Kolabullar, del 1

Jag har länge både hört talas om 7 elevens kolabullar och suktat lite när jag köper kaffe där, det låter ju helt fantastiskt! Nu är jag inte så himla glad för att köpa vetebröd ute för att det ofta är torrt och lite trist, men tanken på att baka något liknande föddes. Jag letade efter recept men kammade noll. Jaha, vad gör man då? Jo man roar sig med att provbaka! Alltså hade vi en "bake off", två olika varianter bakades och provades. Med ett resultat som var något blandat. Båda fick godkänt, men kanske inte under beteckningen just kola... Det blev dock mersmak och ett nytt försök utlovas. Själva trixet är ju så klart hur man gör en fyllning som smakar lagom med kola. Jag har nu provat en försiktig med sirap, vanilj, socker och margarin som vr god, men väldigt o-kolig samt en med färdigköpt kolasås som visst smakade kola, men mest konstgjord sådan... jag ska fortsätta att exprimentera. Men så här långt kan man konstatera att jag bör lyckas bättre än 7 eleven, för efter mina försök så gav jag upp och provade en av deras bullar, dvs min förlaga. Det VAR en besvikelse, bullen var god, men att kalla den för kolabulle??? Nej, mer vanilj. Men men, jag jobbar på!

image93
Här är första försöket. Bullar i aluminiumformar är de med kolasås i. De med mandel fick högre betyg av vissa, men kolasmaken var starkast i de med färdig sås. Även om den också var ganska klen...

Grunddeg
, lite annorlunda men GOD som ska jäsa bara en gång, ca 22 bullar
100 g margarin
6 dl vetemjöl
2 msk socker
50 g jäst
1,5 dl mjölk
2 ägg
1 krm salt

Fyllning
50 g margarin
ca 1 dl kolasås

ELLER
100 g margarin
0,5 dl socker
2 msk mörk sirap
2 tsk vaniljsocker

Börja med fyllningen. Rör ihop rumsvarmt margarin med smaksättningen som du valt. Ställ åt sidan

Mät upp mjölet och hyvla ner margarinet. Nyp ihop mjöl och margarin till smulor. Häll i socker och salt. Lös upp jästen i mjölken som ska vara sval, men inte kylskåpskall, lagom är att plocka fram mjölken och mäta upp den innan man börjar med fyllningen.
Häll ner mjölken och äggen i mjölblandningne och arbeta i hop en smiig deg. Den ska precis släppa kanterna och bli riktigt lätt att arbeta med.
Dela degen i två delar. Kavla ut till en rektangel som är ca 0,5 cm tjock. Bred på fyllningen och rulla ihop. Nyp ihop skarven ordentligt och skär edan rullen i skivor som läggs i pappersformar. Låt bullarna jäsa i rumstemperatur i drygt en timme. Pensla med ägg och dekorera med mandelspån om du vill. Grädda i ca 8 min i 225 grader mitt i ugnen.
Låt svalna och ät sedan och berätta för mig om det kan kallas kolabullar?!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0