farmors chokladkola

Vi gillar sötsaker till jul. Jag äter nog minst av alla i familjen men gillar verkligen att röra i knäcken, rulla tryffeln och koka kolasmeten. Min svärmor gör dessa kolor till jul, eller kanske snarare gjorde. Nu har vi fått överta tillverkningen som är något av ett familjepyssel. Mamma (eller faktiskt ibland pappa) kokar smeten, barnen övervakar och provsmakar alla misslyckade och överoptimistiska kulprov samt hjälper till att packa in varje enskild kola i smörpapper eller aluminiumfolie. Jag föredrar folie, det ser fint ut och det är sä lätt för eländet vecklar inte upp sig när man just vikt in fina hörn...
Det blir ganska många av den här satsen och den är hyfsat mäktig så man kan skära lite mindre bitar och då passar det fint att ta med en strut kola bort som en liten extra gåva om man är bortbjuden till jul. Eller varför inte ge värden och värdinnan en ask med en blandning av lite tryffel, wienernougat och kola? Klä en låda i lite julpapper och lägg en röd servett eller silkespapper innuti så får du en fin present! Vill man göra det lite extra kul så kan man ju dela med sig av recepten också ifall det skulle bli mersmak...

3-4 msk kakao beroende på hur chokladig du är...
2 dl socker
1,5 dl sirap
3 dl vispgrädde
häll kakao och socker i en gryta och vispa sönder alla kakaoklumpar med en visp. Tillsätt sirap och grädde och koka upp och låt sedan koka i ca 45 min eller tills smeten håller kulprovet. Slå upp på bakplåtspapper som du vikt till en låda som är ca 30x20-25 cm stor. Fäst hörnen med gem så den håller ihop. Låt svalna och skär sedan i lagom stora bitar (där DU bestämmer vad som är lagom) Slå in alla bitarna i papper eller folie. Förvara i en burk i kylen och ställ fram en stund innan de ska ätas. Eller gå och smygät dem kylskåpskalla när du kommer åt ;)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0