Vaniljkringlor

Detta är en lättarbetad deg som fungerar bra att baka med tillsammans med barn. Det är en ganska fet deg dock som flottar lite på händerna men som är smidig och faktiskt kan formas till både sniglar och hjärtan och bilar om man inte vill vara traditionell och göra kringlor.
Vi brukar göra dem med pärlsocker på till barnen, lätt att ta fram och pärlosocker är alltid lite festligt. Men till vuxna så är det lyxigt att låta bli att pensla kringlorna och istället innan servering smälta margarin (eller ta flytande) och pensla med för att sedan doppa hela härligheten i strösocker. Vill man vara förutseende så kan man baka dem i förväg, frysa dem som de är och sockerdoppa dem när det är dags att äta. Smaksigt och lite lyxigt och så kan man tävla om vem som kan äta upp sin kringla utan att slicka sig om munnen...
Det är ganska lite socker i degen men vaniljsmaken luras lite så att det känns sötare än det är. Bra tycker jag som just satt mina ungar på långsam sockeravvänjning efter julen.
image80
ca 20 vaniljkringlor

7 dl mjöl
0,5 dl socker
1 krm salt
25 gr torrjäst
100 g margarin
1 msk vaniljsocker
1 ägg
2,5 dl mjölk

Blanda allt torrt i en bunke och rör om så att allt är blandat.
Hyvla ner margarinet med en osthyvel i mjölblandningen och knäk ner ägget.
Värm mjölken till ca 40 grader och häll ner och arbeta ihop degen tills den är seg och blank och smidig. Om den inte vill bli smidig och släppa kanterna så tillsätt lite mer mjöl, men var försiktig, man vill inte ha en för hård deg.
Låt den jäsa under plasfilm ca 45 min. Ta upp och knåda degen, den ska gå lätt att arbeta med när den knådats lite, annars så kan man ta liiiite mer mjöl.
Baka ut till kringlor, sniglar eller vad ni känner för. Jag gör kringlor av den gamla sorten av en ca fingertjock korv som är ca 15 cm lång. Men det är en smaksak och vi får alltid fler än 20 för om man bara gör 20 så får man bjässar...
Låt dem jäsa på plåtar under bakduk ca 30 min.
Nu får man välja om man vill pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker eller om man vill göra dem sockerdoppade senare för då ska man INTE pensla dem alls.
Värm ugnen till 200 g och grädda dem mitt i ugen tills de är gyllene, jag tror att det tog ca 8 min hos mig men det beror på hur stora bullar du gör och din ugn. Kolla dem noga.
Låt svalna på galler under en handduk och ät dem sedan ihop med saft, kaffe elelr en kopp the när det regnar ute och känns ruggigt.

Kommentarer
Postat av: Angel19

de där kringlorna...mumma
testat vaniljehorn?sjukligt goda!

2008-01-30 @ 14:24:30
URL: http://www.angel19.blogg.se
Postat av: Mia

Nej jag har inte gjort vaniljhorn, men det låter gott och recept har jag... och om de är sjukligt goda så måste det ju testas!

2008-01-30 @ 15:45:53
Postat av: Sofie

Jattegoda kringlor, har precis bakat dem med mina smattingar har i Australien. Verkligen kanon!

2008-02-15 @ 09:46:22
Postat av: Mia

Jag brukar alltid göra några som jag doppar i socker till de vuxna, mina barn föredrar pärlsocker. Men det är toppen att baka med barn för degen är lätt att jobba med! Kul att även ni gillar dem!

2008-02-17 @ 18:30:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0