Januari

Nytt år och nya löften och kanske lite ebb i plånboken efter all julskinka och prinskorv. Vi är mätta på all julmat och klena efter magsjuka så här är det ganska fattigt. Men då hittade jag, mitt i trisdessen ett recept på knäckebröd. Jag, som aldrig kan låta något vara, modifierade och provbakade i några omgångar och här kommer min variant som vi gillar i familjen. Det är nästan farligt gott, framför allt med lite färskost på...
När man bakar knäckebröd så ska man hålla tiden och reglera ugnstemperaturen, det behöver torka ut ordentligt. Om man inte her en varmluftsugn så kan detta ta lite tid eftersom det är en ganska stor deg och var plåt ska stå inne i ugnen i 20 minuter. Men enligt mig är det värt det. Och sedan har man bröd ett tag. Om nu inte allt bröd blir knaprigt direkt så kan man lägga de kakor som inte är helt torra på galler i eftervärmen över natten så är de torra och knapriga dagen efter. Det är ibland svårt att kavla allt så tunnt och framför allt lika tunnt över allt.
Degen ser ganska liten ut, men det räcker, tro mig, tänk på att den ska kavlas tunnt.
Om man vill pricka sitt bröd eller inte är en smaksak, vi gillar när det jäser upp små bubblor här, men om man inte gillar det så ta en gaffel och nagga med så slipper man det.
Fröer och salt är frivilligt, man kan också pröva sig fram med vad man gillar. Här har vi testat solrosfrön, pumpafrön, sesamfrön, vallmofrö och bara salt. Allt är gott, men vår favorit är pumpafrön.

Behövs:
1 pkt jäst
5 dl ljummet vatten, ca 37 grader
8 dl grahamsmjöl
4 dl vetemjöl
2 msk mörk sirap
1 tsk salt

fröer och flingsalt att strö över

Lös jästen i vattnet. Tillsätt salt och sirap och rör tills det är löst. Tillsätt mjölet och arbeta ihop till en ganska mjuk deg. Om det är för klibbigt och inte vill bli en deg, ta lite mer vetemjöl, men det ska bara bli deg, inte bli en helt fast och klibbfri deg.
Låt jäsa i 30 minuter under duk.
Ta upp degen på bakbordet och dela i 8 delar.
Kavla ut varje del så tunnt du kan och mjöla ordentligt under så att det inte fastnar. Pensla degen med vatten och strö över frön du gillar, blanda gärna. Kavla ner fröna och lägg kakan på bakplåtspapper. Om man vill kan man dela den i mindre delar innan man flyttar över till plåten. jag gillar att skära fyrkanter medan barnen gillar stora kakor man kan bryta bitar av. Nagga om du vill och strö över lite flingsalt.
Grädda i 175 grader i 20 minuter och låt svalna på galler. Bryt en bit av det tjockaste brödet och se om det är torrt, annars får det eftertorka i ugnen.
Förvara torrt.
Om man har en varmluftsugn så kan man baka flera plåtar samtidigt, men behåll temperatur och tid även om det är varmluft, i just detta fallet går det inte fortare.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0