Italiensk ostsoppa
Om man vill göra den lite fräschare så är det inte fel att slänga i lite grönsaker när den är klar, tex tärnade färska tomater eller lite paprika. Koka inte detta, då mister det sin touch...
För vardagslyx så är det gott med några kex till, soppan i sig är så pass matig att man inte behöver smörgås tycker vi som då hellre tar ett grahamskex eller liknande.
Man behöver:
1 stor gul lök som hackas
100 g rökt skinka eller tex kassler som man tärnar, som tex en bit av kasslern till fredagens middag.... Vi har gjort det på färdigskivad rök skinka också, det är inte så himla kinkigt i min värld.
2 dl pasta, gärna fullkorn. Ta inte snabbmakaroner bara för det blir läskigt.
6 dl svamp- grönsaks eller köttbuljong
3 dl mjölk (lite mer om du vill ha en tunnare soppa)
2 dl kelda (detta kan bytas mot mer mjölk ist om man vill)
3 dl riven ost, tex Gouda som smälter bra, men gärna en ost som smakar lite... tar du vanlig hushållsost, "krydda med lite parmesan tex så får du lite mer sting
olivolja
Salt, peppar och oregano(en rejäl nypa) om du har, ta färsk!
Fräs lök och skinka i en liten stekpanna i olivoljan en liten stund. Ställ åt sidan.
Koka upp buljong och mjölk, lägg i pastan och koka enligt anvisningen för just din pasta. När pastan är klar, häll i fräset, keldan och krydda. Koka upp och smaka av och rör sedan i osten. Koka inte mer nu utan ta av från spisen och rör tills osten är smält. Servera.
Du har inte gjort fel om osten inte smälter helt, ibland blir det lite grynigt, men det smakar gott ändå, jag gör säkert någt fel(förutom kokar för det gör jag iNTE, men för oss funkar det i alla fall.
Om man vill kan man även krydda lite med vitlök för extra smak, men ta inte för mycket, det ska bara anas, inte dominera.
En får tacke, en får tacke!