Tidsbrist

Här råder just nu en extrem tidsbrist och jag har därför försökt att planera mat som går att förbereda lite eler att laga i etapper. Som tex tacos på lördagen och så på måndagen en pastagratäng med resterna. Då är ganska mycket redan klart. Vi lagade pizza och då gjorde jag degen efter Jamie Olivers recept på fantastiskt bröd, vilket gav två plåtar med pizza och ett rejält bröd som vi åt till en soppa dagen efter. Sådant känns bra. Om ugnen ändå är i gång och man ändå gjort en deg så kan man ju lika gärna baka ett bröd medan man äter, eller hur? Och det är ett gott bröd. Vå rstade av det till frukost på söndagen och gjorde vitlöksbröd på kvällen. Och soppan var en mixad potatis och selelrisoppa med knaprig bacon och då kan man ju steka två paket på en gång och spara hälften och sedn göra en risotto som man toppar med bacon dagen efter. En ny sorts seriematlagning typ. jag gillar att tänak på det sättet för då slipper jag stinka bacon och slipepr ännu ett moment nästa tillfälle. Och jag tänker att man kanske sparar lite el också, förutom bara tiden. Fast man ska nog inte gå till överdrift, men om inte annat så kan man ju få känna sig lite duktig.
Idag bakar vi semlor. Att köpa färdigt kostar för vår familj om fyra personer 70 kronor. Gissa hur många man kan baka själv för det priset?! Jag okar inte ens räkna ut det, men många blir det! så idag ska vi lyxa med semla till efterrätt efter en billig fransk bondsoppa med buljong, lök, morot, bacon och spagetti. Väldigt billigt och alla gillar. Och så en semla på toppen så firar vi sportlov.
ha det gott

Ps här är brödet:
Jamie Olivers goda bröd:

50 g jäst
1 msk honung
6,5 dl ljummet vatten
2 msk olivolja (är mitt tillskott, jag tycker att det blir godare, men kan uteslutas)
ca 1 kg mjöl
1 msk salt

lös jästen i vattnet. Tillsätt honung och salt och oljan. Häll i en del av mjölet, men spara lite, det ska bli en smidig deg men inte hård. Arbeta ordentligt så att den blir sådär smidig och släpper bunken. Jag brukar använda mellan 10-12 dj möj, ett kilo är ca 15, men det varierar beroende på mjölet och hur väl man arbetar etc. Börja med 10 och prova dig fram.
Låt degen jäsa ca 40 min. ta deg och baka ut till pizzabottnar om det är en målsättning, annars baka du ut det som bröd, en stor limpa eller ett runt bröd eller vad du vill. Låt jäsa på plåt under duk i minst 30 min. När man petar i sidan på brödet och gropen genast försvinner är det färdigjäst.
Baka pizzan direkt, den behöver inte jäsa efter att du lagt på fyllningen du gillar och den ska bakas i 250 grader. När den är klar så kan du sätta in bödet. Skåra gärna ytan lite med en vass kniv och skvätt lite vatten på. Sätt in i samma värme som pizzan men sänk med en gång till 175 grader och grädda ditt bröd till vacker färg och tills det låter ihåligt när du vänder det upp och ner och knackar i botten. låt svalna under duk om du vill ha mjuk skorpa och utan om du gillar den mer knaprig.

Kommentarer
Postat av: Anonym

FREESTREET helt ny jättelätt att värva.Du får presentkort från NELLY eller et SUPERPRESENTKORT där du själv kan välja butik.Ta chansen helt gratis och jättelätthttp://www.freestreet.se/?r=135

2009-02-18 @ 22:28:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0