Lågkonjunktur

Plötsligt svämmar media över av larm om hur illa ställt det är i vårt avlånga land. Och jag kan märka det på matpriserna. Vi skulle köpa äpplen i lördags och plötsligt kostade påsen med fyra ganska stora röda äpplen 47 kronor. Allvarligt talat??? Det blev inga sådan äpplen, det blev istället en fruktsallad med en banan, några billiga äpplen, en apelsin, ett päron och en låda vindruvor för 45 kronor i stället. Lite lyxigt, men gott och mitt samvete skär hellre massor av olika frukter till en sallad än skickar med äpplen för mer än 10 kr styck till skolan med barnen där de äter en tredjedel coh slänger resten.
På tal om att slänga mat, vi är notoriskt dåliga på att ta vara på rester. Om det blir mycket över så gör vi lunchlådor men vad gör man när det blir larvigt lite kvar? Den där skvätten som är för mycket att kasta men för lite till en måltid elelr när det fattas andra tillbehör? Vi gillar tacos och ofta blir det färs över, den där klimpen som inte blir en ny måltid men som man ogillar att kasta och som således åker ner i en burk och blir kvar en vecka i kylen innan man kastar den. DÅLIG matekonomi. Alltså exprimenterade jag lite. Det blev en pastagratäng med tacosmak! Massor av fullkorn i och med fullkornspasta, ostkanten som var kvar och lätt tråkig åkte ner i ostsåsen och så lite bönor för att dryga ut poteinet.

Vi använde rester av tacokryddad köttfärs, jag tror att det var ca 150 gram kvar, inga mänder alltså. I det rörde jag ner en burk kidneybönor, en burk maskorn och så drygt en dl salsa. En bit röd paprika skar vi ner och lite salladslök. Men det är ganska valfritt. Hade vi haft morot hemma kunde jag ha rivit ner det i röran också.
Bottnade en ugnsform med detta och kokade fullkornspasta. Den blandades med en ostsås, tex en vit bechamel som man använder till lasagen med riven ost. Jag blandade pastan med såsen och lade ovandpå i formen. in i ugnen och se till att allt blir varm och får en fin färg och bubblar lite. Allt är ju redan färdiglagat så det krävs inte så lång stund. Om man är petig så ska man inte koka pasten helt mjuk, lite al dente är bra för den fortsätter ju att tillagas i ugnen. En sallad till coh så var det slut på massa fåniga rester.
Bra ekonomi i en lågkonjunktur!

Kommentarer
Postat av: Marie

Tacofärs som bara blir lite kvar av blir jättegott på en varm macka senare. :-)

2009-02-11 @ 13:03:56
URL: http://mariesfamiljemat.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0