Köttfärsbiffar ala björn och Walle

Jag har nog berättat innan att mina svärföräldrar då och då köpr en ko eller liknande för att lägga i frysen. med den sortens kontakter så kan man få både det ena och det andra i djupfryst form. Trevligt. Sist fick vi en rejäl omgång med kalvfärs som de fått från sin kött-langare (det ÄR ett skämt) Jättefin mager kalvfärs i gigantiska förpackningar, mer avpassade till att utfodra ett halvt dagis än för en familj. så vad göra? Man kan ju inte direkt tina upp 1,5 kg färs och bara använda lite, det går inte så jag hade en dag av färsbiffar. Och vad bättre att göra på kalvfärs än Wallenbergare??? underbart milt och gott så att köttsmaken faktiskt fick lov att komma till sin rätt. Alla åt och vi fick massor över. Måååånga lunchlådor blev det med gott potatismos, gröna ärtor och gräddsås. Men jag hade så klart färs kvar så då fick det bli en lite vildare biff som kallades björntass av min pappa. Goda, ganska stora biffar med stekt svamp i fyllningen. Prova, det är inte svårare än att laga andra färsbiffar.
Prentes: varför måste vi hela tiden döpa om vanlig mat bara för att få den att låta mer spänande??? vad är det för fel på mos? Idag kan vi kalla det puré (barnmat i mina öron) eller stomp eller masch för att vara mer internationella. Jag ar lite svårt att köpa det där, det är inte godare för att man kallar det något annat. Basta! Så nu har jag tyckt till. Tyck gärna du också!
image100
Minibjörntassar. Här fick det bli ugnspotatis till och istället för att "bara" lägga stekt svamp på biffarna så ville barnen ha en svampsås till. Gick lika bra det.

Wallenbergare:
400 g kalvfärs (eller nötfärs om man inte har tillgång till just kalv)
1,5 - 2 dl vispgrädde, här ska det vara helfett
3-4 äggulor
1 tsk salt
vitpeppar
ströbröd, ca 1-2 dl

Blanda färsen med grädden och äggulorna till en ganska lös färs, känn efter hur den blir för det an variera lite på färsen själv, storleken på gulor etc. Det ska vara löst, men inte rinnigt, det ska gå att forma biffar men tänk på att inte göra den lika fast som en traditionell köttbulledeg. Jag lovar att färsen stabiliserar sig under tillagning.
Forma biffar, gärna lite trindare sådana så de håller sig saftiga. Vänd biffarna i ströbröd och stek dem i gyllenbrunt smör på båda sidorna, ca 3 min per sida, till vacker färg. ha inte högsta värmen på plattan för då bränner man panneringen. Efterstek gärna i ugn, 125 grader medan du gör sås etc.
Servera med kokt eller mosad potatis, lingon, ärtor och en god gräddsås.
Jag vispar ner några dl vispgrädde i pannan efter att sista biffen är stekt, låter det koka några minuter och smakar av med lite salt, peppar och ev kalvfond. Red om du vill eller koka ner såsen tills den är simmig av grädden självt om du har tid.
Riktigt gott och lite lyxigt.
 
Björntassar
400 g nötfärs
1 gul lök
150 g champinjoner (jag tar gärna 200 g, men jag älskar svamp) helst kastanje- eller skogschampinjoner
1 tsk salt
vitpeppar
1 ägg
0,5-1 dl vatten
0,5 tsk timjan, torkad

Hacka löken och 100 g av svampen. Fräs i lite matfett och krydda med salt och peppar. Se till att svampen hinner få lite färg. Ställ åt sidan så att det svalnar.
Skiva resten av svampen och fräs till fin färg, salta lite lätt och peppra lite. Ställ åt sidan som tillbehör/garnering.
Blanda färsen med salt, peppar, ägg, smulad timjan och lök/svampfräset till en ganska lös färs, prova dig fram med vattenmängden. Forma ganska stora biffar som ska vara ganska platta, max 1,5 cm tjocka och ruta ytan med en kniv så håller de ihop bättre. Stek dem i medelvarm stekpanna till vacker färg och låt dem ev vila i ugnen på 125 grader medan du gör sås.
Vispa ur pannan med lite vatten och sedan grädde. Smaka av med salt, peppar, timjan - men bara lite, det ska inte dominera allt för mycket, och kanske pyttelite lökpulver. kanske en skvätt kalvfond. Red om du vill eller ha det som en gräggid sky.
Servera biffarna med en hög svamp ovanpå och skeda såsen över. Gott till är pressad potatis eller en gratäng.

Kommentarer
Postat av: Åsa

Fast jag tycker att det är lite olika saker... mos är stabbigt just MOS. Puré - lite finare konsistens, lösare. Krossad potatis - bara grovkrossad, med bitar i men kanske också rörd med lite vätska men inte lika som mos.

Testa blomkålsmos någon gång! DET är grejer det! MYYYYYYYCKET godare än potatismos säger vi! :)

2008-04-05 @ 08:58:36
Postat av: Åsa

tillägg; om man låter gräddsåsen koka ihop en stund behövs ingen mjölredning. "Bra sås reder sig själv". Prova - gott!!!

2008-04-05 @ 08:59:47
Postat av: Linda

Mums såg gott ut=)

2008-04-05 @ 22:37:56
URL: http://sweetkay.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0