Glöggmys på första advent

image76
Vi bjöd på minilussekatter, dubbelchokladkakor, kanlekakor och fyrkantiga brysselkex

Några glada vänner till maken kom över på lite glögg med tillbehör och så pepparkaksbak. Varmt, kladdigt och glatt i köket och ett kreativt kaos. Det bakades stänger, myrslokar, magiska (?) svampar, bilar och totalkrockade bilar och en massa annat. Måååångra pepparkakor blev det och mycket glögg och kakor åts det. Väldigt trevligt.

Här kommer mitt recept på pepparkaksdeg. Lättbakad, och i mitt tycke god. Familjen vill hellre ha "köööpekaegor" men man kan ju inte tillgodose alla. Degen fungerar också till pepparkakshus, vi ska ge oss på det i år, återkommer med resultatet...
Låt gärna degen stå mer än ett dygn innan den bakas ut, det blir ännu bättre tycker jag. Och det är en ganska stor deg så bjud hem alla du känner som bakhjälp...

250 g margarin
4 dl socker
2 dl ljus sirap
2 dl vatten
3-4 msk kanel
2 msk kardemumma
2 msk nejlika
1 msk bikarbonat
15 dl mjöl

Hyvla ner smöret i en bunke/skål som tål värme och tilsätt alla kryddorna.
Koka upp vatten, sirap och socker och häll över margarinet och kryddorna. Rör om tills allt margarin är smält. Låt svalna.
Blanda mjöl och bikarbonat och rör ner i vätskan. Nu är det en lös deg som mer känns som tjock smet, men det är helt ok! Täck med plast och sätt in i kylen i 1-2 dygn. Ta ut degn och karva loss lagom stora bitar, den är HÅRD när den kommer ur kylen men den blir fort bakvänlig i lite rumstemperatur.
Kavla ut tunnt och grädda kakorna i 200 grader ca 4-7 min beroende på hur tocka man gör dem. Förvara torrt i tät burk!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0