Pasta med gorgonzola

Ibland känner jag inte alls för att äta kött. Kanske en kvarleva från alla de vegetariska åren som hobbykanin, vad vet jag? Jag är bara inte sugen på kött helt enkelt. Då är detta en hit. Med färsk pasta så blir det lite lyxigare, något för en fredag eller lördag när man vill ha något gott men inte vill laga en jobbig och komplicerad rätt för det här är lat-mat tycker jag, det går fort att laga och är lätt.
Till pastan och såsen bör man ha en god sallad, för såsen är ganska tung med all osten och pasta lika så. Och eftersom man använder basilika till såsen så är det kalas med en tomatsallad med basilika och lite rödlök bredvid. Jag gillar när jag kan använda all basilika, det är så störande att köpa en kruka, använda typ 8 blad och sedan försöka hålla resten vid liv men alltid misslyckas... här går det mesta åt!
 
Börja med salladen. Skär rumsvarma tomater i skivor, bitar, klyftor eller vad du känner för och så många som du tror går åt.
Skala och skiva en röd lök och blanda med tomaten. Salta och peppra och ringla över lite olivolja och garnera med strimlad basilika, typ halva krukan. Låt stå på bordet.
Koka upp vattnet till pastan, salta och häll i en skvätt olja. 
Vispa ut 1,5 msk vetemjöl i 1 dl vatten. Ställ åt sidan. Koka upp 1 dl vattem, 2 dl grädde av valfri fetthalt (men ta inte allt för smal grädde för då tappar man lite av smaken, fett är ju en smakbärare!) tillsammans med en halv tärning grönsaksbuljong. När det kokar, ta av det från plattan och vispa i redningen, om du inte vill ha en allt för tjock sås så ta lite i taget tills du fått den konsistens du gillar. Koka upp under omrörning och låt koka ca 5 min. Släng ner pastan under tiden och koka den enligt anvisning på paketet. Slå av plattan. Tärna 150-200 g gorgonzola men ta inte den hårda skorpan. Rör ner osten i den varma såsen som INTE ska koka nu. Rör tills osten har smält. Lägg upp all pasta i en skål eller på ett fat. Häll såsen över och repa över massor av basilikablad och toppa med hela eller grovt hackade valnötter och servera med salladen och ett glas gott rött vin till.
Middag som är lyxig, god och supersnabb, ni kan sitta vid bordet på mindre än 20 min!
Och om ungarna vägrar äta din goda sås, öppna en paket färdig pastasås till dem och spara lite pasta vid sidan... det går ganska bra det också.

Kommentarer
Postat av: maria

Lät gott :)

2007-12-28 @ 16:07:20
URL: http://marialundqvist.webblogg.se
Postat av: Mia

Kanske något för att bryta mot skinkan och brunkålen ;) Förutsatt att man gillar gorgonzola dvs... *L*

2007-12-28 @ 18:03:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0