Köttfärsbiff med svampsås

Hösten innebär en del frossande i svamp här. Inte för att vi är typen som drar på gummistövlar och ger oss ut i skogen direkt, för vi är asfaltbarn allihop, men till en affär med svamp i sitt sortiment kan vi i alla fall gå....
Och lika bra är nog det för vem vet vad vi skulle komma hem med? Jag mins fortfarande min mammas gamla moster som glatt plockade alla sorters svamp hon kunde hitta, skar i bitar och konserverade på gammaldags maner för att sedan förära alla vänner (och oväner). Hon var av den gamla sorten som var van vid krig och kris och att äta allt. Jag gillade aldrig de där konserverna för de smakade alltid så illa men allt skulle ändå ätas upp! Man slänger inte mat var devisen. Men så efter några år kröp det fram att hon även plockade halvt oätlig för att inte säga giftig svamp som hon använde att dryga ut med... Tro sjutton att de smakade illa?!!! Som försvar sa hon att "jamen ingen har ju dött och så lite märks ju inte i alla fall..."
Håhå jaja.
Köttfärsbiffar av nötfärs som får koka klart i en god svampsås är i alla fall gott, så länge man inte använder gamla moster Stinas svampkonserver!

image68

Det behövs:
ca 500 g nötfärs
salt och peppar
ca 4 dl kelda
knappt 1 l svamp
1 tärning svampbuljong
kinesisk soya
1 msk lingon
ev lite lökpulver

serveras med kokt potatis eller mos, kanske med lite nedsmugen palsternacka eller persiljerot i om man vill.

Koka potatisen.
Forma bifar av nötfärsen och krydda dem. Bryn till fin färg runt om och ta upp dem ur pannan. jag använder alltid en traktörpanna i gjutjärn som jag kan laga massor av sås i, om man inte har det och får svårt att få plats så ta en stor gryta till såsen för det ska få plats både sås och biffar!
Fräs svampen, vi använder trattkantareller just nu och dem delar jag bara i grova bitar, lättare för barnen att pilla bort...
Späd med matlagningsgrädden och smula ner buljongtärningen. Koka upp såsen, sänk värmen och sjud klart biffarna i såsen. Smaka av med soya, lingon och om man vill en liiiiiten nypa lökpulver. Använd gärna vitpeppar i hop med svamp.
Om man vill så kan man reda såsen med lite pastaredning, det är oftast lättare när man har "saker" i såsen och inte kan röra om hela tiden. pastaredning består av margarin som är väldigt mjukt eller flytande dito som man rör ihop med vetemjöl eller idealmjöl till en smet/deg. Denna klickas ner i små klickar i såsen tills man fått den så tjock som man vill. Lite måste man röra, men inte så pass att biffarna tirllar sönder. Glöm inte att ändå koka bort mjölsmaken, annars blir det trist.
Servera med lingon till.

Kommentarer
Postat av: Eva

Wow Mia...har suttit och dregglat över alla fantstiska recept och bilder på din blogg i säkert en halvtimme nu :) Skall absolut testa något/några av dina recept nu i helgen!!
Kram Eva

2007-11-08 @ 22:55:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0