Lingongryta
Okej, som smålänning så är jag näst intill osunt förtjust i krösamos, dvs lingonsylt, jag erkänner. Vi förbrukar en del i vårt hushåll för varken jag eller barnen kan äta köttbullar, fläskpankaka, raggmunk, kålpudding eller stekt fläsk utan denna röda röra. Och helt ärligt så är det en fantastisk smaksättare i maten också. Att socker är både konserverande och smakhöjande visste redan gammelfarmors mammas mamma och en klick gele i såsen till söndagssteken var det som gjorde att den fick det där lilla extra. Socker kanske är nordens svar på glutamat? För helt ärligt, det är gudomligt gott att runda av en smak, det ska inte vara sött, nej nej, utan bara bli så där härligt runt och mjukt i smaken. Ojoj.
Nåja, en kall, blöt och blåsig dag som denna så kände jag för gryta. Och då är detta en hit hos oss. Gryta, ris, lingon, grädde... vad mer kan man begära en tråkig vardag???
Orkar du inte göra gryta, kanske ligger det några kotletter i frysen? Stek då kotletterna till fin färg och ta upp, gör såsen och lägg tillbaka dem i såsen och koka dem färdiga. Funkar också!
Lingongryta med fläskkött
Fläskkött, tex skinkstek, kotlett eller färsk skinka ca 600 g (så blir det en eller kanske två luncher över?)
2 morötter
1 gul lök
2-3 msk kalvfond, smaka av vad du tycker är lagom smak
1/2 dl lingonsylt
2,5-3 dl grädde av valfri sort
kryddpeppar
ev salt, men var försiktig eftersom fond är salt
svartpeppar och kanske lite coloritsoya om man gillar brun sås...
Till: kokt ris eller pressad potatis och så lite strimlad vitkål blandad med lingon så klart...
skär köttet i lagom stora grytbitar. bryn det till fin färg och ta upp ur grytan/stekpannan med höga kanter.
Hacka löken eller skär i skivor. skala morötterna och skär i ganska små bitar. Fräs lök och morot en stund, lägg tillbaka köttet och slå över grädden, fonden, sylten och krydda med kryddpeppar, ta lite i taget, smaka dig fram, det ska inte dominera bara vara den spännande undertonen. Kanske 1 krm kan vara lagom i alla fall att börja med?
Koka köttet klart i såsen. Vill du ha såsen tjockare? Red den med lite idealmjöl utrört i vätska. Jag tar undan lite grädde direkt, börjar med den lilla mängden av allt för att se hur det ser ut, räcker såsen? Blev det för kryddigt? OSV, det handlar ju lite om vad man gillar, hur mycket sås som brukar gå åt etc. 1-1,5 msk mjöl brukar vara lagom för en lite tjockare sås, men samma med redningen, ta lite i taget, det är inte kul om man får en tjock klump i grytan istället för sås. SMAKA AV! och servera med ris eller pressad potatis.
Nåja, en kall, blöt och blåsig dag som denna så kände jag för gryta. Och då är detta en hit hos oss. Gryta, ris, lingon, grädde... vad mer kan man begära en tråkig vardag???
Orkar du inte göra gryta, kanske ligger det några kotletter i frysen? Stek då kotletterna till fin färg och ta upp, gör såsen och lägg tillbaka dem i såsen och koka dem färdiga. Funkar också!
Lingongryta med fläskkött
Fläskkött, tex skinkstek, kotlett eller färsk skinka ca 600 g (så blir det en eller kanske två luncher över?)
2 morötter
1 gul lök
2-3 msk kalvfond, smaka av vad du tycker är lagom smak
1/2 dl lingonsylt
2,5-3 dl grädde av valfri sort
kryddpeppar
ev salt, men var försiktig eftersom fond är salt
svartpeppar och kanske lite coloritsoya om man gillar brun sås...
Till: kokt ris eller pressad potatis och så lite strimlad vitkål blandad med lingon så klart...
skär köttet i lagom stora grytbitar. bryn det till fin färg och ta upp ur grytan/stekpannan med höga kanter.
Hacka löken eller skär i skivor. skala morötterna och skär i ganska små bitar. Fräs lök och morot en stund, lägg tillbaka köttet och slå över grädden, fonden, sylten och krydda med kryddpeppar, ta lite i taget, smaka dig fram, det ska inte dominera bara vara den spännande undertonen. Kanske 1 krm kan vara lagom i alla fall att börja med?
Koka köttet klart i såsen. Vill du ha såsen tjockare? Red den med lite idealmjöl utrört i vätska. Jag tar undan lite grädde direkt, börjar med den lilla mängden av allt för att se hur det ser ut, räcker såsen? Blev det för kryddigt? OSV, det handlar ju lite om vad man gillar, hur mycket sås som brukar gå åt etc. 1-1,5 msk mjöl brukar vara lagom för en lite tjockare sås, men samma med redningen, ta lite i taget, det är inte kul om man får en tjock klump i grytan istället för sås. SMAKA AV! och servera med ris eller pressad potatis.
Kommentarer
Postat av: Sara
Jag kan bara hålla med, måste också ha lingon till väldigt mycket mat. Det är ju så gott :)
Postat av: Mia
Visst är det gott? Alldeles lagom syrligt och så lite sött. Dessutom så ser det vackert ut också! Mer lingon åt folket! ;)
Trackback