currysoppa med gömda nyttigheter...

Mina ungar älskar curry, har jag kanske redan nämnt innan ;) Så denna soppa är en favorit som slinker ner i både stor och liten. Vi gillar släta soppor. Barnen för att det är lättare att äta säger de och vi vuxna för att man då kan smyga ner både det ena och andra utan att de ser direkt vad de får... fula men fungerande knep. Lär väl spricka snart med tanke på sonens matintresse, men jag kör så länge det går!
Styrkan kan man variera efter smak och vill man inte ha en slät soppa så går det utmärkt att grovriva eller finhacka istället. Jag är dock som bekant väldans bekväm så för mig är det så bra att bara skära allt i bitar och koka för att sedan mixa utan att behöva bry sig om utseende.
Som tillbehör kan man förutom skinka även lägga i kyckling i bitar, tex rester från en kycklingmiddag? Jag spekulerar även på lite räkor som är gott ihop med curry. Ska prova en annan dag. Vill man vardagslyxa så kan man ju ställa fram små skålar med lite olika saker att lägga i sin soppa, kanske resten på påläggsskinkan i strimlor, lite överbliven färdiglagad kyckling och en näve skalade räkor? Variera mera!

soppan:
1 äpple
1 gul lök
2 morötter
ca 0,5-1 msk curry eller efter smak
drygt 1 msk vetemjöl
9 dl vatten + buljong, kött eller höns (jag föredrar höns, men båda går bra)
2 dl mjölk
salt, peppar och ev en skvätt koncentrerad äpplejuice som ger sötma utan allt för mycket vitt socker. Smaken blir lite rundare tycker jag. Men det är en smaksak, prova gärna både med och utan.

Skär, riv eller hacka löken, det skalade äpplet och skrubbade morötter. Fräs i matfett tillsammans med curryn en liten stund. Pudra över mjölet och rör om (eller om man skulle råka glömma detta så går det bra att skaka ihop mjölet med mjölken och hälla i senare...)
Koka tills grönsakerna känns klara. Mixa eller låt bli och tillsätt mjölken. Koka upp, smaka av och servera! OBS, om du reder soppan i och med mjölken, tänk på att koka bort mjölsmaken då, annars kan det bli trist!
Välj tillbehör enligt ovan. Om man vill så kan man även finhacka lite äpple ihop med skinkan, det är gott och lite knaprigt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0