ostrisotto på svenska

När jag var liten så fick vi något som kallades risotto i skolan. Det var Uncle ben´s ris med en mix av ärtor-majs-paprika. Ingen hit. Alltså har risotto inte haft något positivt klingande i vårt hushåll. Maken hade samma upplevelse i bagagen. Så när jag bestämde mig för att trots allt prova en "riktig" variant så kunde jag inte hitta det där speciella riset man ska ha. Vad gör man då? Man tager vad man haver... Och tänka sig, det fungerar faktiskt helt okej med vanligt grötris. Jag har faktiskt av ren lathet och snålhet fortsatt att använda grötris och även faktiskt bjudit på risotton utan att någon klagat. Snarare tvärt om. Till och med barnen äter.
Nu ska jag erkänna med en endaste gång att alla med någon form av italienskt blod i sig kommer att vrida sig i plågor och hävda att jag skändar deras matkultur, men jag vill nog hellre påstå att detta är en svenskifierad hyllning til den samma... eller något ditåt.
Det är oavsett så att man utan problem kan äta risotto som den är, men med lite topping på så blir det extra bra. jag tar vad vi har hemma. Rouccola, bacon och svartpeppar eller oliver, fetaost och hackade tomater, eller vitlöksfrästa räkor med lite lök och något grönt. Eller stekt svamp. Eller grillad Hallomi. Eller strimlad salami och en bit brie. Eller.... ni fattar.
image81

Vi hade lite kylskåpsrensning ch tog fetaost, svamp och bräckt rökt renstek till vår risotto, det var riktigt gott.

Risotto
1 gul lök
1-3 klyftor vitlök
olivolja
3 dl grötris (eller riktigt risottois)
ca 1,5 l hönsbuljong
1 klick smör
svartpeppar, ev salt
2-3 dl riven ost av minst två sorter vara en parmesan (greve, cheddar, västerbotten, något med smak är bra!)

 Slå på vattenkokaren om du har och koka upp vattnet. Blanda det med tre tärningar buljong i ett värmetåligt kärl och se till att buljongen löser sig. Hur mycket du faktiskt beöver är väldigt varierande.
Hacka löken, både gul och vit. Fräs i olivolja en stund så att löken blir glansig men inte får färg. Häll i riset och fräs allt ytterligare en liten stund. Häll på en skopa buljong, jag använder vår soppslev. Rör och låt koka in. Häll på mer och rör igen. Det ska puttra, inte stormkoka. Beroende på hur krämig du vill ha din isotto och på hur mycket al dente du gillar så tar det allt mellan 25-40 min. Smaka på riset och känn på konsistensen. När du är nöjd, dra av frn värmen och rör ner en klick smör, gärna extrasaltat samt den rivna osten. Rör ordentligt och lägg upp på fat och toppa med det du känner för eller har hemma.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0