fläskoullader i cidersås

Vi äter mat med kryddor av alla slag, mina ungar är vana vid vitlök, peppar, gorgonzola, örter etc. Det ska smaka. Men iland vill jag ha något annat, något enkelt. Inte kanske just lätt att laga men en enkel smak. Något milt, runt, mjukt, snällt men ändå en tydlig karaktär. BLÄÄÄ säger barnen, mmmmmm säger jag. maken säger varken eller. Man blandar anars så mycket. det är både basilika, vitlök, timjan och senap på en gång och då blir det gott på sitt sätt, men kanske tappar man de rena enkla smakerna lite? Jag tror att man kan behöva lugna smaklökarna lite. Och det gör jag med denna rätt.
Man kan använda fläskfile, men i vår budget så funkar det inte, så jag använder skinksnitzel istället. Som fylning ska man ha äpplen med myket smak, gärna svenska och en cider som inte är för söt. Favorit är Herrljungas äpplecder som är lagom, vi har provat andra helt alkoholfria men de är väldigt söta. Alkoholen kokar ju bort så det spelar ingen roll även om man har barn. Några små tips bara.

Roullader.
ca 400 g fläskkött i skivor, tex färdigskivade snitzlar, jag räknar en rejäl skiva per person
1 stav ost per skiva, smakrik ost, tex cheddar, ca 50 gram
2 små smakrika äpplen
3 dl cider
2 dl grädde
1-2 msk kalvfond
1-2 msk mjöl
salt och peppar

Lägg varje köttskiva i en stor fryspåse och banka ut denmed botten av en kastrull eller banka ut den med en köttbank om du har det. Det ska bli en tunnare skiva kött, man märker när man inte kan få den plattare.
Lägg ut skivorna och krydda med salt och vitpeppar. Skala äpplet och skär i skivor och sedan stavar. Skär osten i stavar. Lägg en oststav och lite äpple i varje köttskiva och rulla ihop till roullader. Knyt om med steksnöre eller sätt i en tandpetare för att hålla ihop dem. Hacka resterande äpple, skala först.
Bryn matfett i en stekpanna, gärna traktörpanna med lite högre kanter (annars får du bryna i en stekpanna och lägga över i en gryta sedan) Bryn köttet till fin färg runt om. Ta upp ur pannan. Fräs äpplet. Häll på cider och grädde och fond. Börja med den lilla mängden fond först och smaka dig fram. Koka upp och lägg ner köttet. Koka det klart i såsen, ca 10 min. Red ev såsen om du vill ha den tjockare. Smaka av med salt och peppar.
Servera med ris eller potatismos och någon grönsak.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0