Fläskfile provencale

Detta är en vitlöksdoftande kötträtt som man kan göra med kycklingfile om man vill, det har vi gjort, men då skurit kycklingen i mindre strimlor och ätit till pasta. Typisk väldigt snabblagad mat som är god nog att bjuda gäster på eller bara ha som lite extra gott på helgen. Om det skulle bli något över så är det utmörkt att ha i lunchlåda också. En härlig blandad sallad till gör det komplett.
Och om man har någon i familjen som är skeptisk mot görnt i maten så som persilja så är det inget som rätten står och faller med, den kan man hoppa över eller själv strö över sin portion. den bidrar med viss smak så det är gott att ha med, men som sagt, inget livsviktigt! Det är också en rätt som går fort att laga och som är enkel och därför får den hamna under lat-mat. Det som kan ta tid är ev tillbehör...

500 g fläskfilé

200 g färsk svamp, vanliga champinjoner eller kastanjechapinjoner om man vill lyxa ordentligt

Matfett, salt och peppar

2 msk dijonsenap

1-2 klyftor vitlök

1 kruka persilja eller en knippe

3 dl vispgrädde eller 3 dl kelda/I-mat


Putsa filen, dvs ta bort fett och framförallt alla senor och hinnor som sitter på köttet. Skär det sedan i tjocka skivor eller "grytbitar" som du tycker ser lagom ut, men inte för små bitar eller för tunna skivor för fläskkött blir lätt torrt.

Skär svampen i kvartar eller tjocka skivor.

Bryn köttet i matfett, salta och peppra. Jag steker och lagar mycket i en traktörpanna så slipper jag flytta på köttet och kan göra sås och allt i samma kokkärl.

Stek med svampen mot slutet eller ta upp köttet och stek svampen och lägg sedan tillbaka köttet.

Späd med grädden, senapen och vitlöken. Puttra detta i ca 5-8 min beroende på storleken på dina köttbitar. Om du upplever såsen lite för tunn så kan den redas lite, ffa om du inte använder vispgrädde. Smaka av och hacka persiljan (snabbt genom att lägga bladdelen i ett glas och klippa med sax ner i glaset några gången). Strö persilja över grytan och servera. Det råder delade meningar i vårt hem om vad man ska ha till detta. Jag vill ha ris, maken ugnspotatis och barnen kroketter... så det är bara att välja. Till och med pasta funkar för den delen även om man inte lagar rätten på kyckling!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0