Lussebilar, katter, bollar eller nåt...

Idag hämtades ungarna hem tidigt från skola/dagis för att få vara med om årets lusse-bakande. Vi körde ihop en lagom stor deg i maskinen och bakade ut bilar, katter med fyra ben, getter och traditionella lussekatter. Jag passade också på att göra en hög modell pyttesmå som skall serveras till glöggen på söndag. Jag gör gärna med russinen I degen för att de inte ska bli brända och knepiga, men det är ju en smaksak. denna deg är lättbakad, bra att arbeta med och blir saftig och god. inte den största av degar, men vi tröttnar fort på saffransbröd så för oss är det lagom. Och enligt vår tradition så SKA det vara gula lussekatter med saffran i!
image74

Deg:
50 g margarin
2,5 dl mjölk
25 g jäst eller som i mitt fall, drygt en halv påse torrjäst, gärna för söta degar
1,4 dl kesella kvarg naturell
1 pkt saffran + i sockerbit till morteln
2 krm salt
1 dl socker
8-9 dl vetemjöl, var sparsam för saffransbröd blir lätt torrt
russin till garnering och så ett ägg att pensla med

Alla de torra ingredientserna fick åka ner i en bunke och blandas runt. Saffranet stöter jag i min gamla marmormortel tillsammans med en sockerbit. Sedan hälls saffranssockret ner i det torra och morteln sköljs ur med mjölken för att få med det sista. Margarin, mjölk och kesella värms till ca 40 grader och arbetas in i det torra. Min maskin gick ca 5 min till en mjuk, fuktig deg som släpper kanterna på bunken. Jag behövde 8 dl mjöl, spara resten till utbakning och var som sagt lite försiktig med mjölet.
Jäs i ca 1 h och baka ut till olika figurer. Varje år så krävs det ett test på hur det nu är man gör en "riktig" lussekatt...
Låt dem jäsa på plåten ca 25 min och garnera sedan med russin på lämpligt sätt. pensla och grädda i 250 grader ca 5-8 min beroende på hur stora bullar du har.

Småkakor

Av en enda grunddeg så kan man skapa massor av goda småkakor. Jag tackar Leila för tipset. Jag gjorde med barnen igår en stor deg som då fick bli våra favoriter, kanelkakor, men som också ska bli flera andra sorter. Tex med sylt, med nötter och choklad och kanske någon annan sort om inte kanelen är uppäten vid det laget... man kan ju nämligen frysa degen och ta fram när man blir sugen på att baka något!
kanelkakorna är barnen med och fixar. Den stora kan själv rulla bollar och trycka till dem med en gaffel, men den lille och jag jobbar i team. jag rullar bollar och han gafflar! Ett tips, lyft inte gafflen när du tryckt till kakan utan dra bort gafflen så går kakan inte sönder.

image73
Lite suddig bild, men de är goda i alla fall!!!

Grundrecept

7 dl vetemjöl, gärna special
1 dl potatismjöl
1 dl socker
400 g margarin
2 msk iskallt vatten

Blanda alla torra ingredientser och hyvla ner kylskåpskallt margarin. Nyp ihop till smul och tillsätt vattnet. Arbeta ihop till en deg men överarbeta inte, den ska precis gå ihop. (eller kör i matberedare om du har en stor degbunke till den)  Lägg i plast i kylen en timme och baka sedan ut kakorna som du vill.

Tex rulla bollar och tryck till med en gaffel. pensla dem med uppvispat ägg och strössla med en blandning av socker och kanel. (ca 5 rågade tsk socker till 1 rejäl tsk kanel)
Grädda i 200 grader i ca 10 min, låt kallna på galler.
image75
Eller, rulla bollar och gör en grop i varje boll, fyll med en liten klick sylt och grädda som ovan. Dessa kan man garnera med vit glasyr om man vill ha extra mycket socker...

Vi provade en annan variant, en rulle som doppas i färgat socker (karamellfärg) och sedan skärs till skivor. Kallas även brysselkex. Riktiga julkakor med rött och grönt socker...

Maffiga dubbelchokladkakor

Vi har tjuvstartat julbaket i år. Igår blev det kanelkakor, idag maffiga chokladkakor. De fick helt klart godkänt. *L* även av den kritiska kortväxta publiken i familjen.
Jag gillar nötter så halva smeten fick hackade hasselnötter, resten "bara" vit och mörk choklad... inte illa det heller! Kakor går åt hemma hos oss, inte bara som fika när vi blir sugna utan också till alla fikasugna gäster som trevligt nog droppar förbi. (fortsätt med det!)
På söndag ska vi ha folk på glögg och då blir det pepparkaksbak och lite "sötfika" dvs kakor i långa banor. Bla dessa chokladstinna halvsega sockerbomberna.
image72
200 g rumsvarmt margarin
2 dl socker
1 dl ljus sirap
1/2 dl kakao
2 ägg
1/2 tsk salt
3 tsk vaniljsocker
4 dl havregryn
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
75 g hackad vit choklad
75 g hackad mörk choklad
1 dl hackade hasselnötter

Värm ugnen till 200 grader.
Rör margarin, socker och sirap pösigt. Rör ner ägg, kakao, salt, vaniljsocker och havregryn. Blanda mjöl och bikarbonat och rör ner i smeten/degen.
Blanda ner choklad och nötter om man vill ha dem med, eller gör hälften med nötter och hälften utan.
Klicka ut smeten på bakplåtspapper, ca 1/2 msk tycker jag är lagom, men det är nog en smaksak. Lägg klickarna ganska glest, de smälter ner lite.
Grädda i ca 10-12 min, håll tiden för det är lite svårt att se om man bränner dem...
Låt svalna på galler.


Citronsmakande kyckling

Vi var lite innovativa idag och provade en ny rätt. Gott! Och lätt. Barnen älskar kyckling så det var rena rama hiten. Digitalkameran är urladdad så några bilder får ni inte, men ett recept i alla fall. Detta kallar jag lat-mat. Inte för att det går så himla fort, men för att det kräver en väldigt liten arbetsinsats. Det mesta sköter sig liksom självt så att man kan passa på att julpyssla lite medan köket luktar kyckling. Obs, kolla så att skinnet inte bränner vid pga honungen, man kan behöva täcka ytan med lite folie, men ta av den de sista minutrarna för en krispigare yta.

1 kg kyckling, en hel styckad i portionsbitar eller tex en påse kycklingklubbor, ganska prisvärt.
2-3 citroner
3 msk honung
50 g margarin
1 kvist färsk rosmarin
1 vitlöksklyfta

Till: jasminris

Sås:
1 burk creme fraish
ca 2 msk citronmajonäs
salt o peppar

Grönsaker

Tina kycklingen och lägg i en ugnsfast form. Pressa ur saften ur citronerna, om de är torra så använd alla tre, om inte så räcker det med två. Hacka vitlöken fint.
Smält margarinet, honungen och tillsätt vitlök och citronsaften i en kastrull. Repa ner rosmarin i såsen/marinaden och skeda över kycklingen varm. Låt marinera en liten stund.
Tillaga i ugenen på 220 grader i ca 1 h eller tills köttsaften är klar.
När det är halva tiden kvar på kycklingen så strta riset. Koka enligt anvisningarna på förp.
Blanda majonäsen med creme fraish och kryddor. Servera tillsammans med kyckling, ris och grönsaker.

Senapsgratinerad fisk

Detta är en enkel, lite underlig men god fiskrätt. Om man gillar senap. annars ska man hoppa över denna varianten! Vi lagar den alltid med en stark senap som heter Västervikssenap, söt, slät och riktigt stark. man kan välja annan senap, men viss sötma är att rekommendera och lika så styrka, annars kan det faktiskt bli lite märkligt. undvik alltrå den vanliga slotts menlösa senap just i detta fallet.
Vi äter gärna pressad potatis till och lite gröna ärtor eller kokt brocoli. man kan behöva något som livar upp på talriken eftersom det är en ganska färglös rätt.
Vill man ha maten klar snabbare, koka eller micra fisken nästan klar innan gratineringen.

1 pkt fryst fisk
1 burk creme fraish, helfet
3-4 msk söt, stark senap
1-2 tsk pressad citron
salt och vitpeppar

Lägg fisken i en smord ugnsfast form. Blanda ihop senap, creme fraish, citronsaft och kryddor i en skål och bred över fisken. gratinera i 200 grader tills fisken är klar.
servera med kokt potatis, gärna pressad!

Brocolisoppa

Min dotter HATAR brocoli, men av någon anledning så fungerar det med denna soppa. Härligt grön, god och krämig blir den och om man skär potatis och brocoli i mindre bitar så går det ganska fort att laga. Vi varierar oss mellan knaperstekt bacon och skivade ölkorvar som "topping" på soppan. Det blir lite extra salt och tuggit i den släta soppan på det sättet. En mixer (stav eller annan) behövs tycker jag, det är godast med denna typen av soppa slät. Konsistensen bestämmer man själv. Om man är osäker så slå av lite av kokvattnet, men spara det när du mixar och späd sedan till en konsistens som ni gillar! så slipper man gröt eller ännu värre, vatten!!!
En macka till så blir man mätt också och nu på hösten så kan en äpplekaka vara gott till efterrätt!

image71

3 stora potatisar
ca 400 - 500 g brocoli (färsk eller fryst)
10 cm purjolök, gärna det gröna
8 dl vatten
2-4 dl mjölk (beroende på önskad konsistens och färg, mer mjölk, blekare soppa)
2 tärningar grönsaksbuljong
vitpeppar
1 pkt bacon eller 2 ölkorvar till topping

Knaperstek finstrimlad bacon och låt rinna av på flera lager hushållspapper elelr skiva korven och lägg i en skål.
Skala och skär potatis i bitar. Koka upp vatten och buljong. Dela och ansa färsk brocoli, fryst kan läggas ner som den är. Tillsätt potatis, brocoli och skivad purjolök i vattnet och koka mjukt. Mixa (se ovan) och späd sedan soppan till önskad konsistens med kokvatten och sedan mjölk. Smaka av med salt, vitpeppar och ve en liiiten gnutta vtilökspulver. Servera med macka och topping att strö i sin soppa!

Nudelsallad med rostbiff

Detta är en matig varm sallad som man kan variera lite efter tycke och smak. Det går faktiskt fort att laga, relativt få gränsaker att skära och om man är lat så använder man färdigskivad rostbiff (UTAN grillkrydda på!), färdig sallad i påse och kör tomaterna hela...
Sist vi lagade den så glömde vi sesamfröna, men det det var gott ändå... De grönsaker man vill ha kan också varieras och salladssorten lika så. Om man är lite mer lyxig så kan man köpa motsvarande mängd entrecote eller ryggbiff och rosasteka och skiva, men vi tycker att det mest blir meckigt att få allt att klaffa, kanske enklare om man inte har ett stressigt schema och hungriga barn, men vi tycker att rostbiff fungerar jättebra! För dem som vill så kan lite extra soya eller mer dressing behövas.
image70


ca 400-500 gr kött ( det går med mindre också om det blir dyrt!)
2 msk sesamförn
ca 300 g champinjoner
1 paprika
10 cm purjolök
1 ask coctailtomater eller 2 vanliga tomater i bitar
1 påse blandad sallad
olja
salt o peppar
1 dl färdig Teryakisås
4 msk neutral olja
äggnudlar till 4 personer (beror på hur hungrig man är)

Rosta sesamfröna.
Skär svamp, paprika och purjolök  i lagom stora bitar och strimlor.
Skär köttet i strimlor.
Koka upp vattnet till nudlarna
Blanda dressingen (teryakisåsen o oljan)
Bottna en sallasskål med salladen och tomaterna i halvor.
Fräs grönsakerna i lite olja och koka nudlarna enligt anvisningen på paketet.
Blanda grönsaker, nudlar och sallad med dressingen och toppa med sesamfrön och kött.
Servera genast.

Som variation så kan man använda squash, babymajs, gul eller röd lök, romansallad mm.
Vill man ha biff så stek biffen hastigt så att kärnan är rosa, låt vila någon minut och skär sedan i strimlor och lägg på salladen.

söndagsstek

När höstrusket lägger sig så är det gott med en herderlig gammaldags söndagsstek. Tycker jag i alla fall. Och en trist och tråkig måndag (eller tisdag för all del) så är en gräddstuvad pytt på resterna en snabb middag. Med ett stekt ägg på toppen och lite rödbetor till, för den som vill, så är det rena rama frossan i husmanskost.
När det gäller val av kött så tvistar de lärde lite. Någon anser att kalv är det enda rätta, en anna säger att nötstek, rostbiff eller fransyska är bättre. Avgör själva, jag är smålänning och låter allt som oftast priset avgöra....
Klassiska tillbehör är inlagd gurka, kokt potatis, kokta grönsaker som tex morötter, gele och sås. Gör mycket sås så att det räcker till pytten och lika så med potatisen så går den middagen i ett nafs.

Detta behövs (på ett ungefär, det är svårt att ange exakta mått i mitt kök, det är mycket på en höft...)
ca 1 kg kött
salt o peppar
2 gula lökar
3 morötter
1 tärning köttbuljong
3 dl vatten
(om man vill ha en slottstek så kan man ta 3 ansjovisfileer också men det brukar vi hoppa över här)
3 dl grädde ca (jag tar nog lite mer faktiskt, men vi är ju såsgalna...)
en klick gele (om man vill, det ger en rund fin och lite gammaldags touch)
ev någon ört, tex timjan eller rosmarin

Salta och peppra steken runt om och bryn den till vacker färg i en stekgryta. Låt skalade morötter som delats i grova bitar och skalde och delade lökar får fräsa med en stund mo slutet. Ta upp steken och stick in en köttermometer i mitten så att spetsen hamnar i den tjockaste delen. Om den är väldigt ojämn i storleken kan det vara bra att binda ihop den med steksnöre så att den blir mer jämntjock.
Slå i vattnet och buljongtärningen i grytan och koka upp. Lägg ner köttet och koka/stek på medlevärme ca 55-65 min eller tills innertemperaturen är 65 grader för rosa och 75 grader för genomstekt kött. Om man vill så kan man även tillsätta någon ört här.
Ta upp köttet och vira in i folie så att den får vila, det är viktigt för att man dels kan få finare skivor då och att all köttsaften inte rinner ut som det gärna gör om man skär den direkt...
Sila såsen och koka upp skyn tillsammans med grädde, ev ansjovis som är väl avsköljd och en klick gele, 1-2 tsk. Smaka av med lite soya, ev mer fond, peppar, kanske en ört och red till den konsistens du gillar. Här kan man använda pastaredning, dvs blanda ihop flytande margarin med idealmjöl till en ganska fast deg och klicka ner i såsen under vispning tills den konsistens man vill ha är nådd.
skär upp steken tvärs över köttfibrerna och servera med såsen och allt annat gott.

Pytten då?
Skär överblivet kött i tärningar, hacka en gul lök och resterande potatis. Bryn löken och potatisen och tillsätt kötet mot slutet. Häll över resterande sås, ev spädd med lite mer grädde och låt allt bli genomvarmt. Servera med ett stekt ägg per person på toppen.

matsedel 10

så var det söndag igen, jisses vad tiden går! Jag jobbar hårt på att hålla tempot uppe men det går väl sisådär... Igår hade vi i alla fall en höjdarmiddag och resterna av rostbiffen ska få sällskap av nudlar i en härlig asiatisk sallad i morgon så är den middagen klar i ett nafs. Om man är lat så kan man köpa färdig rostbiff eller som originalet säger, en ryggbiff eller entrecot och steka, men alltid när vi har provat det så händer något så att det inte alls blir så bra så nu kör vi på kallskuret.
Härlig höstlunch idag blev en stor omelett med svampstuvning, men jag erkänner, jag är kass på omelett, det blir mest äggröra och idag när jag skulle göra mig till så lyckades jag bränna handen och skvätta äggsmet över hela köket!

Måndag: Nudelsallad med rostbiff och grönsaker
BehövsRostbiff, äggnudlar, blandad sallad, teryakisås på flaska, sesamfrön, champinjoner, paprika, tomater(gärna coctail) purjolök


 

Tisdag: Brocolisoppa med ölkorv och smörgås

Behövs: brocoli, potatis, buljong, purjolök, ölkorv


 

Onsdag: Senapsgratinerad fisk med potatismos

Behövs: fryst fisk, senap, creme fraish, potatis

Torsdag: Köttfärsbiffar med lök och kokt potatis

Behövs: köttfärs, ströbröd, ägg, lök, kelda, potatis, lingonsylt


Fredag
: Kassler i ugnen med ananas och ostsås, ris

Behövs: se bloggen för recept


 

Lördag: Citron, vitlöks och honungsmarinerad kyckling med ugnspotatis
Behövs: kycklingdelar, citron, honung, vitlök, potatis


Söndag
: Kålsoppa med frikadeller

Behövs: vitkål, soya, buljong, barnmatsburkar med frikadeller


Rostbiff med rödvinssås

image69

Just nu står det en lagom maffig rostbiff i ugnen, ca 1 kg och väl gnuggad med svartpeppar och salt. Vid sidan om i formen ligger några stekökar, man vill ju inte att han ska känna sig ensam...
Det är rostbiff på ca 1 kg, ca 1 tsk salt och 1 tsk svartpeppar, grovmalen. in i ugnen på 125 grader med en stektermometer inkörd så att spetsen på termometern är i den tjockaste delen av köttet. Nu ska den stå där, gärna tillsammans med lökar, i ca 1- 1,5 h eller tills termometern visar på 55 grader för en röd stek och 60 grader för en rosa. När den är klar, svep in den i folie och låt den vila, gärna med termometern kvar i minst 10 min, gärna mer. Bli inte orolig om temperaturen stiger för det gör den, ingen fara!

På spisen puttrar det som ska bli en rödvinssås, idag har jag dristat mig till att mäta allt som åker ner i pannan för att kunna förmedla vidare...
än så länge är det
1 stor gul lök
1 liten palsternacka
2 dl portvin
3 dl rött vin
1,5 dl vatten
3 msk kalvfond
4 tsk socker
0,5 tsk timjan
25 g margarin
1 tsk potatismjöl + några msk vatten
Jag har skurit lök och palsternacka i strimlor, fräste löken i lite matfett tillsammans med sockret och spädde med allt utom potatismjölet och lät det koka och reducera i 40-60 min. Silade av allt så att såsen blev slät, redde av den med potatismjöl utrört i lite vatten och blankade av den med margarin. Smaka av, mer socker? Mer vin? Mer syra? Prova en tsk balsamvinäger, det är också gott. kanske lite salt? prova vad som passar er!

Senare ska hasselbackspotatisen få lov att göra Herr Rostbiff sällskap en stund innan han ska vila i folie. Då ska mina potatisar få rosta till sig och bli gyllene och knapriga på ytan, innan har de mest bara gottat sig i läg värme.
Härlig, lyxig höstlig helgmat. Och så ett glas gott rött till, idag blir det Rioja.

Ananaskyckling

När jag var yngre så var det ofta jag som lagade mat hemma hos mig och min mamma. Dels för att min mor ansåg att det bästa sättet att döda en fläskkotlett var att koka den under lock i 20 minuter i vatten på ett medelvarmt järn och servera den med kokspadet som sås och dels för att jag verkligen gillade att rocka loss i köket. Detta var en av de första rätterna jag lagade för att den var enkel och god och sparade disk. Min mamma blev galen på ett kök med massor av använda saker som skulle tas om hand, detta trots att jag minsan alltid städade efter mig själv...
Det är en praktisk rätt, allt i ett och smakerna är milda men speciella och det finns ett bra krisp tack vare syltlöken. Det är nästan ett måste med en traktörpanna, men om man till nöds inte har en sådan så använd den vidaste gryta du har, för om den är för smal så kommer allt att hamna ovanpå vartannat och smakerna kommer inte till sin rätt på ett bra sätt.

Detta behövs till 4
4 kycklingfileer
2,5 dl vanligt matris
4 dl buljong
1 burk ananas i bitar, spara 1 dl ananasjuice
0,5-1 dl syltlök
1,5 dl riven ost
1-2 tsk oregano
salt och peppar

Bryn kycklingen till vacker färg, salta och peppra och ta upp ur pannan.
Koka upp buljong och ananasspad.
Häll i riset och lägg kycklingen ovanpå i grytan och lägg på ett lock.
Låt koka i 20 min, håll koll så att riset inte bränner i botten.
När allt är klart, ta av från plattan, strö över väl avrunnen syltlök, ananasen och överst osten och oreganon. Lägg på locket och låt stå några minuter så att osten smälter Servera direkt ur grytan, gärna med en god sallad till.

Höstlåda

När jag var tonåring så tillbringade jag mycket tid hos en äldre dam som heter Brita. Vi var bästisar och när jag precis hade flyttat hemifrån så bodde vi grannar. Alltså sprang man över till Brita på kvällen för en kopp kaffe, en cig och massor av prat. (ja, så illa var det på den tiden ;) Brita är husmanskostens urmoder för mig, all klassisk hederlig mat lagades där, så även denna rotsakslåda som passade mig perfekt då eftersom jag inte åt kött. Vi mumsade massor, jag som den var och hon med stekt fläsk till. idag tycker jag att det är gott med en kryddig korv till istället, men om man inte gillar kryddor så ta en vanlig tjock korv eller stek lite fläsk istället.
Om man får över så är det lätt att skära i botar när den är kall och sedan dagen efter steka upp dessa så att de får lite fin färg och äta, det är också gott.

4-5 morötter
1/2 kålrot (det är lite efter smak)
1-2 gula lökar (jag gilla två medelstora, andra vill ha mindre)
margarin
3 ägg
3 dl mjölk eller helst gräddmjölk, dvs hälften mjölk och hälften grädde
salt och peppar

Värm ugnen till 200 grader.
Grovriv kålrot och morötter +lök var för sig!
Smörj en ugnsfast form och börja med att fräsa kålrotsrivet i en stekpanna med margarin ca 3-5 min. Bottna sedan formen med kålroten. Fräs morot och lök tillsammans i margarin ungefär samma tid, om det inte får plats så kan man fräsa i omgångar. Lägg fräset ovanpå kålroten.
Vispa ihop ägg och gräddmjölken och kydda med salt och peppar. Slå äggstanningen över allt i formen och grädda i ugnen i 200 gr ca 25 min eller tills rotsakerna är mjuka och äggstanningen har stelnat.

Spättagratäng

En ganska bekväm rätt som går in i ugnen och man har sina grönsaker på plats. Man måste dock gilla ädelost för att uppskatta denna rätt och jag vågar inte helt svara på vad som händer om man utesluter den. Man kan välja en något mildare ost om man har svårt för en Kvibille Ädel, gorgonzola är lyxigt men något snällare i smaken kanske. Potatis till, gärna pressad så att man lätt får upp den goda såsen. Är man lat så låter man potäterna vara, det går också bra.
Jag använder fryst spätta, men i detta fallet så måste den vara tinad innan, brocolin är också fryst i mitt kök vilket går utmärkt då den ska kokas innan den läggs i formen!

600 g spättafile
250 g brocoli
1 pkt Kelda
100 g ädelost
12 champinjoner (dem kan man utesluta)

Sätt ugnen på 250 grader
Skala och starta potatiskoket
Koka brocolin precis mjuk om man inte vill ha den al dente...
Dela svampen i kvartar och stek den, krydda med lite salt och vitpeppar
Smörj en ugnsform. Salta och peppra lite på fisken och rulla spättafileerna till rullar som du lägger i botten på formen. Fördela brocoli och svamp ovanpå fisken och häll över matlagningsgrädden. Riv ädelosten över och sätt in i ugen. Gratinera i ca 20 min, kontrollera att fisken är klar, det kan gå fortare om det är tunna fileer och ta längre tid för tjockare. Man kan vika dem dubbla istället för att rulla också och då kortar man koktiden något.
Servera med potatis.

Matsedel 9

Mitt i veckan får ni en försenad matsedel, och så himla spännande är den kanske inte, men mat är mat och vardagsstress är ej att förringa...
Jag tänkte lite på smaker innan. Smaken är ju som baken, det är ganska vedertaget, och jag lägger ju ut mat som jag tycker smakar gott. Och jag kryddar så att det passar mig och min familj. Men det är ju inte alls säkert att det smakar lika gott i er mun, kryddorna kanske är fel eller i fel proportion? SMAKA, laga, smaka av, justera, smaka av igen. Tanken är ju att de flesta recepten är en stomme, något att kanske bygga vidare på om man inte är helt bekväm. Jag tänker mig det som ett hus, man köper huset för att man gillar det, men man målar om, byter lite gardiner och ställer in alla sina egna möbler där för att känna sig bekväm och trivas. Så fungerar maten också. Så våga flytta soffan, den måste inte stå vid fönstret bara för att jag föreslog det! ;)

Måndag: Höstlåda med kryddkorv
Behövskryddiga korvar, typ choritzo, 4-5 morötter, 1/2 stor kålrot, 1-2 gula lökar, 3 ägg, mjölk 


 

Tisdag: Soppa med kött

Behövs: se recept på bloggen


 

Onsdag: Spättagratäng med brocoli och ädelost

Behövs: ca 600 g spätta, 250 g brocoli, 1 pkt Kelda, 75-100 g ädelost, 12 champinjoner, potatis

Torsdag: Ananaskyckling med ris

Behövs: 4 kycklingfileer, 2,5 dl matris, 4 dl buljong, 1 burk ananas + 1 dl spad, 0,5 - 1 dl syltlök, 1,5 dl riven ost, oregano


Fredag
: Köttfärssås som ni vill ha den och pasta med massor av parmesan

Behövs: köttfärs, pasta, krossad tomat, lök, svamp, kryddor(eller vad ni brukar ha) och färsk parmesanost


 

Lördag: Helstekt rostbiff med hasselbackspotatis och rödvinssås
Behövs: rostbif eller fransyska i bit, potatis, rött vin, lök, kryddor


Söndag
: Potatissoppa med bacon och varm smörgås

Behövs: potatis, purjolök, buljong, bacon, bröd, skinka, ost


Köttfärsbiff med svampsås

Hösten innebär en del frossande i svamp här. Inte för att vi är typen som drar på gummistövlar och ger oss ut i skogen direkt, för vi är asfaltbarn allihop, men till en affär med svamp i sitt sortiment kan vi i alla fall gå....
Och lika bra är nog det för vem vet vad vi skulle komma hem med? Jag mins fortfarande min mammas gamla moster som glatt plockade alla sorters svamp hon kunde hitta, skar i bitar och konserverade på gammaldags maner för att sedan förära alla vänner (och oväner). Hon var av den gamla sorten som var van vid krig och kris och att äta allt. Jag gillade aldrig de där konserverna för de smakade alltid så illa men allt skulle ändå ätas upp! Man slänger inte mat var devisen. Men så efter några år kröp det fram att hon även plockade halvt oätlig för att inte säga giftig svamp som hon använde att dryga ut med... Tro sjutton att de smakade illa?!!! Som försvar sa hon att "jamen ingen har ju dött och så lite märks ju inte i alla fall..."
Håhå jaja.
Köttfärsbiffar av nötfärs som får koka klart i en god svampsås är i alla fall gott, så länge man inte använder gamla moster Stinas svampkonserver!

image68

Det behövs:
ca 500 g nötfärs
salt och peppar
ca 4 dl kelda
knappt 1 l svamp
1 tärning svampbuljong
kinesisk soya
1 msk lingon
ev lite lökpulver

serveras med kokt potatis eller mos, kanske med lite nedsmugen palsternacka eller persiljerot i om man vill.

Koka potatisen.
Forma bifar av nötfärsen och krydda dem. Bryn till fin färg runt om och ta upp dem ur pannan. jag använder alltid en traktörpanna i gjutjärn som jag kan laga massor av sås i, om man inte har det och får svårt att få plats så ta en stor gryta till såsen för det ska få plats både sås och biffar!
Fräs svampen, vi använder trattkantareller just nu och dem delar jag bara i grova bitar, lättare för barnen att pilla bort...
Späd med matlagningsgrädden och smula ner buljongtärningen. Koka upp såsen, sänk värmen och sjud klart biffarna i såsen. Smaka av med soya, lingon och om man vill en liiiiiten nypa lökpulver. Använd gärna vitpeppar i hop med svamp.
Om man vill så kan man reda såsen med lite pastaredning, det är oftast lättare när man har "saker" i såsen och inte kan röra om hela tiden. pastaredning består av margarin som är väldigt mjukt eller flytande dito som man rör ihop med vetemjöl eller idealmjöl till en smet/deg. Denna klickas ner i små klickar i såsen tills man fått den så tjock som man vill. Lite måste man röra, men inte så pass att biffarna tirllar sönder. Glöm inte att ändå koka bort mjölsmaken, annars blir det trist.
Servera med lingon till.

Krissoppa

image67
Ibland inser man att klockan har gått för att man har suttit uppkopplad på nätet fast i domar från arbetsdomstolen, barnen har kompisar hemma och har lekt sig trötta och är på ett lysande (?) humör och inte alls vill ha det som stod på matsedeln och att man själv inte heller alls är sugen på röd tomatsoppa just i dag. Vad göra? Mc Donalds är inget alternativ, pizzabudet är heller inget att välja på och hungriga kortväxta människor är på krigsstigen i huset...
Det är då man öppnar kylen och kollar vad som finns hemma och slänger ner det i en kastrull och gör en soppa för kristider. Här går det hem trots att det kanske egentligen är en kulinarisk katastrof... Alla är nöjda och ungarna är mutade med vars en skalad morot medan soppan kokar.
Här gäller full frihet innom det egna kylskåpets ramar... hos oss blev det idag:

1 l köttbuljong i vilken det åkte ner
1 paket bacon i små bitar
en bit purjolök, skivad
2 morötter, skalade och tärnade
1 stor persiljerot, skalad och tärnad
2 potatisar, skalade och tärnade (större men tillika hungriga medlemmar i familjen kan här med fördel sättas i arbete...)
2 tomater i klyftor
1,5 dl stjärnpasta (hittade så söt typisk pytte-pasta för soppa på Ica, men det går även bra med tex spagetti bruten i små bitar, något barn gärna hjälper till med... 
peppar, vitlök och färsk timjan
koka tills pastan är klar och grönsakerna mjuka. Små bitar blir snabbt färdiga. Är din pasta snabbkokt så se till att grönsakerna får koka lite först så att allt blir klart samtidigt.
Här åt vi med grahamskex till och alla var nöjda i lagom tid till Bollibompa.

Tomatsoppa

Under många år var detta ett stående inslag på vår matsedel, så ofta att vi nästan tröttnade och fick ta en paus från vår favorit. Det är en billig soppa som är god, mustig och tillräckligt lyxig med rätt tillbehör för att fungera som bjudmat! En jättegryta full med doftande och het tomatsoppa till höstens söndags-sammankomster, lite god röra att klicka i, en bit nybakat bröd eller varför inte vitlöksbröd till och så en äpplekaka till dessert så var den dagen fixad?!
Dock är det ett recept som har vuxit fram och det gör att soppan aldrig blir exakt lika dan var gång, men den brukar alltid bli god!
Som tillbehör kan man välja olika varianter. Vitlökskrutonger, köpta eller hemgjorda. En bruk creme fraish eller gräddfil att klicka i eller en röra med fetaost och vitlök ihop med creme fraish? Det finns massor av olika varinater, en grön örtsås funkar också bra! Prova dig fram. Eller ät den som den är bara! Vill man ha mer att lägga i så är det gott med svarta oliver och fetaosttärningar i skålar för lite personlig lyx. Lite vuxenströssel typ.

Till 4 personer
2 burkar krossad tomat eller en tetraförpackning krossade eller passerade tomater (beroende på om man vill ha en slät soppa eller ej och tex saknar mixer...)
1-2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
vatten och mjölk - om jag använder en tetra så fyller jag den med hälften hälften, om jag har burkar så tar jag en och en halv burk med hälften av varje.
2 tärningar grönsaks eller köttbuljong
1 msk socker
1 msk tomatpure
salt och svartpeppar
timjan, basilika, oregano eller vad man gillar mest, men timjan och tomat ihop är såååå gott
ca 1 msk balsamvinäger
worshestershiresås, några droppar till 1 tsk ca, smaka dig fram
ev lite tabasco
ev lite kelda eller creme fraish på slutet

Fräs hackad lök och två hela men skalade vitlöksklyftor i lite olivolja. Häll på tomaterna, tomatpuren och vätskan och tillsätt buljongen. Krydda med örter och salt. peppar och socker. Koka i ca 15 min. Smaka av med vinäger, tabasco och w-sås. Koka ytterligare en stund och mixa soppan slät. Vill du ha rundare smak eller fylligare, så tillsätt lite kelda på slutet och se om du behöver justera kryddorna ytterligare 
OBS! Soppan kan ibland se konstig ut innan man mixar den så jag brukar rekommendera en tur i mixer eller ett möte med en stav. Då går den ihop och ser inte längre ut som om den nästan har skurit sig. man kan låta bli tex om man kör på passerade tomater, men kan riskera ett lite märkligt utseende. Den smakar dock gott i alla fall!!!
Servera rykande het med något gott att klicka i!

Kycklingsallad med qinoa

Jag är ingen fantast av GI för jag är för lat och gillar min potatis och mina mackor alldeles för mycket för att avstå. Men jag provar gärna nya saker och för mig var qinoa nytt och en riktigt trevlig bekantskap. Vi var lata här och åt färdiggrillad kycklin i helgen med övernattensallad och fick massa kyckling över så vad göra? En varm sallad! jag föredrar sallad varm som innehåller saker som tex kött, jag är lite larvig med det där.

image66

jag använde:
köttet från 1/2 grillad kyckling i bitar
ca 2 dl qinoa
1 kruka romansallad
3 tomater
1/2 gurka
1 paprika
1 liten buk majs
ca 10 cm purjolök

till såsen:
1 burk creme fraich
1/2 paket fetaost
salt, peppar och vitlök
färsk timjan eller annan örtkydda

Börja med såsen, den mår bra av att stå till sig en liten stund.
Mosa eller riv fetaosten ner i en skål och blanda med creme fraish och kryddor. Låt stå en stund.
Skölj qinoan i hett vatten ordentligt och koka den med en tärning buljong enligt anvisningarna på förpackningen. Skär alla grönsaker och lägg i en skål.
Värm kycklingen.
Blanda ihop den varma qinoan med varm kyckling och vänd ner allt i salladen. Servera genast med såsen på toppen.
Och vi otrogna tar en bit gott böd till också... men det kan man ju låta bli om man vill vara GI.

Jag fick massor av mat över och gjorde en lunchlåda också, i den strösslade jag även jordnötter och skar en bit Cambozola-ost i bitar och stoppade ner här och var för såsen var slut. När jag värmde det i micron till lunch så smälte osten ner och gjorde det hela fantstiskt gott!!! Litet tips bara!

Matsedel 8

Så var det dags för ännu en ny vecka. Höstlovet försvann i ett rasande tempo och så mycket lov kunde vi inte märka av mitt bland alla måsten. Lite sovmorgon hade vi, men annars var det full fart. Nu är vi tillbaka i vardagen igen och så ny matsedel. Jag vet inte om någon vill att jag ska fortsätta att lägga upp veckomatsedel, men jag tänker att jag i alla fall läger upp så att det finns 10 st och sedan får ni klara er själva ;) om ingen protesterar, för då fortsätter jag så klart. Mönstret är nog vid det här laget ganska tydligt med paj/gratäng på måndagar, soppa tisdag och söndag, fisk på onsdag osv.

Måndag: varm kycklingsallad med qinoa och fetaostkräm
Behövs: färdiggrillad kyckling, qinoa, en kruka romansallad, tomat, papika, gurka, majs, purjolök, creme fraish fetaost, färsk örtkrydda


 

Tisdag: Tomatsoppa

Behövs: Gul lök, krossad tomat 1 tetrapack eller två burkar, mjölk, buljong, örter, ev creme fraish att klicka i


 

Onsdag: Fiskpinnar med ugnsrostade grönsaker och caviarsås

Behövs: fiskpinnar, potatis, morot, lök, paprika, palsternacka eller vad man nu gillar att lägga i ugenen, röd caviar, gräddfil, majonäs, lök

Torsdag: Färsbiffar med svampsås och kokt potatis

Behövs: Nötfärs, svamp, kelda, potatis


Fredag
: Falukorvstroganoff med pasta och grönsaker

Behövs: Falukorv, kelda, ketchup, lök, svamp, pasta, grönsaker man gillar


 

Lördag: Piacata på mitt sätt med smörig tomatsås och paprikaris
Behövs: Skinsnitzel, parmesanost, ägg, mjöl, passerade tomater i tetra, lök, vitlök, paprikapulver, ris, paprika i olika färger, basilika, smör


Söndag
: Söndagsstek med sås och potatis

Behövs: Nötkött, tex fransyska eller rostbiff, steklök, kelda, potatis, gele


Pizzasallad

Om man nu lagar sin pizza själv så måste man ju nästan göra sin egen sallad också... Jag gillar att göra denna sallad själv för då kan man avgöra hur stark eller mild man vill ha den och på min tid så var det alltid små slemmiga strimlor av inlagd röd paprika som jag nu kan låta bli!
Det är enkelt att göra och om man är förutseende så gör man salladen i god tid och låter den stå i kyl tex över natten för den där nästan genomskinliga kålen. Jag gillar min nygjod, men det är ju lite smaksak...
image65
Ta en klyfta vitkål och strimla dn fint elelr hyvla ner den med en osthyvel.
Blanda ihop
2 delar vitvins- eller äpplecidervinäger
1 del olivolja
rejält med salt
nymalen svartpeppar
oregano
Häll detta över vitkålen och rör om ordentligt, Jag lägger min sallad i en plastburk med tätslutande lock och skakar den rejält, låter stå och skakar igen rejält innan servering.
Proportionerna kan  man ändra, för en mildare sallad, ta 1 del vinäger till 1 del olja,men var inte snål på salt, det behövs för smaken,

hemlagad pizza

När barnen får bestämma så blir det gärna pizza, alla får sin egen och man år bestämma alldeles själv vad man vill ha på! Till och med på barnkalasen önskas det minipizza och allt som blir över går in i frysen som snabba luncher. jag använder Jamie Olivers recept på det perfekta brödet som botten och eftersom det är en ganska stor deg så brukar det bli deg över till ett gott bröd också! Jag brukar göra så att jag bakar ut bottnarna och gör ett bröd direkt när jag är klar med bottnarna. Brödet ställer jag undan för jäsning så att det får jäsa rikigt länge, dvs medan pizzona görs klara och gräddas. det blir luftigt och gott, men var försiktig med det när det är så väl jäst så att det inte faller ihop, då får man knåda det igen och jäsa på nytt.
Om man vill så kan man göra degen bara som bröd, det ÄR ett gott vitt bröd och om man vill imponera så sätter man degen länge i förväg, dock max 12 h och låter det kalljäsa i tex kylen för en ännu bättre smak och kan ha ett nybkat böd till soppan eller brunchen eller frukosten. Det är också gott att rosta bödet eller göra vitlöksbröd av.
image64

Bröd / botten
50 g jäst (i detta fallet helst färsk)
1/2 msk honung, gärna flytande, lättare att mäta upp
6 1/4 dl ljummet vatten
1 kg vetemjöl special
1 1/2 msk salt (mycket men det behövs)
ev extra mjöl att pudra över med

Lös jästen i lite av vattnet och honungen. När jästen är löst så tillsätts resten av vattenet och mjölet. Arbeta ihop till en deg för hand eller i maskin och se till att arbeta degen ordenligt, ca 10 min. Om man gör detta för hand, se bara till att få degen att hålla i hop i bunken och häll sedan upp den och knåda den rejält. Lägg tillbaka i bunken och låt jäsa ca 40 min för pizza eller över natten i kylskåp.
Ta upp degen och slå ur luften och knåda den ordentligt. baka ut till limpor, stor pizzabotten eller många små!

Grädda pizza mitt i ugnen i 250 grader tills den fått fin färg. För bröd så sätts det in i ugnen vid 250 grader och vatten skvätts in i botten på ugnen och temperaturen sänks till 200 grader. grädda tills brödet låter ihåligt när du knackar i botten av det.

På vår pizza lägger vi färdigköpt tomatsås, skinka, ananas, lök, salami, oliver, fetaost, svamp, köttfärssås eller vad som finns hemma. Och så massor av ost ovanpå!

Tortellinisoppa med gorgonzola

Vi älskar ost, gillar pasta och äter mycket soppa, så det lät ju som en lysande tanke att göra denna variant. Vi vuxna tyckte att soppan i sig också var ganska lysande, men barnen gillade inte tortellini. *S* men vi lovade att vi ska laga den på annan pasta nästa gång! För att piffa till det lite så valde vi att knapersteka ett paket bacon som man strösslade över soppan vid serveringen.
image63

Var sparsam med färsk rosmarin, den är väldigt parafymerad i smaken, men lyfter ändå soppan helt klart.

200 g tortellini
1 röd paprika
5 dl grönsaksbuljong
1 krm torkad rosmarin eller en kvist färsk
5 dl mjölk
1 liten purjolök ca 10 cm (eller strunta i löken och häll ner ca 1 krm lökpulver i soppan ist.)
ca 100 g ädelost eller krämig gorgonzola
salt och peppar
ev ett paket bacon

Koka upp buljongen. Skölj och skär paprikan i tärningar. Lägg ner rosmarin, pasta och paprika i soppan och koka enligt anvisningarna på pastans förpackning. Det är stor skillnad på torkad och färsk pasta så håll koll! Späd med mjölken och koka upp. Skär osten i små bitar. Om man vill ha purjo så strimla den tunnt. Smält osten i soppan men undvik att koka soppan med osten i. Smaka av soppan med kryddor om det behövs och servera soppan toppad med purjolök och ev bacon.
Kort: vi provade färsk pasta till vår soppa men jag skulle nog ändå rekommendera den torkade för färsk klarar inte av kokning alls på samma sätt och blir lätt upplöst och geggig i en soppa. Spara den färska pastan till en annan typ av middag istället, här blir det mer slöseri.

RSS 2.0