Bailystryffel

En stående favorit hos oss vid jul (och andra speciella tillfällen) är denna goda tryffel. Massor av mörk choklad, lite bailys och så en skvätt grädde... kan det bli bättre? Inte mycket. I år provade jag att "dekorera" den på olika sätt, det är samma smak på alla, men de ser olika ut... välj själv vad som ser roligast ut! Lättast är att rulla dem i kakao, pilligast är den heldoppade... mina blev "sådär", men gott är det ju ändå.
Om någon vecka eller så ska jag starta det rejäla julgodisfixandet. Frågan är om vi ska behöva sätta våra ungar på sockeravvänjning i år också??? Hmmmm fast knäck måste man ju ha. Och chokladkola. Och wienernogat. Och tryffel. Och jordnötsfudge. Och tvåfärgad chokladfudge. Och ...

image77
Det är samma smak på alla tre, det är bara olika sätt att "snygga" dem. Och NEJ det går inte att göra perfekt runda bollar, smeten smälter i händerna om man rullar dem för mycket!

Tryffel:

1,5 dl vispgrädde
225 gr mörk choklad, använd en sort med 70 % kakao, annars blir det inte lika gott
25 g smör, osaltat
3 msk bailys
Hacka chokladen grovt. Värm grädden men koka den inte. Häll den heta grädden över chokladen och rör så att chokladen smälter. Rör ner smör och likör och låt smeten svalna. Täck med plastfilm och ställ i kylen.
Ta upp smet med en tesked och forma bollar, jobba snabbt, den smälter ganska fort! Rulla i kakao eller lägg bollarna på bakplåtspapper och sätt in i kylen igen. Om man vill garnera med choklad så smälter man chokladen och antingen ringlar över (lättast om man smälter chokladen i en plastpåse och sedan klipper ett hål i ett hörm och inglar över) eller stick in en liten gaffel eller smal pinne i barje boll och doppa snabbt i smält choklad. Lägg på bakplåtspapper för att stelna.
Förvara kallt men servera dem rumstempererade.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0