Rulle för många

Innan jul hade vi gäster över till lunch. Jag klurade länge på vad som var praktisk mat att förbereda och kom då ihåg en gammal klassiker från 80-talet. Pannkaksrullen! Oj så många sådana man åt då på alla olika fester. Men så föll den i glömska och det var lite synd. Lätt att göra och framför allt till många, det går bra att förbereda och man kan fylla med olika saker. Jag har ätit med köttfärs, min favorit, men även med svamp och räkor. Bara fantasin kan sätta gränser. Varje rulle ger ca 10-12 bitar beroende på hur stor långpanna man har och det är ganska mäktigt. Man kan fylla en påt med färdiga rullar och värma när gästerna kommer och då kan man utfodra många! Här var vi 8 personer och två rullar räckte gott och väl. Men det beror på hur hungrig man är. Till serveras en sallad och en kall öl är riktigt gott till en kryddig köttfärs. Så nu återupplivar vi den gamla hederliga pankansrullen igen!

Till en rulle behövs:
4 ägg
2 dl mjöl
1 tsk salt
5 dl mjölk

Vispa ihop salt, mjöl och mjölk till en klimpfri smet och vispa sedan ner äggen. Häll i en långpanna med bakplåtspapper som du penslat med lite olja eller smält smör för att vara säker på att den ska lossna. Grädda i 200 grader i ca 30 min. Nu pöser det upp som en vulkan på sina ställen, var lugn, det blir bra ändå! Pannkakan ska få färg och stelna så anpassa tiden efter din ugn.
Vänd upp pannkakan på ett nytt bakplåtspapper och dra försiktigt av det papper som den gräddades på. Låt svalna lite.

Fyllning till en rulle:
Köttfärs med mexikansk smak
600 g nötfärs
2 gula lökar
2 klyftor vitlök
1/2 pkt krossad tomat'
2 msk hackade jalapenos
1 påse tacokrydda
salt och peppar

Hacka lök och vitlök. Fräs i olja utan att det tar färg. Häll över i en gryta.
Fräs köttfärsen så att den blir smulig, krydda med salt och peppar och häll i grytan.
Tillsätt krossag tomat, jalapenos och tacokryddan och låt puttra i 10 min. Smaka av. det gör inget om det är kryddstarkt, vill man ha mer tacosmak kan man även ha i lite chilipulver. Låt fyllningen svalna lite, men inte kallna innan den bres ut på pannkakan. Rulla ihop pannkakan och lägg med skarven neråt. Om man ska äta direkt så kan man göra fyllningen medan pannkakan gräddas och fylla den varm och servera direkt. Annars låter man rullen kallna och när det är dags att äta så värmer man upp den i ugnen. Gillat man ost kan man strö över lite riven ost innan den värms. Skär i skivor och servera med en rejäl sallad.

Januari

Nytt år och nya löften och kanske lite ebb i plånboken efter all julskinka och prinskorv. Vi är mätta på all julmat och klena efter magsjuka så här är det ganska fattigt. Men då hittade jag, mitt i trisdessen ett recept på knäckebröd. Jag, som aldrig kan låta något vara, modifierade och provbakade i några omgångar och här kommer min variant som vi gillar i familjen. Det är nästan farligt gott, framför allt med lite färskost på...
När man bakar knäckebröd så ska man hålla tiden och reglera ugnstemperaturen, det behöver torka ut ordentligt. Om man inte her en varmluftsugn så kan detta ta lite tid eftersom det är en ganska stor deg och var plåt ska stå inne i ugnen i 20 minuter. Men enligt mig är det värt det. Och sedan har man bröd ett tag. Om nu inte allt bröd blir knaprigt direkt så kan man lägga de kakor som inte är helt torra på galler i eftervärmen över natten så är de torra och knapriga dagen efter. Det är ibland svårt att kavla allt så tunnt och framför allt lika tunnt över allt.
Degen ser ganska liten ut, men det räcker, tro mig, tänk på att den ska kavlas tunnt.
Om man vill pricka sitt bröd eller inte är en smaksak, vi gillar när det jäser upp små bubblor här, men om man inte gillar det så ta en gaffel och nagga med så slipper man det.
Fröer och salt är frivilligt, man kan också pröva sig fram med vad man gillar. Här har vi testat solrosfrön, pumpafrön, sesamfrön, vallmofrö och bara salt. Allt är gott, men vår favorit är pumpafrön.

Behövs:
1 pkt jäst
5 dl ljummet vatten, ca 37 grader
8 dl grahamsmjöl
4 dl vetemjöl
2 msk mörk sirap
1 tsk salt

fröer och flingsalt att strö över

Lös jästen i vattnet. Tillsätt salt och sirap och rör tills det är löst. Tillsätt mjölet och arbeta ihop till en ganska mjuk deg. Om det är för klibbigt och inte vill bli en deg, ta lite mer vetemjöl, men det ska bara bli deg, inte bli en helt fast och klibbfri deg.
Låt jäsa i 30 minuter under duk.
Ta upp degen på bakbordet och dela i 8 delar.
Kavla ut varje del så tunnt du kan och mjöla ordentligt under så att det inte fastnar. Pensla degen med vatten och strö över frön du gillar, blanda gärna. Kavla ner fröna och lägg kakan på bakplåtspapper. Om man vill kan man dela den i mindre delar innan man flyttar över till plåten. jag gillar att skära fyrkanter medan barnen gillar stora kakor man kan bryta bitar av. Nagga om du vill och strö över lite flingsalt.
Grädda i 175 grader i 20 minuter och låt svalna på galler. Bryt en bit av det tjockaste brödet och se om det är torrt, annars får det eftertorka i ugnen.
Förvara torrt.
Om man har en varmluftsugn så kan man baka flera plåtar samtidigt, men behåll temperatur och tid även om det är varmluft, i just detta fallet går det inte fortare.

RSS 2.0