Mammas mazarinkaka

Jag tillhör dem som inte gillar en herderlig mazarin, den där med glasyr på i en aluminiumform. Men den här kakan som är en mjuk mandelkaka med lite smak av bittermandel är ljuvlig. Som idag när jag känner mig lite hängig så är en nybakad bit kaka och ett glas kall mjölk himmelrike!
Det är en lätt kaka, bara att röra ihop allt och den är ganska tung och lite fet så den förblir saftig längre än en sockerkaka. Vill man göra den extra fin så kan man pudra den med lite florsocker innan man serverar den, kanske låta barnen klippa en fin "snöstjärna" att lägga på och pudra över så det blir ett fint mönster.
Vill man göra det lätt för sig så använder man dess utom flytande margarin så slipper man smälta och vänta på att det ska svalna... MEN man behöver en mandelkvarn, en av den gamla sorten som verkigen maler mandeln.

25-30 sötmandlar (låt barnen räkna dem, det är kul)
5 bittermandlar (men håll dessa borta från ungarna!)
3 dl socker
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 ägg
1,5 dl mjölk
1,5 dl flytande margarin (eller 150 g smält margarin)

Smörj en rund form med östagbar kant och bröa den.
Mal all mandel och häll i en bunke. Blanda alla de torra ingredientserna i bunken och rör sedan ner ägg, mjölk och margarin.
Häll smeten i formen och bre ut den någotsånär jämt i formen.
Grädda i 175 grader, långt ner i ugnen i ca 50-55 min. Om ytan blir för mörk, lägg över lite folie mot slutet och känn med en sticka att kakan är klar. Låt den vila lite innan du tar ut den och skär upp den där första mandeldoftande härliga biten... om du nu kan vänta. Det kan inte jag!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0