semlor

Idag är jag hemma med vattenkoppsprickiga barn. Vad passar bättre då än att baka semelbullar??? Jag är lite insnöad på minisar och när det gäller just semlor så älskar jag att göra pyttisar som man kan trycka i sig massor av!!! Så nu ska det rullas bullar må ni tro. Återkommer med recept efter baket!
316172-83
Nu har vi både bakat bullarna och provsmakat dem! Det blev både stora och små, runda och inte så runda. De på bilden är barnens med grädde och allt. Mina ligger bredvid. Vi glömde att pensla dem på första plåten.... så går det när man är otålig!

Bullarna:
170 g margarin eller smör
5 dl mjölk
75 g jäst
1,5 dl socker
1 tsk salt
1-2 tsk kardemumma
1 kg vetemjöl special
ägg till pensling

Smält matfett och värm med mjölken till 37 eller 42 grader beroende på om du har torrjäst eller färsk jäst.
För torr jäst: blanda allt det torra i en bunke och tillsätt vätskan som är 42 grader och arbeta degen ordentligt tills den är blank, smidig och släpper bunken.
Färsk jäst: smula jästen och lös den i lite av degspadet som är 37 grader. När jästen är löst, häll i resten av vätskan, socker, salt och kardemumma. Arbeta sedan in mjölet och fortsätt arbeta tills degen är blank, smidog och släpper bunken.
Jäs degen minst 45 min, gärna 60.
Ta upp degen och arbeta igenom den ordentligt. Rulla bullar, stora eller små, och lägg på plåtar. Jäs till dubbel storlek, ca 30 min, pensla och grädda i 225 grader ca 6-8 min eller tills bullarna är gyllene och känns lätta.
Låt svalna under bakduk på galler.
När det gäller fyllning så finns det två skolor. Eller tre.
1. Bara färdig mandelmassa.
2. Färdig mandelmassa, blandad med bröd och lös grädde.
3. Mald mandel, socker, bröd och lös grädde.

Jag personligen föredrar 3:an men kan äta 2: an också. Men runt semeltider så brukar jag ha en burk i skåpet med färdigmald mandel blandad med socker. Proportioner är nog ca 2 delar mandel och 1 del socker. Sedan blöter man upp bullinkrom i grädde (eller mjölk) till en löööös gegga och fyller på med mandelblandningen. På så sätt så får man en lite mindre söt fyllning med god mandelsmak och en saftigare bulle!
Massor av grädde och så florsocker på toppen!!! MUMS!


 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0