Minestronesoppa
I vår familj lagas denna soppan ändå med viss frekvens, men var gång upplever vi att den smakar annorlunda. Kanske för att vi numera förväntar oss en annan smak, kanske för att det spelar roll vilken årstid man lagar den eller så är det bara så att minestrone aldrig är sig lik? Oavsett så är den god i vilken form den än är, nästan.
Lagon värmande och matig så är det för mig en utmärkt höstsoppa och det blir ganska mycket så man kan bjuda in grannen på lite mat också om man vill. som efterrätt passar det jättebra med en plommonpaj och lite vaniljsås.
Soppa:
125 g tärnad rökt skinka
2 morötter, skalade och skurna i bitar
1 bit rotselleri, skalad och tärnad eller som här idag så bytte vi rotselleri mot 2 mellanstora palsternackor
10 cm purjo i skivor
2 medelstroa potatisar skalade och i bitar
1 finhcakda gul lök
olivolja att fräsa allt i.
När allt har fräst en stund är det dags att späda med :
12 dl vatten
2 tärningar buljong
2 msk tomatpure
2 klyftor vitlök, delade
2 dl pasta, lagom stor för soppa
1 msk socker
1 tsk basilika, torkad
Koka tills pastan är klar enligt anvisningar.
1 burk hela tomater, dela tomaterna något, men det ska vara stora bitar kvar och häll ner i soppan. Smaka av med salt, peppar, ev tabasco och mer basilika. Servera direkt!
Flygande draken
Jag vet inte om kyckling är ett annat ord för drake eller om det är en flirt med kycklingens vingar, men av någon anledning så kallas detta för en flygande drake... Oavsett varför så är det i alla fall en god gryta med portvin och svamp som sällskap till den stackars kycklingen. Till passar det lika bra att äta ris som kokt potatis. Vi föredrar ris men igen, en smaksak.
3-4 kycklingfileer
matfett, salt och peppar
1,5 - 2 dl rött svenskt portvin eller annat kraftigt rött portvin.
4 dl vispgrädde eller kelda
ca 200 g färska champinjoner
Jag börjar med att skära svampen i bitar och bryna den ordentligt i matfett. Salta och peppra och ta upp ur pannan, jag använder en rejäl traktörpanna av gjutjärn.
Skär kycklingen i bitar, inte allt för små, och bryn dem till fin färg i matfett. Krydda med salt och peppar och slå över portvinet. Om man har ett mindre kraftigt vin, ta den större mängden, jag hade inte tillräckligt med portvin kvar idag så jag "skarvade" med vanligt rött vin och en liten nypa socker för balansen. Koka kycklingen i portvinet ca 5 min och ta sedan upp köttet och lägg det tillsammans med svampen så länge. Späd med grädden och koka ihop såsen tills den blivit simmig. Jag kryddar lite extra med en halv tärning kycklingbuljong och ca 1 msk kinesisk soya, men det är en smaksak., Om du använder kelda, koka ihop ca 15 min och red sedan med lite idealmjöl för en krämigare sås. När såsen är simmig och lagom i konsistensen läggs köttet och svampen ner i såsen. Låt det koka upp, smaka av och servera med ris.
En blandad sallad är gott till samt ett glas rött vin om man vill.
Fyllda färsbiffar
På matsedeln för fredagen stod det fylld färsbiff. Inga problem, gott och ganska enkelt att fixa. Men vad hade jag tänkt fylla den med??? Cantadou-ost i någon smak? Tomt i kylen. Svamp och örter? Nej ingen svamp hemma. Bara hackade örter? Nej, känns trist. Vad blev det då? Tapenade blandat med mosad Fetaost innuti och så en skiva bacon runt omkring på utsidan. (men här bestämmer man själv vad man vill ha)
Till serverades det gräddig sås och ugnsbakade grönsaker (potatis, lila och orangea morötter och palsternacka). Lite rosmarin i såsen var gott. Alla var nöjda! och kvällen till ära så fick alla som ville ha nykokta ingerfärspäron med gräddglass till dessert också.
Fyllda biffar:
ca 400 g nötfärs
salt, svartpeppar (ganska frikostigt med peppar, försiktigt med saltet då baconet är salt)
lökpulver och ev lite vitlökspulver
blanda ihop färsen med kryddorna.
välj fyllning, tex mosad fetaost blandad med tapenade, och gör till en biff 2 plattor av färsen, lägg fyllning på den ena och fäck med den andra plattan. Nyp i hop kanterna och linda en skiva bacon kring kanten för att hålla ihop det hela. Fortsätt så tills färsen är slut.
Bryn biffarna på båda sidorna i en stekpanna så att de får fin färg. Gillar man sås, slå sedan på 1 pkt kelda, 1 msk kalvfond och krydda med någon ört. Låt biffarna koka klart i såsen. (har man valt annan fyllning, tex kantareller, släng i lite svampfond istället och några extra kantareller i såsen! Bacon är kanon med kantareller också, så behålld det!)
Vill man hellre ha en såsfri måltid alt. en kall sås vid sidan så kan man med fördel låta biffarna steka klart i ugnen på ett fat bredvid grönsakerna!
Välj vilka grönsaker du vill ha till, bara potatis, rotfrukter, paprika etc. det är en smaksak och beror lite på årstid. Putsa alla grönsaker, ringla olivolja över och baka i ugn tills de är mjuka. Ta gärna med någon god örtkrydda och kanske lite vitlök om det passar med maten och fyllningen.
Fläskpankaka
När man är hemma med sjuka barn inser man plötsligt att det är ännu en måltid per dag som ska fixas... lunchen. Den som jag i skolan tar mig i farten eller faktiskt har en färdig lunchlåda från frysen att ta till. Nåja, turligt nog så älskar lillan (och jag!) fläskpankaka så det är en perfekt nödlösning! Bacon finns alltid i frysen och ägg, mjölk och lite mjöl är inga problem! Om man gör detta till middag så äts det med råkost också.
Vi gillar stor, tjock pannkaka som är nästan lite krämig i mitten och knaprig kring kanterna. Om man vill ha en tunnare pannkaka så häll smeten i en större form, det går också att dubbla så att den räcker till fler, men om du gör dubbel eller tredubbel smet, lägg till ett extra ägg! Alltså, om du gör smet på 3 dl vetemjöl, ta då 7 ist för 6 ägg, då blir det bäst! Kan inte förklara varför, men det fungerar bättre.
Jag använder detta recept även till vanliga pannkakor och plättar också, jag tycker att det är lätt att komma ihåg och blir bra, lagom tunna, hållfasta och inte så degiga pannkakor.
Smet 1-2-3 (lagom till lunch till två HUNGRIGA eller kanske 3 inte så sugna...
1 pkt bacon om man gillar mycket fläsk, ta annars ett halvt till denna sats
1 dl vetemjöl
2 ägg
3 dl mjölk
salt och vitpeppar
Lingon och vitkålssallad eller rivna morötter till
Smörj en ugnsform med lite margarin, skär baconet i bitar och sätt in i ugen en stund. Har du en pkt baconbitar så behöver du ju bara tippa ner dem i formen, annars så skär jag halvfrusen (för jag glömmer alltid att ta fram saker i tid) bacon i skivor/strimlor och lägger i formen och in i ugen. När det har börjat fräsa lite så tar jag två gafflar och delar baconen lite och så vispar jag smeten och häller på. Beroende på hur stor form du har, hur krämig du vill att den ska vara osv så varierar tiden, Min lilla tar ca 25 min i 225 g.
Ska du göra "vanliga" pannkakor så uteslut vitpeppar och bacon ;) eller gör latvarianten, stek bacon i en vanlig stekpanna och häll på smeten och gör bacon pankakor, bra som utflyktpankakor om man vil ha lite mer mättande mat till barnen, elelr sig själv!
Ingerfärspäron
Mina står på köksbänken just nu för att svalna och ätas i kväll!
Detta behövs:
2 kg höstpäron, gärna av en ganska fast sort
1 citron
1 kg socker
1 l vatten
3-4 bitar färsk ingerfära
Häll upp kallt vatten i en skål och pressa ner all citronsaft. Här i skall päronen ligga när de är skalade för att inte bli bruna.
Skala alla päron, om de är stora så dela dem gärna. Jag delar alltid mina, tar bort pinne och kärnhuset med en sked, men traditionellt skall man ha päronen hela och skrapa skaften bara. Det är en smaksak.
Koka upp vatten och socker i en gryta. Skala och dela ingerfäran och krossa varje bit lite lätt.
När sockerlagen kokat en stund, 2-3 min, lägg ner ingerfäran och päronen försiktigt så att du inte bränner dig, citronvattnet ska INTE vara med.
Koka päronen mjuka. Är de delade och mogna går det på ca 10-15 min, hela fasta päron kan ta upp till 1 timme. Man får prova med en sticka om de är riktigt mjuka.
Tvätta och förvärm en stor glasburk (fast man måste ju inte ta en så stor som jag hade det tenderar att se lite futtigt ut då!) ta upp päronen och lägg i burken. Skumma lagen omd et behövs och ta upp ingerfäran. Häll den heta lagen över frukten och stäng locket. Låt svalna.
Om du vet att alal inte kommer att gå åt innom en relativ framtid, lägg de kalla päronen med lag i plastburkar och frys istället.
tomater + socker = sant
För flera flera år sedan var jag och en god vän i England på tågluff och hamnade då på ett litet ställe på sydvästra spetsen som heter Pencanze. Väl där letade vi upp ett "B&B" som hette TARA på vilket vi tog ett rum inrett i typisk brittisk stil med heltäckningsmatta på badrumsgolvet och blommig syntet så långt ögat kunde nå. På kvällen kom värdinnan själv, Tara, för att pricka för på en lista vad vi önskade till frukost morgonen efter. Vi prickade för mackor, the, ägg och så kom vi till tomaten. Ville vi ha vanligt grillad tomat eller grillad enligt Tara? Min vän undrade då om man inte kunde få tomaten "rå" och sällan hade vi förväntat oss reaktionen som kom. RÅÅÅÅ TOMAT??? Man kan väl inte äta en otillagad tomat??? Jag har aldrig hört någon som äter en rå tomat, sa den förfärade stackars kvinnan. Men efter mycket om och men fick min vän sin tomat och flera gäster fick också veta under frukosten att Tara serverat en RÅ tomat!
Själv valde jag den grillade enligt hennes recept och fick en mjuk tomat med ett täcke av brunt socker på toppen. Det var verkligen gott! Jag vet att jag använder löjligt mycket socker i maten mitt i sockerdebatten, GI-trenden och allt vad det nu är, men för mig är det en underskattad smakhöjare och i alla fall bättre än Glutamat och liknande! Smaken i en solmogen tomat lyfter verkligen med en nypa socker och om man inte tror mig så skiva en riktigt röd fin tomat som är rumstempererad, strö över lite socker och kanel och smaka, det är underbart!
Idag hittade jag skålen med coctailtomater i ett undangömt hörn, några hade redan blivit ledsna, men jag räddade så många jag kunde och några trädde jag upp på rosmarinpinnen som blev kvar efter morötterna igår och bakade i ugnen. När de var klara, varma, lite mosiga och med sprucket skal så fick sig allt några små korn socker och så åt jag dessa milda, söta tomaterna med en diskret ton av rosmarin. Man kan ju bli lyrisk över mindre. Eller kanske inte, men jag tyckte det var toppen. Vackert och gott tillbehör till kött, kyckling eller vad man vill. Tänk att toppa en rätt med en kvist med tomater och rosmarin! jag ska visa nästa gång jag gör det, för idag hann jag äta upp alla tomater innan jag kom ihåg kameran *rodnar* men kom ihåg, socker är bästis med tomater!
Fiskpinnar i sällskap
Idag fick våra pinnar tjusigt sällskap av morötter i ugn. Bakade med olivolja, skivor av citron och kvistar av rosmarin. Gott och ett riktigt snyggt sällskap om jag får säga det själv! Krydda med salt efter att morötterna är klara och kanske ett varv med pepparkvarnen.
Idag hade vi spännande gula och lila morötter som fick steka i 200 gr ca 30 min eller tills de är lagom mjuka.
Prylar 2
En termometer är viktigt, gärna en som klarar karamellkok, om man gillar sånt! För att få köttet rosa innuti, steken klar utan att bli torr och som sagt kolan perfekt så är den ett måste. Min är digital och piper snällt när rätt temperatur är uppnådd.
En rejäl pincett, senaste inköpet är från ullared och i metall, stadig och bra. Används till det mesta, snurra pasta till uppläggningar (okej, erkänner att det är överkurs) vända saker i pannan, plocka upp örter ur koken osv osv.
En rejäl bunke med lock. Att göra saft i, likör i, blanda stooor sallad till festen och kunna förvara utan en hel rulle gladpack, göra bål i, plocka äpplen i, bada fötterna i.. eller nej, kanske inte. Men en stor balja med lock är bra!
En rejäl shaker. Skaka redning, dressing, marinad och en och annan drink om man vill... Se till att den är lätt att diska, olja odyl är inte så kul att ha kvar i. Helst bör den vara maskindiskbar.
Och så sit men inte minst: Önskelistan! På min står just nu en rejäl mixer! Jag är såld på smothies, så TOMTEN, hallååå, jag vill gärna ha en mixer. En svart!
Mer plommon
När man har tid och möjlighet så måste man ju prova lite nya saker. Då fick det bli en plommonkaka också. Lite annorlunda, krispig, men god. Smeten ska vispas läääänge och vara riktigt fluffig och matfettet ska ligga ovnapå. Ska faktiskt prova detta även till äpplen, tänker att det borde fungera, för god blev den! MEN inte så bra att värma upp dagen efter, så ät den kall om det blir något över eller gör helt enkelt i en liten form till dagen och en liten till för frysen och tina den försiktigt i ugnen.
detta behövs till en rund form med löstagbar botten eller 4 små aluminiumformar för frysen
2 ägg, gärna stora sk frukostägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
50 g margarin eller äkta smör
1/2 dl pärlsocker
Vispa ägg och socker lääänge med elvisp eller i maskin, ni vet vilken...
Vänd ner mjölet försiktigt och fördela smeten i små formar eller häll allt i en stor form som är smord och strödd med ströbröd.
Halvera och kärna ur plommonen och lägg tätt i formen.
Strössla över pärlsockret och hyvla margarinet med osthyvel eller skär i tunna skivor och fördela över allt sammans.
Grädda längst ner i ugnen i ca 40 min på 175 g.
Vi åt glass till, men en klick grädde eller en slev vaniljsås funkar lika bra!
Ratta-Ture
Till en stor gryta använde jag
4 gula lökar
3 hela vitlöksklyftor för en mildare vitlökssmak än om man hackar den
2 mellanstora squash
1 aubergin
2 paprikor
2 burkar hela tomater och "såsen" från burken
1 tärning köttbuljong
timjan och basilika
salt och svartpeppar
socker
Jag gillar grova bitar lök och dessutom är det lättare för lök-hatarna i familjen att plocka bort stora bitar så jag skär dem i klyftor.
Fräs löken i olivolja tillsammans med vitlöken och en rejäl matsked socker, löken ska nästan bli som karamelliserad. Detta är helt frivilligt, men jag tycker att det dels ger löken en godare smak och dels rundar sockret av syran i burktomaterna.
Skär auberginen i tärningar och fräs med löken en minut.
Häll på tomatburkarna, lägg i buljongtärningen och kryddorna och koka ca 5-8 min. Skär paprikan och squashen i lagom bitar och tillsätt dem.
Puttra ihop ytterligare ca 10 min, smaka av med salt och peppar och känn på grönskaerna, det är klart när du tycker att allt är lagom mjukt.
Äpplen att dricka
Det är ju inte bara plommon som gäller den här årstiden, även äpplen och päron dignar från alla träd och jag drabbas av urmodern i mig eller vad jag nu ska kalla det som pyr! Jag vill ta vara på allt som går. Det mosas och bakas och nu också saftas det. Härlig, ljusrosa saft (om man har röda äpplen) som är frisk och god och känns lite nyttigare än den köpta knallröda på plastflaska som vi trots allt också har när rabarber- jordgubbs- och flädersaften är slut. Eller som hos oss, barnen får köpesaft och vi andra dricker hemlagad, de gillar bara den söta från affären... Bortskämda? En aning...
Nåja, JAG mår i alla fall bra av att se rader av flaskor med saft, så alltså tillagar jag dem och njuter under den mörka delen av året! Om man inte har en urgrävd gammal kulle att förvara allt i så kan man ju frysa det hela. Jag häller saft i halvliters PET-flaskor som jag fyller till ¾ och slänger in i frysen. När den är töad så hälls den (oftast i alla fall) över i en finare glasflaska i kylskåpet. På så sätt slipper man ha allt för mycket socker och den lätt beska bismaken från konserveringsmedel.
Dag 1
Mät upp 4 l vatten i en stor gryta eller riktigt ren hink med lock. Blanda ner 70 g vinsyra.
Skiva väl sköljda men oskalade hela(dvs med kärnhus kvar) äpplen tills du har totalt 6 liter. Jag mäter upp liter efter liter och lägger efter hand ner dem i vattnet för att de inte ska bli bruna, då får man brun saft, inte så fint. Smakar inte annorlunda men ser tristare ut bara.
Rör om ordentligt så att alla skivor får vatten på sig. Täck över och ställ kallt eller i alla fall svalt. Låt stå orört 2 dygn.
Dag 3.
Sila upp saften och rör ner 2 ½ kg socker. Rör ordentligt tills allt socker är borta! Häll på flaska och frys för hållbarhetens skull. De flaskor jag sparar i kylen sköljer jag med en blandning av natriumbensoat och varmt vatten för att det ska håla lite bättre.
(om man vill kan man tillsätta atamon enligt instruktion för lättare lagring om frysen är full)
Gott kall som måltidsdryck eller som aptitretare med en kvist mynta, en skiva citron och spädd med bubbelvatten!
TIPS! Varför inte köpa en fin gammaldags glasflaska med sk. patentlock och ge bort saft till någon som du blir bjuden till. En påse hembakade muffins till och du blir en populär gäst!
Plommon, grannar och barndom
Och vad är då planen? Jo, paj. Kaka, äta färska och bara njuta. Så idag har jag frossat och nu också bakat.
Som barn var jag utrustad med en kusin till min mamma, ett rekordeligt fruntimmer som jag hade glädjen att få husera hos då coh då. Där fick jag mitt intresse för mat, min första gurndträning i ett kök och massor av inspiration. I Sivans pärm bläddrade jag blans Hemmets journals bästa kakor, Allers middagstips och Ica Kurirens sylt och saft. När magen kurrade så tittade jag bedjande på Siv och hon nickade. I hennes kök fanns bara en enda regel: gör vad du vill, bara du städar upp efterråt!
Vad jag har trixat och fixat där. Räkfyllda peti chouer när jag var 10, Mariabollar till kaffet, Helenabakelser till jul och köttfärssås när jag var 8...
Bland hennes recept finns denna paj med plommon, lika käck och god som Sivan! Och nu har jag frysen full!
Receptet räcker till en normalstor pajform eller två mellanstora aluminiumformar att frysa i. Bara att välja!
Smält 175 g margarin
ta av från värmen och rör ner
1 krm salt
1 dl socker
3 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
Ta 2/3 av degen och tryck ut i botten på en pajform
Halvera och kärna ur plommon och lägg på degen med den runda sidan upp.
Smula över resten av degen och grädda i ca 225 g ca 15 min
Låt svalna och ät med vaniljglass eller vaniljsås
Massor av goda pajer till alla höstens spontana fikastunder!
Paj som middag
Vi gillar paj. Precis som vi gillar soppa och grytor... när jag tänker efter så gillar vi all mat nästan. Men i alla fall så är paj praktisk mat tycker jag och ganska lätt att göra. Om osten är riven och skinkan är skuren så går det ganska fort. Om man vill så kan man ju göra pajskalet på söndagen (eller vilken dag man vill) och ställa i kylen till dagen efter så är det ju bara att fylla skalet och grädda när man kommer hem och vill ha mat ganska snabbt. Självklart kan man variera sin fyllning på MASSOR av olika sätt. Ostpaj med 2 olika sorters ost är gott. När halva gräddningstiden är gjord tar man ut pajen och lägger en ring av tomatskivor runt kanten och gräddar klart. Den pajen smaksätter vi med basilika och kanske en pyttegnutta muskotnöt.
I ost- och skinkfyllningen åker det gärna ner lite broccolibuketter också. Dessa ska dock förkokas (GÄRNA i micron, behåller färg och vitaminer bättre)
Spenat och fetaost är också gott, krydda med lite vitlök, muskot och vitpeppar. Servera den gärna med rökt lax till så blir det riktigt lyxigt. Fräst svamp och bacon är också jättegott med mozzarella i fyllningen. Osv, osv. För pajer är det bara fantasin som stoppar!
Pajskal:
100 g margarin
2 ½ dl vetemjöl
1 ½ dl riven ost
1 tsk salt
2 msk iskallt vatten
Blanda allt torrt och nyp ner margarinet till en smulig massa och arbeta ihop med vattnet till en deg. Eller kör i maskin om du har! Tryck ut degen i en pajform och ställ kallt med plast över till dagen efter eller fyll och grädda direkt. (ja, det står alltid att man ska låta degen vila i kylen minst 30 min. Jag har sälland tid med det och det går ganska bra ändå!)
Välj fyllning, jag tar ca 100 g rökt skinka och 1-2 dl riven ost.
Äggstanning:
1 pkt kelda
3 ägg
Salt och peppar (samt ev andra kryddor)
Fördela fyllningen i pajskalet och vispa lätt ihop äggstanningen och häll över. Grädda i mitten av ugnen i 225 g ca 30 min. Låt vila 5 min innan den skärs upp.
Jag väljer Kelda istället för mjölk till äggstanningen eftersom jag tycker att fyllningen blir mindre vattning och jag slipper att det kommer ut tunn vätska när jag skär pajen. Osten i pajdegen gör att den smakar mer och blir sprödare.
Bakad potatis
Här är 4 förslag som vi gillar. Gör alla och ha en bakpotatiskfest, eller gör en om du är lat eller bara sugen på en sort. Det är ju väldigt valfritt, man kan ju i princip fylla med vad man vill!
Räkor
1 burk creme fraisch
ca 100-150 g skalade räkor
1 burk röd Caviar
fint hackad purjolök
svartpeppar
ev salt
(om man vill kan man ta några msk majonäs också)
Blanda allt och låt stå en stund till serveringen.
Keso
250 g naturell keso
1/2 finhackad röd lök
1/2 finhackad röd paprika
salt, svarpeppar ev vitlök
blandas och toppa gärna med coctailtomater i kvartar
ostgegga
1 dl majonäs
1 dl fint riven stark ost, gärna parmesan, men det går bra med vilken sort som man vill
2 klyftor vitlök
salt och svartpeppar
rör ihop till en tjock gegga. Denna röra ska man ta lite av, osten smälter ner i potatisen och det blir fett, gott och kladdigt!
Crögers Aioli
När jag gick på gymnasiet fanns det en pub i stan som hette Cröger och som serverade denna sås med olika saker att doppa med. den flirtade vi till oss receptet på och har sedan till det mesta!
2 delar majonäs
1 del fet creme fraish
vitlök efter smak
några droppar rödvinsvinäger
salt och peppar och klippt persilja
Matsedel 3
Jag försöker att variera mig lite när jag bestämmer vad vi ska äta under veckan, men ibland blir det ändå lite tjatigt. Med ny inspiration från Fröken Grön så blir det kanske lite mer årstidsinflurerat och med mer grönsaker. I alla fall roligare sallader...
Min tanke är också att med fler och fler recept från mig och alla era egna favoriträtter så ska det bli lättare för alla att själva skriva en matsedel för veckan.
Detta är i alla fall vad som tår på menyn hos oss i veckan:
Måndag: Ost- och skinkpaj med sallad
Tisdag: Ratta-Ture (ratatuie?) med pasta oliver och feta
Onsdag: Fiskpinnar, ugnsgrönsaker och kall sås
Torsdag: Falukorv med potatis och palsternacksmos
Fredag: Fylld färsbiff med ugnspotatis
Lördag: Festmat (vi ska ha gäster och vd vi ska ha då är inte bestämt ännu) men jag lägger ut ett recept på "flygande drakens kyckling med ris också
Söndag: Minestronesoppa med bröd
Här behövs margarin, massa ost till både pajskal och fyllning och då kan man välja om man vill vara ekonomisk och köpa billig ost att riva själv eller färdigriven. Oavsett, ta gärna en lite mer smakrik ost. Skinka, då brukar jag köpa storpack påläggsskinka som jag strimlar ner och lägger i portionspåsar i frysen att ha till paj, soppa eller pizza tex. Blandad sallad, vad man gillar, palsternackor, morötter, paprika, lök, potatis, squash, aubergin och tomater behövs också till veckan. Oliver, fetaost (helt frivilligt, Ratta-Ture är gott ändå!) falukorv bör finnas kvar sedan förra veckan, fiskpinnar är alltid bra att ha hemma ( i alla fall när mina ban får bestämma) nötfärs och den fyllning du vill ha. Vi varierar mellan cantadoue fyra sorters peppar, mozzarella för en mildare smak eller gorgonzola. Till flygande drakar behövs kyckling, portvin, färska champinjoner, kelda (både till grytan och pajen) och så soppasta och mer av skinkan till minestronen.
Jag tror att det var allt?
Fröken Grön
I går skördade jag också stora fina squash ur trädgårdslandet så jag tror att det blir "ratta Ture", fransk grönsaksröra med ett svårstavat namn. Om någon inte redan insett det så är jag kass på att stava och kan inte leva utan word med sin automatiska stavningskontroll... men jag borde kanske uppdatera detta program med en gnutta köksfranska???
I morgon lägger jag ut nästa veckas matsedel, jag ska putsa lite på den och fundera på vad som behövs.
Och kanske ska vi göra lite äplemos och en och annan äpplekaka att lägga i frysen också en söndag...
Det är så trevligt och praktiskt att ha i frysen till vintern. (och oj, där lät jag som tant Ada 87 år!)
Dåtidens kinagryta
Vill man göra hela 80-talskänslan komplett så skala, dela och stek några bananer med farinsocker till efterrätt! Hemmafixarens dåtida svar på den friterade bananen. Sirap ringlat på och en kula vaniljglass till så är måltiden total!
400 g fläskkött, tex skinkstek, bog eller snitzel. Till nöds kan även annat, billigare kött användas, men putsa det då från fett och anpassa tillagningstiden efter köttvalet.
1 purjolök
1 burk sköljda och avrunna böngroddar
Sås:
2 msk soya
6 msk vitvinsvinäger
4 msk socker
1 tsk salt
1 krm ingefära (fast jag tar helst mer, kanske snarare 1 tsk ist, smaksak!)
1 krm svartpeppar
3 tsk potatismjöl
2 dl vatten
Strimla köttet och strimla purjon.
Bryn köttet först och ge det fin färg.
När köttet är nästan klart, lägg ner purjon och fräs med den en stund. Jag gillar inte när purjolöken blir alldeles sladdrig, så här får den bevara lite av sin "stuns", men igen, det gör man som man vill! Blanda ner böngroddarna.
Blanda ihop alla ingredienserna till såsen och häll över det färdiga köttet, låt koka upp till första bubblan, men ta sedan av grytan, annars försvinner redningen! Smaka av om det behövs mer soya, socker eller ingefära.
Servera med kokt jasminris (en nymodighet som INTE fanns i affären när jag var liten!)
Och så kunde vi inte låta bli att laga en efterrätt också...
Kyckling*?&%#
Detta är perfekt som lite extra en fredag. Och det är lätt att äta, man kan faktiskt äta dem med händerna om man är barn så ännu bättre. Grönsaker i stavar gör det ännu lättare för den delen så varför inte en riktig "äta med händerna-måltid"??? Det kan vara trixigt att vända dessa, men jag brukar använda två stekspadar, en under och en som jag pressar med på ovansidan. Man ska dessutom vara lite försiktig med värmen, för osten behöver smälta innuti, men utsidan ska inte bli bränd, bara vackert gyllene och knaprig!
Till äter vi olika grönsaker i stavar som gurka, paprika och morötter, men ta vad ni vill. Salsa och guacamole att doppa i är kalas! Är man vuxen och vill ha en mer civiliserad måltid så är en god sallad att rekommendera, men gör gärna guacamole till i alla fall för det är så gott!
Gacamole enligt mig (mexikanen gråter kanske, men då får han lipa för detta tycker jag är godast!): 2 mogna avokados mosas med limesaft, ca 1 tsk, salt, peppar, vitlök efter smak samt ½ burk creme fraisch. Tänk på att inte förbereda detta allt för långt i förväg, för då blir den brun och trist!
Så till de där Qe*&%¤...
1 gul lök
1-2 klyftor vitlök
1 paprika
250 g kycklingfärs
1 påse riven ost
1 burk tacosås
8 tortillabröd
Hacka 1 gul lök, 1-2 klyftor vitlök och en paprika i valfri färg fint. Detta kan göras i förväg om man vill.
Fräs kycklingfärsen med lök och vitlök en stund i matfett och krydda med salt och peppar.
Lägg ut 4 tortillabröd och strö på varje över ost, fördela färs och paprika på och droppa över sås. Strö över ännu ett lager ost och lägg på resterande 4 tortillabröd på toppen som lock. Smält matfett i en stekpanna som rymmer brödet och stek ett i taget tills osten är smält och bröden är gyllene och frasiga!
Sär i 4 delar med en pizzaskärare eller vass kniv och servera varma. Vill man så kan man lägga de färdiga i ugnen på 100 g medan man gör klart resten.
I vår familj är paprikan valfri och man kan få majs istället...
Ät med grönsaker, sallad, mer tacosås, guacamole och ett glas rött till eller en kall öl!
Korv stroganoff
Jag vet att alla familjer har en egen variant av korv stroganoff och att de flesta inte behöver recept på detta. Men om det nu mot förmodan skulle vara någon som inte brukar laga denna barnfamiljens paradrätt så kommer i alla fall vår variant. Vi äter makaroner om det är bråttom, för detta är verkligen snabbmat, eller ris om det är mer tid att förfoga över. Välj gärna fullkornspasta eller ris så blir det lite nyttigare och någon grönsak till. (kolla, jag försöker i alla fall!)
Vi tar falukorv, ca 400 g, (dvs en halv ICAS egen falukorv den andra sparar jag till en annan måltid, färdigskivad i frysen eller hel för att ugnssteka.)
1-2 gula lökar beroende på storleken. Dessa skivar jag men man kan hacka, klyfta eller riva om ingen vill ha bitar men ändå smak.
1 burk champinjoner
Ca 1 msk idealmjöl, knappt
1 pkt kelda
Ca 2-3 msk ketchup (tomatpuré går också bra men ta lite mindre)
½ tärning köttbuljong
Kryddor. Förutom salt och svartpeppar tar vi ibland paprikapulver, en droppe sweet chilisås, vitlök, chilipulver eller vad vi är sugna på som extra Piff.
Här råder total frihet, vissa vill ha senap, andra inte, någon vill ha örter, en annan inte, någon gör med gräddfil ist för kelda osv. Smaka er fram!
Fräs korven i tärningar eller strimlor tillsammans med lök och avrunnen svamp. Pudra över mjölet och rör runt och späd med kelda och ketchup. Lägg ner buljongen och koka upp. Låt puttra en stund, krydda och smaka av.
Servera med valfritt tillbehör (om barnen får bestämma hos oss så blir det stuvade makaroner)
Mat på ett kick!
Prylar
Jag erkänner utan omsvep att jag är tokig i alla sorters köksredskap. Vissa mer onödiga än andra, visst, men några av alla konstiga saker i mitt kök är oumbärliga. Jag utgår inte slaviskt ifrån att alla har dessa saker när jag skriver in mina recept, men jag vill tipsa om dem jag gillar mest. Bortsett från Kitchen Aid då förstås...
Handmixer. Toppen att mixa goda kalla såser med, krämiga soppor och goda milkshakes. Tar liten plats i skåpet och är lätt att använda. Diskningen är en annan story dock... Om du ska köpa en dylik, se till att hitta en med maskindiskbar del och gärna en hacktillsats, den är användbar till tex sista fåniga biten ost som ingen vettig vill riva på ett rivhjärn av omsorg om knogarna. Bra att ösa ner i lilla lilla hacktillsatsen och köra så är det som nyrivet...
Pizzahjulet som i vårt hem används till mycket mer än bara pizza. Billig finns på IKEA och den är toppen att skära kakor tex sirapskakorna, med och framför allt om man har barn, inget farligt vasst allt för nära fingrarna. Dessutom kan man skära långpannebröd, degen när man bakar och säkert massa andra saker till om man bara tänker efter...
Mandelkvarn, massa goda kakor kräver malda nötter eller mandlar och nej, det blir inte lika bra i en matberedare!
Crystal plus-kanna till micron, underbar att koka grönsaker snabbt, potatis när det är bråttom, gröt på morgonen och smälta smör till baket på ett kick. köpes via Tupperware
Ett bra zeztjärn/rivjärn att riva citrus, vitlök, parmesan, buljongtärningar eller något annat man känner för att riva ner! IKEA har ett mycket prisvärt sådant järn som är lätt att använda och som är tillräckligt vasst för att klara citrus utan att mosa frukten.
Hmmm tänker... just nu kan jag inte komma på mer, men jag återkommer!
Fiskgryta Kalle
Om man vill så kan man strö över lite hackad dill vid serveringen, men här är det bara jag som gillar dill så där så vi hoppar över den detaljen. Gröna ärtor är klassiskt till tycker jag, men det beror ju på vad man gillar!
1 pkt fryst fisk
1 burk creme fraisch
1 dl mjölk
1 dl skuren pujo eller efter smak
½ tärning fiskbuljong
4 msk kalles kaviar eller motsvarande
2 hårdkokta ägg
Skala och sätt på potatisen. Tina fisken, antingen genom att ta fram den i tid eller i micron. Koka upp mjölk och creme fraish med smulad buljong (antingen smular man den ordentligt eller om man är prylgalen så tar man ett zeztjärn och river den... *L*) kaviar och purjolök.
Skär fisken i portionsbitar och lägg ner i såsen och koka den klar. Smaka av med salt och peppar. Innan servering så hackar man ägget (lätt med en äggskärare, skär först åt ena hållet och vänd sedan på ägget och skär på andra hållet) och häller över fisken. Servera!
Mängden purjolök och kaviar är lite av en smaksak, man kan börja med den angivna mängden och öka om man vill. Vi tycker nog att det är lite i minsta laget med 4 msk... snarare 5 går åt här! Och om man kokar fisken fortfarande lite lätt frusen så beräkna längre koktid.
Bondsoppa
Vi älskar soppa, barnen är tveksamma till soppa men älskar curry och då blev detta en perfekt kompromiss. Lagom matig soppa med kött och ris och några nedsmugna grönsaker som en hoppfull mamma tänker kanske i alla fall släpper ifrån sig någon ynka vitamin eller två som barnen kan få i sig! I original skall soppan redas med äggulor och grädde, detta är jag fobisk inför efter att ha förvandlat allt för många maträtter till äggröra snarare än vaniljsås, soppa eller sås... alltså har jag bytt ut de två äggulorna och vispgrädden mot Kelda och 1 tsk idealmjöl. Men vill man hellre ha med ägg så är det bara att byta tillbaka! Gillar man en mer tunnflytande soppa så hoppa över redningen helt och hållet, bara ta totalt 6 dl mjök direkt i stället.
När det gäller grönsakerna kan man så klart också variera lite vad man vill och tycker om. Fick våra barn bestämma skulle vi ha majs i det mesta, något vi då och då protesterar mot. I denna soppa är det dock okej att ösa ner lite majs, vi gör det alternativt, dvs har majsen bredvid så att de som vill får hälla i en sked eller tre... Med kylskåpskall majs svalnar den också fortare så att barnen kan äta snabbare, soppa tenderar ju att bli väldigt varmt.
300g fläskkött i små bitar, tärningar, strimlor eller liknande
1 gul lök, fint hackad
1 skalad och strimlad, tärnad eller skivad morot, gillar man morot så ta två
1 paprika i strimlor
2-3 tsk curry
1 dl matris (eller lite mer om du vill ha den ännu matigare)
6 dl stark buljong dvs vatten + 2 tärningar köttbuljong
5 dl mjölk
1 tsk kinesisk soya
1 dl kelda eller mjölk
1 dryg tsk idealmjöl
Fräs lök och kött en stund, pudra över curryn och fräs med ytterligare en minut. Späd med buljongen och mjölken och tillsätt riset och moroten. Koka ca 15 min. Tillsätt paprikan och soyan och koka ytterligare 5 min. Red soppan genom att blanda mjölet väl i mjölk eller kelda och röra ner i soppan. Koka upp och koka bort mjölsmaken, för Ideal, 2-3 min, för vetemjöl ca 5 min.
Servera med knäckebröd och ost.
2 x piroger
När jag ändå bakar piroger så gör jag alltid flera, dels för att vi verkligen gillar piroger och dels för att det är underbart att ha i frysen när det är snabb lunch som måste fixas eller ett extra rejält mellanmål som behövs.
Den ena sorten, den jag fyller med kryddig köttfärs, är barnens favorit och den får jag inte "pilla på" och lägga några fibrer eller annat i, den ska vara så som den alltid har varit... Den andra sorten varierar jag utifrån smak och humör och vad kylskåpet har att erbjuda! Och för att vi vuxna ska hålla oss mätt lite längre så blir det på grahamsmjöl. Till piroger äter vi sallad och frukt som efterrätt, då känns det lite mer som en hel måltid.
Nu erkänner jag att det inte är den allra snabbaste maten att laga en måndag, snarare är det nog kanske mest något att göra på helgen och fylla frysen med, men här hamnar den ändå idag på en måndag för att jag är hemma i tid. Vilken form man vill ge sina piroger är en smaksak. Jag föredrar att göra dem så täta att fyllningen inte rinner ut och då tycker jag att bullar är bäst, halvmånar och jag funkar inte riktigt, då läcker de, trots att jag klämmer skarvarna med gaffel och allt... men som sagt, det är en smaksak! Idag testade jag att göra halvmånar av kottfärspirogerna med "calzone-vikning" ala Jamie oliver och det funkade ganska bra.
Köttfärspiroger:
Deg:
150 g margarin
3 dl mjölk
50 g jäst (färsk eller torr)
1 tsk salt
2 ägg
Ca 10-11 dl vetemjöl
Fyllning:
600 g köttfärs
3 medelstora gula lökar
1-2 msk chilipulver (ej att förväxla med chillipeppar!!!)
1 tsk salt
1 tsk paprikapulver
1 tsk svartpeppar
1 tsk soya
1 dl gräddfil
2 äggulor
Blanda mjöl (börja med den mindre mängden), salt och jäst i en bunke. Smält margarinet och blanda med mjölken så att degspadet håller ca 42 grader. Blanda ner i mjölet och tillsätt sedan äggen. Arbeta degen blank och smidig och jäs i ca 30 min.
Hacka löken och fräs den mjuk. Tillsätt köttfärsen och fräs den smulig. Krydda med allt men spara gräddfil och äggulor. Låt svalna. Rör ner gräddfil och äggulor.
Ta upp degen och arbeta den lite. Kavla ut tunt och skär ut rundlar ca 18 cm i diameter(om du vill göra halvmånar) eller fyrkanter. Lägg en rejäl matsked fyllning på degen och vik ihop en pirog. Jag gör fyrkanter och viker in alla hörn till en bulle och lägger på plåten med skarven nedåt. Just denna deg har en tendens att inte vilja klistra ihop sig så som vanlig deg så man får trixa lite.
Jäs 20-30 min och pensla sedan med uppvispat ägg och grädda i 225 grader i ca 15 min.
Till våra vuxenpiroger gör jag en deg på:
4 dl vetemjöl och 2 dl grahamsmjöl
1 pkt torrjäst
1 tsk salt
2,5 dl mjölk
50 g margarin
Blanda allt det torra och smält margarinet och värm mjölken till ca 42 g. Blanda ihop till en smidig deg (ta ev mer mjöl om det behövs) som får jäsa ca 40 min. Baka ut som ovan och jäs igen ca 30 min. Denna deg behöver inte kavlas lika tunt och fäster bättre ihop. Jag gör alltid bullar för de är mer lagom stora att ta som snabbt mellanmål eller lunch också.
Fyllningen kan varieras. Till barnen gör jag med rök skinka i strimlor, majs och färdigriven mozzarella från Arla.
Till oss vuxna fräser jag en påse babyspenat, ca 10 hackade champinjoner, lite finhcakad gul lök ev vitlök och ett paket finstrimlad bacon och lite salt och svartpeppar. När det är klart får det svalna lite och så tillsätter jag massor av riven ost (se ovan)
Om man vill så är det gott att blanda babyspenaten med lite ruccola också. Jag är egentligen inget fan av rucola men i mat är det en god krydda tycker jag, värt att prova!
Snack
Jag var i tonåren då men jag beundrade Jan-Boris och hur han magiskt nog alltid fick till något ätbart av i princip ingenting.
Nu har det skapats massor av efterföljare på samma tema, men för mig är och förbli han originalet. Min egen matikon! Och tanken på att använda fantasin på det sättet är så lockande. Ett sätt att hitta lite inspiration hoppas jag. Ett sätt att "tänka utanför lådan" som Volvo vill att vi ska göra. *S*
Jag erkänner nämligen villigt att vi är urusla på att infoga grönt i vår kost. Visst, vi äter sallad till vissa rätter, lite brocoli eller ärtor, kanske majs eller en tomat. Men grönt som en naturlig del av maten.... *suckar* dit är det långt kvar. Visst, barnen vågar vägra grönt, mannen är svalt intresserad och jag ensam orkar inte slåss om varje sketen morot... men NU ska det bli bot och bättring!
Föresten, jag tar mer än gärna emot synpunkter på bloggen, recepten osv, jag vill att det ska bli bra! Och tycker ni att det ÄR bra, tipsa gärna andra, "the more the merrier" hoppas jag!
Matsedel 2
Så har en vecka gått. Så som ni kanske nu börjar märka så finns det ett mönster i mina matsedlar... soppa på tisdag och söndag, fisk på onsdag och extra god (?) och lite mer tidskrävande mat på helgen. Att jag väljer att inte följa den gängse normen med tisdagsfisk och torsdagssoppa beror på att jag har barn som äter i skolmatsal och make som då och då äter i lunchmatsal och DÄR följer man den traditionen och hur kul är det då att komma hem och få fisk igen, soppa igen osv? Och dessutom är vi en soppälskande familj. Min tanke är lite att matsedlarna ska vara en inspiration, att det ska underlätta lite i vardagsplaneringen men att du själv väljer vd du vill äta! Jag har som mål att prova en ny rätt om inte varje så i alla fall varannan vecka. Detta för att vi liksom fastnade i favoritträsket, vi körde alla våra säkra kort om och om igen tills vi höll på att spy på dem. Inte så kul
Från och med nästa vecka gör jag ett litet test. I Gbg finns det ett företag som levererar frukt oh grön till dörren. Man prenumererar på en förutbestämd låda med ett innehåll som varierar vecka till vecka. Jag ser det som en utmaning. Snåltarmen i mig kan nämligen inte med att använda det som jag får hem och nu ska jag då se till att laga något på allt som finns i lådan! Ska bli så spännande!
Men kommande vecka så ser vår matsedel ut såhär:
Måndag: Piroger med köttfärs eller spenatfyllning
Tisdag: Bondsoppa
Onsdag: Kalles fiskgryta med potatis
Torsdag: Korv stroganoff med pasta
Fredag: Kycklingqueselada
Lördag: Kinainspirerad gryta med ris
Söndag: Bakad potatis med röra (och där bröt vi sopptrenden *S*)
Jag handlar en gång i veckan och den dagen så står jag en stund i köket och fryser in, skär upp och packar till alla kommande måltider. Då slipper jag det sedan. Och om någon annan i familjen är ansvarig för maten så är det klart, bara att ta fram påsen som det står bondsoppa på tex och se till att den tinar osv. Ett sätt att köpa sig tid i veckan. OCH att handla mer ekonomiskt.
Till denna vecka behövs jäst och mjöl hemma till ett bak men dessutom köper jag grönsaker till 2 omgångar sallad (både till pirogerna och till queseladan) Pirogerna behöver 600 g blandfärs, jag köper alltid många gula lökar, denna vecka totalt 6 st, det behövs minst 6 ägg hemma och chilipulver, curry och paprikapulver och gräddfil.
Fläskkött till soppan är lite valfritt, är an superlyxig så är ju så klart fläskfilé det bästa, men en skinkstek köper jag om det är bra pris och skär ner i både grytbitar för kommande rätt, dvs kinagrytan och dels till soppan eller så blir det färdigskivat skinkinanlår eller skinksnitzel, allt beror på pris. Total mängd som behövs denna vecka är ca 700 g. till grytan 400 g i strimlor eller tärningar och resten till soppan. Vanligt matris, paprika (3 st totalt denna veckan) och morot behövs. Falukorv, jag köper en stor och delar så har jag hemma till nästa gång, och pasta. Till fredagen behövs också tortillabröd, köp den storleken som passar i stekpannan, har man en stor stekpanna så ta den stora storleken annars den lite mindre. Tänk bara på att den mindre är lättare att vända... Tacosås, kycklingfärs och ost, antingen färdigriven taco-ost eller en smakrik ost at riva själv. Kycklingfärs är en hit, mager och jättegod, men ibland kan det vara svårt att hitta. Kolla där det finns färsk kyckling och i en större butik, jag åker numera alltid till vår ICA maxi för där finns det. Och när det finns fräsch färs (kan sorgligt nog också variera) så köper jag på mig och fryser. En förp är lagom till denna vecka. Om man gillar guacamole så köp en eller två avokado och är man som oss som gärna har guacamole även i bakpotatisen så köp fler! Dessutom behövs det 3 burkar creme fraisch och 2 pkt kelda. Frysta räkor, med eller utan skal, potatis till fisken och till bakningen och böngroddar på burk. En purjolök, ingefära (här går det lika bra med malen på burk om man inte vill ha färsk) och soya. Det var nog allt?!
Paprikasoppa med tillbehör
Jag gillar att försöka att årstidsanpassa maten liiite i alla fall. Och hösten bruka innebära ganska billiga och fina paprikor. Då är det perfekt att laga mat baserad på just paprika! Detta är en soppa som kräver en del jobb, inget för en stressig vardagskväll kanske men i mitt tycke väl värd att prova och perfekt en söndag när man har tid. Det jag ogillar är att skala paprikan, jag erkänner detta! Men jag har insett att det inte måste vara perfekt, det går bra trots att inte 100% av skalet är borta! Det ingår chili också, det är faktiskt valfritt. Om man inte alls gillar stark mat så uteslut den då, annars ta en halv om du är osäker!
Originalreceptet säger att man ska ha halstrade pilgrimsmusslor i soppan vid servering. Så lyxiga är inte vi, det ligger utanför vår budget. Istället gör jag lite olika saker att ha i. Tunt skivad ölkorv eller vitlöks- och paprikafrästa räkor.
Det är också en soppa som inte är så matig, så ett bröd till är bra eller en varm smörgås. Eller varför inte servera den som en förrätt med lite frästa räkor i små skålar?
Detta ska göras innan, om man vill så kan man göra det redan på em, annars så beräkna ca totalt 30 min tid att förbereda detta moment samt soppan i sig ca 15 min. Börja med att värma upp ugnen! Du behöver:
6 paprikor, röda eller gula ( man kan ta 3+3 också om man vill, men eftersom de ska mixas så syns ingen skillnad i färger)
½ till 1 röd spansk peppar
6 vitlöksklyftor
Olivolja
1 l vatten + 2 tärningar hönsbuljong
½ kruka färsk timjan (eller 1 tsk torkad)
1 tsk vinäger (godast med balsamico tycker jag, men det går ra även med annan)
Salt och ev en liten nypa socker
Dela alla paprikor i halvor, ta isär vitlöksklyftorna men skala dem inte. Lägg den hela spanska pepparen, vitlöksklyftorna och paprikahalvorna med skalsidan uppåt i en ugnsform som är smord med lite olivolja och ringla lite olja över vitlöken. Sätt in i ugnen i 250 g, ca 15 min. Skalet ska bli nästan svart eller svart på sina ställen på paprikan! Lägg paprikan och pepparn direkt i en skål och täck med plastfolie så att kondensen blir kvar i skålen. Låt stå så ca 10 min så att de svalnar till hanterbar värme. Skala och kärna ur paprikan och pepparn. Pressa ut den mjuka vitlöken ur sina skal. Om du har en handmixer så lägg all geggig paprika, peppar och vitlök i en gryta och späd med hälften av vattnet och mixa samman allt. Om du inte har en mixer så lägg allt i en sil och passera med baksidan av en sked igenom silen först.
Späd med resterande vätska, tillsätt buljong, timjan och vinäger och koka upp. Låt koka några minuter och smaka sedan av med salt om det behövs och om smaken av vinäger känns skarp så rör ner en liten nypa socker för att runda av.
Vill man toppa med räkor så tar jag färdigskalade frysta räkor som jag tinar och så häller jag olivolja i en stekpanna, fräser lite finhackad vitlök i oljan och så lägger jag i räkorna som får fräsa ½ min, bara så att de blir varma och så pudrar jag över lite paprikapulver. Lägg en hög i soppan och garnera med en kvist färsk timjan så ser det extra proffsigt ut!
Fläskfile provencale
Detta är en vitlöksdoftande kötträtt som man kan göra med kycklingfile om man vill, det har vi gjort, men då skurit kycklingen i mindre strimlor och ätit till pasta. Typisk väldigt snabblagad mat som är god nog att bjuda gäster på eller bara ha som lite extra gott på helgen. Om det skulle bli något över så är det utmörkt att ha i lunchlåda också. En härlig blandad sallad till gör det komplett.
Och om man har någon i familjen som är skeptisk mot görnt i maten så som persilja så är det inget som rätten står och faller med, den kan man hoppa över eller själv strö över sin portion. den bidrar med viss smak så det är gott att ha med, men som sagt, inget livsviktigt! Det är också en rätt som går fort att laga och som är enkel och därför får den hamna under lat-mat. Det som kan ta tid är ev tillbehör...
500 g fläskfilé
200 g färsk svamp, vanliga champinjoner eller kastanjechapinjoner om man vill lyxa ordentligt
Matfett, salt och peppar
2 msk dijonsenap
1-2 klyftor vitlök
1 kruka persilja eller en knippe
3 dl vispgrädde eller 3 dl kelda/I-mat
Putsa filen, dvs ta bort fett och framförallt alla senor och hinnor som sitter på köttet. Skär det sedan i tjocka skivor eller "grytbitar" som du tycker ser lagom ut, men inte för små bitar eller för tunna skivor för fläskkött blir lätt torrt.
Skär svampen i kvartar eller tjocka skivor.
Bryn köttet i matfett, salta och peppra. Jag steker och lagar mycket i en traktörpanna så slipper jag flytta på köttet och kan göra sås och allt i samma kokkärl.
Stek med svampen mot slutet eller ta upp köttet och stek svampen och lägg sedan tillbaka köttet.
Späd med grädden, senapen och vitlöken. Puttra detta i ca 5-8 min beroende på storleken på dina köttbitar. Om du upplever såsen lite för tunn så kan den redas lite, ffa om du inte använder vispgrädde. Smaka av och hacka persiljan (snabbt genom att lägga bladdelen i ett glas och klippa med sax ner i glaset några gången). Strö persilja över grytan och servera. Det råder delade meningar i vårt hem om vad man ska ha till detta. Jag vill ha ris, maken ugnspotatis och barnen kroketter... så det är bara att välja. Till och med pasta funkar för den delen även om man inte lagar rätten på kyckling!
Muffins med citron och vallmo
OBS! Jag har gräddat mina lite för länge, de ska INTE ha så här mycket färg, alltså, följ tidsangivelsen, annars blir de lite torra :(
När jag ska skriva en tenta så är det en tradition för mig att först ta mig en frukost på The Espresso House. Denna vecka var inget undantag så alltså satt jag där och tyckte extremt synd om mig själv. Så synd att jag ville ha något extra gott. Valet föll på en minimuffins och det blev en smakupplevelse kan jag säga. Citron och vallmofrön! Hur gott som helst! Jag hade kunnat ära 10 st! Men istället så gick jag hem och trixade i köket och bakade egna istället! Så nu har jag en hög i frysen till de där tillfällena då jag vill ha något extra gott!
Man behöver två skålar och en slev, ingen visp här och ingen köksmaskin....
Blanda i en skål:
5 dl vetemjöl
2 dl socker
0,5 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 full kryddburk (valfritt märke) blå vallmofrön
Rivet skal från en väl tvättad citron
I den andra bunken blandas:
1 stort ägg som rörs sönder med sleven
150 g smält margarin
2,5 dl mjölk
2 msk citronsaft (man kan nog ta lite mindre, men jag vill ha lite sting)
Rör nu ner den torra blandningen i värskan med sleven, det SKA vara lite klumpigt så arbeta inte för mycket!
Sedan kan man välja om man vill ha muffinsformar, bullformar eller stora amerikanska formar... Men om man inte har en muffinspanna och vill ha papperformar så ta dubbla så att inte smeten smiter!!! Kan dock faktiskt rekommendera ICAS egna muffinsformar som är av papper med lite kraftigare och mer stabila. Inte så snygga kanske, men bra.
Klicka en rejäl sked smet i varje form, om du har en muffinspanna, fyll då formen för då kan de pösa upp jättefint!
Grädda i 190 grader i ca 20 min. Jag lärde mig att de ska inte få så mycket färg, så max 25 min, jag bakade mina på gränsen till för länge...
Låt svalna utan handduk så behåller de sin fina yta!
Kardemummakaka utan ägg
Som liten var sonen allergisk mot ägg så vi fick hitta alternativ på saker han kunde äta. Då sprang jag på detta recept på en mäktig, god kardemummakaka. Man kan till nöds göra den i muffinsformar, blir inte riktigt lika bra, men ibland vill man kanske ha det lilla... Det märks inte att den är äggfri och kardemummasmaken är jättegod! Som garnering kan man välja bara pärlsocker om man vill eller hasselnötter istället för mandel osv. Lite vad man känner för. Den är godast att äta nybakad och lagom ljummen, men kan frysas, men smular då lite. En kopp the i höstrusket och en bit kaka till kan ju aldrig bli fel...
4 dl vetemjöl
1 dl socker
2 tsk bakpulver
1,5 tsk vaniljsocker
1-1,5 tsk malen kardemumma eller efter smak, vill man ta mindre så gör man det, mer är inte att rekommendera, det kan bli väl dominant
100 g margarin
2 dl mjölk
Topping: pärlsocker och hackad mandel
Blanda allt torrt i en skål och nyp ner margarinet till en smulig massa. Tillsätt mjölken och bred ut degen/smeten i en rund form som är smord och mjölad. (typ springform, dvs med löstagbar botten)
Strö över toppingen och grädda i 200 g ca 30 min. Låt svalna lite
Prova med en kopp kardemummakaffe till, häll lite kardemumma i det malda kaffet innan du brygger, jättegott!
Potatisgratäng i snabbt format
Till oss skalar och skivar jag ca 8 medelstora potatisar
Dessa lägger jag sedan antingen i min mico plus-kanna och kokar i micron med mjölk ca 5 min eller så kokar jag dem på spisen i mjök och lite margarin ca 10 min. Mängden mjölk beror på mängden potatis, det är så att det nästan täcker i kastrullen, mindre i microkannan!
När det kokat sina 5 resp 10 min kryddar jag med salt och peppar, lägger i finstrimlad pujolök och ibland river jag i lite vitlök och rör om.
I en smord ugnsfast form modell större brer jag ut hälften av potatisen och häller sedan över ungefär en halv påse Arlakökets färdigrivna mozzarella (inte så mycket mozzarella i min mening, men en krämig ost som är bra till detta!) och så på med resten av potatisen. Lite kelda på toppen så att det blir lite mer vätska (såvida man inte upplever att det är fullt tillräckligt med mjölken, det varierar lite från gång till gång hur mycket mjök som kokar in i potatisen tycker jag och på hur "blöt" man vill ha sin gratäng).
Lite ost till på toppen och in i ugen 225 g ca 25-30 min. Känn efter att potatisen är klar, det kan fö. även gå fortare, så kolla den lite då och då.
Gratäng kan man nästan äta till allt i min mening, som ensamätt med en sallad eller till tex kassler i skivor som steks...
Grönpeppargryta
En fördel med gryta är att den klarar att sparas och nästan bara blir godare av att "stå till sig" över natten.
Detta behövs:
400 g nötkött i bitar, ca 2x2 cm tycker jag är lagom, men det är en smaksak, man kan välja högrev, märgpipa, fransyska eller färdigskurna sk grytbitar av nöt
2-3 morötter
12 små pärllökar eller vanliga små lökar i halvor eller 2 vanliga gula lökar i bitar som man tycker är lagom
1 tärning köttbuljong eller motsvarande mängd kalvfond
2 dl vatten
2 dl kelda/I-mat
1 tsk idealmjöl, ev mer, det beror på om du vill ha en tjockare sås
2 msk matfett
1 msk grönpeppar, kan varieras efter smak, men grönpeppar är ju i alla fall inte starkt, mest bara smakrikt.
Salt, svartpeppar och soya om man vill
Ta fram en stekpanna och en större gryta.
Skala löken och om den är stor, dela den i mindre bitar, tex halvor eller kvartar
Skrapa eller skala moroten om det behövs och skär i tjocka skivor eller bitar som passar er
Fräs lök och morot i lite av matfettet och lägg över i grytan.
Fräs köttet i omgångar med resten av fettet så att det får fin färg runt om och lägg över i grytan
Pudra över mjölet och rör runt
Smula ner grönpeppar och salta. Lägg i buljongtärningen eller fond. Späd med vatten och grädde och koka ihop tills köttet är klart. Smaka av med lite soya om du vill och ev mer peppar och salt. Servera med potatis och som i vår familj en klick gele.
Det sägs ju att med lite socker på toppen så går det mesta ner... i alla fall hos oss!
PS. recept på hemkokt gele kommer!
Jag tog tiden på mig själv idag och från det att jag tog fram grutan tills dess att vi satt och åt tog det 45 min. Lite för att jag glömde potatisen... och för att jag ville koka ihop såsen lite. Å andra sidan så stekte jag allt i samma gryta direk, det funkar faktiskt också och så hade jag en matsked gele i själva grytan också. Alla åt!
rester
Vill man så är det ju enkelt att frysa in överbliven köttfärs i en påse som man plattar ut så tinar den snabbt och sedan när man ska äta den koka ihop en liten stund med tomater och kryddor och sedan i med oliver, då går det på ett kick! OCH känns nylagat!
på en höft ungefär...
SÅ jag lovar bot och bättring och ska försöka kolla mig själv lite bättre med både mått och tid. Alltså kommer jag att uppdatera visssa recept när jag kan ge mer exakta angivelser!
Sedan är det nog så att jag aldrig kommer att bli en måttsatsens diktator i köket, det funkar inte för mig. Jag är alldeles för hetsig och full av kreativitet när jag fixar att det liksom inte går att motstå att "fippla" lite när jag lagar. "hmmm, lite sånt kanske kan funka???" Och så är det kört igen trots att det fanns ett exakt recept i botten. Och jag tror dels att det är så man lär sig och dels så man hittar glädjen i maten. Eller i alla fall ett och annat gott skratt, som när man inser att NEJ, det var INTE en bra ide att blanda X med Y... BLÄ! Min familj är ganska luttrad och mina kylskåpsrensningar kan bli minst sagt spännande.
Vad sägs om kyckling, nötter, päron grädde, överblivet ris, majs och grädde med curry och piffi-all??? Funkade faktisk, ska nog modifiera lite, men helt okej!!!
Kom gärna med mer och fler synpunkter, önskemål och annat.
Ni vet, drömmen om en egen kokbok lever ju ännu trots allt!
Mammas Kaivartorsk
När jag var liten så var detta min mammas paradrätt när det gällde fisk... Idag är det ett sätt att kamouflera fisken för familjen och få dem att äta utan allt för mycket knot. Funkar hos oss i alla fall..., kanske för att alla gillar kaviar? Nu använder jag sälland torsk, men det är j mest för att det är en fisksort som håller på att fiskas ut och för att den är dyr och i denna gegga (visst låter det gott?*L*) är onödigt lyxig. Jag brukar köpa Sej eller Allaska pollok. Hoik är okej, men också ganska dyr tycker jag och bättre att spara på till de roligare, mer fiskiga rätterna.
Om man vill så kan man byta burktomat mot färska tomater i bitar, det är smaksak och lite en årstidsbetonad sida av saken. Färska smakar inte lika mycket tomat i den här såsen just, men har man skeptiker så kanske det är bättre.
Om man har en micro och som jag är notoriskt dålig på att komma ihåg att ta fram fiskblocket i tid, går det faktiskt utmärkt att töa/förkoka fisken lite i micron medan man blandar ihop resten. Har man dessutom en micro-plus-kanna från Tupperware så kokar man potatis på ett kick också... Tänk vad fort det kan gå!
Jag använder:
1 pkt fryst fisk
1 pkt kelda/I-mat eller liknande
Ca 0,5 dl kalles kaviar, det är också en smaksak, men det ska kännas som ganska mycket och synas att det är kaviar i grädden
1 burk hela tomater
Purjolök eller till nöds gul lök
Salt o vitpeppar
Smöra en ugnsform med höga kanter, typ gratängform och lägg ett tinat fiskblock där i eller micra så att fisken är genomtöad och gärna lite varm, det förkortar tillagningen. När jag levde utan micro så kokade jag fisken lite först för att både få bort permafrosten och förkorta tillagningen.
Vispa ihop grädden med salt och peppar, var lite försiktig med saltet, kaviar i sig är ju ganska salt. Rör ner hela tomater som fått rinna av lite eller färska i bitar, Man kan dela de hela tomaterna lite med en kniv rätt ner i burken, men det ska i alla fall inte vara finkrossade tycker jag. Skär sköljd purjo i ringar och fördela på fisken eller tunnskiva gul lök och gör på samma sätt. Häll över gräddblandnignen och sätt in i ugnen på 200 grader tills fisken är klar, detta varierar på om den är kokt innan eller helt djupfryst, storleken på fiskblocket etc, känn dig fram. För kokt/micrad fisk tar det hos mig ca 20 min, men det varierar väldigt så kolla att den är klar. (jag återkommer med mer exakta tider senare)
Man kan toppa rätten med ost om man vill, vi gör det ibland, ibland inte, en smaksak!
Kokt eller pressad potatis till och gröna ärtor är gott!
Allmänt småprat om tex laktos
När det gäller torrjäst så är det min personliga favorit, men var och en väljer vad de gillar bäst. I några få recept lämpar sig torrjästen bäst, då skriver jag ut det tydligt! Annars så är det bara att byta och göra som man brukar med vätsketemperatur etc. För mig är det mest en bekvämlighet, jag kan ha det hemma utan att behöva få små obehagliga överraskningar i kylen när jästen förintat sig själv och ligger i en torr hög och luktar skunk. Dessutom älskar jag ju att leka med min Kitchen Aid och då är det så lätt att bara hälla i jästen ihop med allt annat och slippa tänka. OCH om man är kass på att känna vad som ÄR 37 grader så funkar också torrjäst bra, den är inte lika kinkig och SKA ha lite varmare degspad, ca 42 grader. Det som på mina fingrar känns varmt utan att brännas.
Min älskling!
Och om någon kan tala om för mig hur man roterar en bild på en blogg, SNÄLLA gör det, för jag kan inte!!!
HA! Jag lyckades!
Italiensk ostsoppa
Om man vill göra den lite fräschare så är det inte fel att slänga i lite grönsaker när den är klar, tex tärnade färska tomater eller lite paprika. Koka inte detta, då mister det sin touch...
För vardagslyx så är det gott med några kex till, soppan i sig är så pass matig att man inte behöver smörgås tycker vi som då hellre tar ett grahamskex eller liknande.
Man behöver:
1 stor gul lök som hackas
100 g rökt skinka eller tex kassler som man tärnar, som tex en bit av kasslern till fredagens middag.... Vi har gjort det på färdigskivad rök skinka också, det är inte så himla kinkigt i min värld.
2 dl pasta, gärna fullkorn. Ta inte snabbmakaroner bara för det blir läskigt.
6 dl svamp- grönsaks eller köttbuljong
3 dl mjölk (lite mer om du vill ha en tunnare soppa)
2 dl kelda (detta kan bytas mot mer mjölk ist om man vill)
3 dl riven ost, tex Gouda som smälter bra, men gärna en ost som smakar lite... tar du vanlig hushållsost, "krydda med lite parmesan tex så får du lite mer sting
olivolja
Salt, peppar och oregano(en rejäl nypa) om du har, ta färsk!
Fräs lök och skinka i en liten stekpanna i olivoljan en liten stund. Ställ åt sidan.
Koka upp buljong och mjölk, lägg i pastan och koka enligt anvisningen för just din pasta. När pastan är klar, häll i fräset, keldan och krydda. Koka upp och smaka av och rör sedan i osten. Koka inte mer nu utan ta av från spisen och rör tills osten är smält. Servera.
Du har inte gjort fel om osten inte smälter helt, ibland blir det lite grynigt, men det smakar gott ändå, jag gör säkert någt fel(förutom kokar för det gör jag iNTE, men för oss funkar det i alla fall.
Om man vill kan man även krydda lite med vitlök för extra smak, men ta inte för mycket, det ska bara anas, inte dominera.
Lasagne
Börja med köttfärsen:
Jag gör ju tyvärr mycket utan recept, men ungefär så här brukar jag nog göra:
600 g köttfärs (så blir det över till nästa gång också)
2 gula lökar, finhackade
2-4 klyftor vitlök, hackade
3 msk kalvfond
1 tsk worchesterschiersås (stavas det så???)
1 msk pizzakrydda ca
1 burk krossade tomater
2 tsk socker
Olivolja
Fräs löken med vitlök och köttfärs. Häll över resten och låt puttra på svag värme, men det ska ändå bubbla lite. Medan det får stå till sig så börja med ostsåsen.
OSTSÅS:
Vi gillar mycket ostsås, men det är en smaksak.
Detta är lagom för en "normal" familj, vi gör lite mer...
Smält en msk margarin i en gryta och vispa ner 3 msk vete- eller idealmjöl. Späd lite i taget med mjölk, totalt 5 dl. Koka upp och låt koka i ca 4 min, smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan och smaka av köttfärsen, krydda ev med mer kryddor, salt och peppar.
Rör ner osten i den vita såsen.
Jag börjar alltid med sås i botten, sedan pastaplatta, köttfärs, vit sås, pastaplatta osv. Skär pastan så att den passar hyfsat, varva och se till att såsen räcker till ett lager överst.
Grädda i ugnen 225 grader ca 20 min. Undertiden hinner man nästan röja av och duka om ingen gjort det innan.
Jag klockade mig själv idag, det tog 45 min total tid, från köttfärsen kom ut ur kylen tills maten stod på bordet. Inte det snabbaste kanske, och heller inte det snyggaste på bild, men gott!!!
Veckans mat 1.
För oss är det en livlina att skriva en matsedel. Dels så vet man på morgonen vad som ska fram ur frysen, dels så behöver man inte använda sin trötta hjärna på kvällen till att fundera på vad man ska laga och "slösa" tiden på det. Dessutom kan man samordna sina inköp och göra en rejäl veckohandling på helgen och bara köpa till mejeri- och andra rena färskvaror i veckan. För oss bidrar det till en lägre matkostnad också, vi minimerar lat-mat så som pizza och Mc Donalds och dessutom minimerar vi att handla på "tom mage" vilket brukar göra att en hel del gott men onödigt åker med i kassen...
Att det finns en matsedel hos oss är vida känt i bekantskapskretsen och efter vissa förfrågningar så tänkte jag att jag ju lika gärna kan lägga ut den också. Alla recepten kommer kanske inte direkt, men jag ska jobba på det, lovar!
Måndag: Lasagne och sallad
Tisdag: Italiensk ostsoppa
Onsdag: Kokt potatis och Kaviarfisk
Torsdag: Grönpeppargryta med kokt potatis
Fredag: Potatisgratäng med stekt kassler
Lördag: Fläskfilé provencale
Söndag: Paprikasoppa
Inköp:
Jag har en del hemma och det gäller nog att kolla på recepten för att veta exakt vad som behövs, men till denna veckans mat skulle jag nog skriva upp följande:
Färska lasagneplattor (går fortare), köttfärs, gul lök till både denna och andra middagar, alltid bra att ha hemma, krossade tomater, ost att riva alt färdigriven ost, massa mjölk och grönsaker till en sallad.
Samordna med fredagens middag och köp kassler, tärna lite till soppan på tisdagen och skiva resten till fredagen. Pasta, typ gnocci eller vad man tycker är lagom i en soppa, mjölk och ost även här, köp en stor bit, tex Gouda och riv allt på helgen och frys in egna påsar att ta fram när det behövs.
Köp potatis, så mycket du tror att det går åt i er familj och som räcker till 3 middagar om ni vill ha potatis på lördagen.(återkommer om det...) fryst fisk (välj efter plånbok och samvete, här duger sej och till o med allaska pollok, den syns inte ens i gratängen...) en burk hela tomater, massor av Kalles kaviar (eller liknande) purjolök och Kelda/Imat etc
Kött, tex högrev, grytbitar av nöt eller märgpipa, morötter, lök, grönpeppar, mer Imat/Kelda
Fläskfilé, färsk svamp, dijonsenap, grädde och persilja
1 chili och 6 paprikor, röda eller gula.
Det var nog allt... hoppas jag....
Sirapskakor
Dessa kakor är våra absoluta favoriter. Snabbt och lätt och det blir många så att man kan spara lite också... Till vuxna är det super att skära i smala, smala och långa kakor och sedan dippa dem i Kesella citrus. Farligt gott! Men gissa om man blir poppis om man bjuder på det...
Dessutom är det kanon att baka med barnen, det går fort nog för otåliga barn, de kan vara med att mäta upp, att trycka ut degen på plåten och om man har en pizzaskärare så kan de hjälpa till att skära kakorna också!
200 g margarin
2, 5 dl socker
2 msk vaniljsocker
3 msk ljus sirap
2 tsk bakpulver
4,5 dl vetemjöl
Jag öser ner allt i en bunke och kör i min Kitchen Aid, innan körde jag med degkrokar på elvispen. Givet vis kan man röra smör och socker för hand först och sedan hälla i resten också.
Dela degen i 4 delar och gör korvar som läggs på plåt med bakplåtspapper, 2 på varje. Platta till dem ordentligt och grädda i 175 grader i ca 15 min. Skär dem VARMA i sneda kakor med vass kniv eller pizzahjul. Om du tycker att korven/plattan blir för bred, dela den på längden också när du skär, det är efter smak.
Låt svalna på plåten.
Räksoppa
Om man på en matblogg pratar om en soppa så är det kanske lite fånigt att inte ge receptet på den samma. Vi lagar inte denna soppa så ofta eftersom barnen hatar den, men gott är det i alla fall. Som förrätt är det lagom till 4 (alternativt om man inte äter så förtvivlat mycket så kanske det också räcker...) men hos oss så är receptet lagom till två hungriga vuxna till middag.
Det går åt:
500 g räkor med skal
Olivolja eller annat stekfett
1 gul lök
1 klyfta vitlök
1 litet äpple (väldigt valfritt, jag tar det ibland och ibland inte)
1 bit rotselleri, jag tar två skivor, annars efter smak, ca 50 g
1 msk tomatpuré
6 dl fiskbuljong
2 msk mjöl
2 dl kelda
Ev lite chili
Salt o peppar
Dill
Skala räkorna och ställ åt sidan. Spara alla skalen och lägg i en kastrull. Skala och skär löken i bitar, skala och skär rotselleri i bitar. Vill du ha med äpple så dela det i 4 delar och lägg tillsammans med skal, lök och rotselleri. Häll på fett och fräs allt samman några minuter. Tillsätt tomatpurén och den hela vitlöksklyftan och slå på fiskbuljongen. Vill du ha lite hetta så släng i en liten bit chili. Koka 20 min under lock. Koka inte för länge då smakar det konstigt.
Sila av fonden och häll i en ren gryta. Blanda kelda och mjöl till en slät redning och vispa ner i soppan. Koka 5 min. Smaka av med salt o peppar, lägg i räkor och dill, färsk hackad eller lite frusen. Låt det bli varmt, men koka inte. Dags att äta.
Fiskbollar till vardags
Jag fick en förfrågan på fiskrecept så nu kommer vår onsdagsfisk för denna veckan. Onsdagar är vår fiskdag och på barnens begäran blir det ganska ofta fiskpinnar, men detta är ett alternativ! Okej, vissa HATAR verkligen fiskbullar, men om man är mest emot konsistensen så testa stekta, de blir lite fastare och med en pannering så får man krispig yta!
En god sås till gör susen även i en vuxen mun och om inte ens det faller i smaken så ät det när du är ensam hemma... För det är faktiskt gott.
Häll av en burk fiskbullar i buljong. Häll en rejäl hög ströbröd i en plastpåse med lite salt och peppar och i med fiskbullarna. Håll hårt och skaka runt så att bullarna blir täckta. Bryn lite fett i en panna och stek bullarna gyllene och krispiga.
Till detta rör jag ihop en sås av creme fraish, salt peppar, gräslök eller finhackad purjo, röd rom, lite majonnäs och en näve räkor. Räkor är lyx och absolut inte nödvändiga, det går alldeles utmärkt utan! Barnen kör en egen variant på CF, majonäs, ketchup och Piffiall-krydda.
Vi äter kokt potatis till ,men mos går också alldeles utmärkt. Snabb barnfamiljsmat. Lite gröna ärtor till eller lök och olivoljestekta gröna bönor när man ändå håller på.
Hoppas att du blir nöjd Lisa, fler recept kommer!Soppa med kött
När vi är trötta och hungriga så är det kanon med en mustig soppa. Idag blev det en variant av Gulasch, men om jag skulle kalla den för det så kommer väl hela Ungern springande med högafflar och påkar så vi kallar det soppa med kött och tomat i stället... Vi äter soppa två dagar i veckan, jag älskar soppa. Lätt, gott och ofta ganska nyttigt. Och man kan köra lite variation, ta vad man har och anpassa sig till antal vid bordet och humör. Dessutom kan man alltid välja till något smaskig tillbehör att ha i eller bredvid. Idag plockade jag fram fler parmesansnurror, värmde med lite gourmetsalt på toppen och hade till att doppa i soppan. MMMM
Idag åkte det fram rester av lövbiffen från helgen som jag slängt i frysen i en lat hög. Jag tror att det var ca 400 g, kanske lite mindre, men det gör man ju lite som man vill. En vass kniv kan strimla den även fryst så att det hinner bli lite mindre kallt medan man gör resten.
Sedan hackade jag en STOR gul lök och skalade tre klyftor vitlök som trycktes till, men ändå var hela. Allt frästes i en gryta med olivolja en stund och sedan i med köttet. Fräs en stund till och slå på ½ paket finkrossade tomater, idag med chili från ICA. Det är en smaksak. Gillar man inte tomatbitar (som mina barn...) så ta passerad tomat. I med 2 tärningar köttbuljong eller en rejäl skvätt fond, salt peppar och oregano. Slå på ca 5-7 dl vatten, beroende på hur blaskig eller fyllig man vill ha sin soppa och låt koka upp. Skala sedan 4 potatisar, ganska stora, och skär i lagom mumsbitar. (jaja, vissa säger munsbitar, lagom för munnen, men vi gillar mums) Lägg i soppan tillsammans med ett paket Imat eller kelda. Koka tills potatisen är nästan mjuk och lägg då i en paprika i bitar och lite paprikapulver. Smaka av med socker, denna underbara, livsfarliga omtvistade smakhöjare, mer salt, peppar och vad man känner för.
Koka tills potatisen är mjuk. Jag och dottern äter med en klick crème fraish, de andra utan och maken med några droppar tabasco.
Parmesanbullar
Parmesansnurror: ca 40 st
50 g jäst
50 g margarin
5 dl mjölk
1 tsk salt (råga den gärna om du inte anv parmesanost)
1 msk socker
1 dl riven parmesan, stark ost elller lite av varje...
ca 10-12 dl vetemjöl
Fyllning:
ca 50 g margarin
1 dl riven ost/ parmesan
pensla med ägg och fröer, flingsalt, örter etc
Ugn 225 g ca 10 min
Jag bakar alltid på torrjäst och då blandar man alla torra ingredientser i en bunke, värmer margarin och mjölk till ca 42 grader och arbetar ihop degen så att den blir smidig. Var försiktig med mjölet för att inte få ett hårt och torrt resultat, den ska vara smidig och blank och släppa bunken men det kräver arbete med maskin eller armmuskler!
Jäs i bunken ca 30 min under plastfilm.
Ta upp degen och arbeta den igen. Dela degen i två delar och kavla ut till en rektangel, inte lövtunnt men ca 0,5 cm tycker jag är lagom, men det är en smaksak, 1 cm funkar också...
Om man vill så kan man blanda ihop fyllningen, men jag är lat och brer ut margarinet och strör sedan ut osten. Rulla ihop och nyp ihop skarven så att de inte blir sniglar i ugnen... Skär i skivor, några cm tjocka, det är också efter smak... lägg på bakplåtspapper. (gör lika dant med degbit nr 2) Lägg ganska glest på plåtarna för de jäser en del.
Jäs under bakduk i ca 40 min.
Pensla och garnera coh grädda. Låt svalna på galler under duk och ät ljummna!
Majs
Lövbiff och överbliven skumpa
Här skivades en av dessa kolvar i dag och ligger just nu i ugnen med potatis, lök och färsk oregano och väntar på sällskap. En favorit i repris, en festlig middag med en oändlig mängd olika variationsmöjligheter! Alltså fylld lövbiff.
Efterrätten idag blir smulpaj med vinkokta äpplen. Lyxigt och gott men enkelt. Färdig vaniljsås, laktosfri på havre, faktiskt godare än Keldas i min smak! Eller är det bara för att jag måste som jag intalar mig att den är så god? Vad vet jag?
Lövbiff
Vi äter 2 var, beräkna antal efter hunger, familjens storlek och köttets dimention.
Idag fyllde vi dem med en tsk tapenade (egen eller köpt, spelar ingen roll) och Cantadou olivost, en rågad tsk är lagom. Går jättebra med 4 sortes peppar eller vitlöksost också.
Salta o peppra och stek.
Till har vi kall sås på resten av osten och creme fraish (1 burk), tapenade och extra vitlök. Blanda efter smak. Sås är ju som alltid valfritt, men i vår familj ett absolut måste. Om man kör annan ost i fyllningen så blanda den valda osten med CF och smaka av med något som passar, mer peppar, vitlök, salt etc.
Ugnen bakar potatis i bitar, lök, majskolv i skivor och färska örter. Förra gången gjorde jag en varm potatissallad med paprika, potatis, squash och vitlöksklyftor. När allt är klart i ugnen så åker det på coctailtomat och oliver och en dressing av 2delar olivolja och 1 del balsamvinäger, salt och peppar. GOTT. Och jag hinner blogga medan maten står i ugnen!
Igår firade vi makens fasta jobb med skumpa men ingen orkade en fredag dricka mer än ett glas så jag hade en ansenlig mängd kvar idag. Den kokade jag upp med socker och skalade och urkärnade äpplen. Dessa hamnade, utan lagen, i en form under ett smultäcke av 3 dl vetemjöl, 1 dl havregrun, 1 dl socker och 200 g margarin. Ugn i ca 20 min. Lite ljus sirap på äpplena innan degen så blir det riktigt gott.
så får vi alla kulinariska behov uppfyllda även idag...
Ha en skön helg
sherrydessert
I alla fall: lagom till en mig eller 4 normala personer:
Vispa 3 dl grädde hårt men inte grynigt
Smula ner 1/2 påse maränger, lite fina lite grova bitar
Häll på 1/2 dl sherry eller annan sprit. Amaretto är ganska stark så ta inte fullt en halv dl, bara nästan.
Rör snabbt ihop och häll i en form, bunke, vad du har till hands. Täck med plastfolie och in i frysen minst 4 h. Ya ut 5 min innan servering och stjälp upp. Om den inte lossnar, spola formen med lite ljummet vatten och försök igen. Servera med frukt och smaska. Eller ät som den är.