slowfood del 2 - tjälknöl

Äntligen har jag tid och samtidigt tillgång till min blogg (problem med byte av plattform som inte bör påverka er som läsare). Nu ska jag berätta om den kära köttbiten som faktiskt blev en tjälknöl till slut. och en god sådan! Det var en fjällko, inte något annat konstigt som jag först trodde och efter sina timmar i kryddig lag så fick vi en vackert rosa och välsmakande bit kött. MEN jag lyckades med det en husmor INTE vill ska hända... jag tappade hela potatisgratängen i golvet när jag var på väg till bordet med den. Glasform mot stengolv - ingen bra ide... Pang, krasch och så var den middagen körd. I alla fall i sin ursprungliga form. Tur att man kan improvisera och därmed begå helgerånet av att servera denna klassiska rätt med potatiskroketter och svampsås. men nöden har ingen lag och mätta blev vi. Alltid något.
jag kan varmt rekommendera att laga just tjälknöl, det tar lång tid och kräver viss planering, men det kräver minimalt med arbetsinsats!!! Det sköter sig självt i ugnen och går utmärkt att förbereda. Därmed är det en perfekt rätt om man ska ha gäster, köttet är klart och på sommaren så kan man servera med färskpotatis och en god sås, tex kantarellsås eller en matig potatissallad. Gott och enkelt! Gratäng är utmärkt tillbehör (om man slipepr skrapa upp den från golvet det vill säga) och med en sallad så behövs ingen sås. Tänk bara på att göra den i god tid och att inte förvara den i lagen utan hälla av lagen och sedan förvara den i upp till några dagar fram till festen.

Tjälknöl (original tjälknul)
1,5 kg djupfryst benfitt nöt- eller älgkött, tex bog eller ytterlår
(man kan använda ofryst kött så klart, då blir tillagningstiden kortare!)
Lägg det djupfrysta köttet i en ugnsform och sätt in i ugn som är förvärmd till 75 - 100 grader, den lägre temperaturen för varmluftsugn. När köttet har tinat, dvs efter några timmar, så stick in en köttermometer så att spetsen hamnar i den tjockaste delen av köttbiten. Stek i ca 10-12 timmar för djupfryst stek eller tills temperaturen är 60 grader för rött kött, 70 grader för rosa och 75 grader för helt genomstekt.
Ta ut köttet och koka upp lagen. Låt den koka ca 5 min och låt den svalna lite.
Häll över köttet i en bunke eller dubbla fryspåsar. Se till att lagen täcker köttet. Låt vila tills det är svalt, lägg i kyl och låt ligga i lagen ca 5 timmar. Ta upp köttet och förvara kallt utan lag. Skär i tunna skivor vid serveringen.

Lag:
1 liter vatten
1 dl salt (JA, det ska vara så mycket!)
1 tsk socker
0,5 tsk grovstött svartpeppar
1 stort smulat lagerblad
15 krossade enbär
ev 1 tsk torkad timjan

Denna omgång är lagom till ca 10 portioner, ska man ha många gäster så lägger man in flera köttbitar på samma gång i ugnen och gör lag i större omgång.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0