Tomatsoppa

Under många år var detta ett stående inslag på vår matsedel, så ofta att vi nästan tröttnade och fick ta en paus från vår favorit. Det är en billig soppa som är god, mustig och tillräckligt lyxig med rätt tillbehör för att fungera som bjudmat! En jättegryta full med doftande och het tomatsoppa till höstens söndags-sammankomster, lite god röra att klicka i, en bit nybakat bröd eller varför inte vitlöksbröd till och så en äpplekaka till dessert så var den dagen fixad?!
Dock är det ett recept som har vuxit fram och det gör att soppan aldrig blir exakt lika dan var gång, men den brukar alltid bli god!
Som tillbehör kan man välja olika varianter. Vitlökskrutonger, köpta eller hemgjorda. En bruk creme fraish eller gräddfil att klicka i eller en röra med fetaost och vitlök ihop med creme fraish? Det finns massor av olika varinater, en grön örtsås funkar också bra! Prova dig fram. Eller ät den som den är bara! Vill man ha mer att lägga i så är det gott med svarta oliver och fetaosttärningar i skålar för lite personlig lyx. Lite vuxenströssel typ.

Till 4 personer
2 burkar krossad tomat eller en tetraförpackning krossade eller passerade tomater (beroende på om man vill ha en slät soppa eller ej och tex saknar mixer...)
1-2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
vatten och mjölk - om jag använder en tetra så fyller jag den med hälften hälften, om jag har burkar så tar jag en och en halv burk med hälften av varje.
2 tärningar grönsaks eller köttbuljong
1 msk socker
1 msk tomatpure
salt och svartpeppar
timjan, basilika, oregano eller vad man gillar mest, men timjan och tomat ihop är såååå gott
ca 1 msk balsamvinäger
worshestershiresås, några droppar till 1 tsk ca, smaka dig fram
ev lite tabasco
ev lite kelda eller creme fraish på slutet

Fräs hackad lök och två hela men skalade vitlöksklyftor i lite olivolja. Häll på tomaterna, tomatpuren och vätskan och tillsätt buljongen. Krydda med örter och salt. peppar och socker. Koka i ca 15 min. Smaka av med vinäger, tabasco och w-sås. Koka ytterligare en stund och mixa soppan slät. Vill du ha rundare smak eller fylligare, så tillsätt lite kelda på slutet och se om du behöver justera kryddorna ytterligare 
OBS! Soppan kan ibland se konstig ut innan man mixar den så jag brukar rekommendera en tur i mixer eller ett möte med en stav. Då går den ihop och ser inte längre ut som om den nästan har skurit sig. man kan låta bli tex om man kör på passerade tomater, men kan riskera ett lite märkligt utseende. Den smakar dock gott i alla fall!!!
Servera rykande het med något gott att klicka i!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0