Lat frukost

Just nu har vi sportlov vilket innebär lata dagar. Då tyckte jag att de kunde vara lyxigt med nybakade scones till frukost. Det är något visst med en kopp the och en alldeles rykande het scone med smör som smälter ner över fingrarna när man äter. Lite god ost och kanske en klick marmelad på och så är man ganska nära himmelriket :)
När det gäller just scones så finns det flera varianter. man kan baka på mjölk och på fil, man kan göra med grahamsmjöl, vetemjöl, havregryn och med olika smaksättningar. Själv gillar jag mest en alldeles vanlig scone med vetemjöl men gör då och då med grahamsmjöl. Jag kan också klämma i lite riven ost i degen bara för att jag är galen i ost. Men mer komplicerat än så gör jag det sälland. Låt dock inte det hindra dig. Man kan nog göra det hur galet som helst...

frukostscones
4,5 dl vetemjöl (man kan byta 1 dl mot graham)
1,5 tsk bakpulver
(ev 0,5 dl riven ost)
0,5 tsk salt
50 g smör
2 dl mjölk

Blanda allt det torra i en bunke och vill du ha i ost så blanda ner den ihop med mjölet, annars riskerar du att få en klump ost någonstans i en macka, mindre gott.
Fördela smöret i mjölet och nyp ihop till en smulig massa. Häll på mjölken och rör runt till en deg som kan vara lite kladdig. KNÅDA INTE, bara rör ihop, annars kan du få platta, hårda scones.
Dela degen i två bitar och forma till platta rundlar på en plåt med bakplåtspapper. Kakan ska vara ca 1,5-2 cm tjock. Skåra den i fjärdedelar och nagga med en gaffel.
Grädda i 225 grader ca 8-10 min.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0