Kycklingwok

Att slänga ner allt i en rejäl wok och fräsa det och sedan hälla på en god sås är toppen. Visst, det är inte direkt snabbt att skära alla grönsaker, men är man superlat så kan man ju köpa en påse wokmix. Det blir inte samma stuns i det gröna, men det kan funka. Och när allt väl är skuret så går det fort! så lite latmat kan man nog allt kalla det!
Har man ingen wok så går det alldeles utmärkt med en rejäl stekpanna med höga kanter också.

Se detta som vårt förslag på hur man kan göra, det finns 1000 recept på wok, och man kan i princip variera med det man själv gillar.
Vi brukar använda
2 rejäla kycklingfileer
1 paket äggnudlar (och om man inte gillar det så kan man ju äta woken som den är eller med tex jasminris till)
1 bukett brocoli (man kan anväda fryst)
1 stor morot
ca 10 champinjoner (eller en väl avrunnen burk)
2 paprikor
1 purjolök (eller om det kniper, en gul lök)
1/2 burk minimajs (kvar sedan gratängen)
strimlade bambuskott
(man kan även ha i ananas, böngroddar, squash, salladskål, vitkål, vattenkastanj etc)
färdig woksås,
vår favorit är ostonsås och vårlök, Blue Dragon heter märket och vi använder två påsar till denna mängd grönsaker och kött. Men det finns massor olika och det går även bra utan, lite sesamolja, soya, kryddor som tex ingerfära, vitlök, peppar chili osv går också bra att smaksätta med.

Koka äggnudlarna och spola dem i kallt vatten. Jag lägger dem i kallt vatten medan resten görs så att det inte bara blir en stor klump med ränder i... det har hänt här, tro mig!
Stimla alla grönsaker så som ni vill ha dem oh lägg i skåla efter tillagningstid.
Häll av de konserverade grönsakerna.
Strimla kycklingen.
Värm upp olja i woken till hög temperatur och fräs kycklingen. Ta upp den och fräs sedan morot och brocoli som tar lite längre tid på sig för att bli klar. Låt dem fräsa några minuter bara och lägg sedan i resten av grönsakerna och tillbaka med kycklingen. Vi gillar att spara purjolöken till sist för ingen här gilar den allt för mjuk och sladdrig, men det är ju vår smak... På med såsen och när allt är nästan precis klart, mjukt eller med krispighet, så är det dags för äggnudlarna. Vänd runt så att allt får sås på sig och så var det klart!
När allt är nästan

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0