Middagsgäster

Och plötsligt så faller vardagen på plats lite mer och tiden räcker till mer än bara det allra mest nödvändiga. Alltså återupptog vi vårt sociala liv igen. Mycket trevligt, men min hjärna hade liksom kopplat bort det där med mat så det var en utmaning att hitta på något gott att äta. Men med lite hjälp på blev det en getost-toast med blandad sallad till förrätt och den gick till och med ner hos vissa barn! Och hos alla vuxna! Väldigt enkelt, men gott. Det finns nu små rullar med getost som är precis lagom att lägga på en skiva baugette eller pan risch för att sedan rostas i ugnen tills osten precis börjar smälta och brödet är lätt gyllene runt kanterna. Direkt på fat med lite blandad sallad, gärna någon sort med lite beska i och så lite flytande honung ovanpå. Klart, och gott!


Till varmrätt gjorde vi en helstekt fläskfilet som skivades och serverades på en blandning av skivad, ugnstekt potatis och squash som blandats med små tomater, oliver och rouccolasallad. Överst ringlade vi basilikaolja. Det skulle ha varit fetaost smulat över hela härligheten, men den glömde vi så den ligger kvar i kylen... men det gick bra ändå.
Till 8 personer kan man räkna med 1 kg fläskfilet, putsad och delad i bitar som är lagom stora att få ner i en stekpanna. Bryn filen på hög värme runt om och krydda. Stick en köttermometer i den tjockaste biten och lägg i folie. Stek filen i 125 grader till en innertemp på 65-68 grader och ta sedan ut köttet och låt det vila. Man kan steka det samtidigt som man tillagar potatisen, men man kan också göra köttet först och medan det ligger och vilar så tillagar man resten och om man vill ha öttet varmare så kan man värma på det en kort stund i ugnen innan servering.
Vi använde 1,5 kg potatis som skalas och skivas vilket kan göras i förväg. 2 medelstora squash och så olivolja att smörja formen och vända runt det hela i innan det steks i ugnen. Det ska bli klart, inte rostas till knaprighet (om man inte hemskt gärna vill det...)
När potatis och squash är klart, blanda med 2 askar coctailtomater, några rejäla nävar rouccolasallad, en burk oliver, gärna blandade och smula över fetaost efter smak. Skiva filen och lägg ovanpå allt sammans och ringla över basilikaoljan. Klart.
Jag tillagade allt i en långpanna och efter att allt var blandat så serverade vi det vid bordet i en stor ugnsform.
Basilikaoljan bestod av:
1 dl olivolja
4 msk vatten
2-3 klyftor vitlök
2 krukor basilika
0,5 tsk salt
svartpeppar efter smak

Mixa allt till en grön sås! Detta kan också göras klart innan! Jag tycker att det var enklare att göra med stavmixer men det går att mixa i en vanlig mixer också.

Och efterrätten? Chokladfondue med frukt och marchmallows att doppa! Lite mörk rom till de vuxna och så var kvällen gjord!

Kommentarer
Postat av: Kinna

Åh, nu blev jag sugen på getost. Det var verkligen länge sen. Tack för tipset!

2008-10-08 @ 13:24:55
URL: http://kinnasblogg.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0