randig kolapaj med chokladsmak

Då och då är det makens tur att ha med sig fika till kontoret. Då får man rycka ut och göra något riktigt sött och kletigt *L* och det är helt ärligt inte mycket som slår den här randiga pajen. Ingen ugn behövs men gärna en hurhållstermometer som klarar kola-temperatur (minst 120 grader) , det underlättar väldigt! Servera med en god kopp kaffe (för den som gillar det) och vispgrädde till för att balansera lite av sockerkicken och skär i SMÅ bitar, man orkar verkligen inte mycket alls, det spelar ingen roll hur mycket man än älskar sött. Å andra sidan så är fördelen att man kan bjuda många för det är en dryg rackare det här! Det ser också väldigt snyggt ut med två lager, en liten överraskning när man skär upp den.  

Görs i vanlig pajform ca 24 cm i diameter men storleken är inte så viktig eftersom man inte ska baka den i ugn, vid form, tunnare lager, mindre diameter, tjockare paj helt enkelt.

Botten:
200 g maryland chokladcoockies
75 g smält margarin eller smör

krossa kakorna till små smulor och blanda med smält, svalnat margarin. Tryck ut smuldelgen i botten och längs kanterna på pajformen med baksidan på en sked och ställ kallt. 
 
Kola 1, choklad:
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl socker
1 dl mörk sirap
2 msk kakao
0,5 tsk 12%-ig ättikssprit
50 g smör

blanda grädde, socker, sirap och kakao i en tjockbottnad kastrull och koka kolasmeten till 120 grader eller tills smeten klarar kulprovet, var noga med kulan om du inte har en termometer, det funkar inte med för lös kola. Ta av kastrullen från värmen och rör ner ättika och smör. Rör tills smöret är smält och smeten är jämn och häll sedan direkt i pajskalet. Ställ kallt.

Kola 2, ljus:
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl socker
1 dl ljus sirap
100 g vit choklad
0,5 tsk ättikssprit, 12 %
50 g smör

Blanda grädde, socker och sirap och koka smeten som ovan. Hacka under tiden den vita chokladen. När smeten är klar, rör ner ättika, choklad och smör. Rör smeten slät, men inte mer och häll över den mörka kolan och ställ kallt.

När pajen är helt kall kan den täckas med folie till serveringen. Pudra över kakao och skär i smala bitar!
Det är lätt att pudra kakao (eller andra saker som tex florsocker) med en tesil om man inte vill ha en stor sil. Jag använder vår tesilsboll på skaft, smidigt!

Kommentarer
Postat av: Åsa

Den där vet jag inte om jag vågar mig på.... gissar att familjen kommer bli GALET förtjusta och tjata om den OFTA i så fall :-)

2008-05-18 @ 21:59:26
Postat av: KarinW

Hjälp vad sött och gott! Ska komma ihåg din sida!

2008-06-30 @ 19:44:06
URL: http://chiliconkarin.blogg.se/
Postat av: vivvi

Testa gärna min cheesecake. Den är jätteenkel och smakar nästan som glass.

gottochenkelt.blogg.se

2009-07-10 @ 10:16:05
URL: http://gottochenkelt.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0