Fyllda färsbiffar

image30

På matsedeln för fredagen stod det fylld färsbiff. Inga problem, gott och ganska enkelt att fixa. Men vad hade jag tänkt fylla den med??? Cantadou-ost i någon smak? Tomt i kylen. Svamp och örter? Nej ingen svamp hemma. Bara hackade örter? Nej, känns trist. Vad blev det då? Tapenade blandat med mosad Fetaost innuti och så en skiva bacon runt omkring på utsidan. (men här bestämmer man själv vad man vill ha)
Till serverades det gräddig sås och ugnsbakade grönsaker (potatis, lila och orangea morötter och palsternacka). Lite rosmarin i såsen var gott. Alla var nöjda! och kvällen till ära så fick alla som ville ha nykokta ingerfärspäron med gräddglass till dessert också.

Fyllda biffar:
ca 400 g nötfärs
salt, svartpeppar (ganska frikostigt med peppar, försiktigt med saltet då baconet är salt)
lökpulver och ev lite vitlökspulver
blanda ihop färsen med kryddorna.
välj fyllning, tex mosad fetaost blandad med tapenade, och gör till en biff 2 plattor av färsen, lägg fyllning på den ena och fäck med den andra plattan. Nyp i hop kanterna och linda en skiva bacon kring kanten för att hålla ihop det hela. Fortsätt så tills färsen är slut.
Bryn biffarna på båda sidorna i en stekpanna så att de får fin färg. Gillar man sås, slå sedan på 1 pkt kelda, 1 msk kalvfond och krydda med någon ört. Låt biffarna koka klart i såsen. (har man valt annan fyllning, tex kantareller, släng i lite svampfond istället och några extra kantareller i såsen! Bacon är kanon med kantareller också, så behålld det!)
Vill man hellre ha en såsfri måltid alt. en kall sås vid sidan så kan man med fördel låta biffarna steka klart i ugnen på ett fat bredvid grönsakerna!
Välj vilka grönsaker du vill ha till, bara potatis, rotfrukter, paprika etc. det är en smaksak och beror lite på årstid. Putsa alla grönsaker, ringla olivolja över och baka i ugn tills de är mjuka. Ta gärna med någon god örtkrydda och kanske lite vitlök om det passar med maten och fyllningen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0