God jul

Och med tanke på att detta mest handlar om MAT så får vi väl verkligen hoppas på en GOD högtid. Jag vill önska alla flitiga och för den delen sporadiska läsare en trevlig helg med massor av god mat. Oftast blir det kanske lite för mycket av det goda också, men det hör nästa till att ha lite magknip någon gång under julen. På samma sätt som man behöver en liten sockeravvänjning efter nyåret... all julmust, choklad, knäck, kola och annat som liksom slinker ner bara för att det finns.
Hos oss är julen något av ett hopkok. Vi har försökt att banta ner julbordet till bara sådant som vi faktiskt tycker om. Men så är det något som en vill ha och då får ju det vara med även om ingne annan vill ha just den delen. Och så blir det massor av mat i alla fall.
För mig är julen också mycket minnen, barndom och tradition. Vissa saker har vi släppt, men kroppkakorna kan vi inte leva utan. Lika lite som en jul utan knäck är en riktig jul. Skinkan orkar vi inte ens griljera i år, ingen gillar ju det kletet i alla fall så det skiter vi i helt enkelt. Den är god ändå. Och sillen, ja den har vi minskat ner på också, jag äter mest sill till påsk och midsommar. Småländska isterband har vi inga i år eftersom min privata leverantör har gått bort, så jag är utan. Dem frossar jag på i minnet. Men tro mig, det finns mat så att det räcker och blir över.
Vi har också en liten oortodox tradition hos oss, att inte äta julmat på lillejul eller som i år, juldagen. Då åker fonduegrytan fram istället. Fett så det förslår men med lite goda tillbehör så är det en höjdare att slippa lite av de klassiska julsmakerna.
316172-91
Vi har ofta bakad potatis, grönsaker i stavar och så goda såser till köttet. Jag ska dela med mig av våra favoriter:

Tartarsås:
1 dl majonäs
1 hackad gul lök
2 hackade ättiksgurkor
1 msk kapris
1 hårdkokt hackat ägg

Jag kör gurka och lök i min minihack som jag har till mixerstaven. Sedan blandas allt i en skål och får stå i kylen minst en timme innan man ska äta så att alla smaker får komma fram. Gott till köttet, även till en lövbiff och klyftpotatis om man vill en annan dag.

Vitlöksostsås
1 dl majonäs
2-3 klyftor vitlök
0,5 dl riven stark ost
Riv osten på den fina sidan på rivjärnet, inga stora bitar. Blanda allt och krydda med salt och peppar. God, fet och mäktig och kan även smältas ner i en potatis med fördel! Gör mycket, för det blir lite och det går åt!

Currysås
1 dl majonäs
3 msk mjölk
1 stort skalat, rivet äpple
0,5 hackad gul lök
1-2 tsk curry
lite citron
salt o peppar

Blanda allt till en smidig sås, smaka av med citron, salt och peppar och ställ kallt till servering. Obs, styrkan kommer fram när den står, så var inte allt för generös med curryn.

Aioli på kalmarvis
2 delar majonäs
1 del creme fraish
vitlök
en skvätt balsmavinäger
salt o peppar
klippt persilja
blanda allt och låt stå en stund svalt

Nu har ni lite at välja på, gör en eller alla, det är gott med lite variation!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0