk tomatpure
1 dl vatten
1 dl grädde
salt, peppar
ev tabasco
bladpersilja

Skala och finhacka löken.
Fräs lök och curry i lite matfett i en gryta.
Pudra över mjölet och rör runt, späd med vätskan lite i taget och koka upp. Låt såsen puttra under omrörning i ca 4 min. Smaka av med salt och peppar och kanske lite tabasco eller chilipuler. Vänd ner räkorna och låt dem bli varma men koka inte. Då blir de sega och hårda.
Hacka persiljan och strö över.
Servera med sallad, gott bröd eller kokt jasminris.

Lat frukost

Just nu har vi sportlov vilket innebär lata dagar. Då tyckte jag att de kunde vara lyxigt med nybakade scones till frukost. Det är något visst med en kopp the och en alldeles rykande het scone med smör som smälter ner över fingrarna när man äter. Lite god ost och kanske en klick marmelad på och så är man ganska nära himmelriket :)
När det gäller just scones så finns det flera varianter. man kan baka på mjölk och på fil, man kan göra med grahamsmjöl, vetemjöl, havregryn och med olika smaksättningar. Själv gillar jag mest en alldeles vanlig scone med vetemjöl men gör då och då med grahamsmjöl. Jag kan också klämma i lite riven ost i degen bara för att jag är galen i ost. Men mer komplicerat än så gör jag det sälland. Låt dock inte det hindra dig. Man kan nog göra det hur galet som helst...

frukostscones
4,5 dl vetemjöl (man kan byta 1 dl mot graham)
1,5 tsk bakpulver
(ev 0,5 dl riven ost)
0,5 tsk salt
50 g smör
2 dl mjölk

Blanda allt det torra i en bunke och vill du ha i ost så blanda ner den ihop med mjölet, annars riskerar du att få en klump ost någonstans i en macka, mindre gott.
Fördela smöret i mjölet och nyp ihop till en smulig massa. Häll på mjölken och rör runt till en deg som kan vara lite kladdig. KNÅDA INTE, bara rör ihop, annars kan du få platta, hårda scones.
Dela degen i två bitar och forma till platta rundlar på en plåt med bakplåtspapper. Kakan ska vara ca 1,5-2 cm tjock. Skåra den i fjärdedelar och nagga med en gaffel.
Grädda i 225 grader ca 8-10 min.

är den brun, röd eller...

I vår familj så är den ändlösa disskussionen om huruvida köttfärssåsen ska vara brun eller röd, dvs med eller utan krossad tomat. Barnen gillar brun och vi vuxna äter mest röd. Igår busade jag till det lite och gjorde en orange sås som omväxling. Jag snöar lätt in på olika ingredientser och just nu är selleri en sådan som jag fastnat för... desutom så försöker jag ju lura i mina ungar lite mer grönsaker än bara de få ynkliga synliga delarna från växtriket som de frivilligt äter. Jag hoppas ju att en och annna nyttighet från det jag stoppar i saker ska följa med ner i dem även om de petar bort det mesta. Kanske lite önsketänkande men än har ingen dött av skörbjugg i familjen så något rätt gör jag ju uppenbarligen.
316172-92
Alltså lagade jag köttfärssås på
400 g blandfärs
1 stor morot
0,5 gul lök
1 stjälk selleri
1 klyfta vitlök
1 tärning köttbuljong
lite worshestershiresås
0,5 dl krossad tomat
örter (oregano, basilika och lite timjan)
kryddor efter behag.
Riv moroten, hacka löken och sellerin och vitlöken. Fräs i lite olivolja tillsammans med köttfärsen. Späd med tomatkrossen och krydda med övriga ingredientser. Koka ihop till en mustig sås, ca 15-20 min. Smaka av och servera med pasta.

billig lat lunch

När man är hemma med sina små som är sjuka så gäller det att komma på billig, snabb lunch för att inte bli alldeles galen. Och eftersom jag älskar potatis så kan jag ju inte annant än att fresta med rårakor. Potatis finns alltid hemma hos oss och oftast även bacon. Alltså kan man alltid riva ner ett par skalade potatisar och steka till rårakor med lite salt och peppar. Till steker man bacon och så äter man med en klick lingon. Kan inte bli bättre!
Jag kan dock inte garantera nyttighetsfaktorn, men vem orkar bry sig om det när det växer vattenkoppor som ogräs och kassan är skral???
316172-89

Jag räknar med 2 medelstora potatisar per person som rivs, gärna får rinna av lite och sedan plattas ut direkt i en stekpanna, gärna teflon så behöver man inte oroa sig för att det bara fastnar. Salta och peppra på och stek på medelvärme så att potatisen blir klar innan den blir bränd...
vänd och stek på andra sidan.

vitlöksmos

I helgen skulle vi äta en god köttgryta och till den så ville maken ha något roligare än vanlig potatis. Så vi fixade till ett matchande potatismos med smak av vitlök och timjan. Nu är det så att våra ungar är ganska så misstänksamma så jag fick tänka till lite. Inga synliga saker i maten tack! Och dessutom så ville jag inte ha ett allt för skarpt mos så att det dominerade vår mustiga gryta allt för mycket. Alltså kokade jag upp mjölk med smör och en rejäl kvist timjan och två klyftor vitlök som jag delade i mindre bitar. Detta fick koka medan potatisen blev mjuk och när det var dags att mosa så silade jag ner den smaksatta mjölken i potatisen och vispade ett fluffigt, garanterat prickfritt men gott mos med en lagom ton av vitlök och timjan. Vill man ha mer vitlökssmak så kan man pressa ner de kokta vitlöksklyftorna så får man mer klös men utan den allra vassaste vitlökstonen som man kan få av färsk pressad vitlök. Moset fick med beröm godkänt och barnen åt!
Om man tycker det är svårt att bedömma hur mycket mjölk som behövs, så se den smaksatta mjölken som just smaksättning och om det behövs så späd med mer vanlig mjölk. Salt och peppar i också så klart. Nästa gång så får jag prova andra smakvarianter för det funkade bra tycker jag.

spenat- och rouccolasoppa

Ibland utsätter jag mina barn för diverse hemska saker. Som tex en grön soppa som innehåller SAKER... det ena barnet konstaterade att soppan var god, men det gröna som var i var läskigt... jaja, de åt i alla fall och någon liten bit spenat slank nog ner och någon liten vitamin följde väl också med hoppas jag trots att det mesta gröna var kvar i talriken när de sa att de var färdiga. För jag själv gillar verkligen spenat och en soppa med bladspenat och ägghalvor i är sååå gott om man frågar mig. Alltså kan jag bara inte låta bli att laga sådan mat. Lätt, snabbt och nyttigt! Och med lite purjolök och en näve roucola så blev det ännu bättre. Tycker jag.
Barnen blev ändå glada för de fick våfflor till efterrätt, en liten överaskning på söndagen som jag tyckte kunde funka för jag är barnsigt förtjust i våfflor själv! Och en söndag efter soppa så har vi då och då något extra gott.

Soppa med spenat (på en höft ungefär...)
1 påse färsk spenat (går ju bra med fryst också så klart men jag föredrar bladspenat då, men det är ju en smaksak. Mna kan ju ta mer spenat också om man vill)
1/2 påse rouccola eller två rejäla nävar
ca 10 cm purjolök
2 tärningar hönsbuljong
ca 7 dl vatten
3 dl mjölk
ev en liten klyfta vitlök
peppar
hårdkokta ägg, vi tar ett per person
Koka äggen och spola dem i kallt vatten.
Skär spenaten och rouccolan i mindre bitar, jag gillar när det inte är allt för finfördelat, men det är ju högst personligt.
Hacka purjon och ev vitlök. Ta inte allt för mycket vitlök, det kan bli för dominant och då tappar man lite av den goda spenatsmaken.
Fräs spenat, rouccola, purjo och ev vitlök i lite olivolja i en gryta någon minut eller så, var dock försiktig så att vitlöken inte tar färg för då blir det beskt. . Späd med all vätskan, lägg i buljongen och koka upp. Låt soppan puttra ca 10-15 min. Smaka av med peppar och ev lite salt. 
Om man vill ha en mildare vitlökssmak så kan man istället lägga i en hel vitlöksklyfta tillsammans med buljongen och sedan lyfta ur den innan servering. På så sätt får man en mer subtil vitlökston. 
Jag vill ha min soppa tunn, men det går bra att reda den lite innan servering. 
Dela äggen och servera soppan med två ägghalvor i talriken. 

 

RSS 2.0