Köttfärsgryta med viltsmak?

kanske ska man inte kalla det för vild smak, för den är ganska tam i sin urspungstappning, men god ändå. Mycket förändringar kan man göra, jag har bara precis börjat, för idag var första gången som vi provade rätten, receptet finns i original i Icas tidning Buffé. Vi ändrade lite redan från start dock och det kommer vi att fortsätta med. Men tanken är god och rätten i sig fick helt klart godkänt! Det var ju inget avancerat att laga på ett höstlov när alla är lata... så det passade bra !
image62

400 g nötfärs
ca 1 liter svamp, till nöds champinjoner, men helst mer smakrik svamp som kantareller. Här blandade vi eftersom frun i huset, dvs jag inte gillar kantareller så mycket
1 gul lök
ca 10 cm purjolök
i paket Kelda (och nu menar jag som alltid matlagningsgrädde)
2 msk dijonsenap
2 msk lingonsylt
3 msk kalvfond eller vilt- och kantarell
timjan
enbär
salt o peppar
Potatis till (eller ris kanske?)

Skala och koka potatisen.
Skär svampen, löken och purjon i bitar och bryn dessa i en stekpanna eller gryta. jag brukar hälla på 2 msk vatten och låta det koka in i svampen för att få fram smakerna lite mer. Salta och peppra lite och ta upp ur pannan.
Bryn färsen och försök att inte smula den allt för mycket, lite bitar kan få vara kvar. När färsen är brynt så lägg tillbaka svampen och häll på kelda, fond, senap och sylt. I med timjan och enbär och puttra ihop ca 10 min. Smaka av om det behövs mer av något och om du vill ha en tjockare sås kan det behöva redas. Vi tyckte inte att det behövdes just idag, men det är nog en smaksak.
Pressa potatisen och servera med grytan och en extra klick lingon.

Fiskpaket

När jag var liten så fick jag boken "Linus bakar och lagar" som jag för övrigt fortfarande har kvar. I den boken finns ett recept på fisk i paket som man kokar ovanpå sina potatis. För mig en ganska smaklös historia men själva konceptet är bra. Alltså var jag tvugen att "pilla" lite på det hela och pova något nytt alternativ. jag tänker dock inte lägga upp någon bild på det hela för detta är i min tappning inte en rätt som lämpar sig på bild, men gott var det!

Fördelen med fisk i paket är att man lätt kan göra ett paket till var person som ska äta och därmed så kan alla få sin egen smak på fisken. Inget massa meckande med olika kastruller utan en långpanna i ugnen och så massa folie. Lätt. Och lite spännande att få öppna sitt eget paket och kika ner för att se hur den egna kompositionen blev.

Grunden är i alla fall lika många stora folieark som man är personer och jag köper styckfryst krokfångad torsk så att det är lätt att portionera ut fisken. Barnen äter en bit var, vi vuxna två, men det är ju väldigt individuellt.
På med lite margarin på folien och så bottna med något gott som tex tomater i skivor och lite strimlad purjolök, kanske skivor av squash eller tunnt hyvlad morot? Majs kanske kan funka eller vanlig gul lök? Välj själv. Vi körde stenhårt på tomat och lök och så pricken över i:et, en rejäl klick smaksatt creme fraish, idag paprika och chili för färg och sting, supergott. Sonen valde dock en röra av creme fraish och kaviar så klart. hade kunnat toppas med kokt ägg om han inte redan ätit upp alla äggen innan.
Vik ihop paketen och lägg i en långpanna  200 grader ca 20 min, beroende på hur tjock fisken är och om den är fryst. Jag tjuvkollade lite efter 20 min på vår och då var den på gränsen så den fick 5 min extra, jag gillar bara rå fisk ibland och då ihop med ris och soya typ.
Till kan man äta vad man känner för, potatismos, ris eller vad man brukar ha till sin fisk.

Kelda

Ibland är det så att jag tror att ni kan läsa mina tankar! Jag ber om ursäkt för det, Jag har fått flera frågor vad jag menar när jag skriver ett paket Kelda. Det jag avser är Kelda matlagningsgrädde som går aldeles utmärkt att byta mot Mildas variant av matlagningsgrädde eller tex det jag egentligen använder Oatlys I-mat som är havrebaserad och väldigt krämig. i min matlagning föredrar jag den något magrare gräddvarianten, det går ju faktiskt att använda vispgrädde om man hellre vill det, men för mig är det lite väl lyxigt och fett till vardags.
JÄTTEBRA att ni kommenterar och frågar när jag vimsar på och tror att allt är solklart bara för att jag själv fattar vad jag menar ;)
Mer sånt!
Och igen, ledsen att jag är oklar, men från och med nu så är det alltså alltid matlagningsgrädde jag avser när jag skriver Kelda!

Butternut squash

Jag gillar grönsaker, men vissa har jag inte kommit i kontakt med förut. En sådan ny bekantskap är smörnöts-squash (butternut squash). Detta är en spännande grönsak som jag fann mig själv lite handfallen inför eftersom jag aldrig förr sett och ännu mindre ätit eller lagat dylik. jag kunde hitta recept på soppa, men det var ingen av oss sugen på så det gällde att komma på något annant. Alltså gällde det att improvisera lite. En snabb sökning på nätet och så ut i köket för lite expimenterande. Och helt ärligt så måste jag erkänna att det gick ganska så bra! En trevlig rätt som kan ätas som den är, men kanske i måttlig mängd, det är en udda konsistens för en ovan ;), eller som ett tillbehör kanske? Då kan man skippa "garnityret" och i stället äta den till en lammkotlett kanske? Åååå nu blev jag sugen! Det är ganska mäktigt så en halva per person är lagom som tillbehör!
image61


Jag delade min Butternut på längden och gröpte ur kärnorna. Sedan lades de på en plåt och lite olivolja ringlades över alla ytor och så lite extra i håligheten. En vitlöksklyfta finhackades och lades ner i oljegropen. Hela härligheten saltades och pepprades och fick baka i ugnen i ca 175-180 grade i ca 30 min eller tills den är mjuk i köttet. Låt den svalna så pass att den blir handterbar och gröp ur med en sked så att det blir som en skål, försök att inte göra sönder skalet. Mosa ihop innehållet i en bunke tillsammans med färsk timjan och till en squash är ett halvt paket fetaost lagom. Smula och rör ner osten i squashköttet. Krydda med salt och peppar och skeda tillbaka moset i skalet. Höj ugnstemperaturen till 200 grader och gratinera tills den är genomvarm och fetaosten börjar smälta lite. ta ut ut ugnen och toppa med parmaskinka och färsk timjan och ät tillsammans med ett gott bröd eller servera som tillbehör till en god köttbit!

Falukorv i ugn

När jag var liten så bestod falukorv i ugn av en stor bit korv över vilken min mamma ringlade en massa ketchup och grillade i ugnen. Ingen superhit. men så var det och så trodde jag att det skulle vara. Som mamma själv så har jag fått uppdraget att variera denna korv ytterligare och nu har vi hittat en variant som både barn och vuxna kan äta. Vi väljer helst ris till, men potatismos och pasta funkar också alldeles utmärkt. kanske är vi risfantaster för att det är bott med sås till ris och inte ens en liten falukorv kan undkomma vårt behov av sås!
image60

En bit falukorv, här räcker en halv ring från ICA, men det beror nog på hur mycket ni gillar korv!
Ost i skivor, lika många skivor som skåror i korven
1 gul lök eller fler
1 stor paprika
3 färska tomater
1 pkt kelda
smaksättning, tex ketchup, senap, sweet chilisås etc
Smörj en ugnsfast form och ta av skinnet på korven och skär skivor som inte går hela vägen igenom, korven ska hänga i hop i botten. Lägg den i formen och fyll varje jack med en skiva ost och i vissa skivor en tunn skiva lök. Skär paprikan i bitar och om man vill så kan man ju försöka trycka ner en bit paprika i korven, men jag lyckas aldrig med det för då går bara min korv sönder. I stället lägger jag resterande lök, paprikabitar och halverade tomater runt korven.
Skaka samman keldan med valfri smak, vi gillar sweet chilisås bäst, ca 1-2 msk sås till en pkt kelda. Lite salt och peppar och så häller vi såsen över korven. Ställ in i ugnen och stek i ca 225 grader i ca 20-30 min.
Servera med valfritt tillbehör. Fungerar också i lunchlådan dagen efter om det blir något över.

En bloggares bekännelser

Ambitionen finns, tro inget annat! Och hittills så har jag försökt att hålla jämna steg med mig själv i både planerande och uppdaterande av min kära matblogg med menyer och recept. Men hösten, övrig arbetsbelastning och tidsbrist har gjort sitt till och jag erkänner att det har blivit lite si och så med både bloggande och kosthållningen den gångna veckan.
Jag ska göra mitt bästa för att uppdatera mig och er, och så ska vi ta nya tag.
Men allvarligt talat, ingen har väl egentligen dött av att äta lite halvdant en dag eller två då och då? Det är trots allt lite av ett lyxproblem att deppa över att man äter färdigmat, take away eller ännu en måltid med fiskpinnar... vi har i alla fall mat på bordet och kan äta oss mätta! Eller hur?! *L* Och som tröst så börjar vi det hela med ett recept på syltkakor!
image59

Kalaskakor
Dessa kakor bakade min mamma alltid till våra födelsedagar så för mig är det en kalaskaka. Söt och god och mör, så pass mör att den bör kallna på plåten för att deninte skall förvandlas till smul innan man ens fått in den i munnen.(om någon anser det vara negativt, ni vet väl att trasiga kakor är bagarens lön?!)
Vilken sylt man vill ha väljer man själv, men en fast sylt är bra och för den bekväma så är sylt på "klämmflaska" lysande eftersom den är slät och man inte av misstag svämmar över kakan med en halv jordgubbe och så går det som en dans att fylla dem utan att behöva två skedar som blir allt mer kladdiga ju längre man håller på...

Det behövs
200 g margarin
1 dl socker
1 dl potatismjöl
3 1/4 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
 din egen favoritsylt

Blanda alla de torra ingredientserna i en skål och arbeta snabbt ihop med kylskåpskallt margarin till en deg. Om man har en matberedare så kan man köra allt i den. Lägg degen i kylen ca 1 h för att vila.
Man kan antingen göra en rulle och skära den i skivor eller så rullar man små bollar av degen och plattar till dem. Oavsett så tryck en tumme eller knoge mitt i kakan för att få till en grop (storleken på grop beror på hur mycket sylt du vill ha i din kaka!)
Lägg kakorna glest på en plåt med bakplåtspapper och fyll hålen med sylt. Grädda i 175 grader i ca 10-15 min, kakorna ska inte få någon direkt färg. Låt dem kallna på plåten och förvara sedan torrt eller i frysen. dessa kakor kan lika gärna ätas frysta... om man har bråttom...

Champinjonsoppa

image58

Soppa på hösten är hur gott som helst. Och på vad hör hösten till mer än svamp? Jag är en stooor fantast av champinjoner, men inte av svampplockning. Alltså så plockar jag helst min svamp på Ica....  Annan svamp som tex kantareller är jag mer skeptisk till, men äter om det bjuds eller lagar på i måttlig mängd. Alltså gör jag min svampsoppa på just champinjoner. Dock så går det utmärkt att laga denna soppa på all möjlig svamp och om man har torkad dito så är det bara att blötlägga, spara på vattnet som de legat i och laga en soppa på egenplockad svamp om man har det! Blanda går också bra eller varför inte göra soppan på en bas av champinjon och smaksätta med lite torkad karljohan eller trattkantarell? Alla vaianter går bra. Man behöver inte heller mixa soppan om man inte vill, skär då svampen i små bitar från start istället. Och som smaksättning i svampsoppa så tycker jag att en gnutta timjan är en höjdare, men igen så kanske det är så att timjan är rena pesten i familjen och då ska man låta bli ;) Var dock lite sparsam med just timjan, man vill inte döda svampsmaken, bara framhäva den!

Det behövs:
1 liter svamp (ca 200 g)
1 gul lök
2 msk margarin
7 dl vatten inkl ev svampspad
2 tärningar buljong, tex höns eller en hön och en svamp eller grönsak
2 msk mjöl
3 dl mjölk
salt, peppar, ev soya oh max 1 tsk timjan

Skär svampen i bitar, torkad lggs i blöt först och hälls av. Om man tänker mixa soppan så är det inte så himla noga om det är snygga bitar svamp man skär, men ska man inte mixa så är det bra att skära ganska små bitar. Jag sparar en eller två svampar som jag skivar tunnt till garnering.
Finhacka löken och fräs sedan svamp och lök i margarin i soppgrytan om man är lat. När det färst en stund så häll på 1 dl vatten och lät svampem vätska sig i vattnet och fortsätt fräsa tills det nästan dunstat. Om man hellre fräser i en stekpanna så häll nu över svampen i grytan och späd med all vätskan utom 1 dl mjölk. Vill man smaksätta med torkad timjan så äker den ner nu!
Lägg ner buljongen och koka ca 10 min.
Mixa svampen eller låt bli. Vispa ut mjölet i mjölken och rör ner i soppan och koka upp och koka i några minuter. Om du använder färsk timjan så kan den repas ner nu. Smaka av med kryddor, garnera med de hela skivorna och servera med en kvist timjan på toppen om du har!

över-natten-sallad

Jag tillbringade 6 månader i USA som tonåring och delade glatt med mig av köttbullar, knäckebröd, kaviar och lingonsylt. Min värdfamilj var skeptisk men åt i alla fall av ren artighet. Själv fick jag med mig hem en odödlig kärlek till pankakor med smör och lännsirap, belgiska våfflor och en massa annat.
Min familj var väldigt social och hade ofta vänner på middag och små parties. Detta var min värdmammas paradnummer och kallades för Bertas sallad. Själv kallade hon den over night sallad. Mäktig med mycket majonäs men ack så god både på en dubbelmacka till lunch med lite extra knaperstekt bacon i eller som ett tillbehör till det mesta. På sommaren är det toppen till en grillad köttbit och på vintern till en stekt/grillad kyckling. Perfekt för mig som inte gillar potatissallad!
Använd en vid skål eller en ugnsform för det är viktigt att lagren blir tunna, annars blir det inte tilräckligt mjukt och geggigt. Och den ska stå över natten innan den äts, men håller sig i kyl ytterligare en dag innan den blir ledsen.
Detta behövs
ett huvud isbergssallad, obs, det får inte vara blött så om du vill skölja så slunga väl eller låt torka innan du lägger ihop salladen!
1 fint hackad gul lök eller silverlök
1 pkt bacon, skuren i små bitar och knaperstekt
1 klyfta vitkål, ca 400 g eller efter smak, gillar man vitkål så tar man mer, inte så mycket, ta mindre. Men tar man mer så öka upp mängden majonäs lite
2,5 dl majonäs, ca helfet, inget light här
ca 1 dl riven parmesanost (är man supersnål så går det faktiskt med torr på påse, det är vad amerikanarna använder så hävda att du kör enligt original!)
Skär eller riv salladen i bitar och bottna den vida skålen med den.
ovanpå salladen läggs ett lager lök och där efter bacon och överst fint skuren vitkål.
Klicka över majonäsen så att den blir jämt fördelad och krydda. Täck väl och ställ i kylen över natten. När den ska ätas så rör ihop den ordentligt och ät till... ja det får du själv bestämma!
salt och nymalen svartpeppar

Kompletteringar

Jag kommer på mig själv med att då och då gå in och redigera lite i recept och texter. Inte så bra kanske men det händer att något blir fel eller att jag kommer på ännu ett bra sätt att ändra på något... Jag försöker att inte göra det för mycket eller för ofta, men det händer och jag vill att man ska veta om att inget här är helt statiskt.
Jag ska tex baka om västerbottenoskexen för det kom synpunkter och det är inte bra, jag ska se om det går att förbättra dem så att de är lättare att lyckas med. Så kom gärna med synpunkter om något inte alls funkar för er, inte alls är så lätt eller om måtten känns galna. Det är ett bra sätt att hålla alla recepten levande och korekta. Om det är gott eller inte, det kan jag inte ta ansvar för *S* alla har olika smak. Men jag kan även skriva fel och det är viktigt att få veta! Så hör av er om "det är något"!

Äpplemos

image56

Så, nu är kassen med äpplen som jag hämtade idag förvandlade till mos. Massa mos! Så nu känner jag mig lite duktig trots en annars ganska lat lördag. Tack vare min passervagga så går det som en dans, eller som ett skrap snarare.
Jag använder lite citronsyra att lägga äpplebitarna i innan koket och så får den lilla skvätten vatten som receptet anger vara av det vattnet dvs med citronsyra kvar i. Det ger ett ljusare mos, ni är mitt mörkt men det beror på att jag har skalen kvar och det är gula, gröna och röda äpplen. Vill man ha ett riktigt ljust och fint mos så skalar man sina äpplen och lägger i citronsyra+vatten.
Jag använder dessutom syltsocker för att moset inte ska bli så sött men ändå hålla sig och det är extra bra om man fått ett mos som är lite väl löst då syltsocker innehåller pektin. så nu kan vi mumsa på mos.
Ska leta upp recept med äpplemos som ingredients och återkomma, jag är nämligen sugen på gifflar med mos och mandelmasa!

Grundrecept på mos:
2 kg äpplen
1 påse citronsyra (santa Maria)
2 dl vatten
För lättsockrat mos: 1,5 dl socker per liter mos
för gammaldags sött mos: 5 dl socker per liter

Om man använder en passervagga så är det bara att hälla upp kallt vatten i en stor bunke och röra ut citronsyran. Dela varje äpple i 4 delar, putsa bort alla skadade delar och bruna fläckar och lägg efter hand i vatten. När alla äpplen är delade, lägg i en gryta och tillsätt 2 dl av citronsyrevattnet och koka äpplena mosiga. Passera dem i vaggan (eller använd ett durkslag i plast att trycka moset genom)
Mät upp moset och tillsätt sockret, om man gör lättsockrat så använd gärna syltsocker så håller det bättre. Jag ligger ungefär mitt emellan de två mångderna med socker, det är lite en smaksak. Rör ut sockret och koka upp moset igen och fyll sedan på rena varma glasburkar eller i fryslådor. Fyll hela vägen upp i glasburkarna och inte hela vägen till frysen för då blir det mosexplosion i frysen. Inte så kul!

Om man inte vill passera moset så skala och kärna ur alla äpplen och lägg i vatten. Koka sedan med en mindre mängd vatten, ca 1,5 dl vatten, det ska i princip bara vara en bottenskyla. Mosa med träslev eller potatisstöt till ett jämnt mos och mät upp och koka med sockret som ovan.

Kålpudding på mammas sätt

När jag var liten så tjatade jag ofta om kåldolmar eftersom jag verkligen älskar det. Men min mamma var lat och det är jag också, så då fick det bli kålpudding i stället. Nästan lika bra även om jag saknar såsen som morfar kunde göra till sina kåldolmar! Men man kan ju inte få allt här i världen. Alltså så efterliknar vi den kära dolmen så gott vi kan och gör en småländsk kålpudding av högsta klass(???). Och när jag nu ändå står där och grejjar så kan jag ju lika gärna göra mycket så att jag kan få med mig många goda, gasframkallande luncher!!! jag kan lätt äta utan potatis, bara jag får lingon till!
image57


Det går åt:
1,5 kg vitkål
margarin
sirap
400 g köttfärs
ca 4 dl färdig risgrynsgröt
salt och vitpeppar

Blanda färsen med gröten till en jämn smet, välj själv hur mycket gröt du vill ha i smeten, jag gillar mycket men det är en smaksak! Krydda rejält med salt och peppar. Skär kålen i små bitar och koka den nästan mjuk i rejält med saltat vatten.
Häll av kålen men spara lite av kokvattnet. Värm sedan en stor stekpanna med en klick margarin. Fräs kålen i omgångar och ringla över sirap, ca 1 rågad tsk på varje omgång du steker. Varva kålen med köttfärs i en väl smord ugnsfast form, kål i botten och på toppen!
Häll över lite av kokvattnet från kålen, ca 1-2 dl beroende på hur stor form du har och sätt in i ugnen på 200-225 gr tills färsen är fast, det tar en stund, räkna minst 40 min om du har mer än ett lager köttfärs.
OBS: av någon anledning som jag inte vet så är färsen ibland lätt rosaaktig trots att den är klar, något i kålen kanske som gör att den inte blir brun så få inte panik om färsen är fast men inte ser klar ut.
Ät med eller utan potatis och lingonsylt.
Och om man är riktigt gammalmodig så avslutar man det hela med ett glas mjölk med en msk lingon i som dessert som på mormors tid.

Matsedel 7

Nu är det riktigt kallt och ruggit ute trots att solen skiner. Höstmat är vad som gäller och där ingår bla kålpudding i min bok! Har man nu dristat sig till att köpa ett gigantiskt kålhuvud så kan man ju passa på att laga kålsoppa också om man vill innom en snar framtid eller så gör man en god vitkålssallad på lite. Det börjar ävn närma sig Halloween och barnen vill gärna att vi ska fira detta på något sätt så jag har lovat att klura på lite spöklig mat. Jag är också sugen på lite mer rotgrönsaker men övriga familjen är lätt skeptisk, så i värsta fall så lagar jag till mig och gör massa goda luncher!


Måndag
: Kålpudding med kokt potatis och lingon
Behövs: Köttfärs, risgrynsgröt, potatis, sirap, lingon


 

Tisdag: Svampsoppa

Behövs: ca 200 g svamp, blandad eller champinjoner, 1 gul lök, svamp- eller grönsaksbuljong, grädde


 

Onsdag: Fiskpaket med kokt potatis eller potatismos och sallad

Behövs: Fisk, aluminiumfolie, potatis och tex kaviar, tomat, lök, svamp, majs, kryddor, fetasot om man gillar det, salsa om det känns lockande eller med andra ord; det du vill ha som smak på firren. sallad

Torsdag: Ungsstekt falukorv och ris

Behövs: Matris, falukorv, ost, paprika, äpple, lök, kelda, ketchup


Fredag
: Fredagsräkor i curry med baugett och sallad

Behövs: Skalade räkor, ca 200 g, grädde, lök, curry, slätbladig persilja, baugett, sallad (och kanske ett gott vin till?)


 

Lördag: Piacata på mitt sätt med smörig tomatsås och paprikaris
Behövs: Skinsnitzel, parmesanost, ägg, mjöl, passerade tomater i tetra, lök, vitlök, paprikapulver, ris, paprika i olika färger, basilika, smör


Söndag
: Tortelinisoppa

Behövs: Färsk tortellini (eller torkad) 200 g, röd paprika, rosmarin, mjölk, ädelost, buljong


Risgrynsgröt

Nej, jag tänker inte lägga upp ett recept på gröt, för det står på förpackningen med grötris. Det enda jag tänker kommentera är att det är bra med en klick margarin i grytan och om man kan så koka gärna i en gryta/kastrull med släpp-lätt-beläggning för det är ett elende att skura bort fastbränd gröt...
Koka gärna mycket och ät en smörgås till.
Hos oss äter vi med sirap och kanel, hos andra med saftsås, socker, smör, sylt, äpplemos osv.
Om du vill laga kålpudding nästa vecka så spara lite gröt, Jag gör en rejäl kålpudding och tar undan drygt 4 dl gröt till detta!
Man kan även frysa gröten och laga sin kålpudding en annan dag!

Kycklingwok

Att slänga ner allt i en rejäl wok och fräsa det och sedan hälla på en god sås är toppen. Visst, det är inte direkt snabbt att skära alla grönsaker, men är man superlat så kan man ju köpa en påse wokmix. Det blir inte samma stuns i det gröna, men det kan funka. Och när allt väl är skuret så går det fort! så lite latmat kan man nog allt kalla det!
Har man ingen wok så går det alldeles utmärkt med en rejäl stekpanna med höga kanter också.

Se detta som vårt förslag på hur man kan göra, det finns 1000 recept på wok, och man kan i princip variera med det man själv gillar.
Vi brukar använda
2 rejäla kycklingfileer
1 paket äggnudlar (och om man inte gillar det så kan man ju äta woken som den är eller med tex jasminris till)
1 bukett brocoli (man kan anväda fryst)
1 stor morot
ca 10 champinjoner (eller en väl avrunnen burk)
2 paprikor
1 purjolök (eller om det kniper, en gul lök)
1/2 burk minimajs (kvar sedan gratängen)
strimlade bambuskott
(man kan även ha i ananas, böngroddar, squash, salladskål, vitkål, vattenkastanj etc)
färdig woksås,
vår favorit är ostonsås och vårlök, Blue Dragon heter märket och vi använder två påsar till denna mängd grönsaker och kött. Men det finns massor olika och det går även bra utan, lite sesamolja, soya, kryddor som tex ingerfära, vitlök, peppar chili osv går också bra att smaksätta med.

Koka äggnudlarna och spola dem i kallt vatten. Jag lägger dem i kallt vatten medan resten görs så att det inte bara blir en stor klump med ränder i... det har hänt här, tro mig!
Stimla alla grönsaker så som ni vill ha dem oh lägg i skåla efter tillagningstid.
Häll av de konserverade grönsakerna.
Strimla kycklingen.
Värm upp olja i woken till hög temperatur och fräs kycklingen. Ta upp den och fräs sedan morot och brocoli som tar lite längre tid på sig för att bli klar. Låt dem fräsa några minuter bara och lägg sedan i resten av grönsakerna och tillbaka med kycklingen. Vi gillar att spara purjolöken till sist för ingen här gilar den allt för mjuk och sladdrig, men det är ju vår smak... På med såsen och när allt är nästan precis klart, mjukt eller med krispighet, så är det dags för äggnudlarna. Vänd runt så att allt får sås på sig och så var det klart!
När allt är nästan

Barnförbjuden äppledricka

Det är ännu mer äppletider och jag har precis hämtat en hel kasse med fina äpplen idag. Vad göra? Kakor, muffins, mos, gele.... här ska grejjas och mosas och skäras och rivas och skalas. Jag ska lägga upp fler förslag allt eftersom. Men jag slogs plötsligt av iden om att göra äpple- och kanellikör till den som ger oss alla dessa frukter, den blir lagom klar till jul och kanske en trevlig julklapp till personen i fråga! Jag har gjort denna flera gånger och vet att det blir gott men nu var det länge sedan för det är trots allt godast om man använder ett svenskt, obesprutat äpple med massor av smak och aromer i!
Ta en stor glasburk med patentlock, dvs glaslok som man stänger med ett metallspänne och en orange gummiring som tätning (se receptet på ingerf'ärspäron om du inte förstår min luddiga beskrivning, päronen ligger i en sådan burk!) Jag har en hel arme av sådana burkar i varierande storlek för bla likörtillverkning.
ta 1 stoort eller två mindre fina mogna och smakrika äpplen och riv dem grovt med skal och allt ner i glasburken. Häll på 3,5 dl sprit, antingen kör man på lågbudget och tar svenskt brännvin eller så gör man lyxigt och tar eau-de-vie eller konjak.
Pytsa ner en kanelstång och låt det stå så i tre veckor.
Sila av genom en silduk, den blir grummlig, det är inte mycket att göra åt om man inte vill sila genom kaffefilter,men det tar sin lilla tid.
Blanda ner 1,5 dl vit sirap och häll på flaska, lägg gärna ner en ny kanlestång som dekoration! jag lovar att det är en trevlig present! Eller något gott till sig själv om man så vill!
Personligen så tycker jag att den behöver stå till sig en stund innan man dricker den för smakerna "gifter" sig bättre då men är man otålig så går den att dricka i princip så snart sirapen har löst upp sig!

Mandelskorpor på svenska

Jag älskar skorpor. Knaprigt, gott och faktiskt ganska enkelt att baka och bra att ha på lut i frysen. Till the är det toppen och på en syjunta funkar det också, se upp med smulor i raggsockarna bara... *L*
image55

Detta är en skorpa som är mer som en kaka, men inte jättesöt och kan därför funka även som mellanmål om det är så. Till skillnad från vanliga skorpor som kan vara lite mer pilliga att baka, rosta och sedan torka så är dessa smidigare och degen är lätt att rör ihop, klämma ut och grädda.
Vill man ha mer sting, testa en liten droppe bittermandelessens eller 2 rivna bittermandlar i smeten.

100 g mandel
100 g margarin
1 dl socker
2 ägg
1 tsk bakpulver
3 1/2 dl vetemjöl
ev en droppe bittermandelessens eller 2 rivna bittermandlar

Grovhacka mandeln
rör margarin och socker pösigt tex i maskin eller med elvispen eller för hand (veckans träning)
Tillsätt äggen och rör tills smeten är smidig och porös.
Blanda ner mjöl, bakpulver och mandel (och ev smak)
Klicka ut smeten till totalt tre längder på en plåt med bakplåtspapper, de behöver inte alls vara jämna oh snygga alls! Själv händer det att jag klämmer fram tre korvar med händerna, men så gillar jag att gegga också...
Grädda längderna i 200 gr i ca 10.15 min, de ska få fin färg!
ta ut plåten, låt svalna lite. Stäng av ugnen medan de svalnar men håll luckan stängd.
Skär längderna i sneda bitar i det du anser vara lagon bitar. Dela dem lite från varandra och sätt in plåten i eftervärmen och torka tills ugnen är kall.
Obs, de här skorporna blir inte alldeles supertorra utan är lite lite mjukare än en vanlig skorpa.
Släng in en hög i frysen och ha i vinter till varm choklad eller en kopp the!
Eller baka dem året runt och ha med till stranden till saften.

Inte så söt Banankaka

image54

När jag var gravid så fick jag veta att banakaka är bra för gravida, kommer inte ens ihåg varför, men det var i alla fall gott och efter lite trixande så har jag hittat en i mitt tycke god variant. Den blir inte så hög och inte så söt, men full med godsaker och lagom till en kopp the på en syjunta till exempel...
Vad man vill ha för smaker kan man ju klura på själv, jag föredrar mörk choklad men för en sockergris så är en ljus blockchoklad kanske bättre. Jag gillar valnötter tillsammans med den mörka chokladen men om man inte gillar nöter så låt dem vara eller ta hasselnötter eller ännu godare, paranötter!
Gillar man kanel så kan det vara gott att ha i, men jag vill inte att det ska "störa" den goda bittra chokladen...
Nu till receptet!
1 dl socker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
50 g margarin
2-3 mogna bananer
1 dl grovt hackade nötter, valnöt, hasselnöt eller varför inte paranöt
1 dl grovt hackad mörk eller ljus choklad. Om man tar mörk så använd gärna en god 70%-ig med härlig aromatisk smak. Känns det exlusivt i en kaka så kör på herderlig blockchoklad, det funkar också!
Ev kanel, kardemumma, ingerfära, muskot eller vad man är sugen på.

Smält margarinet eller använd flytande.
Vispa ägg och socker länge tills det är pösigt och vitt.
Mosa banane och hacka nöter och choklad om du inte gjort det innan.
Rör ihop mjöl, bakpulver, nötter och choklad i en bunke, gärna med en ballongvisp, då försvinner alla ev klumpar i mjölet och man slipper sikta om det skulle stå i ett recept!
Vänd försiktigt ner det torra i äggsmeten och blanda ner den mosade bananen och margarinet.
Häll smeten i en smord kransform och grädda längst ner i ugnen i 175 gr ca 40 min.
Låt svalna under formen efter att du har stjälpt upp kakan eller under en handduk.

Risgratäng med skinkrullar

Jag fick detta recept, eller grunden för det i alla fall, någon gång på 80-talet och sedan dess har jag provat mig fram och ändrat lite här och lite där. En smart rätt "dagen efter" en middag med ris, för om man har massa ris över (som tex jag som aldrig kan beräkna hur mycket folk äter...) så kan det vara svårt att göra något av det, uppvärmt är inte alltid så kul.
Skulle man nu inte ha färdigt ris så får man koka det, gärna i buljong av den smak man gillar, men då är det inte en lika snabb rätt dock... För annars så är det lite av lat-mat tycker jag. Är barnen hemma så kan alla hjälpa till att rulla in det man gillar i skinka! Kul pill om man är på sitt goda pedagogiska humör! kanske inte att rekommendera den mest trötta och grinigaste eftermiddagen när alla är stressade.
Smörj en gratängform ordentligt och bottna med ris för ca 4 personer (om man är fyra i familjen... det går dock inte åt så mycket som när man serverar ris till en vanlig såsig middag då det bör vara sallad till denna rätt och osten gör det lite mer mäktigt!)
image52

Öppna en burk sparris och en burk minimajs och rulla 2 sparrisar i en skiva rökt skinka (jag köper billigaste skinkan i storpack, det går åt ca 150 g) eller 1-2 minimajsar i en skiva skinka. Lägg rullarna tätt på riset med skarven ner mot riset. Vill man variera sig så kan vit eller grön sparris funka, banan eller förkokt purjolök om man gillar det och om man har ananstokig familj så kan man knöla in lita ananas i en skiva också! Då kan lite jordnötter till vara gott och mer curry i såsen.
När formen är full så vispas det ihop en sås på ca 1 pkt kelda (det beror lite på hur stor formen är och hur många ni lagar till), hos oss har vi oftast ketchup, lökpulver, peppar, lite salt och kanske en nypa curry som smaksättning om vi har sparris och majs i rullarna. Men här råder full frihet. Tex är det gott med sweet chilisås, röd currypasta, bara salt och peppar och curry etc som smaksättning. Det handlar lite om vad man är sugen på!
Oavsett vad ni väljer som smak på såsen så ska den slås över hela härligheten och så på med massa ost! In i ugnen på 225 gr och låt den få fin färg och bli genomvarm. Rejäl sallad till och så var den middagen klar!

Varm bönsallad

När jag provade en sk. GI-låda hos Fröken Grön fick jag en påse med Cranberry bönor som lät spännande. jag kan erkänna direkt att jag och bönor är inte så väl bekanta med varandra annat än barndomens skräck: Bruna bönor och nutidens smarta snacks, kikärtor med kryddor som rostats till härlig knaprighet. Men man måste ju prova eller hur? Nu är ju i sig inte bönor så himla snabbt, men om man har färdigkokta dito så kan man göra mycket gott. Jag lade dem i blöt i går och kokade idag medan jag ändå satt hemma och läste redovisning... Kombinera nytta med nöjje är min paroll ;)
Lagom som det var klart och jag kunde packa in lagom stora omgångar av bönor för frysen så var det dags för lunch. (vad det ska bli av dem, det har jag inte bestämt ännu, det får jag återkomma om!)

image51

Så jag provade att fräsa upp en hög färdigkokta bönor i lite olivolja med salt och peppar från kvarnen. De fick fräsa en stund och när det känndes precis klart så vände jag ner en blandning av babysallad från Austad gård med bla ärtskott och lite rouccola samt en näve delade körsbärstomater. Detta toppade jag med lite rester från kylskåpet, idag fanns det några trasiga skivor parmaskinka från Serbien kvar (en klar favorit, den har mer smak än den traditionella)
Detta avnjöts sedan framför tvn tillsammans med min nya idol, Rachael Ray, gudinna i köket och på att laga smart, god och snabb mat! Länken finns under rubriken länkar till vänster på min blogg. En galen kvinna med en galen sida och massa tips och inspiration. Dock på engelska, men inspiration känner inga gränser!

Kokt fisk med äggsås

För mig är detta en höjdare, en äggsås är aldrig fel, men så är jag inte uppfödd på välling utan på vit sås brukade min mamma säga.
image53

Klassisk husmanskost när den är som bäst i mitt tycke och barnen uppskattar det också. Här är vi dock mest fokuserade på såsen, så pass att jag en gång glömde att koka potatis till för att allt som snurrade var den rackrans såsen, att det skulle bli tillräckligt mycket... men det gick bra det också! Då åt vi massor av skivad gurka till, det var allt som fanns hemma den dagen! *S*
När det gäller denna rätt så ger jag inget direkt recept, grunden är en vit sås i vilken man hackar ner ägg (om man är lat så tar man äggskivaren och trycker först en gång, vänder ägget och delar åt andra hållet över grytan och poff så har man lagom bitar)
Men förutom potatisen så brukar jag dels koka fisken, vit fisk att föredra, tex krokfångad kravmärkt torsk eller sej, i fiskbuljong för att den ska få lite mer smak. Peppra den också lite så att den inte blir allt för menlös.
Såsen gör jag utan mått, smälter en rejäl klick margarin i en kastrull, tar av den från värmen och rör ner Idealmjöl (kanske för oss drygt 2 msk) tills det blir en slät gegga och späder med mjölk till en slät sås som får koka. Ibland tar jag lite av fiskspadet i såsen som en extra smaksättning och så på slutet så klart, i med massa ägg! Här går det åt ca 6-8 dl sås och 3 hårdkokta ägg. Är man inte lika såstokig som vi så räcker det med betydligt mindre! Äggen kan man koka dagen innan om man vill och för vissa så ska det vara en klick kaviar i såsen, men inte i min bok!
Gröna ärtor är klassiskt till, eller lite kokt brocoli.
mmmmmmm (en av mina vardagsfavoriter!)

Musselsoppa ala Clam chowder

Man måste gilla musslor för att fixa denna soppa och om man är duktig så köper man färska blåmusslor, vilket inte är särskilt dyrt, och lagar från grunden vilket inte är så svårt som man kanske tror. Jag tycker dock att man kan spara de färska musslorna till ett festligare tillfälle och använda konserverade istället till en soppa en vardag men det är en smaksak.
Till soppan gör vi vitlöksbröd, dvs vanlig formfranska som breds med en blandning av bordsmargarin, vitlök, salt och pizzakrydda och som får stå i ugnen tills de fått fin färg, 225 grader ca 8-10 min.
Eller så köper man färdigt vitlöksbröd och är nöjd med att ha lagat soppan själv *L*
image50
Okej, jag erkänner, jag föll för de färska musslorna, det är ju såååå gott! Och barnen vill ha en absolut slät soppa så jag silade den efter att den var mixad för att få bort ev. små prickar, därför är den å slät. Timjan i musselkoket samt en hackad vitlök gjorde det ännu godare och lite snyggare som garnering :)

30 färska musslor eller en mindre burk med 150 g musslor, spara spadet!
Om du kokar själv behöver du:
3 små sharlottenlökar eller 1 normalstor gul lök
1 dl vitt vin (jag sparar alltid överblivna skvättar i frysen till sådana här tillfällen) Går att ersätta med lite citronjuice och vatten
(1 klyfta vitlök, färsk timjan)

1 stjälk selleri
2 potatisar
1 liten röd paprika
1 liten purjo eller ca 10 cm av en normalstor
3 dl fiskbuljong
4 dl mjölk
3 dl grädde

Om du använder färska musslor så skölj väl och skrapa dem så att det sk skägget försvinner. Se till att alla lever, om de är öppna och inte sluter sig eller i alla fall rör sig när du bankar dem i diskbänken är de stendöda och ska inte ätas.
Hacka löken och fräs snabbt i lite olja, lägg ner musslorna och späd med vin eller vatten och koka kraftigt under lock ca 5 min tills alla är öppna. Häll av men SPARA spadet och lossa musslorna ur skalen. OBS musslor som är stängda efter koket skall också slängas! Är man dekorativ så lägg undan några musslor med skal till garnering, men personligen gillar jag inte skal i maten, oavsett hur snyggt det än må vara!
Använder du burkmusslor, häll av och spara ca 1 dl spad, lägg undan musslorna som får vara hela till servering och blanda sedan spadet, buljongen, mjölken och grädden i en gryta. Koka upp. Skiva purjon, strimla paprikan, skiva sellerin och skala och dela potatisen i små bitar. Lägg ner i koket och låt koka ca 10 min eller tills potatisbitarna är mjuka.  
Mixa soppan med stavmixer eller i en matberedare eller vanlig mixer tills den är slät. Har du kinkiga ätare i familjen kan man sila soppan för att få bort tex må paprikarester.
Häll tillbaka i grytan och lägg ner musslorna så att de blir varma, men koka inte. Smaka av med salt och peppar och servera med ett gott vitlöksbröd.

Herdepaj x 2

Detta är för mig en favorit, jag gillar att göra gratänger lika mycket som grytor! Allt i ett, kan det bli smidigare??? Alltså är detta namnet till trots mer en gratäng än en paj, dvs ingen pajdeg i botten. Men god är den ändå! Så varför står det x 2 i rubriken? Jo för att man kan använda denna tanke på flera sätt och antingen se det som två möjligheter att göra en och samma rätt på ett tidskrävande eller snabbt och enkelt sätt eller som ett sätt att göra två middagar på en gång fast det då tar lite mer tid. Använd en dag när du inte har bråttom för att spara tid en annan dag. Koka ihop en riktigt god mustig köttfärsröra och passa då på att göra extra mycket av allt och köp aluminiumformar för frysen så att du kan göra en extra herdepaj (eller fler) att sätta in i frysen för den där dagen du INTE har lust att koka mustig köttfärs i en dryga halvtimme... Engångsformar i aluminium brukar finnas i alla storlekar och former till ett bra pris i affären, bli din egen Felix eller Dafgård i stället. Tips är att kolla i Ullared, där bunkrar jag på formar!
Om man då har bråttom och råkar ha köttfärssås i frysen och just ska äta potatismos till middag, gör extra mos och släng på kvällen ihop nästa dags middag! Eller ställ undan det extra moset och gör gratängen dagen efter. Lätt som en plätt. Har du ingen sallad hemma? Du står inte och faller med grönsaker, majs från en burk är mina barns favorit till eller bara en hög med rårivna morötter och DET hinner man fixa medan pajen är i ugnen!!!

image49


Vad det bygger på är alltså köttfärs under ett täcke av potatismos. Moset i sig är extra piffat av riven ost och ett ägg, så om du står där med med massor av mos till köttbullarna, ta undan en hög, låt det svalna lite och rör ner ett ägg och ca 1 dl riven ost och ställ undan! Det blir ditt lock sedan!

Eller så kör du från grunden: (detta är en sats, dubbla gärna. Det är dock relativt mäktig mat så denna mängd räcker gott och väl till middag för oss 4 och två lunchlådor dagen efter. Eller i alla fall till 4 vuxna...)

400 g köttfärs
1 burk svamp eller en hög färska om du har
2 gula lökar
1 stor eller 2 mindre morötter
1 grön paprika
2 msk tomatpuré
1 msk worcestershire sauce (nu var det väl rätt stavat?)

2 dl riktigt stark buljong, dvs 1 köttbuljongtärning till 2 dl vatten!
1 klyfta vitlök eller efter smak
salt och peppar
ev örtkrydda

Mos:
ca 800 g potatis
mjölk, smör
1 ägg
1 dl riven ost
salt och peppar (och ev muskotnöt om man gillar det)

Hacka löken, riv morot och hacka paprikan och svampen om den är färsk (annars så häll av svamen och dela den om det är stora skivor)
Fräs lök och köttfärs först en stund och se till att färsen blir grynig. Tillsätt morot, svamp och paprika och resten av ingridienserna. Låt röran puttra ca 30 min utan lock och smaka av. Rör då och då så att det inte fastnar i boten. Jag gillar lite timjan och chilipulver som extra smak, men den är god precis som den är också!
Under tiden som köttfärsen puttrar så skala och dela och koka potatisen mjuk. Gör ett hyfsat löst och slätt mos och krydda det ordentligt med salt och peppar. Låt det svalna lite innan ägg och ost rörs ner, annars riskerar ägget att koagulera i moset direkt och det är inte så bra.

Smörj en ugnsfast form och bottna med köttfärs och bred, klicka eller hur du nu vill göra (spritsa för den som är extra estetisk kanske?) ut moset över köttfärsen så att den är täckt.
Stoppa in hela härligheten i ugen på ca 200-225 gr tills den är genomvarm och fått fin färg på ytan.
Man kan lägga lite extra ost ovanpå om man vill och om man inte älskar att skura ugnen så ställ formen i en långpanna, den tenderar att bubbla över....


Skinkstek

image47

För mig som har halvtaskiga barndomsminnen av söndagsstek så har faktiskt skinksteken blivit en räddning. Det är ju som stek, sås och potatis, men inte lika torr! Och det går faktiskt väldigt smidigt att laga, den sköter sig ju i princip själv på spisen och om man har en köttermometer med alarmfunktion kan man gå där ifrån och bara lyssna efter pipet!
Alla varianter är helt okej på stek, jag har hittat denna som passar mig och min familj. Naturligtvis så använder man kryddor efter eget huvud, men vi gillar verkligen äpplesmaken som denna steken får. Vill man inte ha den så byt ut juicen mot samma mängd vatten, det går ju också bra. Som jag i går som glömt *rodnar* att köpa hem koncentrerad juice. Då fick det bli ett extra äpple och en skvätt hemagad äpplesaft.
På min köksbänk står också just nu en kruka med salvia, den provade jag också och det var gott, utan är så vi brukar göra så ingen panik, jag vill bara poängtera att det går utmärkt att prova sig fram. Äpplen och rosmarin är också gott så tänk inte bara lamm när du hör rosmarin, det är kalas, men var lite återhållsam, rosmarin är en kraftig krydda.

Jag brukar göra en stek åt oss på ca 800-900 g skinkstek utan ben, och då blir det ofta över till en lunch eller en pytt-i-panna.
Förutom köttet använder jag
3 gula lökar
2 morötter
2 äpplen
2 klyftor vitlök
salt, peppar
kalvfond, ca 1 -2 msk eller lite mer om det behövs i såsen senare
Max 1 dl koncentrerad äpplejuice
ca drygt 1 dl vatten
kryddor, tex salvia, rosmarin, timjan eller ingen alls förutom salt och peppar!!!
En bra gryta är ett måste i min värld och då gärna i gjutjärn samt en termometer.
Kelda till såsen, ev mjölk om man vill blanda och inte ha såsen så fet, samt mjöl till redning.

Bryn köttet till vacker färg runt om i matfett. Ha ganska hög temp i grytan så att du verkligen täpper till köttets porer. Ta upp, salta och peppra runt om och stick in en köttermometer så att spetsen hamnar i mitten av steken och se gärna till redan när du köper kötet att det är ganska jämnstort. I värsta fall kan man binda ihop det lite med ett färdigkrympt bomullssnöre sk steksnöre. Lägg tillbaka köttet i grytan tillsammans med skalade och delade lökar och morötter samt hela men skalade vitlöksklyftor och låt det fräsa en liten stund. Häll över ca 1/2 dl äpplejuice och ca 1/2 dl vatten samt fonden och klyfta äpplena och lägg runt köttet. Se till att det inte kokar torrt i grytan. Låt det hela puttra under lock först ca 25 min. Späd ev med mer vätska, det ska vara några cm vätska på botten av grytan så det kan behövas mer eller mindre beroende på storlek på din gryta. Ta dock inte mer än totalt 1 dl äpplejuice om det behövs mer så kompensera med vatten.
Vänd köttet, gärna några gånger under tillagninen och tillsätt ev kryddor och stek köttet klart, dvs till en innertemp på 65 grader. Glöm inte att sätta på potatisen i god tid. Jag räknar med ca 1 h total stektid, men det varierar mycket beroende på köttbitens storlek, dess temp (om det är kylskåpskallt eller rumstemp) osv. Men riktmärke för mig är att när jag vänder köttet efter ca 25 min är det dags att börja skala potatisen och sätta dem på plattan. jag brukar ta upp min stek vid 63 eftersom vi inte är känsliga mot en ev rosa ton men däremot inte gillar torrt kött. En smaksak. Enl kokböckerna är skinkstek klar vid 65.
Svep in köttet i folie för att vila och sila över spadet från grytan i en kastrull. Passera vitlöksklyftorna ner i spadet och kanske även ett äpple om de inte är helt mosade.
Späd såsen med 1 pkt kelda eller motsvarande, (eller mer om ni vill ha mycket sås...) smaka av med mer fond, salt och pappar och ev några färska kryddor. Koka ihop såsen en stund innan den reds av, fettet behöver koka till men om det ser ut som om den skiktar sig, ingen fara, det går ihop i och med redningen! Red av såsen till den tjocklek ni vill ha, koka bort mjölsmaken och servera med kokt potatis och köttet skuret i skivor och lite äpplemos eller äpplegele.
OBS, det är viktigt att låta köttet vila medan man gör såsen för om man skär upp det direkt rinner så mycket köttsaft ut att det blir ett torrt trist kött.
Gröna bönor, brysselkål, brocoli etc är gott till. Om man inte glömmer och bara slänger på lite tomater för färgens skull..

Matsedel 6

Ännu en vecka närmar sig med ett rasande tempo och äntligen ska jag vara ute i lite bättre tid med planeringen! Med hjälp av barnen har jag gjort upp vad som skall serveras under dessa dagar. Nu när hösten börjar närma sig så försöker jag att anpassa maten vi äter. Dels efter råvaror och dels efter temperatur. Det är inte riktigt lika lockande att äta en kall pastasallad på vintern som mitt i sommaren och en mustig gryta är inte fullt lika mumsigt mitt i heta sommaren. Tycker inte jag i alla fall. Men det gör man ju precis som man vill! Måndagens mat kan man utan problem förbereda helt på söndagen och ställa i kylen så att den bara är att slänga in i ugnen på måndagen när man kommer hem. Lite pasta och köttfärssås till lunch på söndagen och resten av köttfärsen med vissa tillägg går till herdepajen så var det fixat!
På söndagen har barnen önskat risgrynsgröt och det passar bra, koka extra så det blir över till kålpuddingen veckan efter!

Måndag: Herdepaj med sallad

Behövs: Köttfärs, svamp på burk eller färsk, 1 grön paprika, gul lök, morot, selleri, potatis, riven ost


Tisdag: Musselsoppa

Behövs: en burk musslor, 1 röd paprika, gul lök, selleri, potatis, bröd, grädde


Onsdag: Kokt fisk och äggsås, potatis och gröna ärtor

Behövs: Fisk, ägg, mjölk, potatis, ärtor

Torsdag: Risgratäng med skinka och sparris/majs

Behövs: Matris, kelda, rökt skinka i skivor, sparris, minimajs, ketchup


Fredag
: Hämtmat... man FÅR vara lat ibland!

Behövs: Lämplig restaurang man vill ha mat från :)


Lördag: Kycklingwok
Behövs: 2 kycklingfileer, äggnudlar, morot, brocoli, purjo, svamp, minimajs (rest fr torsdag) eller en påse wokgrönsaker, woksås, ris om man vill


Söndag
: Risgrynsgröt och smörgås

Behövs: Grötris, mjölk


Kycklingsoppa med Thaismak

image48

Detta är en lite lyxigare soppa som jag har bjudit gäster på. Men det är också en ganska snabblagad rätt som är perfekt att svänga ihop när man är sugen på något gott en lördag men inte vill stå i köket hela kvällen. Variationen är ganska stor och man kan välja till eller ta bort de saker man inte gillar, förutom vissa av huvudingredienserna så klart... Som jag, som verkligen inte gillar koriander och därför kategoriskt undviker detta i all mat trots makens protester, han råkar gilla denna i mitt tycke hemska ört...

Var lite försiktig med chilin, gör inte som jag som kliade mig vid näsan och fick ONT efter att ha hackat chili precis innan! Hettan kan man också avgöra själv, måttangivelsen får man ju ta med en nypa salt för en chili kan vara olika stor och olika stark och man kan vara olika känslig för styrka på mat.

Barnen gillar soppan, vill man ha den matigare så är det inte fel att koka lite äggnudlar och slänga ner när den är klar. så kan man också förstärka det som ev skulle råka bli kvar till en lunch men som är för lite för att mätta ordentligt. Man behöver:

2 kycklingfileer

6 dl kokosmjölk

1 citrongrässtrå (vilket är frivilligt, det går jättebra utan!)

1-2 röda chilifrukter

1 lime (eller två om man väljer bort citrongräset)

3 dl grönsaksbuljong

1 liten purjo (eller salladslök som även kan heta vårlök)

10 champinjoner

en bit färsk ingerfära

färsk koriander

räkor

salt oh en nypa socker


Skär kycklingen i lagom bitar. Ta en ny skärbräda och kniv och skär svamp och purjo i skivor samt hacka chilin och putsa citrongräset och dela i ca 5 cm stora bitar.

Koka upp buljongen och kokosmjölken (3 dl vatten + 1 tärning)

Fräs i en stekpanna chili och citrongräs någon minut och häll ner i koket.

Fräs sedan kycklingen,löken och svampen och lägg ner i soppan.
Låt det koka i några minuter.
Smaka av med lime, salt, socker och riven färsk ingerfära. Koka tills kycklingen är klar, men inte för länge, då blir köttet bara torrt och trist.
Hacka koriandern och strö över och toppa med skalade räkor.
Jag är vansinnigt förtjust i stora räkor, men vet att man inte ska köpa dem av massa skäl, så jag försöker att hitta ekologiska. vanliga räkor funkar dock också alldeles utmärkt, men de måste vara helt tinade.
om man vill variera så funkar det med fint strimlad morot, squash och även små buketter brocoli i soppan. Koka med dem från start så att de hinner bli klara för köttet blir ändå klart ganska så fort.
Med lite hjälp i köket så kan man definitivt äta innom 30 min!


Köttbullsmiddag

image45
Alla har sitt eget förhållande till dessa små godbitar. Antingen gillar man mammas bäst, eller så ska det vara med lingon, utan ströbröd, ingen lök, massa lök, stora, små, gjorda på fläskfärs eller nötfärs eller lite av varje. Det finns nog lika många recept på köttbullar som det finns husmödrar, alla formar, kryddar och steker sina olika.

Igår provade jag något nytt jag hört om, klicka smeten ner i en bunke med ströbröd och skaka till bullar som blir täckta av panering.... Det var annorlunda, mindre kladdigt, men inte det jag kallar köttbullar! De fick i alla fall en krispig yta, om någon vill prova.

Jag älskar traditionella, hederliga köttbullar med sås och lingon och potatismos till. Gärna en hög med hemgjord pressgurka med mycket vitpeppar och sedan är jag nöjd. Barnen föredrar stuvade makaroner till sina köttbullar och maken vill vara utan lingon.

Jag ska ärligt erkänna att jag varierar mig ganska mycket och använder aldrig recept när jag blandar smet. Men det grundrecept som jag en gång i tiden utgick ifrån kommer här:


400 g blandfärs

Drygt ½ dl ströbröd

1 dl mjölk

1 ägg

1 finhackad gul lök

Salt o peppar


Enligt alla konstens regler skall man ju alltid låta ströbrödet svälla i mjölken först, men detta lyckas jag INTE med, jag får då alltid klumpar av bröd-gegga i mina köttbullar till allas fasa. Så jag blandar först köttfärsen med ströbrödet och späder sedan med ägg och mjölk och låter smeten svälla som den är.

När det gäller löken så kan man hacka, riva (för smak utan bitar), hacka och först steka löken (för en mildare löksmak) eller använda lökpulver.

Oavsett om man blandar ströbröd och vätska först eller direkt i smeten så ska man alltid låta det svälla ca 10 min innan man rullar bullar och steker.

Om man gör en jättesmet så kan man lägga alla köttbullar i en långpanna och steka dem i ugnen. De får färg, men vill man ha rejält med färg, bryn till dem i stekpannan och stek klart i ugnen efteråt.


Och så till såsen... Vi äter nog 8 dl sås hos oss till en middag. Eller, kanske inte, men jag gör en himla massa varje gång och allt går åt! Här finns det säkert lika många varianter som det finns recept på köttbullar, men ni får min sort.

Jag bryner alltid mina köttbullar på spisen och sedan får de laga sig färdiga i ugnen på ca 100 grader. Så när alla köttbullar är färdigbrynda så vispar jag ur stekpannan med vatten. Om jag kokar potatis så tar jag av potatisvattnet, annars kallt vatten. Ca 1-2 dl. Vispa ordentligt och koka ur alla smaker ur pannan. Funkar bara på gjutgärn, teflon är lite lamt att försöka koka ur. När det har kokat upp, kort stund bara så häller jag i 1 tärning köttbuljong, kelda, soya, lökpulver och lite peppar. Det får koka några minuter innan jag blandar en sk toppredning (grädde, mjölk eller vatten blandas med mjöl till en slät redning som man vispar ner i det som ska redas) Koka såsen så tjock som ni vill ha den och smaka av ordentligt med kryddor!


Kärleksmums som på café

När jag var liten så bakade min mamma en kaka som hon kallade kärleksmums. Den var tunn, torr och med ett lager glasyr med florsocker i och så kokos på. Men jag gillade dem. Ända tills jag uppnådde caféåldern och började fika. Plötsligt så framstod mammas tunna kakao-sockerkaka som ganska meningslös... Och som jag har letat efter recept, som jag har provat mig fram genom en skog av olika varianter. Men nu, äntligen har jag hittat en som jag gillar! Denna sats är lagom till en mindre ugnsform, dvs inte långpannan! Kakan ska bli ganska tjock och när den är gräddad så ska den vändas upp och ner, glasyren skall hällas över botten! Och allra bäst blir det om man skär bort de torra kanterna, lägger tillbaka kakan i en form så att all glasyr inte rinner av och vräker på glasyren. Låt det stelna och skär sedan i maffiga bitar. NJUT med en latte eller en kopp the och känn hur köket blir till Café vanilj eller The espressohouse eller vart du nu brukar hänga!

Kakan:
150 g smält margarin
2 ägg
3 dl socker
1, 5 dl mjölk
4 dl mjöl
3 msk kakao
1 msk bakpulver
1 msk vaniljsocker
Vispa ägg och socker riktigt pösigt! Slarva inte!
Vänd ner de torra ingridienserna och det smälta margarinet. Häll/bred ut i en smord och mjölad form. Grädda i 225 gr ca 10 min, men känn efter. Riktmått på formen är 30x40 cm, min är något mindre och kräver därmed längre tid i ugnen. Kakan ska vara precis torr, inte smultorr.
Ta ut kakan ur ugnen och låt den svalna lite under en handduk så att den inte blir så torr.
Koka krämen som är glasyr.
100 g margarin
2 dl vispgrädde
4 msk socker
2 tsk mjöl
2 msk kakao
Blanda allt i en kastrull och koka upp och låt koka i 5 min. Låt krämen svalna lite.
Ta ut kakan ur formen och skär ev bort kanterna. Lägg tillbaka den i formen eller lägg upp den på en bricka/plåt eller liknande som får plats i kylen.
Häll över krämen, strö över kokos och låt det kallna och stelna i kylen. Skär i bitar!

Västerbottenostkex

Ett låååångt ord... men väldigt goda kex som är lätta att baka! Jag kör allt i min maskin men det går bra även för hand eller i matberedare. De går bra att baka i förväg och lägga i fysen och tina upp innan servering. Jag hade på min buffé till ett stort kalas bakat ett lass. De är goda som tilltugg, tillbehör till en soppa eller med något litet pålägg så som salt skinka tex som en snitt. Om man ska ha salt pålägg, hoppa över ev salt som garnering, annars blir det lite för mycket av det goda!

Blanda
3 dl vetemjöl
100 g margarin
2 dl riven västerbottenost (finns färdigriven på påse!)
1 tsk salt
2 msk iskallt vatten
Garnering: havssalt, pinjenötter, paprikapulver, svartpeppar, sesamfrön, riven ost etc.
Nyp ihop margarin, salt, mjöl och ost och häll i det kalla vattnet. Arbeta snabbt i hop till en deg. Eller vräk ner allt i en maskin och kör sabbt ihop till en deg.
Forma degen till en rulle, den behöver inte vara superjämn och snygg alls. Rulla in i gladpack och forma den fyrkantig genom att banka den lätt i bänken. Låt den vila i kyl ca 1 h eller in i fysen 20 min om man har bråttom.
Skär skivor som är ca 1/2 cm tjocka och lägg på plåt med bakplåtspapper. Nu kan man dekorera som man vill. Pinjenötter är gott, de behöver dock tryckas till lite för att fastna och är man kreativ kan man göra små mönster... :)
Havssalt är gott, men om man ska ha salta pålägg så hoppa över det! Andra frön och kryddor man gillar funkar efter smak. Gör gärna några av varje, det ser kul ut på ett fat!
Grädda kexen i 200 gr i ca 10 min. Kolla dem så att de inte bränns, viktigt om man har ost på!
Låt svalna på galler!

Jag gjorde en julig variant nyss med 1 rejäl msk grov stark senap som blev god! Inget salt på och bara 1 msk vatten i degen. Härligt prickiga och med senapssmak ihop med osten.

Sötsur sås

Man får ju värna om det asiatiska arvet (jag är adopterad från Korea) och bjuda familjen på lite mat med inspiration från andra sidan jordklotet... *L* Och då fiskpinnar är favoriten men jag inte orkar med att servera fiskpinnar på samma sätt varje gång så försöker vi att variera oss. Alltså gör vi då och då varianten med jasminris och sötsur sås till. Maken och sonen vill då ha ananas till och det går ju bra. Jag har dessutom två recept på sås som vi växlar mellan, mest för att jag glömmer mellan gångerna vilken vi gillar bäst...
Det funkar också bra att ha sötsur sås till kyckling, framför allt nuggets, färdigköpta eller hemlagade. Då blir livet nästan som på Mc Donalds enligt barnen. Hmmm

Sötsur sås 1:
2 1/2 dl vatten och ananasspad (ca 2 + 1/2 i proportion)
1 dl vitvinsvinäger
1 dl socker
3 msk passerade tomater
1 tärning hönsbuljong
1 msk maizena

Koka upp allt utom 1/2 dl vatten och maizenan och red sedan av med maizena utrört i vattnet. Ärligt så låter det mer suspekt än det smakar!

Sötsur sås 2
1 msk ketchup
3 msk vinäger
5 msk vatten
5 msk socker
1 msk olja
2 tsk asiatisk soya
2 tsk potatismjöl
ev lite kycklingfond, ca 1 tsk, lite malen ingerfära, vitlök och peppar som smaksättning, man kan prova sig fram för att få den smak som passar alla i familjen.

Blanda allt och koka upp. Koka inte vidare utan ta av från spisen och servera.

Inte så svårt, eller hur?!

Skånsk fisksoppa utan fisk

Detta är en soppa som är baserad på fiskbuljong men utan fisk. I vårt tycke en god soppa som vinner på att man reder den med äggulor vilket gör att suffémackor är perfekt till, man får äggvitor över! Om man vill kan man även komplettera med lite andra grönsaker som jag igår som hyvlade ner en squash med potatisskalare i tunna band. Snyggt, gott och lite nyttigt.
Tycker man att äggulor är överkurs så funkar det bra med vanlig redning på ca 1 msk idealmjöl. Och I-mat är perfekt, tjockare och krämigare och ger en fylligare soppa!
image44

I purjolök
3-4 medelstora potatisar
2 msk smör
1,5 l fiskbuljong dvs vatten och 2 tärningar buljong
1 morot, gärna stor eller två små
1 dl grädde
2-3 äggulor
salt och peppar
ca 2 hg räkor

Koka upp vätskan. Skala och tärna potatisen i små bitar. Skölj oh hacka purjolöken och lägg ner i vätskan. Koka ca 5 min. Grovriv moroten och ev andra grönsaker man vill ha och låt dem koka med. Koka tills potatisen är klar och ta av från värmen. Vispa ihop grädde och gulor och rör ner i soppan. Låt det bli varmt men INTE koka, då blir det äggröra. Vänd ner tinade räkor och servera!

Kött och ris och currysås

Om man frågar min dotter vad som är det bästa hon vet så blir detta svaret... hon skulle kunna leva på detta enbart om hon fick bestämma tror jag!
Vi köper oftast det kött som är på extrapris vilket innebär att även en skiva karre kan vara fungerande till dessa tillbehör. Det är inte så kinkigt...
image42


Det viktigaste är såsen och riset... (och enligt sonen ananasen och nötterna!)

Såsen gör jag på:
1 rivet och skalat äpple
1 riven eller finhackad gul lök
ca 1-2 tsk curry
mjöl ca 1-2 msk idealmjöl
mjölk ca 5-7 dl
lite ananasspad
salt och peppar

jag fräser lök och äpple med matfett en stund och doftar över curryn och låter smakerna utvecklas lite. Sedan häller jag på ca 1 msk idealmjöl och rör ut det och späder med mjölk till en slät och klumpfri sås. Låter det koka upp och kokar tills mjölsmaken är borta och smakar av med lite ananasspad, salt och peppar.
Det brukar gå åt massa sås, minst 5 dl hos oss (på 4 personer!) och en burk ananas och en skål med jordnötter. För att balansera så ska vi ha kokt brocoli denna veckan eftersom vi fick så fin sådan från fröken grön!

Päron under knäckigt täcke

image46

Vem som kom på dennna ganska underliga variant av hur man tillagar frukter under smul borde ha en medalj. Fett, sött, mäktigt, härligt knapigt och väldigt gott! Allt som man kan begära. Mitt förslag är att man använder lättvispad grädde eller vaniljglass till grundar sig på att man KAN få förmycket av det goda... (läs: söta) En vaniljsås till gör att det nästan blir för häftigt ur socker-kicks-synpunkt! Men prova och ta gärna kokta äpplen, tex de som fick koka i överblivet vin... men färsk, hård frukt är inte så bra, det behöver vara något ganska mjukt!
OCH: när man tar ut hela härligheten ur ugnen så är täcket mjukt, det är okej, det blir knäckigt efter en stund! Ha lite tålamod bara!

1 burk päron (eller inkokta äpplen)
2 1/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 1/4 dl socker
100 g smält margarin eller 1 dl flytande
1 ägg

Häll av frukten och lägg i botten på en smord ugnsfast form. Lägg dem tätt ihop för man behöver få frukt ihop med täcket när man tar för sig!
Blanda mjöl, bakpulver och socker i en skål och knäck i ägget. Rör med en gaffel till något som liknar torrt, klumpigt smul. Fördela detta över frukten och ringla över margarinet. Placera i ugnen som är förvärmd till 200g i ca 20 min eller tills ytan är vackert gyllene. Låt svalna en aning och ät med valfritt tillbehör.

Som en kommentar så kan jag avslöja att min övriga familj inte är lika sockerkänslig som jag är och mumsar glatt i sig detta tillsammans med vaniljvisp... smaken är som baken...

Matsedel 5

Japp, i sista minuten, men dock! Här är veckans mat i vår familj. Jag har sagt det förrut, men jag säger det igen, det är inte meningen att man ska slaviskt följa matförslagen utan mer se dem som en hjälp på vägen, som en inspiration. Nåja, nog om detta! Så här ser vår vecka ut!


Måndag
: Stekt kött, ris och currysås med äpplen och lök

Behövs: Fläskkött, tex skinkstek i skivor, karre om man gillar det eller tex snitzel, ris, äpple, lök, curry, mjölk och för de som vill: ananas och jordnötter som tillbehör


Tisdag: "skånsk fisksoppa" utan fisk

Behövs: Morot, potatis, purjolök, grädde, fiskbuljong och ca 2 hg skalade räkor


Onsdag: Fiskpinnar med ris och sötsur sås med kokt broccoli

Behövs: Fiskpinnar, jasminris, färdigköpt sötsur sås eller ananaspad, vitvinsvinäger, socker, passerad tomat, hönsbuljong

Torsdag: Köttbullar med stuvade makaroner

Behövs: Blandfärs ca 400 g, gul lök, ströbröd, kelda, kalvfond, lingon, snabbmakaroner, mjölk


Fredag
: Tacos

Behövs: Tacoskal, nötfärs, kryddmix, salsa, grönsaker som man gillar till


Lördag: Thai-inspirerad kycklingsoppa med kokos och limesmak
Behövs: 2 kycklingfileer, 6 dl kokosmjölk, 1 citrongrässtrå eller extra lime, 1 röd chilifrukt, 1 lime (eller två då), buljong, 1 liten purjo, 10 champinjoner, färsk ingerfära, ev stora räkor


Söndag
: Äpplesmakande Skinkstek, kokt potatis, sås, äpplemos och ärtor

Behövs: Skinkstek, ca 600-800 g, 1 äple, 1 gul lök, 1 morot, koncentrerad äpplejuice, 1 hel vitlöksklyfta, potatis, kelda, kalvfond, äpplemos och ärtor


sufflé-mackor

image43

Lite lyxigare och goda mackor till soppa eller som en godsak till en kopp the på kvällen. Man kan välja om man vill ha den med bara ostfluff eller om man vill ha en skiva skinka under. Jag föredrar den med bara ost, men det är ju högst frivilligt. Har man överbliven äggvita i kylen är det perfekt eller för den delen fryst överbliven äggvita, det går lika bra!
Till 2 mackor behövs:
2 ganska rejäla eler ev 3 små skivor bröd
1 dl riven ost, gärna lite mer smakrik
1 äggvita
Sätt ugnen på 250 gr. Bred smör på mackan och vispa äggvitan styv och vänd snabbt ner osten. Klicka på ostmassan på mackorna och sätt in dem mitt i ugnen tills massan är fluffig och har fått en gyllene färg.

Sparrissoppa

Den som är bekväm kan ju utan problem hitta massor av goda sparrissoppor på marknaden, vissa i pulverform andra kylda, bara att värma och äta. Men att laga sin egen är faktiskt inte alls svårt och tar inte särskilt lång tid så varför inte prova? Jag gillar sparris och har gärna hemma en burk eller två och då kan det till och med fungera som nödlösning!
Visste du föresten att hela sparris är bra att äta om man fått i sig något vasst av misstag som tex en pusselbit? Sparrisens trådar lindar sig kring det vassa i magen och skyddar tarmen när det man svalt ska passera på vägen ut! Å andra sidan, försök tvinga i en busig unge en burk sparris när han/hon svalt allt från en barbiesko till en minigube från traktorhytten.... *S*

Till soppa:
250 g grön eller vit sparris
5 dl spad + vatten
1 tärning hönsbuljong
1 msk idealmjöl
1 dl grädde
salt, peppar och paprikapulver

Häll av spadet från sparrisen i ett mått och mät och fyll på med vatten upp till total mängd vätska blir 5 dl. Koka upp vätskan med buljongtärningen. Skär sparrisen i bitar, lagom för soppan. Om man har en metallkonserv, öppna den i botten så kan du få ut knopparna hela(re) än om man öppnar i "rätt" ände.
Rör ut mjölet i grädden och vispa ner i vätskan och koka tills mjölsmaken är borta, ca 3-5 min beroende på om du har ideal eller vanligt vetemjöl. Kortast tid för ideal.
Lägg ner sparrisen och låt den bli barm och smaka av soppan med kryddorna.

Lördagens recept

image39

Snittar finns i alla former, smaker och varianter! Det är bara fantasin som sätter gränser för vad man kan lägga på en smörgås! Själv är jag grymt svag för knäckebröd med massor av hallonsylt och grovmalen svartpeppar på! Och om det är barn som ska äta, låt dem bestämman några egna smaker! En klassisk P&J kan bli hur bra som helst! Vill man göra den extra spännande, ta riktigt färskt framskbröd, bred på jordnötsmör och sylt och gör dubbelmackor och klipp dem kantfria och i små kvadrater så blir de som små kuddar fyllda med godsaker!
Gillar man att dekorera, gör dem snygga, även en vanlig hönömacka med en skiva hushållsost kan se otroligt tjusig ut! Och är man inte typen som pillar med färska örter och sånt krims-krams, gör dubblemackor, de kräver ingen dekoration! Tex klassisk engelska the-sandwishes med bara smör och tunt skivad gurka och ev en skiva rökt lax mellan en vit och en mörk skiva bröd. Enkelt och elegant!

image40

Så vidare till huvudrätten. Jag använde 1 kg fläskfile, väl putsad, ta dig tid att göra det för man vinner på det i längden, det är inte kul med senor och överraskande fettklumpar i munnen. Jag skar filen i totalt 4 jämnstora bitar (resterna, dv smala ändstumpar skar jag ner och stekte bredvid till barnen utan ost! annars kan man fräsa upp det och spara till dagen efter och slänga ner i en pastasås till lunch tex)
Bryn filen till fin färg runt om och krydda med salt och vitpeppar. Låt vila och svalna lite. Skär längs med filen så att den går att öppna och fyll med gorgonzola. Jag band runt ett steksnöre för att hålla ihop köttet med osten och la dem sedan med skarven uppåt i en ungnsfast form. Bredvid lade jag stora champinjonhattar som jag tagit bort foten ur och fyllt med resten av dessertosten från snittarna. Över allt sammans doftade jag lite, lite vitlökspulver. När gästerna kom sattes hela härligheten in i ugen och fick steka klart i ca 175 gr i ca 30-40 min, kolla ofta så att köttet blir precis genomstekt, inte torrt. Låt det vila under folie en stund när det är klart innan man tar bort snöret och skivar upp köttet åt gästerna.
Till hade jag sås som jag förberedde. I stekpannan där jag brynt köttet hällde jag 1/2 dl vatten och ett paket kelda och lät det koka upp. I vätskan smulade jag ner 1/2 tärning svampbuljong och slog i 1 msk kinesisk soya. Det fik koka ca 5 min och sedan silade jag upp det i en kastrull. När köttet sedan stod i ugnen kokade jag upp såsen, tillsatte ca 1 dl grädde till samt redde av den och smälte ner ett paket gorgonzola (ca 125 gr tror jag att det är) smaka av och servera. Vi hade ris till.
Vill man vara mer kontinental så funkar det utmärkt med bara svampen och en sallad på stekta gröna bönor med lök och kryddad med rejält med salt och vartpeppar! Väl töade gröna bönor steks tills de är al dente tillsammans med 1-2 strimlade gröna lökar i olivolja. Gott till mycket faktiskt!

image41
Så till desserten, vaniljpannacotta. Man kan välja att göra den i små formar och försöka stjälpa upp dem, det kan gå, men kräver visst pill. Jag misslyckades faktiskt med 2 igår! Annars kan man hälla smeten i vackra glas eller andra portionsformar och servera dem direkt i formen. Vi har snygga glas som vi ibland använder och då kan man tex göra en sås på passerade hallon som man häller som ett lock ovanpå pannacottan, det ser vackert ut och är gott! En gräddpudding, som ju detta är, kan serveras solo, men vi tycker att det blir lite väl mäktigt och att man vinner på något fräscht tillbehör.
Citrussalladen igår bestod av 2 fileade blodgrapefrukter och 5 fileade apelsiner samt 1 paket frysta jordgubar som fick stå framme i rumstemperatur och gotta sig till serveringen.
Pannacottan behöver förberedas mins 5 timmar innan den ska ätas!
till 4 personer behövs:
2 gelatinblad
5 dl vispgrädde
1 vaniljstång
1/2 dl socker
Blötlägg gelatinen i kallt vatten
blanda grädde och socker i en gryta och dela vaniljstången och skrapa ur fröna ner i grädden. Lägg även ner stängerna och koka upp och sjud sedan i 10 min. Ta bort från värmen. Plocka upp tången och krama ur gelatinen. Smält gelatinen i grädden och låt sedan det hela svalna lite. Häll upp i formar som först är sköljda med kallt vatten. Täck väl med plastfolie och ställ kallt minst 4, gärna 6 timmar innan de ska ätas!

Lördag och gäster

Nu har jag äntligen bestämt menyn inför morgondagens middag. Jag gillar att klura på vad man ska äta och ett tips är att ha en bok i vilken man skriver upp tex om det finns allergier hos gästerna, vad de gillar och vad man bjöd på sist de var på mat hos oss. Där skriver jag även upp vad de bjöd på så att jag slipper inse vid bordet att jag gör samma mat till dem som vi fick sist vi var där... sånt kan kännas lagom kul om man inte är så goda vänner att man kan skratta åt det och säga att "det var bara för att vi gillade er mat så mycket" eller något ditåt. Jag skriver också ner om något nytt recept vi provat på stackars gäster var gott eller inte, det kan ju vara bra att veta när minnet är bra men kort.

Så i morgon kommer det att först bli snittar, barnen ville ha och det är praktiskt när man vet att barn sällan äter så mycket som man önskar vid en middag trots att man vet att de gillar maten. Mackor kan man pilla i sig och bli hyfsat mätt och det är lätt att göra och bra att förbereda. Vi tänkte tre olika sorter:
1. kavring med leverpastej och finhackad färsk gurka och en kvist timjan
2. ljust bröd med Serbisk parmaskinka på en bädd av småbladig sallad och en klyfta färskt fikon
3. Franska med Brie och Cambozola och druvor eller gul kiwi med alt frivillig fikonmarmelad
Alla mackor gick åt!


Som varmrätt hade jag tänkt exprimentera lit och försöka fylla en fläskfile med gorgonzola och steka den klar i ugnen med champinjonhattar fyllda med brie eller cambozola bredvid. Till en gräddig sås med gorgonzola och så ris till dem som vill och till de andra en varm sallad på gröna bönor stekta med lite lök och massa svartpeppar


Som dessert kör vi ett säkert kort, vaniljpannacotta med en citrus- och jordgubbssallad


och så kaffe och choklad och senare på kvällen en rosa drink (eller tre för dem som vill)

Recept kommer!

Tankar mitt i allt

Jag är intresserad av mat. Nästan på gränsen till besatt av mat. I alla former, färger och nästan alla smaker. Jag tror att alla har en egen relation till mat och till måltider och det är spännande, inspirerande och ibland även underhållande att få veta vad andra tänker och känner för mat. Jag vill dela med sig av mina egna idéer, en del galnare än andra, om just det man kan stoppa i munnen. Alltså började jag att blogga.
Jag gillar fenomenet Blogg. Det når många, det är ett spännande forum och kanske för att jag är en teknisk idiot som är precis lika kass på att fixa med hemsidor (som vissa säger är SÅÅÅÅÅ lätt) som jag är en jäkel på att koka sylt blev detta en underbar lösning. Att hitta en mall som jag bara kan fylla i och vips så är det en blogg, kan det bli bättre? Nej, det är nästan lika bra som det nya syltsockret!
Nu hör det till saken att jag är precis lika paranoid som jag egentligen är en väldandes öppen och pratig person och det där går liksom inte helt ihop, jag gillar andras personliga bloggar medan jag försöker att hålla min egen relativ avpersonifierad... det där får jag ta upp på psykologsoffan någon dag när solen skiner! Och medan jag väntar på denna soliga dag så tänkte jag att det kanske kan vara givande för någon (mer än mig) att filosofera lite mer kring det som inte direkt är till för munnen.

Oavsett så har mitt eget bloggande fått mig mer intresserad av andras skrivande om mat och ju mer jag surfar, läser, dreglar över bilder och får inspiration så det kliar i fingrarna och kurrar i magen så inser jag exakt vilken nivå jag ligger på... Ganska tråkiga, ofta felstavade och gramatiskt horribla, enkla inlägg om vardagsmat med bilder tagna i vårt eget kök. (som alla för övrigt ska vara glada att ni slipper se för när jag går loss i köket och SKAPAR *ASG* så är det som om en tornado har gått fram....)
Nu kan då vän av ordning lugnt konstatera att en amatör skall hållas på en amatörs nivå och jaaa, det är helt rätt. Proffs är jag långt ifrån, men jag vill heller inte att det jag tycker är det roligaste i livet (förutom min familj, bra tv, en god bok och fint väder...) ska framstå som lika spännande som en bit knäckebröd utan smör. Mat är ju kul, att laga mat är jättekul, att läsa om mat ska i alla fall kännas... givande om inte annat. Och helt ärligt, visst är proffsen duktiga, visst är Jamie Olivers kokbok alldeles vansinnigt snygg på soffbordet, men är det inte ganska trevligt att veta att någon annan också har bränt vid den vita såsen, serverat krispig potatisgratäng och glömt att koka potatis till köttgrytan och kommit på det när alla sitter vid bordet? Det tycker jag i alla fall. Och jag lär mig hela tiden. Att laga ny mat med nya smaker, att lägga upp bilder på nätet, att till och med rotera dem så att man slipper få nackspärr när man beundrar min köksmaskin och att kanske bli bättre på en hel massa andra saker också. Så på hederlig svenska: bare with me, jag jobbar på´t.
Och föresten, om någon har en egen tanke, SÄG DEN DÅ, eller skriv i alla fall!


Kassler i ugnen

När jag köper kassler finns det två kriterier som gäller: den ska vara på extrapris och det ska finnas en stor bit utan ändstump så att jag kan skära många skivor till flera middagar. Så skivar jag direkt och förpackar i lagom stora omgångar, vi äter 2 skivor per person hos oss, men det kan ju variera! Kassler nu för tiden, har jag läst, är inte alltid så pass värmebehandlad att man kan äta den som den är utan för att vara säker så bör man tillaga den. När jag var liten åt man kall tunnskuren kassler till sommaren, men det är tydligen inte längre lämpligt enligt Allt om mat. Åtminstone skall man kontrollera på förpackningen om kasslern är tillagad i rätt temperatur innan man börjar mumsa i sig den kall.
Vi steker skivor till en potatisgratäng eller så gör vi en gratäng av det hela.
Till är det gott med kokt ris och en sallad.
image38

Jag gör två varianter. Antingen en svampsås eller med ost och ananas.
Smörj en ugnsform ordentligt och lägg ut skivorna. Lägg avrunna ananasskivor på kasslern och häll över en vit sås i vilken man rört ner ca 2 dl riven ost och om man vill en msk grov stark senap. Sätt in allt i ugnen och se till så att det blir en gyllene yta på och servera sedan.
Grundrecept på vit sås:
2-3 msk vetemjöl
2 msk margarin
ca 5 dl mjölk
salt och vitpeppar
ca 2 dl riven smakrik ost
Smält smöret i en kastrull och ta av från värmen. Häll i ca 1/2 dl mjölk och vispa ner mjölet och späd sedan med resten av mjölken. Koka upp såsen under omrörning och skoka den sedan på svag värmen i ca 2-4 min för att få bort mjölsmaken. Krydda och när dne är klar, smaksätt med tex senap och ost.
Förutom såsen så sköter sig denna middag utan direkt ansträngning så det får falla under kategorin latmat
Och om man föredrar så går det bra med kokt potatis till också!

Köttfärssås

Det finns alla varianter, färger, konsistenser och smaker på köttfärssås. Det kan vara med tomater, med ketchup, med gräde, creme fraisch eller utan. Med örter, lök, morot, palsternacka, svamp eller utan. Jag tror att alla familjer har sin egen variant. Vi gör två sorter, en tomatbaserad med örter och en som barnen kallar brun och som de gillar bäst med ketchup och grädde. Idag blir det dock, trots protester, den röda såsen.
image37
Jag inser när jag ser på bilden att så himla röd är kanske inte denna såsen heller, men i alla fall mer röd än barnens... och osten hann vi inte med för det blev extra bråttom idag. Tack och lov för fröken Grön och den färdigblandade härliga salladen som man bara kan ta en näve och som med sina ärtskott och rouccola mm smakar gott till och med utan de annars obligatoriska tomaterna och gurkbitarna. Barnen fick dock majs idag ett önske mål jag känner att jag kan tillgodose!

Jag använder
ca 400 g blandfärs, men det kan man ju välja vilket man vill
2 små gula lökar
1 stor riven morot eller som idag, både en morot och en liten palsternacka finriven
1 förp krossade tomater, eller om man har skeptiska barn, ta passerade tomater så slipper ni bitarna
1 sked socker
olivolja
salt, peppar, vitlök, oregano, timjan och basilika
ev lite chilipulver eller tabasco
några stänk worshesterciersås (hjälp Å, hur stavar man?!)
1 tärning köttbuljong alt en skvätt fond
Bryn köttfärs och finhackad lök och häll på tomater, riven rotsak, buljong och kryddor. Låt puttra och smaka av ordentligt. Ju längre den kokar ihop ju godare blir det tycker jag, men det beror ju på hur bråttom man har...
Till äter vi idag spagetti och massa färsk riven pecorino.
Faktiskt riktig latmat i min smak för det går ändå ganska fort att laga och kräver inte så mycket arbete.
Om man vill så går det ju bra att fräsa med en burk svamp också innan tomater mm åker ner i pannan.
Får du rester? Lägg på en pizza och toppa med färska tomater i skivor, lite röd lök och god ost! Bra lunch på helgen om man har bårttom!

Fiskgryta med räkor

Onsdag är som vanligt fiskdag. Idag blev det en ganska enkel gryta och jaaaa, jag hann plocka fram fiskblocket i går så att det fick tina långsamt i kylen över natten till idag. I min frys finns det alltid skalade räkor och i kylen står basen, creme fraish. Till denna gryta är det egentligen godast med pressad potatis, men i fredags fick jag så HIMLA fina små potatisar från Fröken Grön att jag bara inte kunde pressa dem. Till hade vi en fräsh sallad med gula mangoldskott, ärtskott och coctailtomater.
I mitt originalrecept ska det vara dill också, men jag är usel på att köpa hem dill, barnen gillar det inte och, tja, jag tycker att det funkar ändå. Men vill man så är det ju bara att klippa över så mycket man vill!

image36

1 pkt fryst, tinad fisk
ca 10 cm purjolök
drygt 1 msk mjöl (jag hälle rupp lite på ett fat, inte så noga med måttet här!)
2 dl vatten
1 tärning fiskbuljong
1 dl kelda
1 dl creme fraish
1 tsk pressac citron (eller lite mer om man gillar det)
100 g skalade räkor
salt, peppar, sellerisalt
dill om man vill

Koka upp buljongtärning, vatten och kelda. Finhacka purjolöken och lägg ner i koket och låt det koka några minuter.
Dela fisken i portionsbitar/smakbitar och vänd dem i vetemjöl, skaka av överskottet, annars blir det lätt klumpar i såsen!
Lägg ner fisken och sänk värmen så att fisken får sjuda i såsen. Rör försiktigt och pressa ner lite citronsaft. När fisken är klar klicka ner creme fraishen rör försiktigt och smaka av med salt, peppar och gärna lite sellerisalt, det går att hoppa över om man inte har det som standard i sitt kryddställ.
När man är nöjd med smaker och fisken är klar, rör ner räkorna och låt dem bli varma. Klipp över den frivilliga dillen och servera med kokt pressad potatis och sallad,
Här kan man så klart variera med mer skaldjur så som musslor och crabfish om man vill. Lite vitlök kan fungera och även gräslök på sommaren som man klipper över vid servering. Då kan man hoppa över purjolöken så klart!

Fröken Grön och smoothies

Jag måste bara berätta lite mer om fröken Grön. Detta är ett litet företag som köper in, komponerar ihop lådor med grönsaker och frukter efter säsong och levererar hem till dörren. Grundtanken är hög kvalitet och råvaror som är miljövänliga, gärna ekologiska och framför allt närproducerade. Det är så bra!!! Dels får man hem allt i små söta bruna papperspåsar, dels vet man att det är bra och lokala produkter och dels så kan man inte låta bli att göra sitt yttersta för att använda alla de fantastiska saker som man får! Inspiration i köket! Det är snyggt, nästan som i ett hem inför försäljning att fylla köket med alla frukter i en korg eller lägga upp den gula blomkålen på bänken. Ja jag är såld!
Den största utmaningen är att använda allt på ett någorlunda vettigt sätt. Vissa saker som kommer i lådan tillhör inte mitt vanliga basutbud så nu gäller det att tänka till. Men jag får min leverans på fredagen så jag kan lugnt planera på helgen utifrån innehållet vad jag ska göra i veckan som kommer!
Nu har jag dock insett att vi inte äter fullt så mycket bananer som det är man får. Päronen tog jag ju hand om förra veckan och denna veckas päron kommer att bli till dessert på söndag. Men bananerna? Det blir till smoothies! Idag blev det två lyxiga sorter, perfekt för en urstressad mamma på morgonen, mixern är framme, diskad kvällen innan, bägaren jag kör allt (coh dricker ur oftast...) är också på plats, då hinner man! brrrum brrrum med handmixern och så kan jag sörpla smoothie medan jag packar väskor och kammar barn och ser till att alla kommer iväg! Tro mig, det är lättare än att äta macka med en borste i handen...
Prova!
Jordgubb och mango-smoothie
ca 1 dl frysta jordgubbar
1/2 mango, skalad och i bitar
ca 2 dl apelsinjuice (man tar så mycket man känner för, vill man ha en tjockare dricka så ta mindre, lösare, ta mer)
Mixa allt och häll upp i ett glas (om du orkar) och känn dig nyttig!

Onyttig frukostsmoothie
Rena godiset, inget för baddräkten kanske men en usel måndag när livet är pyton? Tja varför inte!
ca 1 dl frysta jordgubbar
1 skalad banan
ca 2 dl vaniljyoghurt
3 msk oboy
Mixa och drick direkt. Lägger sig dödsskönt i kistan!
image34

Blomkålssoppa

Jag är ju lyrisk över Fröken Grön och i fredags kom en låda med bla ett litet gult huvud blomkål. Vad göra när familjens yngsta medlemmar inte äter blomkål alls? Så klart soppa! Eftersom det som sagt finns viss skepsis till smaken av just blomkål så försöker jag ge det hela en annan smakbrytning genom ost som dels gör soppan fylligare och dels bryter kålens ganska speciella smak. Jag blandar också ut blomkålen med lite potatis för att göra det mildare och lite matigt. Om man toppar det hela med knaperstekt bacon så blir det faktiskt jättegott. Jag föredrar en slät soppa och då är en mixer, vanlig eller handvariant, väldigt bra. Man kan om man är duktig även passera det hela genom en sil, men det kräver lite mer jobb.  
Vad man vill ha för smak på sin buljong är valfritt, jag tycker att köttbuljong tenderar att slå igenom lite väl mycket så jag föredrar höns, men grönsak gå också väldigt bra. Jag tycker för övrigt att det är bra att ha hemma ett paket av var sort, då har man att variera med. Jag har i min kyl som ett litet kartotek med kött-, höns-, svamp-, fisk- och grönsaksbuljong. Då kan jag smaksätta såser, grytor och alla våra soppor när det behövs och med vad jag vill!

image35
 Som tillbehör idag fick det bli ostfyllda trianglar. Dvs dubbla majstortilla med riven ost mellan och penslade med lite margarin bakade i ugn i 225 g ca 5-8 min och sedan snyggt skurna med vårt pizzahjul till lagom stora mumsbitar.

Till soppan:

1 litet huvud blomkål

2-3 potatisar, beroende på storlek och på hur mild man vill ha soppan

1 liter vatten

2 tärningar hönsbuljong

Ev en bit purjolök, ca 10 cm

1 pkt kelda

2 dl riven ost

1 pkt bacon

Salt och peppar


Skala och skär potatisen i bitar. Skölj och dela blomkålen i små buketter, om den är brun på sina ställen, skrapa av det med en kniv. Koka upp vatten och buljong och lägg ner grönsakerna och om du vill, skivad purjo. Det är inte så noga för jag mixar allt sedan så bitarna behöver inte vara så snygga eller jämna, bara allt blir klart ungefär samtidigt.

Koka det mjukt. Under tiden så skär man baconet i små bitar och steker knaprigt. Lägg på hushållspapper för att rinna av och lägg sedan baconen i en skål så att alla som vill kan strössla sin soppa när det är dags att äta.

När grönsakerna är mjuka så brukar jag ta undan lite av buljongen och spara den medan jag mixar. Sedan späder jag med en pkt kelda/I-mat och ser hur tjock jag vill ha soppan, ofta använder jag nästan all buljong, men det kan vara bra att pröva sig fram. Koka upp soppan igen och dra sedan av från värmen och rör ner osten. Nu får det inte koka mer. Smaka av med salt och peppar och servera med baconet.


Matsedel 4

Okej, jag erkänner, det är lite sent at lägga ut veckans matsedel på en tisdag... men jag får köra på "bättre-sent-än-aldrig-devisen". Även en "Martha Stewart-wanabee" kan få fullt upp, så är det *L*

Nåväl här kommer den och för att vara ärlig så visar denna veckan ännu mer på hur stressade vi är och har varit, för måndagen blev färdig mat... jaaa, även jag köper hem Take-away då och då och jag tycker att det är helt okej. För det första så KAN jag INTE laga mat som smakar precis som den på kinarestaurangen gör och för det andra så är det faktiskt lite av en lyx att unna sig hämtmat ibland. Om man inte gör det så ofta så ÄR det ju annorlunda och lyxigt! Det om detta, här är matsedeln, men ett annorlunda försök till behövda inköp, kanske lättare och mer överskådligt än innan?


Måndag: Hämtmat

Behövs: Lokal kinakrog eller liknande *S*


Tisdag: Blomkålssoppa med ost och bacon

Behövs: litet blomkålshuvud, potatis, ett pkt bacon, ost som smälter bra, mjölk, hönsbuljong (ev purjolök)


Onsdag: Fiskgryta med räkor och potatis

Behövs: Potatis, fryst fisk, ca 200g färdigskalade räkor (för den lata), en burk creme fraish, fiskbuljong, purjolök, ev dill


Torsdag: Köttfärssås och pasta

Behövs: Pasta, blandfärs ca 400 g, i förp krossad tomat, gul lök, 1 morot, 1 tärning köttbuljong, kryddor


Fredag: Kasslergratäng med ananas och ris

Behövs: Ris, kassler, ca 2 skivor per person, 1 burk ananas, riven ost, mjölk


Lördag: Vi ska ha gäster så en trerättersmeny kommer, den är inte klar ännu! Det får bli en helg-överraskning


Söndag: Sparrissoppa med varm sufflémacka och päron under knäckigt täcke

Behövs: 1 burk sparris, hönsbuljong, kelda, vitt bröd, äggvitor, riven ost, en burk päron (eller hemkokade färska) ägg, mjöl och flytande margarin, vispgrädde eller glass


RSS 2.0