Havrekakor med gott

Här är en variant av havrekakor som ser snygga ut och som är härligt spröda och goda. Både med och utan extra gott. Om man känner nöthatare eller allergiker, var då noga med att inte blanda kakorna! Jag gör dubbel sats deg, tar undan hälften och bakar ut kakor med bara havre först på en egen plåt som får kallna på eget galler innan jag sedan blandar ner nötter och choklad i den andra omgången. Allt för att inte "smitta" kakorna med spår av nötter, DET vill jag inte ha på mitt samvete.
Jag dekorerar mina kakor med mörk eller vit choklad. I år fick de nötfria kakorna mörk choklad eftersom våra allergiker kan äta choklad medan de som är fyllda med hackad vit choklad och pecannötter fick ränder av vit choklad. Lätt att hålla reda på vilka som är vilka!
Jag lägger alla mina kakor som är svala tätt tillsammans, smälter chokladen i micron i en plastpåse och sedan är det bara att klippa av ett hörn och göra ränder över alla kakor på en och samma gång. Låt kallna och ta sedan och packa in dem i frysen. Man kan nämligen lika gärna äta dem frysta som tinade, om man inte kan vänta det vill säga...
316172-78
DE KAKOR SOM HAR NÖTTER I SIG BLIR INTE LIKA PLATTA SOM DE UTAN NÅGOT EXTRA I DEGEN. ALLTSÅ FLYTER DE INTE HELLER UT LIKA MYCKET VID GRÄDDNINGEN, MEN GODA, DET ÄR DE!


Havrekakor ca 20 st.(detta är en sats, jag brukar dubbla för det går åt...)

100 g margarin
1 dl socker
1 dl havregryn
0,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl vetemjöl

extra: 1 dl hackade nötter tex pecannötter, cashew eller hasselnötter
0,5 dl hackad vit choklad

Rör smör och socker vitt och pösigt, jag kör maskinen, menelvisp eller ren handkraft går lika bra.
Blanda ner resten av ingredienserna och blanda samman.
Enligt tradition så ska man göra en rulle som ska vila i kyl och som sedan ska skivas och rullas till kulor. Sånt har inte jag tid med så här skopas degen upp direkt i handen och rullas till bollar som placeras på plåten. Och ärligt talat, det går precis lika bra, jag märker ingen skillnad.
Och rulla och rulla... snarare klämma ihop till en boll. Jag gör i storlek med en dank, en stoor spelkula. Vill man ha färre men maffigare så kan man göra mer i storlek med en pingisboll. Lägg dem glest och vill man ha runda fina kakor så tänk på att ha avstånd även från plåtens kanter. Grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 10-15 min, de ska få fin färg.
Garnera med smält choklad. Om du vill. Det går faktiskt bra att äta dem som de är också.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0