Gravad ströming

Till jul och ibland till midsommar så gör jag gravad strömming, godare än det låter och lite mildare än sill. Av grunden så görs hos oss två sorter, en med senap och en med vitlök, men man kan göra bara en sort om man vill, men vi tycker att båda är goda. Man ska dock inte spara dem allt för länge i kylen, men en vecka är inget problem och vi har överlevt att äta den efter två också. Om man gör en större sats, ta fram lite åt gången i en mindre skål så håller det sig bättre än om den får stå framme på julbord efter julbord i rumstemperatur.
Jag köper strömmingsfilé som jag tar av skinnet på. Den riktigt garvade kan köpa hela strömmingar men räkna då om vikten så att du får total vikt filéer.

Gravning, grunden
600 g strömmingsfilé
5 dl vatten
1 dl ättikssprit
1 msk salt

Dra av skinnet från fisken och skölj den. Lägg i ett durkslag. Blanda lagen och lägg ner fisken så att alla fiskar är täckta. Täck över och ställ i kyl över natten, alla filéerna ska bli vitaktiga.
Ta upp fisken och låt den rinna av medan du blandar såsen.

Sås lagom till 600 g strömming (jag gravar 600 g fisk och gör sedan en halv sats sås med senap och en halv sats sås med vitlök, det brukar räcka till oss men detta receptet är helt dvs till en hel sats fisk)

Vitlök:
1 dl majonäs
2 dl gräddfil
1 msk svensk senap
2 klyftor vitlök
0,5 dl finhackad persilja
0,5 dl finhackad dill
salt och vitpeppar

Blanda allt till såsen, vitlöken pressad, rör ordentligt. Varva sill och sås i en burk med lock som sluter tätt, se till att såsen täcker all fisken. Ställ kallt ett dygn innan du äter. Gott på knäcke eller till kokt potatis.

Senap:
1 dl svensk senap, typ slotts
0,5 dl socker
2 msk vitvinsvinäger
1,5 dl matolja, inte oliv!
0,5 tsk vitpeppar
1 dl finhackad dill

Rör senap, socker och vinäger och vispa sedan ner oljan i en smal stråle till en slät sås. Smaksätt med peppar och rör ner dill. Varva sill med såsen i en burk med lock som sluter tätt och ställ i kyl över natten innan den äts.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0