Sparrissoppa

Den som är bekväm kan ju utan problem hitta massor av goda sparrissoppor på marknaden, vissa i pulverform andra kylda, bara att värma och äta. Men att laga sin egen är faktiskt inte alls svårt och tar inte särskilt lång tid så varför inte prova? Jag gillar sparris och har gärna hemma en burk eller två och då kan det till och med fungera som nödlösning!
Visste du föresten att hela sparris är bra att äta om man fått i sig något vasst av misstag som tex en pusselbit? Sparrisens trådar lindar sig kring det vassa i magen och skyddar tarmen när det man svalt ska passera på vägen ut! Å andra sidan, försök tvinga i en busig unge en burk sparris när han/hon svalt allt från en barbiesko till en minigube från traktorhytten.... *S*

Till soppa:
250 g grön eller vit sparris
5 dl spad + vatten
1 tärning hönsbuljong
1 msk idealmjöl
1 dl grädde
salt, peppar och paprikapulver

Häll av spadet från sparrisen i ett mått och mät och fyll på med vatten upp till total mängd vätska blir 5 dl. Koka upp vätskan med buljongtärningen. Skär sparrisen i bitar, lagom för soppan. Om man har en metallkonserv, öppna den i botten så kan du få ut knopparna hela(re) än om man öppnar i "rätt" ände.
Rör ut mjölet i grädden och vispa ner i vätskan och koka tills mjölsmaken är borta, ca 3-5 min beroende på om du har ideal eller vanligt vetemjöl. Kortast tid för ideal.
Lägg ner sparrisen och låt den bli barm och smaka av soppan med kryddorna.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0