Avocado och pasta

Fredagsgott, fredagsmys, helggodis. Kärt barn har många namn. I vår familj så är det något snabbt men gott på menyn på fredagskvällar. Detta är MIN favorit, maken äter men inte med glädje så det är alldeles för sälland det lagas här. Snabbt går det och GOTT är det! Främst lagade vi detta på Fridhem, när tid och pengar var en bristvara i det minimala korridorsköket. Då var det lyx att ha crabfish. Nu kör vi räkor. Då mixade vi avocadon med handmixer, en lyxvara som tog klivet från TV-shop till folkhemmet och som nu är en oumbärlig del av köket... då var skömtet att man kunde ha en surrande mixerpinne till många saker... nu finns det roligare alternativ ;)
Tänk på att inte göra allt för mycket av denna sås, den går inte att spara så någon lunchlåda är det inte tal om här.

Avocadosås
På morgonen innan man går hemmifrån så plockar man fram färdigskalade räkor ur frysen, häller upp ca 200 g i en skål och ställer i kylen att långsamt töa under dagen. Eller har man färdigskalade i lag som är klara att använda eller så köper man räkor med skal och pillar själv, helt valfritt. Är ekonomin skral kan man ta mindre mängd eller crabfish skuren i bitar.
Koka pastavatten
Mosa eller mixa 2 mogna avocados med lite citronsaft. Det måste man inte ha, men såsen mörknar inte lika lätt med citron. Är citronen slut eller kvar i affären ;) så spelar det ingen roll. Blanda moset med 2 dl creme fraish (mixar man är det bra att mixa med lite av creme fraishen, då går det lättare och sedan tillsätta resten)
Häll allt gegg i en kastrull, riv eller pressa ner vitlök efter smak, 1-2 klyftor är ganska lagom. Finhacka lite gul lök, purjo eller silverlök och rör ner. Inte ett måste, det kan man hoppa över. Jag gilla purjolök mest, men finns det ingen hemma så går det ju bra utan. Salta och peppra, rör ner räkorna och värm försiktigt, men KOKA INTE, då blir det bara läskigt! Häll av pastan och servera med såsen och ett glas vitt kanske. GOTT! Sallad på roccola och tomat är gott till.
Vill man hetta till det så stänk i några droppar tabasco.
Trevlig helg

Surdegsbullar

Detta har blivit en favorit här, till och med lite fullkorn kan man trycka i ungarna bara man kallar det något roligare. Sonen var med och bakade och blev chockad över att det var SIRAP i brödet och döpte det genast till sirapsbröd. Att det mesta jäser bort hade jag inte hjärta att informera honom om, så vi kallar det för sirapsbröd, men sött, nej det är det INTE. Jästiden är ganska lång men det är väl värt att vänta på! Supergoda utflyktsmackor till vuxna, gott med Philadelphiaost, serranoskinka och rouccola. Tips till barn: Om ungar inte gillar tjocka frallor, skär dem i tre delar ist för 2, då blir det lättare att äta! Eller gör man i form, se nedan!

På kvällen dag 1,
Vispa i hop följande i en bunke, gärna den du brukar baka i så är det bara att köra dag 2.
3 dl ljummet vatten
25 g jäst
1,5 dl havregryn
1,5 dl grahamsmjöl
Vispa slätt och lägg över plastfolie och ställ på bänken i rumstemp. över natten

Dag 2:
2 dl vatten
2 tsk salt
2 msk ljus sirap
0,5 dl olja
8 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
 Rör ner fingervarmt vatten, salt, sirap och olja i surdegen. Tillsätt resten av mjölet och arbeta degen smidig och blank. Jäs övertäckt i 1 h.
Ta upp degen och arbeta den ordentligt. Forma frallor, avlånga som tjocka korvbröd, det ska bli mellan 25 och 30 st, beroende på hur stora man gör dem. Alternativt kan man göra ett formbröd, jag gör då i två mindre avlånga formar. Gör då bullar som du lägger glest i en smord form, de jäser ihop till en limpa med bättre struktu innuti än om man gör bara en hel limpa!
Jäs nu under handduk igen i 1 h
Sätt ugen på 250 grader. Snitta bullarna längs med, som en minibaugett ungefär och skvätt lite vatten på dem. Grädda i ca 7-10 min.
Om du gör ett bröd i form, sätt in i 5 min i 250 grader och sänk sedan, utan att röra brödet till 200 grader och grädda ytterligare ca 30 min. Knacka på brödet och kolla om det låter ihåligt, då är det klart. Ta ut det ur formen och grädda 2 min upp och ner så får man en bra skorpa rnt om och slipper geggig botten. Funkar också att rosta tycker vi!

Grekisk köttfärslimpa

Eller vad man nu ska kalla det... Men ganska enkelt att göra, tar lite tid i ugnen dock så kanske inget för den som kommer hem 17 och vill ha maten klar 17.30... men å andra sidan, den sköter sig ganska bra själv i ugnen så man hinner vika tvätt, läsa en läxa eller kolla på tv en stund innan middagen. Mina barn älskar fetaost så det är bra och såsen är faktisk valfri, min familj är såsomaner så vi kan inte ha mat utan sås till, men man kan ju faktiskt hoppa över den delen om man vill. Funkar också bra i matlådan dagen efter säger maken som är den som drabbas i vårt hushåll, så gör en stoor om det behövs. Jag räknar med att detta receptet är för 4 personer som är hungriga och en lunch. Men det är mellan tummen och pekfingret för vi äter mycket i vår familj...

Köttfärslimpan
400 g köttfärs, gärna nötfärs
4 msk ströbröd
1 dl vatten
1 ägg
1 gul lök
Apetina färdigtärnad fetaost eller anan valfri fetaost
1 pkt bacon
salt o peppar
ev timjan

Valfri sås:
1 pkt Kelda
1-2 msk Bong Kalvfond
1 tsk vetemjöl alt Idealmjöl

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ströbröd, vatten och ägg och låt svälla en stund. Riv ner löken alt hacka den i små bitar, det är en smaksak. Barn som hatar lök kan föredra den riven tex... Blanda ner köttfärs, fetaost efter smak, drygt en halv burk Apetina tycker jag är lagom men man kan ta både mer och mindre. Salta ganska försiktigt för bacon och ost är salt, men peppra ganska ordentligt och tillsätt ev timjan, men inte allt för mycket, kan bli lite dominant. Gegga ihop och häll ut i en smord form och forma till en limpa. Ta baconen och lägg tvärs över limpan och stoppa in ändarna under färsen så att den blir randig på tvären.
Om du vill ha såsen, blanda kelda, mjöl och fond i en burk eller shaker. Skaka klumpfri, jag älskar idealmjöl för det minimerar risken för klumpar. Häll runt limpan och sätt in i ugnen. Låt den stå ca 45 min. Ät med kokt potatis eller mos. Vill man ha mis, skala och skär potatis i små bitar så går det fortare att koka och mosa! Gröna ärtor eller gröna bönor är gott till.


Som variation gör vi ibland istället grunden utan feta och timjan men med vanlig ost i stavar, tex det sista på frukostosten som börjat bli trist, skär i stavar och tryck ner i mitten av limpan innan baconen, lite som en rulle med ostmitt. Det är barnens påhitt, det gillar smält ost i alla former. Denna variant kan behöva något mer salt, men tänk på att baconen är salt i sig.
OCH när man lindar saker med bacon så blir det lätt rosa precis innanför, det är helt ok, köttet är klart, det är en reaktion på baconen. Det ska däremot inte vara rosa i MITTEN, men det är en anna story!

Kaloristinna maffiga muffins

Om man har varit i USA och ätit muffins till frukost så vet man också vad jag pratar om. Varma, tunga maffiga saker i vilka man skär ett jack i mitten och trycker ner en obskyr klick smör som får smälta. Sedan äter man med sked och bara njuter och skiter i kalorier och vågar och bikinis. Så gissa om jag föll för dessa underbara, feta, söta, kladdiga saker!!!! jag har en påse i frysen och när det är pestigt väder och jag tycker synd om mig själv för att jag måste sitta med näsan i Inskomstskattelagen igen så kokar jag en kopp the, trycker in en muffins i micron och sätter mig bekvämt och bara njuter en stund. En och annan smörfläck i en lagbok har väl ingen dött av? Och plötsligt är till och med moms ganska mysigt.
Om man nu är som mina barn som tycker att smör i en muffin är groteskt (utan att ens ha prövat) så är det okej att äta dem som de är, men våga prova, det är lite av en smaksensation!

Äpplemuffin med kokostopping
Slå på ugenen på 200 grader.
Blanda
375 g vetemjöl (ca 6,75 dl)
3,5 tsk bakpulver
1,75 dl brun farin
1 tsk kanel
Ta ett stort och mogt äpple elelr två små. Dela det i 8 klyftor, ta bort kärnorna och skiva i inte allt för tunna skivor tvärs över. Eller hacka det som du själv vill. Behöver inte skalas.
Blanda ner i mjölblandningen.
Rör sedan ihop i en annan skål:
1 ägg
1,75 dl filmjölk
1,25 dl olja (japp, sa ju att det är fett!)
Häll detta över mjölgegget och rör ihop till en degliknande smet.
Ställ ut 12 -14 rejäla amerikanska muffinsformar eller lägg vanliga bullformar i en muffinspanna. Klicka ut smeten i formarna, de kan vara ganska fulla och platta till lite på oppen.
smula ihop koksotoppingen i en skål:
0.75 dl mjöl
2 msk socker
1,25 dl kokos
drygt 25 g margarin
nyp ihop och smula över muffinsen
Sätt in i ugnen i ca 20 min. Toppingen ska få fin färg.
Ät varma med massa smör och försök att inte väka i dig alla på en gång! Går jättebra att frysa, emn se till att de inte ligger allt för huller om buller i påsen för då kan toppingen fastna i varandra och det blir svårt att nalla en och en när man blir sugen...

Jordnötsklickar

Dessa kakor bakade min mamma på min begäran som barn när det var kalas. Och eftersom jag själv lider av någon form av skada så kan jag ju inte låta ett recept vara i fred... Alltså kan detta spåras tillbaka till mamsen, men nu mera så är det i min tappning. Fotfarande goda och lätta och pasar bra att baka medan expressbullarna jäser...
Alltså:
Lägg 200 g margarin i en bunke med 2 dl socker och 1 ägg
Kör detta med degkrokar eller rör för hand ihop till en jämn, om man orkar pösig, massa.
Häll där efter i 2,5 dl mjöl, 1 tsk bakpulver, 1,5 dl havregryn, 0,5 dl kokos och 2 dl salta jordnötter, gärna lite grovt hackade men det är inte nödvändigt, det är mer om man orkar jobba sig.
Blanda och klicka sedan ut på bakplåtspapper ca 0.5 msk stora klickar eller om man är glupsk en hel msk. OBS de flyter ut mycket så gör dem glest på plåten, annars riskerar man att få en enda jättekaka. kanske inte helt fel heller men inte direkt tanken.
Grädda i ca 200 grader i 10 min eller tills de fått fin färg. Lossa från plåten och lägg på galler så blir de snabbare svala och knapriga runt kanten, mitten blir lite mjukseg och god.
Gillar man inte kokos så kör 2 dl havregryn ist. Och om man är superlyxig så ringlar man smält choklad över. Lättast genom att bryta blockchoklad i bitar, lägga i en fryspåse och knyta till. kör i micron tills det precis smälter. Klipp av ett hörn på påsen och så ringlar man över kakorna på plåten snygga streck innan man lyfter av dem. ser proffsigt t och blir extra gott!

Expressbullar

image1
När det är bråttom, som när man tror sig ha bullar och inser att beståndet i frysen består av tre ynka små skrynkliga kanelbullar till 10 gäster så är det bra med dessa supersnabba och goda bullar!
Gör det enkelt och rör ihop en stooor sats fyllning och lägg det som bilr över i frysen så går det ännu snabbare att baka nästa gång!!!

Bullar:
Börja med fyllningen. Ta ut den färdiga ur frysen, den behöver inte tina eller rör en ny av:
300 g margarin
2 dl socker
2 msk kanel (eller efter egen smak)
150-200 g riven mandelmassa
(gillar man inte madel eller kanel så ta bort det och rör ner 2 msk vaniljsocker istället)
Kan med fördel köras i matberedare, då behöver man inte riva mandelmassan. Eller med elvisp eller för den starka för hand. Ställ ikyl

Så bullarna:
Häll i en bunke:
8 dl vetemjöl
1 dl socker
o,5 tsk salt
i pkt torrjäst för söta degar eller vanlig torrjäst
1 ägg
Smält 150 g margarin eller ta flytande 1,5 dl
värm tillsammans med ett pkt kelda och 1 dl mjölk (totalt 3,5 dl)
Detta ska bli ca 42 grader, dvs liite varmare än fingervarmt
(om du föredrar vanlig jäst, värm till 37 grader och smula ner jästen i vätskan och rör runt)
Häl vätskan över det torra och kör i maskin, med degkrokar eller rör för hand till en slät men lös deg/smet
Sätt ut 35 aluminiumformar på två plåtar eller dubbla pappersformar.
Klicka i smeten med två matskedar, en matsked deg är ganska lagom, det ska bli minst 30 st, annars blir det jättebullar...
Om du har frusen fyllning, hacka loss en tsk och tryck ner i degen, om du har nygjord, lite mjukare, kan det behövas att du gör en liten grop i mitten med fingrarna.
Låt bullarna jäsa i 30 min och välj om du vil pensla eller inte. Den som gör snygga bullar kan pensla och hälla på ärlsocker och krossad flagad mandel, för barnfamiljer som vill ha vaniljfyllning så funkar strössel bra och för de allra lataste så är det bara att slänga in dem i ugnen. Grädda i 225 grader i 10-15 min beroende på din ugn. Låt svalna under bakduk om du kan hålla dig så länge... Okej, inte de snyggaste, men ack så goda...

Välkomna

Mat är gott. Vällagad, fri från sockerdebatt och kaloriinnehållsdiskussioner så ska man kunna få vardagen att ha lite kuligare cuisin än Mamma Scan. kanske. jag älskar mat. Och bak. Att både göra och äta, ofta och mycket. Jag gillar inte färdigmat, det är nödlösningar, men jag avskyr pekpinnar lika mycket som färdiga köttbullar. Alla blir saliga på sin fason. och jag är en latmajja, jag gillar genvägar till vardags. vad spelar det för roll om man köper färdigriven ost om det innebär att man kan laga sin egen paj istället för att köpa felix? Min filosofi. men å andra sidan, en lördag, då kanske man både har tid och lust att gräva ner nävarna i en surdegsbrödsdeg och banka skiten ur den samma? Lite så. balans. Eller i alla fall ett försök till sådant.
Hoppas att detta i alla fall kan inspirera och så eftersom jag är lat så kanske det också är ett bra sätt att förmedla recept som alla vill ha och som jag aldrig får tummen ur att skriva och maila och kopiera... Här hoppas jag att alla de där tipsen och recepten ska få plats.

RSS 2.0