Falupytt

Idag ville barnen ha korv och makaroner. Vi är för trötta för att grilla på kvällarna nu, det är hett hett hett i vår lilla trädgård. Dessutom så tar det viss tid att fixa igågn grillen och vi ville till havet i kväll. Så visst är det snabbt med makaroner, men Nope sa jag som verkligen är trött på mjöliga böjjar i alla dess former just nu. Tänka tänka i hettan. Det fick bli en kompromiss med falukorv som okej, men i en pytt med stekt nypotatis, lök, gröna bönor och så en sås till med massor av söt-stark senap i creme fraish. Lagom stora bitar potatis, det går bra med överbliven också, eller färsk, korven i bitar och så lite lök och bönor. Massor av svartpeppar och så steka potatisen gyllene. Visst, det går åt en del fett, men det är gott. Och salt behövs knappt, det är så salt med korven. Jag gillar ganska mycket lök i min pytt, men barnen vill bara ha smaken, inte bitarna så vi skär stora bitar = lätt att plocka bort. Idag fick vi steka i två pannor för att det skulle bli yta på allt, men som en snabb lunch om man har potatis kvar så räcker det nog med en stekpanna. 
Såsen ville jag ha med sting så det var en rejäl matsked Västervikssenap som åkte ner i en burk med creme friash ihop med lite salt för smakens skull. Middagen gick ner trots att den var 100 % makaronfri, men såsen fick vi vuxna behålla för oss själva. 
Nästa gågn kan jag tänka mig att även ha med svamp och squash i pytten, då blir det matigare och känns lite nyttigare. Och så behöver jag skaffa en stooor teflonpanna, då krävs inte lika mycket fett när man steker potatis. 
 

Mer grill

Idag fyllde vi vår trädgård med så mycket rök att jag började bli nervös att någon skulle ringa till brandkåren... Medan maken snickrar på är jag plötsligt en glad amatör vid grillen och det är kul. Idag provade vi fläskkotletter. Barnen börjar knorra: kan vi äta något annat än grillar snart??? Okej okej, jag ska laga mat inne snart, men håll med om att det är föga lokande att ställa sig inne där temperaturen närmar sig 40 grader med spis och/eller ugnen på... alltså: ut i trädgården och laga till något snabbt.
Frysen är räddningen, fram med något som ser vettigt ut och så vänta och se. *L*
Dagens fläskkött fick sig en go massage tillsammans med olivolja, svartpeppar, färsk timjan och så lite salt. Många säger att man inte ska salta innan tillagning och jag har provat båda sätten och tycker att det blir bättre smak om man saltar innan, men då precis innan det är dags att steka/ grilla. Men det är min åsikt och en och annan "riktig" kock kan säkerligen bli sur nu. jaja
Varför rök det så??? JO för att jag slängde på några rejäla kvistar rosmarin på glöden och så på med kött och lock. Sedan fick köttet rökas/grillas där inne ihop med all den aromatiska röken från rosmarinen. Mmmmm.
Mitt tips, novis som jag är vid gallret är nog att satsa på ett lite tjockare kött. Det gäller ju även i stekpanna hellre lite tjockare som man lagar varsamt än ett tunnt som lätt blir torrt.
Nu har vi badat och hängt tvättställningen full av badkläder och handdukar. Nu ska vi snart sova.
Och i morgon ska vi laga "vanlig" mat, det har jag lovat.

Lamm rester

Vi grillade rejäla skivor av lammstek i går. Riktigt gott! Och billigare än tex lammfilen. Jag är lite skeptisk mot färdigmarinerat kött. Dels för att myten säger att man kamoflerar eventuellt dåligt kött med marinad och dels för att jag inte vet vad som är tillsatt i dessa färdiga produkter. Således ratade vi alla färdigmarinerade köttbitar och gick på de rejäla köttstyckena med ben. De fick ligga i en marinad md olivolja, en stor kvist rosmarin, flera stjälkar basilika och några skivade vitlöksklyftor. Salt och peppar och så gnugga allt i en påse. Ner med köttet och så marinera., Alla åt med god aptit och såsen med riven feta gick också åt. Men vi fick ändå massor över. Så dagens lunch blir pitabröd fyllda med bitar av lamm, sallad och andra frivilliga grönsaker samt mer feta-sås. Längtar redan!
Vi provade också att grilla spett igår med bitar av haloumiost virad i baconskivor. Himla praktiskt sätt att grilla den här osten som annars lätt fastnar, smälter iväg eller bara går sönder. Salt och gott i värmen, ett perfekt tilltugg till kall öl medan man väntar. Mal gärna lite svartpeppar över osten innan den lindas i en lagom skiva bacon och träs på spett.

Och föresten så provade vi grillad banan med toblerone, det var GOTT och SÖTT. Fast helt ärligt så var nästan kvällens ostbricka med amarone till snäppet bättre!

Rester

Igår grillade vi kycklingfileer, eller faktiskt för en gångs skull: JAG grillade, med lock och allt. Och det gick bra, blev gott, emn värmen gjorde att vi inte var så sugna på varm mat. Alltså fick vi en hel del över. så idag till lunch så fixade vi till en snabb pastasallad med kyckling. Pasta, kyckling och lite olivolja med några kryddor var basen i vilken alla fick lägga i de grönsaker som de gillade. Vi hade majs, paprika, tomat, gurka och lite annat smått och gott. Perfekt och ganska lat lunch. Nu står vi oss till kvällen då vi ska på grillen igen, men den här gången blir de lamm som just nu ligger i en marinad av olivolja, salt, peppar, färsk rosmarin, basilika och vitlök. Till det ska vi bara äta grönsaker och gott färskt bröd och en sås med massor av fetaost, creme friash och vitlök.
I kväll ska vi festa till det med ett gott vin, en amarone som vi köpte på vår semester och till den ska vi äta ett fat med goda ostar. Det blir en dessert som heter duga.
Snart är krusbären mogna och då ska det kokas sylt. Saft blev det ingen i år, vi har kvar i frysen som skall drickas upp och så blir det nog äpplesaft senare i höst, men sylt behövs! Den är till coh med god som marmelad på mackorna. Men det återkommer jag med. Nu ska jag fortsätta att svettas i värmen.

Kall sås med senap och honung

I vår nya trend att grilla köttet med bara lite olja, salt och peppar så kan man plötsligt ta ut svängarna mer rejält i såserna. Köttet får massa smak av grillen ändå och nypotatisen är underbar som den är men ändå ganska mild så varför inte stinga till det med en sås som sätter fart på smaklökarna?
Idag rörde sonen och jag ihop en kall sås med bas av creme fraish och i den slängde vi ner vår variant av Honey-mustard. Det blev faktiskt en rejäl hit men i sommarvärmen så har creme fraish en tendens att smälta till blask, i alla fall vår laktosfria sort. Men det kan faktiskt lätt avhjälpas med en skål med is i vilken såsskålen får stå. DÅ håller den sig kall och med rätt konsistens OCH man kan våga spara det som mot förmodan skulle råka bli kvar till dagen efter för den stått kallt. Vi som har en ismaskin kan kosta på oss att slösa med isen, och har man ingen sådan så ha en eller två kylklampar som du tar fram och ställer tex smörpaketet på elelr såsen, det hjälper i alla fall lite.
Vi körde en riktig klassiker som dessert också idag, grillad banan! Det är ju barnsligt gott och enkelt. Nästa gång ska vi prova med toblerone istället för vanlig mjölkchoklad! Ska bli spännande!

Sås
1 burk creme fraish
3-4 rågade tsk dijonsenap
1-2 hyfsade tsk honung, gärna flytande
lite salt
en gnutta vitlök, mindre än en halv klyfta, det ska bara anas, inte ta över
rör ihop och låt stå en liten stund innan servering. smaka dig fram till rätt styrka och smak

Grilla lugnt!

Vinbärskaka lyx

Vi har en ynklig buske med svarta vinbär på framsidan av vårt hus. Men den har fullt av klasar med fina stora vinbär. Och i ärlighetens namn så lider vi ingen brist annars heller för många vi känner har ett överflöd och delar gärna med sig. Så det kokas gele och saft och frysen är full. Jag ska ärligt erkänna att jag inte är superförtjust i just vinbär, visst äta från busken är gott, och gele till steken är också gott, men mer??? Alltså fick jag hitta på något gott man kan göra för att faktiskt ta tillvara på de nyttiga bären! Och bakverk är ju gott *S* Alltså skapade vi den här kakan som faktiskt är populär även bland dem som vanligen inte är så himla glada för just vinbär. En mjuk kaka i fyrkantig form som man skär i bitar, täckt av en söt god glasyr med philadelphiaost. Vem kan motstå det???
Kakan går bra att frysa utan glasyr och för all del, man kan äta den utan också, då gärna ljummen med lite grädde eller vaniljsås.

Kaka:
1 dl mjölk
125 g margarin
2 ägg
2,5 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
ca 2 dl repade vinbär, gärna både svarta och röda om man har

Koka upp mjölk och margarin, jag kör det i micron på full effekt så att fettet smälter och mjölken blir riktigt varm.
Vispa ägg och socker pösigt och vispa ner den heta mjölkblandningen . Blanda ner mjöl och bakpulver och rör smeten klimpfri. Häll i en ugnsform täckt med bakplåtspapper, ca 24x32 cm. Min form håller de måtten, det är inte så petigt, anpassa gräddningstiden bara.
Grädda i knappt 200 grader i 15-25 min beroende på formens djup etc. Känn att den är torr. Ta ut och låt svalna.
Vispa ihop en glasyr  och bred över kall kaka och skär sedan i bitar.

Glasyr:
200 g philadelphiaost
150 g smält avsvalnat margarin
3 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk limejuice
Vsipa pösigt och bred över kakan.

diktatur i köket

Barnen och jag ska äta middag ensamma några kvällar medan mannen är borta och jobbar. Då fick barnen helt själva bestämma matsedeln UTAN vuxna ingrepp eftersom de anser att det råder vuxendiktatur här. Själv tycker jag att vi brukar bestämma matsedel ganska gemensamt, men visst, de allra mest galna ideerna försöker vi väl komma ifrån... Nåväl, två middagar var fick de bestämma och det blev ganska spännande. En dag på hamburgerstället (så klart...) och en dag thaimat, men också önskemål som förvånade något. Dagens middag bestämdes av sonen och bestod av grillade kycklingben som kan ätas med händerna, (ett lager hushållspapper om änden och så lite folie så har man ett handtag). pommes och oliver. Till det så rörde de ihop egna såser med en bas av yoghurt, ketchup, sweet chilisås och larviga mängder kryddor. Är man fri i köket så är man... ;) Dessutom skulle vi ha någon grönsak till och då ville han ha inlagd gurka och rödlök. Hmmm. Visst, han älskar lök, men ändå. Sagt och gjort, mamma fixar. Och det åts med rasande aptit kan jag lova! Även jag åt denna något udda blandning. Och löken var god!

Snabblag till gurka och eller rödlök

2 msk ättikssprit
2 msk socker
1 dl vatten
1 krm salt
0,5 krm malen vitpeppar
1 gurka (eller en halv om man ska ha lök också)
2 rödlökar (eller en om man blandar)
Rör ihop lagen och se till att sockret smälter.
Skiva löken tunnt och blanda ner. Gurka skall skivas tunnt, gärna med en osthyvel.
Låt stå minst 30 min innan servering. Löken bleknar något men får ett vackert rosa spad. Och ärligt så är kombinsationen gurka och lök god, tex till stek, grillat kött eller inkokt lax.
Tja eller en bit kyckling då om man frågar sonen som kommer att rapa lök i en vecka *S*

Grillning bas

Plötsligt bara tröttnade vi på alla olika spännande marinader som man både kan köpa och röra ihop själva. Vi gillar att grilla och gör det så fort vi har tid och tillfälle och därmed så känndes det som om vi plötsligt slitit ut våra olika smaksättningar. Trist men sant. Så ikväll ska vi damma av det mest basala som kan tänkas, en herderlig enkel grillolja med bara olivolja, salt och svartpeppar. Kanske lite soya och möjligen pyttelite färsk lök, men inget mer. Så kanske man kan få känna lite smak av kött också för omväxlings skull *L* Och tänk så smidigt, man kan göra såser med spännande smak utan att det krockar och man har alltid detta hemma! Ibland tror jag att man (och då menar jag egentligen VI i vår familj) lätt hittar något vi gillar och så sliter vi ut den smaken tills vi är galet trötta på den. Så då får man rensa av smaklökarna lite och börja om från början.

Vårt obefintliga trädgårdsland som mest ser ut som om vi begravt en brevbärare under en hög jord blommar av kvarglömda potatisar. Snart snart ska vi gräva lite och kanske hitta några ätbara knölar, det läääängtar jag efter för jag älskar nykokt färskpotatis med dill och en klick smör.

På framsidan hänger klasar av stora, fina och mogna svarta vinbär. Jag plockade en del innan alla var helt mogna som ska bli gele, men dessa fina bär som vi har nu, de ska få hamna i en vinbärskaka med philadelphiaglasyr. Mumsigt med det söta från glasyren och det syrliga från bären. Tänk en kopp kaffe i solen ute i trädgården med en it sådan kaka, ojoj. Återkommer med resultatet.

Rulltårta

Jag kom på igår att det kanske är bra att faktiskt också lägga ut ett recept på just rulltårta om någon vill baka. Jag har ett gammalt klassiskt recept som jag fått av min mamma, men jag tror att det kommer från sju sorters kakor från början. Själv kan jag inte göra vanlig rulltårta, det går alltid åt skogen hur jag än gör, men goda tårtor kan det bli ändå!
För en oinvigd så är det viktigt att vispa läääänge, det måste vara fluffig smet och man behöver forma bakplåtspappret, dvs vika det så att pappret inte sluttar mot plåtens kanter utan är vikt mer som en låda som passar långpannan eller plåten. Jag ogillar att sprida löst socker i köket så jag lägger ett rent papper på en ren plåt och strör på socker att vända upp den varma kakan på för att inte ha sockerkorn på rymmen mer än nödvändigt och om pappret sitter fast så brukar jag ta en isbit som jag gnider mot pappret (och ja, den smälter vilket både ger kyla och fukt på pappret) så lossnar det lättare. Några tips bara. Och som sagt, ingen panik om den gigantiska spiralen till tårta inte är helt jämn ovanpå, det är bara att jämna ut med grädde!

Rulltårta (1 plåt)
3 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 dl mat- eller kaffegrädde

socker att vända upp kakan på

Vispa ägg och socker tills det är vitt och riktigt fluffigt.
blanda mjöl och bakpulver och vänd/rör försiktigt ner i smeten och tillsätt gräden.
Bred ut smeten på ett bakplåtspapper som har skarpa hörn, se till att smetne är ganska jämnt fördelad.
Grädda mitt i ugnen ca 5-8 min i 250 grader eller 225 om det är varmluft. 
Kolla den noga, för den måste vara klar i mitten, annars får man inte av pappret. 
Vänd upp den varma kakan direkt på ett lager strösocker på ett rent papper och dra av pappret som den är gräddad på. Låt den svalna och skär till en tårta. Eller bred sylt över den vama kakan och rulla ihop den till en rulltårta och låt den svalna med skarven neråt innan den skärs i bitar.  

Tårta

Under sommaren så fyller de flesta i vår familj år en efter en. Det innebär en massa kalas och på kalas ska man ju ha tårta. Alltså får man försöka variera sig så att vi inte ska tröttna (eller våra gäster för den delen...). Nu har jag dock övergivit den klassiska sockerkaksbotten som grund för våra olika sorter och helt övergått till at basera mig på en rulltårtsbotten. Väldigt fluffig, man slipper skära bottnar med varierande resultat och man kan lättare fixa till tex en biltårta... Om man vill ha en rund tårta så går det också bra och man kan få till en skojig spiraltårta som ger tårtbitar som är randiga på "fel" håll. Väldigt lätt att göra och man kan med hjälp av flera bottnar få till en cirkel med maffig diameter! 

I mitt tidigare liv brukade jag skoja till det en hel massa och alltid spritsa, garnera och pula till förbannelse. Men med nya prioriteter så gäller en ny devis: bara den smakar gott så... Och det gjorde det tydligen på lillemans kalas då i princip 10 barn satte i sig en tårta lagom för ca 20 pers... gott betyg för smaken men kommentaren efterråt var att den inte alls var så lik en bil... Döm själva. Personligen så anser jag att man med lite fantasi kan komma ganska så långt!


Till den här gick det åt 2 plåtar, dvs två satser rulltårta för att det skulle räcka. Och hjulen är kakor som också de fick en strykande åtgång ;)

Just bilen består av mosade jordgubbar + en gnutta socker samt vaniljkräm blandad med vispad grädde (ca hälften/hälften) mellan bottnarna. Ovanpå är det blandat grädde och vaniljkräm i proportionerna en del kräm till två delar grädde. Mest för att sonen inte gillar grädde så mycket och lite för att det blir stabilare, tycker jag, med lite kräm i.

Om jag ska förklara spiralvarianten så bygger den på en rulltårtsbotten, dvs en rektangel som man skär i remsor på längden, jag brukar tycka att 4 remsor är lagom, men då blir den ganska hög och på en plåt relativt liten i diameter, lagom till ca 6 personer (som gillar tårta)
Putsa kanterna så att den är jämn och dela på mitten längsgående en gång och sedan var halva på mitten en gång så att du har 4 lika breda remsor. Det är inte petnoga att alla remsor är exakta, det kan man jämna till sedan! Bred ut din fyllning på remsorna, mest praktisk är att göra alla på en gång. Börja med den första remsan och rulla ihop den som en rulltårta fast från kortsidan. Ställ rullen mott på tårtfatet. Ta sedan nästa remsa och fortsätt snurra den runt mittenspiralen och gör så med så många remsor som behövs för att tårtan ska bli så stor som du vill ha den. Två plåtar ger en ganska lagom normalstor tårta tycker jag.
När det är klart så kan du bre ut grädde eller vad du nu gillar ovanpå och garnera precis som vanligt. I den senaste så blev det mosade hallon och samma grädde/vaniljkrämsblandning som jag gör. Det var gott!

Inte så snygg, men illustrativ(?) bild på ränder som är åt "fel"håll.

Man tager vad man haver

Semestertider gör att jag har prioriterat annat framför datorn och dessutom så har vi passat på att bygga om vårt hem vilket har gjort att min dator periodvis varit ur funktion. Nåja, nu är vi nästan klara och dessutom så har vi återkommit till civilicationen från en vecka i grannlandet. En ny upplevelse för en tvättäkta storstadsbo som mig. Vi har bott i en stuga ute på en ljunghed med havet bakom några sandiga kullar. Bara små danska minilivsbutiker och ett ganska torftigt kök eftersom jag i all stressen glömde att packa mat och annat en husmor kan tänkas behöva. Jaja. Det blev som min egen variant av Jan Boris Möllers "här är ditt kylskåp" ungefär... det vill säga ytterst torftigt! Men med färska danska ärtor, färskpotatis och en grill så kunde vi lösa lite av problemet. Men de dagar vi inte kunde grilla så fick fantasin hjälpa till. Bland annat så fixade jag till en sås på dansk senap med en liten klick honung och en aning vitlök. Det var en höjdare! Tyvärr så liknar inte vår svenska senap den danska alls, så hur jag ska återskapa det receptet blir min framtida huvudvärk...
Nu är jag i alla fall tillbaka och ska ägna mig lite åt att uppdatera lite med bilder och annat så ska ni se att det blir fart i köket igen!


Vackert men ganska ödsligt och ingen ICA så långt ögat kan nå...

RSS 2.0