hel kotlett och flavor shaker

I somras fick jag en flavor shaker ala Jamie Oliver. Jag är nu mera kär i min grå-svarta barbapappa-lika leksak och till denna rätt så passar den ju väldigt bra! En vanlig mortel går dock precis lika bra, eller så rör man bara ihop marinaden, funkar det med! Men gillar man platskrävande leksaker i köket så kan jag slå ett slag för denna lila mojäng. Många goda dressingar och marinader har jag skramlat fram sedan jag fick den och dessutom är den kul att se på...
Jag lagar gärna mat i ugnen, det är så smidigt och behöver sälland passas, så det gör det hela ännu smidigare. Med en digital köttermometer som piper när köttet är klart så är det ännu enklare och helt ärligt så kan man knappt laga ett bra kött utan en riktig termometer. Jag hinner spela flera parti kinaschack eller ballongspel medan maten blir klar... Och det är ju inte fel.
Tänk på att köttet ska vila en lång stund innan man ska äta så att den tiden också är med i beräkningarna! Tänk att köttet kan behöva allt från 40-55 min i ugnen beroende på hur stor och tjock köttbit du har och så ska köttet vila 40 min! Men å andra sidan, du hinner ganska mycket på den stunden!
Jag serverar ugnspotatis och sallad till denna rätt och potatisen förkokar jag medan köttet steker. När sedan kotletten vilar så åker ugnen upp på en högre temp och in med potatisen så att den får färg! Så är allt klart samtidigt. Himla bra va?!

ca 1 kg benfri kotlettrad
ca 0,5 dl olivolja
1-2 smulade lagerblad (är bladen stora så räcker det med ett, annars så tar du två såvida du inte verkligen gillar smaken av lagerblad för då kan man ju ta två stora)
1 klyfta vitlök i bitar
1 msk timjan
salt ca 1 tsk
rejält med grovmalen svartpepapr
andra örtkryddor som du gillar, kanske en liten nypa rosmarin?

Torka köttet och skaka, mortla eller rör ihop marinaden. Häll över och gnid in köttet ordentligt med marinaden. Värm ugnen till 175 grader och kör in termometern så att spetsen är i mitten av den tjockaste delen. Lägg köttet i en ugnsform och stek köttet tills innertemperaturen är 70 grader. Skala och dela potatisen under tiden. Förkoka dem i ca 10 min, häll av vattnet och slå över lite olivolja och skaka runt pannan så att potatisen täcks av oljan så gott det går. Man kan även tillsätta lite timjan till potatisen, det är gott.
När köttet är klart, ta ut det och slå in noga i folie och låt det vila i 40 min innan det skärs upp. Höj värmen i ugnen till 230 grader och bred ut potatisen i en ugnsform. Lite klyftad lök och bitar av paprika och sqash är också gott att steka med. Se till att ge även dem lite olja dock! stek potatisen till fin färg. Krydda gärna med lite nymalen peppar och flingsalt.
En god sås till är matlagningsyoghurt med vitlök, timjan och lite olivolja som smakas av med salt och nymalen svartpeppar.
Skär köttet i ganska tunna skivor, servera med potatis och sås och en god sallad till.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0