Risgratäng med skinkrullar

Jag fick detta recept, eller grunden för det i alla fall, någon gång på 80-talet och sedan dess har jag provat mig fram och ändrat lite här och lite där. En smart rätt "dagen efter" en middag med ris, för om man har massa ris över (som tex jag som aldrig kan beräkna hur mycket folk äter...) så kan det vara svårt att göra något av det, uppvärmt är inte alltid så kul.
Skulle man nu inte ha färdigt ris så får man koka det, gärna i buljong av den smak man gillar, men då är det inte en lika snabb rätt dock... För annars så är det lite av lat-mat tycker jag. Är barnen hemma så kan alla hjälpa till att rulla in det man gillar i skinka! Kul pill om man är på sitt goda pedagogiska humör! kanske inte att rekommendera den mest trötta och grinigaste eftermiddagen när alla är stressade.
Smörj en gratängform ordentligt och bottna med ris för ca 4 personer (om man är fyra i familjen... det går dock inte åt så mycket som när man serverar ris till en vanlig såsig middag då det bör vara sallad till denna rätt och osten gör det lite mer mäktigt!)
image52

Öppna en burk sparris och en burk minimajs och rulla 2 sparrisar i en skiva rökt skinka (jag köper billigaste skinkan i storpack, det går åt ca 150 g) eller 1-2 minimajsar i en skiva skinka. Lägg rullarna tätt på riset med skarven ner mot riset. Vill man variera sig så kan vit eller grön sparris funka, banan eller förkokt purjolök om man gillar det och om man har ananstokig familj så kan man knöla in lita ananas i en skiva också! Då kan lite jordnötter till vara gott och mer curry i såsen.
När formen är full så vispas det ihop en sås på ca 1 pkt kelda (det beror lite på hur stor formen är och hur många ni lagar till), hos oss har vi oftast ketchup, lökpulver, peppar, lite salt och kanske en nypa curry som smaksättning om vi har sparris och majs i rullarna. Men här råder full frihet. Tex är det gott med sweet chilisås, röd currypasta, bara salt och peppar och curry etc som smaksättning. Det handlar lite om vad man är sugen på!
Oavsett vad ni väljer som smak på såsen så ska den slås över hela härligheten och så på med massa ost! In i ugnen på 225 gr och låt den få fin färg och bli genomvarm. Rejäl sallad till och så var den middagen klar!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0