Mandelskorpor på svenska

Jag älskar skorpor. Knaprigt, gott och faktiskt ganska enkelt att baka och bra att ha på lut i frysen. Till the är det toppen och på en syjunta funkar det också, se upp med smulor i raggsockarna bara... *L*
image55

Detta är en skorpa som är mer som en kaka, men inte jättesöt och kan därför funka även som mellanmål om det är så. Till skillnad från vanliga skorpor som kan vara lite mer pilliga att baka, rosta och sedan torka så är dessa smidigare och degen är lätt att rör ihop, klämma ut och grädda.
Vill man ha mer sting, testa en liten droppe bittermandelessens eller 2 rivna bittermandlar i smeten.

100 g mandel
100 g margarin
1 dl socker
2 ägg
1 tsk bakpulver
3 1/2 dl vetemjöl
ev en droppe bittermandelessens eller 2 rivna bittermandlar

Grovhacka mandeln
rör margarin och socker pösigt tex i maskin eller med elvispen eller för hand (veckans träning)
Tillsätt äggen och rör tills smeten är smidig och porös.
Blanda ner mjöl, bakpulver och mandel (och ev smak)
Klicka ut smeten till totalt tre längder på en plåt med bakplåtspapper, de behöver inte alls vara jämna oh snygga alls! Själv händer det att jag klämmer fram tre korvar med händerna, men så gillar jag att gegga också...
Grädda längderna i 200 gr i ca 10.15 min, de ska få fin färg!
ta ut plåten, låt svalna lite. Stäng av ugnen medan de svalnar men håll luckan stängd.
Skär längderna i sneda bitar i det du anser vara lagon bitar. Dela dem lite från varandra och sätt in plåten i eftervärmen och torka tills ugnen är kall.
Obs, de här skorporna blir inte alldeles supertorra utan är lite lite mjukare än en vanlig skorpa.
Släng in en hög i frysen och ha i vinter till varm choklad eller en kopp the!
Eller baka dem året runt och ha med till stranden till saften.

Kommentarer
Postat av: Åsa

Fast skorpor tycker jag håller hur länge som helst i vanlig burk i skafferiet! Så sparar man på platsen i frysen!

2007-10-20 @ 13:51:37
Postat av: Mia

Håller med dig. I princip för av någon anledning så tycker jag inte att dessa mandelskorpor håller på samma sätt, kanske för att de inte torkar ut så som en "vanlig" skorpa. Så jag chansar inte och fryser dem trots att det är proppfullt i BÅDA frysarna, för när jag lät dem stå i en burk på bänken så smakade de trist efter ett tag och blev sega trots tät burk.
Men prova gärna att ha dem utanför frysen och berätta om det går bra!!!

2007-10-20 @ 14:30:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0