födelsedagsmiddag i all hast

Igår fyllde mitt äldsta barn 8 år. Detta skulle firas av familjen tänkte vi men plötsligt så blev det så komplicerat när det var vardag och alla ska hinna med att komma hem från skola och jobb och så inte stanna för sent etc etc. Alltså bestämdes i all hast att alla skulle komma på mat istället för bara tårta. Jättetrevligt, jag gillar spontana saker. Utom när jag har tandvärk och inte kan tänka... Men någon liten matinspirerad hjärncell fanns det så mat blev det. Baconlindad fetaostfylld fläskfile och klyftpotatis med tomatsallad och kall sås. Det gick hem. Och så tårta som efterrätt, en hembakad prinsesstårta vars vaniljkräm av misstag spred sig över mer än halva köket kvällen innan, sisådär vid 22.30-tiden när den trötta modern skulle vispa den... så under middagen fick vi vara utan gardiner, de var i tvätten för att bli av med all vaniljkräm. Tips i all välmening: tappa inte taget om bunken du vispar i medan elvispen är igång!!!

Fläskfile som man steker hel är praktiskt när man har gäster, den står i ugnen och sköter sig själv och osar inte så mycket. Och har man varmluftsugn så kan man köra potatisen samtidigt. Har man inte den möjligheten så kan man även äta kokt potatis eller ris till. Eller bara en rejäl sallad. Går också väldigt bra.
Tänk på att inte steka köttet allt för länge och låta det vila innan det skärs upp i skivor.

Jag använde två stooora rejäla fläskfileer till 9 personer. Putsa köttet ordentligt och skär av ändbiten som är smalare så att du får ett hyfsat jämntjockt kött. Restbitarna kan man täna ner och spara i frysen (om du köpt färskt kött) och när det finns tillräckligt med ändbitar kan man göra en pastasås eller gryta. Skär ett paket fetaost i ganska tunna skivor. Skär en skåra mitt i fillen längs hela men inte rakti genom, den ska hänga ihop i mitten. Peppra men salta inte. Lägg i fetaostskivor och kläm ihop. Linda baconskivor runt filen för att hålla ihop den. Det gick åt ca 1,5 paket till mina. Lägg i en ugnsfast frm och tillaga i 200 grader i ca 20-30 min, känn på köttet, om det känns fast så är det klart. Det blir ganska mycket sky i botten av formen. Låt köttet vila i formen med vätskan och allt i ca 5-10 min under folie. Om du har kört potatis samtidigt så kan man vrida upp värmen lite och få yta på potatisen medan köttet vilar så är allt klart samtidigt.
Som sås smulas resten av fetaosten ner i creme fraish och smaksätts med svarpeppar, salt och vitlök. Kanske någon ört om man vill.
Skär upp köttet i sneda skivor och servera med tillbehör.

Kommentarer
Postat av: lisa

åh, det låter hemskt gott med baconlindad fläskfile.

2008-08-21 @ 09:28:38
URL: http://lisasfyrakvadrat.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0