kycklingfärsbiff med parmesan
Färsen blir ganska kladdig, så jag klickar den med två matskedar och trycker till med en stekspade för att de ska bli något platta och därmed lättare färdiga i mitten.
till 4 personers biffar använde vi idag
1 pkt färs, brukar vara 400 g i ett paket
knappt 0,5 dl ströbröd
knappt 1 dl riven parmesan, jag hade bara den trista sorten i påse idag men det går
ca 0,5 dl grädde, börja med mindre och prova dig fram
1 litet ägg
salt och peppar
Blanda färs, ströbröd och ost. Späd med ägget och sedan tillräckligt mycket grädde för att få en smet som håller ihop och går att forma. Salta och peppra. stek biffar.
förutom moset så hade vi en sås. När alla biffar var stekta så hällde jag i det av grädden som blev kvar när jag gjorde färsen, lite kokvatten från potatisen och så en skvätt mjölk, totalt ca 4 dl vätska. Kanske 5... I där åkte en halv tärning svampbuljong och så några msk kycklingfond, lite vitpeppar, soya och så lite redning. Smaka av och koka ihop. Så var middagen klar. Lite ärtor till och det är ganska likt en klassisk wallenbergare fast på kyckling.
barnmat? Nope. tydligen inte
Härom dagen skulle vi fixa hela dagen i trädgården och jag hade inte superplanerat middagen så det blev lite spontant. Men kött gillar de ju och grönsker kan gå ner... pasta funkar alltid. Så en vanlig måndag så blev det grillade skivor av lammstek som fått marinera i olivolja ca 1 dl, balsamvinäger knappt en halv dl, salt, peppar, 2 krossade och sedan skivade vitlöksklyftor och två rejäla grenar rosmarin klippta i småbitar samt några nypor torkad chili. Dubbla plastpåsar, lite go massage och så skaka av. Grillat under lock blev det ljuvligt kött med mycket smak och lite sting av chilin. Till kokade vi fullkornspasta och så lagade vi en rattatuie eller snarare ratta-ture. (se recept på bloggen) Höjdare tyckte vuxna i familjen. Urk, blä och fy tyckte barnen. Starkt kött, gröna konstiga saker på, rött (dvs tomat) i såsen och BRUN pasta. Så nu ger jag upp. Jag ger mig liksom. Och fortsätter att intala mig att det är en fas.
Vi njöt i alla fall. Och det blev goda lunchlådor. Vill man lyxa helt så kan man ju bara äta ratta-ture med lamm och smulad fetaost över hela härligheten. garnera med en färsk kvist rosmarin och det är rena rama lyxmaten!
födelsedagsmiddag i all hast
Fläskfile som man steker hel är praktiskt när man har gäster, den står i ugnen och sköter sig själv och osar inte så mycket. Och har man varmluftsugn så kan man köra potatisen samtidigt. Har man inte den möjligheten så kan man även äta kokt potatis eller ris till. Eller bara en rejäl sallad. Går också väldigt bra.
Tänk på att inte steka köttet allt för länge och låta det vila innan det skärs upp i skivor.
Jag använde två stooora rejäla fläskfileer till 9 personer. Putsa köttet ordentligt och skär av ändbiten som är smalare så att du får ett hyfsat jämntjockt kött. Restbitarna kan man täna ner och spara i frysen (om du köpt färskt kött) och när det finns tillräckligt med ändbitar kan man göra en pastasås eller gryta. Skär ett paket fetaost i ganska tunna skivor. Skär en skåra mitt i fillen längs hela men inte rakti genom, den ska hänga ihop i mitten. Peppra men salta inte. Lägg i fetaostskivor och kläm ihop. Linda baconskivor runt filen för att hålla ihop den. Det gick åt ca 1,5 paket till mina. Lägg i en ugnsfast frm och tillaga i 200 grader i ca 20-30 min, känn på köttet, om det känns fast så är det klart. Det blir ganska mycket sky i botten av formen. Låt köttet vila i formen med vätskan och allt i ca 5-10 min under folie. Om du har kört potatis samtidigt så kan man vrida upp värmen lite och få yta på potatisen medan köttet vilar så är allt klart samtidigt.
Som sås smulas resten av fetaosten ner i creme fraish och smaksätts med svarpeppar, salt och vitlök. Kanske någon ört om man vill.
Skär upp köttet i sneda skivor och servera med tillbehör.
en gammal flaska glögg
jag hade en effektiv dag nyss och röjde i alla små vrår där man inte alltid kollar så noga. Och där hittade jag en flaska starkvinsglögg från i julas. Hoppsan då. Och plötsligt började jag fundera på hur man skulle kunna använda den. Jag är lite för konservativ för att börja drick glögg i augusti så det var för mig uteslutet. Nu har det ju dock regnat lite i olika perioder, temperaturen har sjunkit och matlådorna i frysen är slut... alltså kallades det på lite mer rejäl mat. Det fick därför bli en köttgryta med potatismos till för i vår affär har färskpotatisen antagit gigantiska proportioner och är mjölig nog för att mosa utan att det blir tapetklister. Halleljua. Glöggen blev en god smaksättare som mest gav intressant smak och inte så julig tousch som man kanske kan befara. Så det är ett av många sätt att konsumera den överblivna juldrickan mitt i sommaren. Vad jag ska göra med resten? Hmmm det återstår att se!
en rejäl gryta:
600 g nötkött, tex högrev, fransyska eller ytterlår putsat och i ganska rejäla grytbitar
2 gula lökar i bitar
3 morötter i bitar
20 svampar i kvartar
1/2 paket bacon, finklippt
1 klyfta vitlök, hel
salt och peppar
1/2 dl kalvfond
2-3 dl glögg
2 dl vispgrädde
Bryn köttet i omgångar i en stor gryta. Se till att det får fin färg runt om, salta och peppra och ta sedan upp det. När allt kött är brynt, fräs baconbitarna, svampen och löken. Se till att löken inte blir bränd. Lägg tillbaka köttet och tillsätt morot och den hela vitlöksklyftan. Häll på glöggen, fonden och peppar. Börja med den lilla mängden glögg, ser det för lite ut, häll på lite mer. Låt grytan sjuda under lock ca 30 min. Häll på vispgrädden och koka ytterligare 20-30 min och smaka av. Mer fond? Med av något annat? Är såsen tunn så kan den redas annars så kan den vara, grädde kokar ihop till mer simmig konsistens. Men glöggen kan göra att det inte blir så tjock sås som man vill (läs som vi vill) ha. Servera med kokt potatis, potatismos eller ris. Och blir det över så kan man ju fylla på lunchlådeförrådet.
Latmat utan kött
En hel hög med små fina färskpotatisar blev tvättade, de som var lite stora fick delas och så ner i en långpanna. Av någon anledning går det alltid åt lite mer potatis än man tror så snåla inte. Rikligt med olivolja och så skaka lite. Ner bland detta åkte bitar av paprika, delade färska lökar, båtar av squash och morötter i bitar. Ett varv med pepparkvarnen och så rejäl omrörning så att oljan hamnar på det mesta och så in i ugnen på ca 200 -225 grader beroende på hur slö ugn du har. Sätt klockan på 15 min. När den ringer så ta ut plåten och rör om, skiva ner ett paket haloumiost i ganska tunna skivor och fördela mellan grönsakerna och så in igen i 15 min till. Klart. Var försiktig med saltet för osten är väldigt salt.
Man kan så klart servera kött till detta men osten i sig gör det lite tuggigt så för mig funkar det jättebra som en vegetarisk rätt. Om man har hemma så kan man gärna strö över lite rouccolasallad också när det är dags att äta.
Sås till är med fördel sweet chilisås direkt ur flaskan. För de mer försiktiga så kan man blanda den med matyoghurt och en skväll limejuice för en mildare sås.
Och så hinner man göra något annat med sin kväll än bara passa spisen ;)
Barnkalas...
Maten då? Jag har helt ärligt inte helt förstått varför man alltid måste servera korv på ett barnkalas, speciellt inte när man lägger kalaset mellan lunch och middag... Vilket vi gjorde och istället valde mellanmål. Grönsaker i stavar, mest morot och gurka men även lite paprika. Och så en god dipp till det och faktiskt lite chips, det är ju kalas! Skålarna blev tomma. Alla skålar! Till det hade vi faktiskt också små dubbelmackor med ost, skinka eller P&J dvs jordnötssmör och sylt. Lagom stora, lätta att hålla och inte så kladdigt med en dubbelmacka. OCH lätt att förbereda.
Dagens hit var nog ändå efterrätten. Chokladfondue. Visst blir det ganska kladdigt när 17 barn ska doppa saker i smält choklad och visst går det åt en del, typ 600 gram choklad, men oj vad gott. Vi doppade marchmallows, jordgubbar, banan och physalis tills all chokladen, till och med reservkakan var slut. Och då var även kalaset klart.
Jag måste faktiskt slå ett slag för den elektriska lilla fonduegrytan. Den var faktiskt över förväntan. 99 kr på Ica och då hade jag ärligt inte förväntat mig några stordåd, men den höll det den lovade, smälte chokladen och höll den smält. Utan att bli så pass varm att den brände någon.
Och helt ärligt så njöt två trötta föräldrar av smält toblerone och jordgubbar den kvällen, det tyckte vi att vi kunde få!
Annan korvgryta
Jag lagde på ungefär följande:
1/2 falukorv
1 pkt (dvs 3 korvar) choritzo
1 stooor gul lök
2 röda paprikor
1 burk majs (osötad, ÄNTLIGEN!)
2,5 dl matgrädde
ca 1,5 dl krossad tomat
chilipulver, paprikapulver, salt och peppar
Skär korven i bitar och stek den ordentligt, den behöver få yta. Lägg över i en gryta efter hand om det är mycket. Skär löken och fräs den så att den blir mjuk men inte tar färg. Lägg ner i grytan. Häll på majs, taomatkross, grädde och kryddor. Låt det puttra. Skär paprikan i bitar och lägg ner efter 5 min. Koka ihop ca 5 min till och krydda efter smak! Servera!
Sås med sting
1 burk creme fraish
1 rågad msk dijonsenap
1 medelstor scharlottenlök
4 tsk kapris
salt, peppar
Hacka löken i små bitar, hacka ev även kaprisen om du orkar. rör ihop allt till en sås. smaka av och reglera med mer senap om du vill. Poff, en sås med bett på tungan!
regnväder och födelsedagsbuffe
maten då? Detta ÄR ju en matblogg. *L*
Det blev grillad lammfile på spett och entrecote på spett. Några köpta färdigmarinerade och några som fick ligga i en färdigköpt marinad. Det var lite synd för det kunde ha blivit ännu godare, nu fick vi leva med en syntetisk citrussmak som hela tiden låg som en lätt dimma över köttet elelr en allt för markant och artificiell chilismak som brännde av ytlagret på tungan. Till det så serverade vi majschips, tre olika dippsåser, grönsaksstavar, nybakad baugett och en potatissallad som bestod av en hemlagad aioli, potatis (så klart) gröna bönor, små tomater, rödlök och gräslök. Lagom kladdigt och gott för den som gillar potatis.
Desserten var en stor skål chokladpudding med vispgrädde eller (för vissa dock OCH) en fantastisk tårta i 4 lager med vaniljkräm, grädde och färska skogshallon. Hela denna härlighet dekorerades med riven mörk choklad och så lite text i smält choklad och ett ljus. Pampigt! Jag avslöjar gladeligen att det inte var jag som bakat denna fantastiska botten som blev hög som en hatt och som var jättefin. Ja gkan bara buga och skämmas lite över att jag inte lyckas med liknande bravader utan är förpassad till de platta skapelserna...
Jag avslutar med ett fantastiskt recept på marinad för den som inte blir så sugen på köpta dito efter min lilla sågning... Det här är perfekt till fläskfile, men tänk på att den massiva mängden salt gör att man behöver ganska rejäla köttbitar för att de inte ska bli för torra, så rejäla bitar, gärna 4x4 cm. Grillas under lock så att de blir lite saftiga och inte för länge!
Torka av köttet innan grillningen och se till att ha genomblöta spett. Passar också till lamm och ätes med fördel till en maffig grekisk sallad!
Marinad: (lagom till ca 600 g kött)
0,5 dl neutral olja
2 msk paprikapulver
1 msk torkad oregano
2 msk salt (jag har inte skrivit fel!)
1 stor gul lök, skivad
1 msk grovt malen svartpeppar
1 dl vitt vin (fungerar med rött också, men vitt är att föredra!)
Blanda marinaden och skär väl putsat kött i bitar. Marinera gärna minst 6 timmar och vänd på påsen då coh då. Ta upp köttet och torka av det innan det träs på spett och grillas.