Kardemummakaka utan ägg
Som liten var sonen allergisk mot ägg så vi fick hitta alternativ på saker han kunde äta. Då sprang jag på detta recept på en mäktig, god kardemummakaka. Man kan till nöds göra den i muffinsformar, blir inte riktigt lika bra, men ibland vill man kanske ha det lilla... Det märks inte att den är äggfri och kardemummasmaken är jättegod! Som garnering kan man välja bara pärlsocker om man vill eller hasselnötter istället för mandel osv. Lite vad man känner för. Den är godast att äta nybakad och lagom ljummen, men kan frysas, men smular då lite. En kopp the i höstrusket och en bit kaka till kan ju aldrig bli fel...
4 dl vetemjöl
1 dl socker
2 tsk bakpulver
1,5 tsk vaniljsocker
1-1,5 tsk malen kardemumma eller efter smak, vill man ta mindre så gör man det, mer är inte att rekommendera, det kan bli väl dominant
100 g margarin
2 dl mjölk
Topping: pärlsocker och hackad mandel
Blanda allt torrt i en skål och nyp ner margarinet till en smulig massa. Tillsätt mjölken och bred ut degen/smeten i en rund form som är smord och mjölad. (typ springform, dvs med löstagbar botten)
Strö över toppingen och grädda i 200 g ca 30 min. Låt svalna lite
Prova med en kopp kardemummakaffe till, häll lite kardemumma i det malda kaffet innan du brygger, jättegott!