Köttfärssås
Det finns alla varianter, färger, konsistenser och smaker på köttfärssås. Det kan vara med tomater, med ketchup, med gräde, creme fraisch eller utan. Med örter, lök, morot, palsternacka, svamp eller utan. Jag tror att alla familjer har sin egen variant. Vi gör två sorter, en tomatbaserad med örter och en som barnen kallar brun och som de gillar bäst med ketchup och grädde. Idag blir det dock, trots protester, den röda såsen.

Jag inser när jag ser på bilden att så himla röd är kanske inte denna såsen heller, men i alla fall mer röd än barnens... och osten hann vi inte med för det blev extra bråttom idag. Tack och lov för fröken Grön och den färdigblandade härliga salladen som man bara kan ta en näve och som med sina ärtskott och rouccola mm smakar gott till och med utan de annars obligatoriska tomaterna och gurkbitarna. Barnen fick dock majs idag ett önske mål jag känner att jag kan tillgodose!
Jag använder
ca 400 g blandfärs, men det kan man ju välja vilket man vill
2 små gula lökar
1 stor riven morot eller som idag, både en morot och en liten palsternacka finriven
1 förp krossade tomater, eller om man har skeptiska barn, ta passerade tomater så slipper ni bitarna
1 sked socker
olivolja
salt, peppar, vitlök, oregano, timjan och basilika
ev lite chilipulver eller tabasco
några stänk worshesterciersås (hjälp Å, hur stavar man?!)
1 tärning köttbuljong alt en skvätt fond
Bryn köttfärs och finhackad lök och häll på tomater, riven rotsak, buljong och kryddor. Låt puttra och smaka av ordentligt. Ju längre den kokar ihop ju godare blir det tycker jag, men det beror ju på hur bråttom man har...
Till äter vi idag spagetti och massa färsk riven pecorino.
Faktiskt riktig latmat i min smak för det går ändå ganska fort att laga och kräver inte så mycket arbete.
Om man vill så går det ju bra att fräsa med en burk svamp också innan tomater mm åker ner i pannan.
Får du rester? Lägg på en pizza och toppa med färska tomater i skivor, lite röd lök och god ost! Bra lunch på helgen om man har bårttom!

Jag använder
ca 400 g blandfärs, men det kan man ju välja vilket man vill
2 små gula lökar
1 stor riven morot eller som idag, både en morot och en liten palsternacka finriven
1 förp krossade tomater, eller om man har skeptiska barn, ta passerade tomater så slipper ni bitarna
1 sked socker
olivolja
salt, peppar, vitlök, oregano, timjan och basilika
ev lite chilipulver eller tabasco
några stänk worshesterciersås (hjälp Å, hur stavar man?!)
1 tärning köttbuljong alt en skvätt fond
Bryn köttfärs och finhackad lök och häll på tomater, riven rotsak, buljong och kryddor. Låt puttra och smaka av ordentligt. Ju längre den kokar ihop ju godare blir det tycker jag, men det beror ju på hur bråttom man har...
Till äter vi idag spagetti och massa färsk riven pecorino.
Faktiskt riktig latmat i min smak för det går ändå ganska fort att laga och kräver inte så mycket arbete.
Om man vill så går det ju bra att fräsa med en burk svamp också innan tomater mm åker ner i pannan.
Får du rester? Lägg på en pizza och toppa med färska tomater i skivor, lite röd lök och god ost! Bra lunch på helgen om man har bårttom!
Kommentarer
Postat av: Lisa Stavningspolis
Nu bara måste stavningspolisen hjälpa dig med den där såsen... WORCESTERSHIRE SAUCE ska det va! Förlåt, jag kunde inte låta bli.
Postat av: Mia
Tack Lisa! Jag får helt enkelt lägga in det i mitt stavningsprogram så att jag slipper be om hjälp var gång, för det är ändå en relativt frekvent ingrediens här! Men nu vet jag i alla fall ;)
Trackback