Herdepaj x 2

Detta är för mig en favorit, jag gillar att göra gratänger lika mycket som grytor! Allt i ett, kan det bli smidigare??? Alltså är detta namnet till trots mer en gratäng än en paj, dvs ingen pajdeg i botten. Men god är den ändå! Så varför står det x 2 i rubriken? Jo för att man kan använda denna tanke på flera sätt och antingen se det som två möjligheter att göra en och samma rätt på ett tidskrävande eller snabbt och enkelt sätt eller som ett sätt att göra två middagar på en gång fast det då tar lite mer tid. Använd en dag när du inte har bråttom för att spara tid en annan dag. Koka ihop en riktigt god mustig köttfärsröra och passa då på att göra extra mycket av allt och köp aluminiumformar för frysen så att du kan göra en extra herdepaj (eller fler) att sätta in i frysen för den där dagen du INTE har lust att koka mustig köttfärs i en dryga halvtimme... Engångsformar i aluminium brukar finnas i alla storlekar och former till ett bra pris i affären, bli din egen Felix eller Dafgård i stället. Tips är att kolla i Ullared, där bunkrar jag på formar!
Om man då har bråttom och råkar ha köttfärssås i frysen och just ska äta potatismos till middag, gör extra mos och släng på kvällen ihop nästa dags middag! Eller ställ undan det extra moset och gör gratängen dagen efter. Lätt som en plätt. Har du ingen sallad hemma? Du står inte och faller med grönsaker, majs från en burk är mina barns favorit till eller bara en hög med rårivna morötter och DET hinner man fixa medan pajen är i ugnen!!!

image49


Vad det bygger på är alltså köttfärs under ett täcke av potatismos. Moset i sig är extra piffat av riven ost och ett ägg, så om du står där med med massor av mos till köttbullarna, ta undan en hög, låt det svalna lite och rör ner ett ägg och ca 1 dl riven ost och ställ undan! Det blir ditt lock sedan!

Eller så kör du från grunden: (detta är en sats, dubbla gärna. Det är dock relativt mäktig mat så denna mängd räcker gott och väl till middag för oss 4 och två lunchlådor dagen efter. Eller i alla fall till 4 vuxna...)

400 g köttfärs
1 burk svamp eller en hög färska om du har
2 gula lökar
1 stor eller 2 mindre morötter
1 grön paprika
2 msk tomatpuré
1 msk worcestershire sauce (nu var det väl rätt stavat?)

2 dl riktigt stark buljong, dvs 1 köttbuljongtärning till 2 dl vatten!
1 klyfta vitlök eller efter smak
salt och peppar
ev örtkrydda

Mos:
ca 800 g potatis
mjölk, smör
1 ägg
1 dl riven ost
salt och peppar (och ev muskotnöt om man gillar det)

Hacka löken, riv morot och hacka paprikan och svampen om den är färsk (annars så häll av svamen och dela den om det är stora skivor)
Fräs lök och köttfärs först en stund och se till att färsen blir grynig. Tillsätt morot, svamp och paprika och resten av ingridienserna. Låt röran puttra ca 30 min utan lock och smaka av. Rör då och då så att det inte fastnar i boten. Jag gillar lite timjan och chilipulver som extra smak, men den är god precis som den är också!
Under tiden som köttfärsen puttrar så skala och dela och koka potatisen mjuk. Gör ett hyfsat löst och slätt mos och krydda det ordentligt med salt och peppar. Låt det svalna lite innan ägg och ost rörs ner, annars riskerar ägget att koagulera i moset direkt och det är inte så bra.

Smörj en ugnsfast form och bottna med köttfärs och bred, klicka eller hur du nu vill göra (spritsa för den som är extra estetisk kanske?) ut moset över köttfärsen så att den är täckt.
Stoppa in hela härligheten i ugen på ca 200-225 gr tills den är genomvarm och fått fin färg på ytan.
Man kan lägga lite extra ost ovanpå om man vill och om man inte älskar att skura ugnen så ställ formen i en långpanna, den tenderar att bubbla över....


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0