Vardag med fläskkotlett

Julen är nu helt över här, förutom den sista skinkan som vi tappert tuggar i oss till frukosten. Snart ska vi fixa nyårsmiddag och det är ju kul, men så är det en vanlig dag däe emellan. Då ska man också äta.
Jag har bestämt mig för att göra en gammal favorit som vi gillar men inte har ätit på ett tag. Kanske för att vi bara har GOD wiskey hemma och därmed inte vill slösa på maten, men å andra sidan, varför inte? Vi började laga denna mat efter ett felköp en gång. Det som skulle bli något gott att smutta på smakade apa och vi ansåg att den nog passade bättre i maten. Så fick det bli och således lagade vi vid tid och tillfälle dessa wiskeykotleterna. Ganska lätt att laga och gott tycker till och med barnen. Smaken blir kvar men spriten försvinner i ugnen.
Vi äter gärna ris till, men tex pressad potatis går också bra. Lite gröna bönor, gärna stekta med lök, är väldigt gott till. Eller kanske vanliga gröna ärtor eller lite tomat? En grönsakt ill är dock bra för såsen är lite tung och då är det bra med något grönt som kan bryta mot det feta.

till 4 personer
4 rejäla fläskkotletter, med eller utan ben (tänk på att tillagningstiden kan bli längre med ett ben, kolla noga!)
stekfett, salt och peppar
ca 1 dl wiskey
1 pkt grädde (ca 2,5-3 dl)
0,5-1 msk idealmjöl (lös sås liten mängd, tjock sås stora mängden)
lite tomater
ev ost

Ta fram kotletterna och torka gärna av dem om de är blöta. Bryn dem till vacker färg i en stekpanna och krydda med salt och peppar. Lägg dem i en smord ugnsfast form där de får blats bredvid varandra.
Häll över wiskeyn och låt stå minst 15 min.
Värm upp ugnen, sätt på riset. Vispa ihop grädden med mjölet och häll över köttet. Skaka formen lite. Skär tomaterna i grova bitar och fördela över köttet. Täck med ost om du vill, man kan lika gärna vara utan, prova båda om du vill. Vi vuxna föredrar med ost, men barnen utan.
Sätt in i ugnen i 200 grader 15-20 min, såsen ska bubbla och tjockna och köttet ska vara helt genomstekt, men helst inte torrt. Alltså kan det gå lite fortare också. Kolla och framför allt om du har ben i kotletten eller om den är väldigt tjock.
Servera med riset, gröna bönor och såsen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0